shop.musicserver.cz
Lou Rhodes - Lamb teď zní líp než kdy předtím

Lou Rhodes - Lamb teď zní líp než kdy předtím

Vydáno: 16.07.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Karel Zich | foto: facebook interpreta

Koncert britského dua Lamb v Praze se blíží, proběhne 30. července v Lucerna Music Baru. U té příležitosti jsme zavolali zpěvačce Lou Rhodes. Zastihli jsme ji na blíže nespecifikovaném letišti těsně před cestou do Bulharska, kde kapela posléze absolvovala v obnovené premiéře svoje třetí vystoupení.

Lou Rhodes
© myspace.com/lourhodes
Máte poslední dobou s Andym hodně rozhovorů? Jako by se média vašeho návratu zatím úplně nechytla...

Je fakt, že jich zatím moc nebylo, máme teď docela klid. Ale myslím, že je to i tím, že festivalová sezóna teprve začne, a zatím jsme měli jen dvě takové rozehřívací show.

Po pěti letech jsi znovu součástí Lamb, jedete na turné. Jak se ohledně toho všeho cítíš?

Je to vážně bezva. Myslím, že proto, že jsme měli tak dlouhou pauzu, se teď k Lamb vracíme v hodně jiném rozpoložení. Ujasnili jsme si pohled na hudbu i ostatní věci, které děláme, a naše vztahy v kapele jsou lepší než kdy předtím. Rozhodli jsme se zároveň obnažit naše skladby do původní podoby, vrátit se k jednoduchosti, s jakou jsme skládali na prvním albu. Hrajeme pořád naše známé věci, ale lehce jsme je přeprogramovali, takže jsou teď trochu jiné a myslím, že i trochu tvrdší.

Lamb Brighton
© Mister Rad
Odehráli jste zatím jedno klubové a jedno festivalové vystoupení. Tím vůbec prvním byla akce pod netypickou hlavičkou "Baby Sheep" v Brightonu a na vaší facebookové stránce se hned vyrojilo hodně nadšených reakcí - včetně jedné od Andyho.

Jo, řekla bych, že to naprosto předčilo naše očekávání. Dívala jsem se do davu a hodně lidí mělo slzy v očích, všichni zpívali hrozně nahlas, občas jsem si říkala, že snad hlasitěji než já... mělo to vážně úžasnou atmosféru.

A když to porovnáš s následnou festivalovou "premiérou" v Istanbulu?

No, tenhle koncert byl trochu zvláštní... Nevěděli jsme, co od toho očekávat, protože to byl úplně nový festival a upřímně - nějak to tam postrádalo duši. Bylo to v prostředí golfového klubu a měla jsem z toho dojem spíš takový tý "cool" akce, kam lidi přijdou, aby byli vidět spíš než poslouchat hudbu. Ale je fakt, že ten zážitek z Brightonu těžko mohlo v tu chvíli něco přebít, což je samo o sobě bezva.

No a kdo byl vlastně iniciátorem toho obnovení Lamb: ty, nebo Andy?

Vlastně tak trochu oba. Už jsme to nějaký čas probírali, když se skladba "Gorecki" objevila v novém díle hry "Tomb Raider" a najednou se spousta lidí začala zajímat - "co je to za skladbu a kapelu?" Najednou jsme si říkali wow, mohli bychom se vrátit a hrát nejen pro lidi, co už nás znají z dřívějška, ale i pro lidi úplně nové, byl to najednou vzrušující pocit - asi to byl impulz, který jsme potřebovali. A pak jsme si řekli: proč sakra ne! Nemusíme se přece nutně k ničemu zavazovat, třeba že natočíme nové album, je to prostě ve stylu "pojďme do toho a uvidíme, co se stane". Tak jsme se ptali našeho manažera, jestli by o nás byl zájem na letních festivalech, a ukázalo se, že jo.

Lamb Brighton
© Mister Rad
Na případné nové album se samozřejmě nelze nezeptat - takže absolutně žádný koncept a všechno je zatím ve hvězdách?

Přesně tak, žádný plán. V přestávkách mezi zkoušení s Lamb já i Andy nahráváme vlastní sólová alba a s Lamb to vnímám hodně v duchu léta, chceme si to prostě co nejvíc užít a jsem nadšená, že jsem se do toho uvázala.

A pověz, kdo všechno v tom návratu Lamb vlastně jede? V Brightonu jste vystupovali ve třech - s Andym a dlouholetým basákem Jonem Thornem. Zůstane to tak po celou tour?

Jo, myslím, že jsme se shodli, že chceme celé to turné odehrát takhle v trojici. Je to právě i kvůli té snaze o návrat k jednoduchosti prvního alba. Přesně v téhle sestavě s Andym a Johnnym jsme totiž hráli na naší úplně první tour. A funguje to opravdu dobře, právě díky té obnaženosti působí skladby najednou intenzivněji, v té hudbě je víc prostoru, ale zároveň víc tvrdosti, elektronika působí tvrdším dojmem.

A takhle jste stihli "přeprogramovat" většinu skladeb?

Ale jo, ono samotné programování tolik času nezabere a chtěli jsme, aby ty skladby zněly čerstvě.

Lou Rhodes
© hansspeekenbrink.nl
Zároveň bys ale neřekla, že člověk bude na vašem koncertě konfrontován s úplně jinými Lamb?

To určitě ne, náhodný posluchač by asi slyšel pořád stejné skladby. Jde o to, že Lamb byli vždycky o souhře písní a technologie a řekla bych, že přitom vždycky vítězí právě ty písničky, v tom smyslu, že můžeš změnit aranže, ale jádro zůstává pořád stejné. Nezměnili jsme ale tolik aranže, spíš jen to programování. A ty skladby teď podle mě znějí silněji než kdy dřív.

Mimochodem, už se zase při zkoušení hádáte?

Ani ne, myslím, že Andy i já jsme během těch let mimo Lamb hodně dospěli a vycházíme teď bezvadně, takže kdykoli vznikne nějaký konflikt, dokážeme ho vyřešit fakt rychle. Myslím, že jsme si už oba uvědomili, že jsou důležitější věci než hádat se o blbosti.

Lou Rhodes

Kromě tvorby s Lamb a sólových počinů má Lou Rhodes na kontě řadu dalších pozoruhodných spoluprací. Ještě před vydáním jehněčího debutu se mihla v singlu "Azura" na albu "Don Solaris" (1995) z dílny 808 State, formace, z níž se vyčlenil projekt A Guy Called Gerald - a pro ten zase Lou nazpívala "Humanity", vrchol desky "Essence" (2000). Ve stejném roce šel do kin i snímek německého režiséra Toma Tykwera "Princezna a bojovník", kde se vedle Skin, Alison Goldfrapp či Beth Hirsch pod taktovkou Tykwerova hudebního alter-ega Pale 3 objevuje Lou v tracku "Escape (Afraid Of No One)". Z poslední doby zpěvačka spolupracovala s "vyklidněnými" The Cinematic Orchestra, a to jak ve dvou subtilních kouscích "Music Box" a "Time And Space" z jejich čtvrtého dlouhohrajícího počinu "Ma Fleur", tak v obdobně laděném tracku "Crimson Skies" ze soundtracku k - ano - disneyovce "Les Ailes Pourpres : Le Mystère Des Flamants".

Můžeš prozradit víc o vašich chystaných sólových počinech?

Moje třetí album už je vlastně nahrané a teď prochází mixáží, vyjde na podzim a bude to moje vůbec nejjednodušší, nejprostší deska. Jinak i Andy teď nahrává v hodně jednoduchém stylu, jeho album by mělo vyjít během příštího roku.

Takže Andymu konečně vyjde deska s projektem Luna Seeds?

Ne ne, bude to čistě jeho sólový počin.

Aha. Spolupráci se zpěvačkou Carrie Tree už tedy ukončil?

Ne tak úplně, Carrie se na té desce v pár skladbách objeví, v jedné zpívám i já, jinak taky Damien Rice. Krom toho tam budou i instrumentální tracky.

Co si vlastně myslíš o Andyho hudebním vývoji? V počátcích s Lamb byl hodně orientován na taneční hudbu a celkem brojil proti popu. Naproti tomu dostupné ukázky Luna Seeds - to už zní dost jako pop, ne?

Jo, taky bych řekla, že Luna Seeds už je hodně na hraně popu. Ale přeprogramovaní Lamb jsou vlastně naopak spíš temní a špinaví, přišla jsem na to, že když už chci vytvářet elektronickou hudbu, chci, aby zněla nějak takhle. A když jsem teď během zkoušení s Lamb paralelně natáčela sólovou desku, Andyho zase vyloženě těšilo dělat to se mnou v co nejjednodušším stylu. Myslím, že Andyho tvorba za poslední roky má víc poloh, je to o tom dělat rozdílné projekty a ke každému přistupovat jinak.

Lou Rhodes
© myspace.com/lourhodes
A nepřipadá ti, že se Andy v poslední době posunul blíž k tvému jednoduchému pojetí hudby a tudíž mezi vámi při tvorbě už nevzniká tolik třecích ploch?

Je fakt, že Andy začal poslouchat mnohem víc akustických věcí. No, když jsme začínali s Lamb, vlastně vůbec neposlouchal hudbu s vokály, takže to byla často fakt bitva - prakticky můj vokál v té hudbě vůbec nechtěl slyšet! (smích) Zato teď už, myslím, hodně oceňuje písničky... takže jo, určitě se v tomhle prostor pro střety mezi námi zúžil. Ale myslím, že ty konflikty nevznikají hlavně proto, že jsme se oba celkově dost zklidnili, už máme v životě nějaké místo a nemáme potřebu spolu bojovat. To ale neznamená, že by tím ta hudba ztrácela na síle, jen už k ní přistupujeme jinak.

A jak vlastně hodnotíš svůj vývoj za těch pět let? Tvůj sólový debut "Beloved One" byl oproti Lamb určitě krokem k té jednoduchosti, o které mluvíš. Pak jsi natočila "Bloom", které bylo nástrojově i kompozičně pestřejší a navzdory absenci elektroniky a možná i díky base víc evokovalo desky Lamb. Jak jsi ale teď potvrdila, třetí deska bude zase naopak tou vůbec nejprostší.

Jasně, procházím určitým vývojem. No a hodnoceno zpětně mám pocit, že "Bloom" bylo až moc komplexní - když tu desku poslouchám teď, jsem docela nespokojená s tím, jak některé skladby dopadly.

Lamb Brighton
© Mister Rad
Myslíš třeba "They Say"? To je pořádný odvrat od té "jednoduchosti".

Jo, přesně. Stejně tak "The Rain" - naživo ale hraju tuhle skladbu jenom s kytarou a najednou vyzní hodně jinak. To je právě to dobré na psaní písní - když je okleštíš, pořád existují a věci z "Bloom" tak můžu naživo i v té úplně jednoduché podobě hrát. Celkově pro mě byla sólová dráha po těch letech s Lamb něčím hodně novým, v kapele dělal produkci hlavně Andy, takže jsem si najednou potřebovala vyzkoušet různé možnosti jak natočit album. Ale hudba, kterou ráda poslouchám teď, je v zásadě jednoduchá a nahraná úplně klasickým, ale zároveň nadčasovým způsobem.

A co konkrétně teď vlastně posloucháš?

Vlastně dost Američanů, hmm… třeba Vetiver, Devendru Banharta, ale i starší věci jako Nick Drake nebo Elliott Smith. A když už elektroniku, tak Four Tet nebo Flying Lotus.

I když je to už pár let, napadlo mě, že zrovna tebe muselo zaujmout "znovuzjevení" Vashti Bunyan po víc než třiceti letech.

No zrovna s Vashti mám docela problém - ona je skvělá, ale ten její hlas je na mě fakt moc… já nevím… delikátní. (smích)

Nakonec malá ukázka uhrančivosti a výjimečnosti Lou Rhodes, která spolehlivě vynikne i za prostého doprovodu akustické kytary.


Lou Rhodes - Tremble + Save Me + Each Moment New (live)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Damien Rice v Divadle Hybernia zpíval o lásce bez příkras (28.03.2023 07:33)
- Fotogalerie: Koncert Damiena Rice v obrazech (27.03.2023 10:55)
- Nové desky 10/2023 - od Miley Cyrus přes Gaia Mesiah po Fever Ray (16.03.2023 17:00)
- Mistr křehkých balad Damien Rice vystoupí na dosah ruky v březnu v pražském Divadle Hybernia (13.12.2022 12:53)
- Audio: Four Tet zremixoval song "Easy Lover" od Ellie Goulding, jeho verze se nese v duchu devadesátek (22.08.2022 13:31)
- Nové desky 19/2022 - od Florence + The Machine přes The Black Keys po Kendricka Lamara (18.05.2022 08:00)
- Nové desky 18/2021 - od Rag'n'Bone Mana přes Weezer po Vana Morrisona (11.05.2021 08:00)
- Zaprášenosti: Lamb - What Sound (29.12.2020 08:35)
- Video: Lamb jdou v komorní verzi "The Silence In Between" až na dřeň emocí (04.07.2020 15:22)
- Nové desky 10/2020 - od Dana Bárty přes Nialla Horana po Westlife (18.03.2020 08:56)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu