shop.musicserver.cz

Obyčejné odpoledne v Dominikánské republice

Vydáno: 28.07.2009 14:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Falco je rakouský Jim Morrison a Manuel Rubey zas Val Kilmer. Právě na této tezi založili tvůrci snímku "Falco - Verdammt, wir leben noch!" celý film, který se původní ambice životopisného díla dobrovolně zřekl hned v úvodu. Thomas Roth natočil kvalitní pohádku pro dospělé, niveau Olivera Stonea nedosahuje.

8/10

Falco - Verdammt, wir leben noch!

Vydáno: 6.11.2008 (v Německu)
Celkový čas: 114 minut

Skladby: Rock Me Amadeus, America, Coming Home (Jeanny Part 2), Egoist, Emotional, Ganz Wien, Helden von Heute, Hoch wie nie, Jeanny, Junge Römer, Der Kommissar, Auf der Flucht, Mutter, der Mann mit dem Koks ist da, Nachtflug, Nur mit dir, Out Of The Dark, Vienna Calling, Verdammt, wir leben noch, Wiener Blut

Vydavatel: ATYPFILM

Film "Falco" se stal jedním z fenoménů loňského pražského MOFFOMu, jenže tím jeho popularita v Česku zároveň dosáhla vrcholu. V kinech provázel snímek absolutní nezájem, tuzemští kritici navíc rakouské dílo také příliš nešetřili a namísto očekávané mediální vlny zájmu se dostavilo až symbolické ticho.

Falco - neprodejný produkt?

Falco je pro našince absolutně bezvýznamnou nulou v propadlišti dějin. Jak jinak si lze vysvětlit pouhé čtyři tisíce diváků, kteří snímek "Falco - Verdammt, wir leben noch!", v českých kinech navštívili? Nezájem publika nepříjemně zaskočil i vydavatelství, které nakonec upustilo od původně zamýšlené distribuce snímku na DVD nosičích. V Česku schází fanouškovská základna a Falcův věhlas je srovnatelný s popularitou regionálních kapel. Na internetu lze dohledat pouhé dvě české neoficiální stránky o Falcovi a zatímco jedna se zasekla grafickým zpracováním v době jeho smrti, druhá nabízí jen verbální onanie dvou postarších egoistů. Falco je produkt, který je v dnešní době absolutně neprodejný, minimálně v zemích, kde není němčina úředním jazykem.

Hlavní parketou režiséra Thomase Rotha jsou béčkové kriminální filmy, přesto se mu při práci na "Falcovi" podařilo ukočírovat a nasměrovat talentovaného Manuela Rubeyho natolik, že řada fanoušků nepoznala mezi ním a zesnulým zpěvákem rozdíl. Rubey účinkuje ve svém životním snímku a do role Falca se vžil celým svým tělem i duší. Dokonce si musel po natáčení díla nechat ostříhat vlasy dohola, protože začínal trpět ztrátou vlastní identity. Rubey je po celý film Falcovým dokonalým dvojníkem a z jeho věrohodné gestikulace a hlasu jde při některých scénách až strach.

Falco na několik měsíců při natáčení snímku vstal z mrtvých a převtělil se právě do Rubeyho. Ten přetočil původní videoklipy a nahrál je dle stejných "notiček" a se stejnými tvůrci, jako nejslavnější bílý rapper minulosti. Rubey dokonce přezpíval Falcovy písně a vedl si (nutno podotknout, že především díky modulátorům hlasu) famózně. Oficiální soundtrack je oproti písním ve filmu ale velmi slabý, protože Rubey se v tomto případě zřekl potřebných vokodérů a s původním Falcem tak má jeho projev pramálo společného. Ve filmu je Rubeyho iniciativa plusem, nesrovnalosti se ale pro věrné fanoušky Falca objevují v dějové rovině.

Pomineme-li fakt, že jsou vynechány některé důležité scény z Falcova života nebo jsou upraveny do divácky atraktivní podoby, nastává největší kontrast při koncertech. Ty Falcovy originální měly často až punkový nádech, sám Falco byl nezkrotný živel, jeho show dávaly vzpomenout na Jima Morrisona. Ve filmu je ale Manuel Rubey dost prkenný a při vystoupeních až příliš statický. Tvůrcům se dokonale nepodařilo vystihnout ani Falcův charakter a činorodost. Ano, arogance k jeho životu neodmyslitelně patřila, jenže zároveň prováděl i jiné činnosti, než jen polehávání na gauči nebo pod stolem v klubu, šňupání lajn koksu nebo honění si pod peřinou při telefonátu se svou osudovou. Snímek vykresluje Falca jako dekadentního bohéma, který měl všechno a všechny na háku. Na divákovi ono vyprofilování jistě zanechá hluboký umělecký dojem, jenže Rubey se stal Falcem víc, než jím možná byl samotný Falco.

Falcova životní láska se ve skutečnosti jmenuje Isabella a zatímco u jiných jmen zůstala autentičnost zachována, Falcova družka byla pojmenována Jacqueline, což znalce po celý průběh snímku mate. Rozhodně také nebyla jedinou ženou v okruhu promiskuitního zpěváka, na což tvůrci pozapomněli. Největším negativem filmu je pak absolutně chybějící kapitola Falcova života z rozmezí let 1988 až 1998. Divák se sice dozví řadu zajímavostí o vyrůstání Hanse Hölzela, o jeho přerodu ve Falca a následně ve světovou hvězdu, ale celá dekáda jeho života byla vynechána. Po strmém pádu popularity totiž okamžitě nenásledovala sebevražedná mise v Dominikánské republice, ale plány k návratu v podobě přípravy alba "Out Of The Dark", což je zcela opomenuto.

DVD "Falco - Verdammt, wir leben noch!" obsahuje krom celovečerního filmu (114 minut) i bonusy ve formě čtyřicetiminutového dokumentu "Making Of" a oficiálního kinotraileru. Zvuk je nabízen v kvalitě Dolby Digital 5.1, obraz pak ve formátu 16:9. Film je v němčině, české titulky logicky chybějí.

Zatímco Vídní se dodnes ozývá "Ganz Wien" nebo "Vienna Calling", v Praze je přítomno jen vtíravé ticho. Falco je mrtev, zapomeňte. Pro českou veřejnost je snímek "Verdammt, wir leben noch!" pouhým výkřikem do tmy, pro německy mluvící země ale znamená naději, že se zase jednou objeví někdo, kdo bude výjimečný. Třeba jako Falco. Osobně se těším, až se v budoucnu natočí snímek mapující uměleckou dráhu Petera Foxe a lidé budou dál snít, tentokráte o pokračovateli samotného Falca, lišákovi Foxovi.

NÁZORY
  • Falco Muß ich denn sterben Um zu leben? (František, 28.07.2009 19:25) Reagovat

    Falco není v českých srdcích mrtev jen se tu bohužel udržel na "vrcholu" jen krátce do roku 98 uběhlo od revoluce málo na to aby tento génius mohl u nás slavit úspěch. Já osobně jsem mladý ročník (85) ale Falco je stále můj top zpěvák... Zpěvák který nezemřel. V praze chvilku fungovala i kavárna s názvem Falco café bar cca 98-99 a tam šlo krásně poslouchat staré známé pecky... I ve staré Praze.

  • Falco is not dead! (DMMike, 29.07.2009 21:24) Reagovat

    Vyrůstal jsem na 80-kách a Falco patří k tomu nejlepšímu co tato dekáda v pop music vyprodukovala. Film jsem viděl v kině a i když souhlasím s recenzentem, že je v něm spousta nepřesností, tak jsem moc rád, že takový film vůbec vznikl a že šel do české distribuce. To, že z něj nebyl kasovní trhák mě nepřekvapuje... A nic by se na tom nezměnilo i kdyby byl natočen lépe. Pro nás- opravdové fanoušky, to stálo za to, ten film vidět...

  • Verdammt, wir leben noch (MiTo, 21.02.2010 21:21) Reagovat

    Film ma príjemne prekvapil. Dal nam aj vysvetlenie na súvislosti, ktoré sme sa útržkovite a zkreslene dozvedali zo socialistickej tlače, Brava a rakúskej ORF. Keď teraz vidím ako začína pri Prátri, ktorý je pár kilometrov od Brarislavy, kam nás bolševici nepustili, behá mi mráz po chrbte. Aj keď za železnou oponou cítili sme spolupatričnosť a Falcove úspechy v hitparádach nás vtedy potešili. Autentická Grace Jones a veľa iných momentov ma vtiahli do deja. Ide o to s akým očakávaním sa ide do kina, či hľadať nepresnosti, alebo skúsiť pochopiť v skratke jeden fenomenálny život plný vzostupov a pádov. Pre mňa tam bolo málo hluchých miest (posledná dekáda), aj keď som si to pozrel dvakrát, bol to vždy zážitok.

  • Co to je za blbost?! (Europa, 14.08.2011 11:04) Reagovat

    Falco, že u nás je nulou? :-D No,hezky to začíná. Však ono těch fanoušků je dost o tom není pochyb,ale jde o to,že spousta lidí na to z etických důvodů do kina nešlo. Když viděli ukázky,podobnost herce a režiséra,který to "dal dohromady" za 3-4 měsíce,tak se nedivím...Ve filmu je spoustu nejasností a musím bohužel říct,že i lží. Hlavně že film vznikl,vždyt životopisné filmy těch největších hvězd ještě nejsou natočeny. Takže buďme rádi,že jsme rádi,protože já se díky němu dozvěděla o Falcovi a stala jsem se tak fanouškem - a o to šlo ;-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kytarista The Doors Robby Krieger převedl country klasiku "Ghost Riders in the Sky" do atmosférického reggae (21.04.2022 16:05)
- Video: The Doors na počest Taylora Hawkinse zveřejnili záznam hitu "Love Me Two Times" (01.04.2022 13:35)
- Slavná alba: Deska "Morrison Hotel" znamenala pro The Doors úspěšný comeback (19.02.2022 15:30)
- Video: The Doors připomínají výročí alba "L.A. Woman" novým klipem ke staré písni "Riders On The Storm" (09.12.2021 10:37)
- Nové desky 48/2021 - od Tomáše Kluse přes LP po Ewu Farnou (08.12.2021 17:30)
- Nové desky 45/2021 - od Taylor Swift přes Roda Stewarta po Mirai (17.11.2021 19:00)
- The Doors z první řady: Koncertní záznam Live At The Hollywood Bowl '68 v kinech (21.10.2021 15:12)
- Slavný koncert The Doors v Hollywood Bowl se bude promítat v kinech (25.09.2021 15:31)
- Připravuje se rozsáhlý průvodce labyrintem textů Jima Morrisona (09.07.2021 12:52)
- Audio: Poslechněte si nové písně od Nirvany nebo Amy Winehouse. Napsala je umělá inteligence (04.04.2021 13:58)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu