shop.musicserver.cz
Zaostřeno na podpultovky 27/2009

Zaostřeno na podpultovky 27/2009

Vydáno: 09.07.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Podpultovky pro vás tento týden ostří na debutovou placku kytarovky Bombay Bicycle Club, funky house veterána londýnské scény, který si říká Donae'o, společný projekt Heleny Costas a Danger Mouse s názvem Joker's Daughter a roztančené épéčko Johnnyho Lamara.

Chcete vědět, co nového se událo v chladných vodách severského metalu? Na co se momentálně tančí v Berlíně? Na čem ujíždí milovníci amerických a britských nezávislých labelů? Čí rap zní ve ztracených ghettech americké periférie nejhlasitěji? Cílem rubriky Zaostřeno na podpultovky je přiblížit vám dění v žánrech a na trzích, o kterých se běžně na našich stránkách nedočtete.


Zaostřeno na: Bombay Bicycle Club - I Had The Blues But I...

Label: Island
Datum vydání: 6.7.2009
Žánr: indie rock

Bombay Bicycle Club - I Had The Blues But I Shook Them Loose
© facebook interpreta
Heh, s mladými kytarovkami v UK je to jako s deja vu o mačkání uhrů. Každej rok se nějaká objeví a každej rok zase zmizí. Většinou mají paušální trvanlivost, která vezme za své při druhém albu. Mezi nadšenými ovacemi a zánikem je napsáno spoustu vět o mladém věku. "Víš co, nemam moc rád, když někdo říká: na to, jak jsou mladí, jsou fakt dobří. Je to, jako by se psalo, že se lidem líbíme jen proto, že nám je devatenáct," řekl mi Jack Steadman. A vlastně ho chápu. Mají dobrý nápady, dobrej zvuk a hlavně Steadmanův vokál je jedním z těch, který si nespletete. Roztřesenej, jako kdyby se permanentně bál. Podivín á la Graham Coxon. A vůbec, jejich hudbu bych viděl jako ideální doprovod k filmům typu "Juno". Roztomilé, barevné, zábavné, ale ne hloupé. A je mi tak trochu jedno, že to jsou takoví bratříčci Cajun Dance Party (ve skutečnosti spolužáci), i to, že jejich druhá deska bude možná jejich konec. "Myslím, že název alba vyjadřuje přesně jeho náladu," povídá Steadman. Zamyslím se a odpovím si: ano, Jacku, naprosto.
Tomáš Bláha


Bombay Bicycle Club - Dust On The Ground

> Více: oficiální stránky, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Donae'o - Party Hard

Label: My-ish
Datum vydání: 8.6.2009
Žánr: funky house, uk garage

Donae'o - Party Hard
© facebook interpreta
Funky house je aktuálním vrcholem evoluce londýnské klubové hudby a pokud jste ještě nepropadli jeho kouzlu, pak určitě zkuste debutové album veterána londýnské scény, který si říká Donae'o. Funky house je po temných časech grime a dubstepu návratem žánrového kyvadla na "světlou stranu". Donae'o nakonec není rapper, ale regulérní zpěvák a jeho sytý hlas posouvá jeho hudbu směrem k zámořskému vokálnímu house. Na druhou stranu se ale vyžívá v míchání rovného beatu s vyšinutými funky beaty a mohutnou syntetickou basovou linkou. Stejně jako klasický house využívá klavír nebo old-schoolové syntetické stabs a má to rád pompézní a dramatické - úvodní skoro šestiminutová "Riot Music" je manifest budoucí apokalypsy spíše než obyčejný taneční track a v "Because I'm Strong" a "I" jsou klasické houseové eposy plné životní filosofie a odhodlání stát si za svým. Nechybí ani loňský hit "Devil In A Blue Dress", který může sloužit jako skvělý úvod do žánru, který momentálně válcuje londýnské kluby. Geeneus a jeho album "Vol.1" vyšlo dříve než "Party Hard", Donea'o ale bezpochyby natočil první zásadní album UK funky houseové scény.
Karel Veselý


Donae'o - Devil In A Blue Dress

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Joker's Daughter - The Last Laugh

Label: Double Six
Datum vydání: 15.6.2009
Žánr: folk, pop

Joker's Daughter - The Last Laugh
© facebook interpreta
Costas. Danger. A Mouse. Tři základní vrstvy křehkého projektu Joker's Daughter. Costas jako řecko-anglická písničkářka Helena Costas, která nezastírá fascinaci středověkými bájemi a ve svých folk-popových retro výletech vykresluje svět kentaurů, trolů, rytířů a devítihlavých draků. Charisma ukradla francouzským truvérům, metafory ze Saint-Exupéryho světa "Malého prince". Danger jako nebezpečí, které je všudypřítomné. Celé album je ponořeno do atmosféry prvního "Vetřelce", která vás nutí neustále se ohlížet přes rameno. Ze strachu. Z něčeho, co ani nevíte, jak vypadá. Mouse jako vy, myš. A ten hubenější z Gnarls Barkley je kočka. Pohrává si s vámi, umí napětí stupňovat, udržovat si pozornost a ví, jak se neoposlouchat (vždyť všemi kouty protahaná "Crazy" i dneska zní jako fresh pecka). S Helenou Costas našli společnou řeč. Za těch šest let od prvního společného setkání vyvážili svá ega v tomto projektu přesně uprostřed.
Miroslav Böhm


Joker's Daughter - Worm's Head

> Více: oficiální stránky, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Johnny Lamar - Knockers Ep

Label: Eydition
Datum vydání: 29.5.2009
Žánr: tech house, deep house, electro

Johnny Lamar - Knockers Ep
© facebook interpreta
Johnny Lamar v sobě setřepává mnoho inspirací. Miluje staré Hitchcockovy bijáky, zbožňuje filmovou muziku Giorgio Morodera a v protipólu se nechává svést klasiky, jakými bezesporu byli Bach nebo Wagner. Vedle toho začínal tvořit muziku pomocí jednoduchých programů a postupně se propracoval do klubů. "Knockers Ep" je jeho debut, na němž rozmělňuje svou zálibu v oldschoolu a soundu let osmdesátých. "Fluff Girl" je tahoun na bázi tech housu, vedle kterého Johnny servíruje zvuky s raveovými vazbami. "Ring The Belly" je skočnou parodií na hudbu určenou k aerobiku, deep house kontury versus kontrast zvonkohry - prostá, ale zcela fungující alchymie. "Super Soul" lépe vyzní až v remixu od Heimita, který vsadil na temnější stránku své tvorby a vytvořil vyzrálejší podobu tohoto tracku. "Knockers Ep" potěší všechny klubbery, kteří si libují v odkazech na staré dobré časy, kdy zlatá éra techna a housu dosahovala závratných výšin. Není to však jen o vykrádání, spíše sázka na hravost a jiné pojetí. Lamar tak ukazuje nové spojnice a možnosti.
Dan Hájek

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 7/10



NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2020 podle musicserveru (40-31) (24.01.2021 15:45)
- Předskokany Bombay Bicycle Club bude britská kapela Kawala (05.03.2020 14:01)
- Nové desky 2/2020 - od Eminema přes Sons Of Apollo po Halsey (22.01.2020 06:28)
- Bombay Bicycle Club přijedou poprvé do České republiky. Po pětileté pauze vystoupí v pražské Roxy s novým albem. (04.12.2019 09:13)
- Video: Bombay Bicycle Club se vracejí s chytlavým singlem "Nothing But You" (12.09.2019 15:31)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních alb roku 2014 (40-31) (09.01.2015 08:00)
- Naživo: Klaxons, doktoři z počátků nu raveu, na Grapeu nečekaně zastínili chladnou La Roux (19.08.2014 22:35)
- Naživo: Editors se i přes výpadek zvuku stali ozdobou Grape festivalu (18.08.2014 22:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu