shop.musicserver.cz
Motörhead fest, Velodrom, Brno, 4.7.2009

V rockovém pekle s Motörhead

Vydáno: 05.07.2009 20:43 v sekci Naživo - Petr Bláha | foto: Petr Toman / musicserver.cz

Příjezd jakékoliv hudební legendy je vždy provázen zuřivými dohady o předkapelách. Pořadatelé sobotního koncertu to dobře věděli a řešení bylo šalamounské. A tak se od brzkého odpoledne střídaly na pódiu rockové skupiny, aby připravily atmosféru pro hlavní hvězdu. Nakonec - Motörhead fest po ní dostal jméno.

Live: Motörhead

support: Doga, Tublatanka, AB Band, Arakain
místo: Velodrom, Brno
datum: 4. července 2009
Fotogalerie

Motörhead fest, Velodrom, Brno, 4.7.2009
© Petr Toman / musicserver.cz
Celý tenhle festival ukázal lesk a bídu českého rocku v nejrozmanitějších barvách. Ovšem nejmarkantnější bylo poukázání na zoufale malý český rybník, který nenabízí vhodný support k takové kapele. Řešení se čtveřicí předkapel pak bylo šťastně nešťastné. Vím o dost lidech, kteří nakonec na akci nejeli, protože se jim nechtělo trávit mnoho hodin poslechem všemožných skupin, které mají k hudbě Motörhead blízko asi jako papež k judaismu. Ale i tak se nakonec na brněnském Velodromu sešlo přes pět tisíc metaluchtivých fanoušků. Ovšem někteří z nich brzký start neustáli a díky alkoholu se přesunuli na nulovou úroveň vnímání, a tak večer pobíhalo po areálu nejedno opilé individuum ve spodním prádle. Pomyslný triumf však získala namol opilá slečna v červeném, která se neustále ploužila po ploše a když šla kolem mne, tak na tváři vyloudila milý úsměv a posléze se mi vyzvracela pod nohy. Taková fanouškovská základna je poklad.

Když s druhou hodinou spustila Doga, bylo v areálu poměrně dost lidí. Kapela spustila show za plachtou, na níž byla čtyři odhalená mužská pozadí a nápis "Karikatury". Tak se totiž jmenuje jejich poslední deska. Já bych snad jen dodal, že jde o karikatury metalu. Kvartet si na scéně sice kroutí třetí desetiletí, ale já měl celou dobu pocit, že jsem na druhořadé bigbítové zábavě v Horní Dolní. Hudebně jedno klišé za druhým, to vše doprovázeno stupidními texty. Buď to bylo o alkoholu nebo o sexu. Je sice fajn, že kapela řeší svoje vztahy, ale nějak mě nebere, že s nimi manželky nechtějí spát, když jsou opilí... Jestli by tohle měl být obraz českého metalu, nezbývale by než smutně sklopit hlavu a stydět se.

Motörhead fest, Velodrom, Brno, 4.7.2009
© Petr Toman / musicserver.cz
Tublatanka byla zcela jiný případ. Během jejich setu zazněla jen jedna pecka s datem výroby po roce 1989. Byla to "Pieseň pre Doda" napsaná pro tragicky zesnulého kytaristu. Jinak šlo vesměs i hitovky z let osmdesátých a bylo vidět, že jde o skvělé hudebníky. Již při zvukovce to působilo dojmem profi kapely. Maťo Ďurinda zkrátka věděl, co chce, a dokázal si to přesně říct. Tak to má vypadat. Jen škoda, že opustil zvuk aparátů Marshall, který byl pro něj typický a naprosto mu seděl. Teď jsem ze zvuku byl občas rozpačitý. Ale co říct? Zahráno bylo vše naprosto profesionálně a jediným kamenem úrazu je absence pořádného druhého hlasu. Palo Horváth i Dodo Dubán byli vokalisté, kteří hlavnímu zpěvu sekundovali vždy naprosto úctyhodně, což současný basák rozhodně nemůže. Ale zase to nahrazuje naprosto brilantní technickou hrou. Bylo by to super, jen kdyby kapela neztratila svoje rebelské kouzlo. Tady šlo o spokojené pány s image z módních magazínů, kteří hráli poctivý rock. Jenže k Motörhead se to moc nehodilo.

Aleš Brichta band, BNMIG07, Malá skála, 27.7.2007
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
To Aleš Brichta a jeho AB Band byli asi nejlepší. Jejich nové CD se dávalo u vstupu (tedy mělo dávat a někdo ho i skutečně dostal.), což byl určitě solidní reklamní tah. Ale... Netuším, co Aleš Brichta sleduje, ale jeho výjevy se dají interpretovat všelijak. Pokud se deska jmenuje "Deratizer" a v titulním songů se zpívá o tom, jak cikáni kradou kola a že je potřeba zavolat deratizéra, tak je to minimálně na hraně. Když k tomu připočteme obal s oním deratizérem, který pronásleduje postavu nápadně snědé pleti nesoucí autorádio a kabelku a jako bonus song "Česká zem", tak je to v rovině, která se mi příčí. Nechci nikoho obviňovat z nějakých xenofobních nálad, Brichta se koneckonců svou pravicovostí nikdy netajil, ale tohle je trochu moc. No, k jeho setu. Prakticky nulový hudební úkrok od starého Arakainu, jen přidané klávesy. Tím je poměrně jasně definovaná cílová skupina. Došlo na materiál ze sólovek a na arakainovskou "Princess". Tady je nutno říct, že nedošlo na notoricky známé odrhovačky z rádia, za což si Brichta zaslouží respekt. Odehrál velice slušný koncert, publikum se bavilo a byl asi nejlepším z čtveřice předskokanů, což potvrdila hymnická "Nechte vlajky vlát".

Jeho exkapela zahrála výborný koncert, ale moderní směřování ji odsouvá na zcela jiný level. Arakain tak předvedl směs nové desky a osvědčených hitů. Dav spokojeně reagoval a Honza Toužimský s ním náležitě manipuloval. Bylo to dobré a precizní. Tady není co vytknout. Zpěv bez chyby, kytary skvělé a Lukáš Doksanský? Perfektní zvuk soupravy, nápaditá hra a neuvěřitelně rychlé nohy. Začínám pomalu dospívat k názoru, že jde o nejlepšího bubeníka v historii kapely. Nová tvorba je hitová a bylo to vidět při peckách jako je "Ďábelská hra", jejíž refrén je tak melodický a vlezlý, až se musí líbit úplně každému. Když k tomu připočteme odlehčený a veselý projev, tak nám jasně vyjde nejlepší česká metalová kapela. Být ta možnost, byl by Arakain ideální předkapelou legendární Panteře; jenže to už je v oblasti fantasmagorií.

Motörhead fest, Velodrom, Brno, 4.7.2009
© Petr Toman / musicserver.cz
Zhruba od půl sedmé do osmi byla ticho. Na pódiu se občas mihla postava technika a s neuvěřitelně laxním přístupem se připravovala scéna, která byla stejně již hotová. Někteří jedinci toho využili k ještě větší opilosti, jiní si dopřáli trochu spánku na trávníku či na cyklistické dráze. Až se mihla v pozadí blonďatá kštice Mikkeyho Dee a pětitisícový dav se dal do pohybu. Za chvíli byl totiž na scéně i sám velký Lemmy Kilmister a jeho kumpán Phil Cambell. A začalo rock'n'rollové peklo. Můžeme se dohadovat, jestli Motörhead jsou metal, rock, agresivní blues nebo snad dokonce punk, ale nikdy se k výsledku nedobereme. Motörhead jsou hlavně kult a legenda, což potvrzují každým pohybem a gestem. Lemmy spokojeně huhlal do mikrofonu, takže mu místy nebylo rozumět. A nikomu to nevadilo. Nikomu nevadilo, že není brilantní zpěvák ani basák. On má totiž něco, co mu může mnoho rockerů jen závidět. Má neuvěřitelné charisma a to pak může udělat cokoliv a vyslouží si potlesk. Jenže on toho nikdy moc nedělal a v Brně tomu nebylo jinak. Stál a zpíval, zatímco show dělal hlavně Phil.

Motörhead fest, Velodrom, Brno, 4.7.2009
© Petr Toman / musicserver.cz
Když za sebou máte dvacet alb, tak určitě není složité odehrát dlouhý koncert, ale je složité vymyslet kloudný koncertní set. Lemmymu se to povedlo. Z větší části. Chyběl totiž asi jen jeden zásadní song, a to "R.A.M.O.N.E.S.", kterým se Motörhead dostali i do povědomí punkerů. A že jich na Velodrom nepřišlo málo. Jinak nechybělo nic. "Iron Fist", "Going To Brazil" a další hitovky burácely přes sedmdesát minut dějištěm festivalu až do chvíle, kdy se kapela odebrala do zákulisí. Pak se trio vrátilo, aby zahrálo přídavky. Hned ten první stál za to. Kytarista hrál na akustickou kytaru, bubeník jen na kopák a k němu také akustickou kytaru a Lemmy zpíval. Samozřejmě že legendární "Whorehouse Blues", dalším flákem byla nesmrtelná a nepřekonatelná "Ace Of Spades" a na úplný závěr "Overkill".

Zkrátka to nejlepší na konec. Dokonalý koncert plný hitů, navíc obohacený jak sólem kytaristy, tak i bubeníkovým. Po půl desáté byl konec, ale domu se nikomu nechtělo, takže se lidstvo trousilo ještě několik desítek minut, čehož využili pánové, co měli ke vstupu dávat CD a plakáty zdarma. Inu, česká povaha je česká povaha, takže plakát nebyl zadarmo ke vstupu, nýbrž za dvacku k odchodu. A já ten plakát chtěl, tak jsem jim těch dvacet korun dal, stejně jako většina ostatních. Ono nemá cenu si kazit hezký večer kvůli chamtivosti některých lidí a pokud na tom zbohatnou, ať si to užijí. Já si užil skvělý koncert a stál mi i za následnou několikahodinovou cestu, kdy jsem stál v přecpané uličce nočního vlaku.

NÁZORY
  • sound (AxlotroniX, 06.07.2009 10:21) Reagovat

    mozna by nebylo uplne od veci zminit, ze zvuk byl naprosto straslivy (byl jsem vsude mozne po velodromu a hruza a des). Nejde o hlasitost, ta mi nevadi, ale naprosto necitelny bordel..
    ale to asi k Motorhead patri.
    Jinak me mrzi, ze nezahrali v podstate nic z "novejsi" tvorby, od alba March or Die do soucasnosti ...

    ale naser to byl, Miky D to umi pekne natlakovat...
    ten problematickej zvuk bude danej i klasickym Lemmyho zvukem basy.. ktera je tak nakreslena, ze leze do spetra spis elektrice a pak vznika ten bordel.

  • drazí přátelé (mikin11, 06.07.2009 19:38) Reagovat

    byl jsem tam myslím že to byl jeden z nejlepších koncíků co jsem za posledních let viděl... stěžovat si na kvalitu zvuku je blbost, mám průměrný hudební sluch a bylo to ok... nic není dokonalé, ale myslím že motorhead zahráli skvěle... prostě smekám před někým komu je kolik je a dokáže to tam takhle natřít... motorhead respekt!!!!

  • ... (Anne, 06.07.2009 23:17) Reagovat

    Ten dotyčnej, co tohle psal...nebyl náhodou s náma někdy kolem 11. hodiny v KFC u hlavního nádraží? :D

  • Fakta (Pavel, 07.07.2009 07:49) Reagovat

    Trošku bych vytkl článku nějaká fakta. Přídavky??? Cože?
    Pánové zmizely do zákulisí jen proto aby jim zvukaři nachystali aparaturu na "Whorehouse Blues". Takže o žádných přídavkách nemůže být řeč. Poslední song byl "We are Motorhed" a koncert začal přesně na minutu ve 20,00 a skončil přesně 21,30.
    CD Deratizer jsem dostal a všichni kolem co jsem viděl tak ho dostali taky. (akorát byl problém kam sním bo, obal byl opravdu velkej :-) Podle toho co jsem slyšel tak bylo pro prvních 1000lidí takže jestli autor článku přišel pozdě tak měl smůlu. Jo a slečna v červeném byla opravdu mistrnej kousek :-) byla tam už od jedné hodiny, naposledy jsem ji viděl asi o pul paté a pořád se držela :-) chodila tak nakřivo s opileckým šklebem. Netušil jsem, že taková chůze na hraně přitažlivosti je možná :-)

    • Re: Fakta (Motor, 07.07.2009 20:46) Reagovat

      Posledni song byl Overkill.. i kdyz to mozna nebylo dost dobre poznat, protoze na posledni song to jeste vic vohulili

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- Tublatanka vydává své debutové album po letech znovu na vinylu (23.06.2023 14:48)
- "Apage Satanas" od Arakainu vychází po čtvrtstoletí ve výpravné reedici (07.06.2023 12:45)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Video: Tublatanka slaví čas lásky klipem "Rieka života" (02.05.2023 11:30)
- Tublatanka vydává po letech nové album a vyráží s ním na turné (03.03.2023 09:49)
- Předobjednejte si nové album Tublatanky a dostanete podpisovou kartu jako dárek (24.02.2023 14:52)
- Video: Motörhead v "Greedy Bastards" ukazují vztyčený prostředníček všem politikům (01.02.2023 07:58)
- Naživo: Arakain to se čtyřicítkou na krku v O2 universu stále brousil jako za mlada (30.01.2023 20:20)
- Fotogalerie: Arakain nabídl vyprodanému O2 universu velkolepou show (29.01.2023 12:53)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu