Zaslepená naděje podražená bolestí

06.07.2009 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Od vydání "In Depth" si Depressive Disorder prošli důkladnou spirálou, dokonce nebyli daleko od rozpadu. Vše zlé ale přešlo a s nově nabranými silami natočili třetí opus "The Chronicle Of Fear", na němž uhnuli od zaběhlých rutin, svůj zvuk posunuli do nových rovin a Brno může opěvovat své hrdiny.
8/10

Depressive Disorder - The Chronicle Of Fear

Skladby: The Chronicle Of Fear - Opening, Slave, Junkie's Chant, Free Your Self, She Said, On The Ground, Messenger, Rotten, Warriors, Last Day On The Earth, The Chronicle Of Fear - Closing
Vydáno: 29.6.2009
Celkový čas: 46:32
Vydavatel: Monopol Records
Byly to necelé tři roky života, přesto přinesly brněnským Depressive Disorder (Bandzone.cz) mnoho zvratů a změn. Byl to přemet, který neměl daleko k totálnímu padnutí. Patrik Lev a Radim Čáp se však z těchto zákeřných chvatů prokopali k nové etapě existence. Ta představuje třetí desku "The Chronicle Of Fear", které je oproti předchozím posunuta do pozměněných hudebních sfér.

"Kronika strachu" je chvění z obav o budoucnost a reflexí minulých událostí. Na jednu stranu tu jsou zcela osobní revize ukončených osobních vztahů ("She Said", "Free Your Self"). V druhém a převažujícím pohledu vévodí chmurný, temnými stíny zahalený pohled na realitu světa okolo nás. Kdy i vnitřně jen v náznacích řešíte, že vlastně zítra přestane existovat pozemský ráj ("Last Day On The Earth"), který se propadne do víru násilí a válečných konfliktů.

Depressive Disorder, kdy některé skladby byly zcela přepracovány na základě dodaných kytarových partů. Rozhodně už to není čisté ebmko, vedle energií nahuštěné "Slave" tu přijde řada i na náznaky dark ambientu ("Free Your Self", "The Chronicle Of Fear") nebo na syrovější electro v "Messenger" a "Rotten". Pak se tu objevuje orientální inspirace ve "Warriors" a nebo pošpiněný synthipop v "Last Day On The Earth". Tento song mnohé překvapí, neb hlavní part zpívá Radim.

Stokusová speciální edice

Je zabalena do plastového přebalu s bublinami a přelepena samolepkou. Uvnitř kromě třetího alba Depressive Disorder "The Chronicle Of Fear" je k mání komplet demáčů a odznak. CD-R v digipacku přináší sesbírané rané nahrávky "Near To Death" a "Another Step To Death". Fanoušek si tedy má možnost připomenou koncertní klasiky tohoto dua, jako jsou "Endless", "Saviour", "One", "Hacker" nebo "Desire".

Depressive Disorder prvně tvořili dohromady, jako jeden celek, což se projevilo ve výsledku. "The Chronicle Of Fear" je pohled zaslepené naděje, které nohy podrazila bolest. Intenzivní atmosféry a jasné kontury jejich posuvu k novým cílům jsou devizou k nezaplacení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY