shop.musicserver.cz
Hudební ratolesti pana Reznora

Hudební ratolesti pana Reznora

Vydáno: 22.06.2009 05:00 v sekci Publicistika - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Časopis Time ho zařadil mezi nejvlivnější lidi planety. Timbaland jej označil za svého oblíbeného producenta. O kom je řeč? O Trentu Reznorovi, mozku kultovních Nine Inch Nails, kteří zahrají 24. června v Praze. O jeho práci pro značku NIN toho bylo napsáno spousty, jenže to je jen část jeho hudební kariéry.

Trent Reznor
© dietrichthrall.files.wordpress.com
Hřebíky byly od samého počátku koncipovány jako kapela jednoho muže - všechno podstatné se točilo kolem Reznora. On rozhodoval. Možná i proto v polovině devadesátých let založil projekt Tapeworm, kde kromě něj figurovali ještě například Danny Lohner nebo Charlie Clouser, tedy koncertní členové Nine Inch Nails. Jednalo se vlastně o "demokratickou" podobu NIN. Idea byla jasná: všichni rozhodují o všem, slovo každého má stejnou váhu jako slovo toho druhého. No, mysleli to krásně... jenže za téměř desetiletou existenci Tapeworm nevydali jedinou nahrávku. Reznor asi holt potřebuje mít hlavní slovo, pak to odsýpá.

Svoji cestu začal poněkud překvapivě coby jazzový hudebník. Táhlo ho to ale k elektronické hudbě - první příležitost se mu naskytla s kapelou The Klikz. Hráli hlavně vykradené hity slavnějších kolegů, ty na školních mejdanech zabíraly nejlépe. Ve své první skupině se ale Reznor dlouho neohřál, stejně jako v těch dalších: na konci osmdesátých let tančil svět v rytmu new wave, a stejně tak i Reznor se na nějaký čas nechal novou vlnou unášet. Vystřídal několik souborů, vesměs se věnujících elektronickému popu. Jak se však blížila devátá dekáda, Reznora zajímalo čím dál víc, co se děje v jiných hudebních sférách, a to těch nepoměrně tvrdších. Propadl nekompromisnímu elektronickému zvuku, především tomu, který razili hlukoví teroristé Skinny Puppy. A někdy v té době se coby zaměstnanec nahrávacího studia seznámil s Alem Jourgensenem, hlavní postavou šílenců z Ministry.

Díra v hlavě
Revolting Cocks
© myspace.com/revoltingcocks
Projekt 1000 Homo DJ's. Co se dalo očekávat od kapely, která na svůj název přišla krátce po jedné z mnoha barových potyček? Hádáte správně: psychopatická vystoupení a vulgaritou překypující texty. Do zlatého fondu světové hudby soubor přispěl obskurní předělávkou slavné "Da Ya Think I'm Sexy" v podání Roda Stewarta. Zestárlý lamač ženských srdcí z ní má zřejmě noční můry ještě dnes.

Reznor tehdy ale nabyl dojmu, že zkušeností a vlastního materiálu už nasbíral dostatek a že je načase dát o sobě jaksepatří vědět. Pod názvem Nine Inch Nails v prosinci 1989 vydal album "Pretty Hate Machine." Vůbec poprvé tak nechal okolní svět nahlédnout do svého nitra. Že se nejednalo o dívání zrovna veselé, svědčí text úvodní skladby "Head Like A Hole": "Head like a hole / black as your soul / I'd rather die / than give you control." Mimochodem, vůbec poprvé v historii se vzhledem k vysokým prodejním číslům mohlo alternativní album honosit přízviskem platinové.

Ačkoliv měl se svými Devítipalcovými hřebíky práce až nad hlavu, udělal si čas a na chvíli si odskočil do superskupiny Pigface. Málokteré hudební těleso naplňuje význam toho označení právě jako toto. Parta, ve které se za dobu její existence vystřídaly desítky významných postav hudebního světa, stála od svého vzniku na myšlence stále se měnící sestavy. Takže za téměř dvacet let působení kapelou prošli například Al Jourgensen (Ministry), Nivek Ogre (Skinny Puppy), Jello Biafra (Dead Kennedys) nebo FM Einheit (Einstürzende Neubauten).

Marilyn Manson
© thegauntlet.com
Patrně druhou nejviditelnější aktivitou Trenta Reznora byla jeho spolupráce s Marilynem Mansonem. S ním se Reznor dal dohromady ještě před vydáním jeho debutového "Portrait Of An American Family" a okamžitě souhlasil, že desku zprodukuje. Spolupráce časem přerostla v přátelství utužované společnými koncerty a hromadami drog. V okamžiku, kdy však Mansonova hvězda začala strmě stoupat, přestali si oba protagonisté rozumět a šli každý svojí cestou. Přátelství vzalo záhy za své. "Trent byl jako můj bratr, kterého jsem nikdy neměl," řekl k tomu později Manson. Ať je dnes situace jakákoliv, jedno je jisté: nebýt Reznora, Marilyn Manson by se patrně nikdy nedostal na výsluní, na němž se už několik let vyhřívá.

Reznor sám sebe několikrát označil za velkého fanouška Davida Bowieho a byl to právě Bowie, kdo mu poskytl zdroj inspirace při nahrávání "The Downward Spiral", jednoho z nejdůležitějších alb deváté dekády minulého století. Ostatně to je frontman Nine Inch Nails, kdo slavného hudebního chameleóna v klipu k Bowieho písni "I'm Afraid Of Americans" prohání ulicemi New Yorku. Za pozornost jistě stojí i záznam ze společného vystoupení, kde si srdceryvnou "Hurt" spolu vystřihli jako duet. Tu samou skladbu o mnoho let později přezpíval a zařadil na své coverové album také Johnny Cash.

Počítačový maniak
O poznání méně výrazná byla spolupráce s Robem Halfordem. Heavymetalový matador na čas opustil řady okovaných Judas Priest a pocítil nezměrnou potřebu překročit hranice žánru, který ho proslavil. Tím, kdo mu k tomu měl dopomoci, byl právě Reznor. Výsledkem bylo album "Voyeurs" a projekt Two. Reznor po čase na jeho adresu řekl: "Omlouvám se za vypuštění téhle ohavnosti do světa. Two už nikdy nebude distribuováno ani prodáváno v obchodech." Dnes se k tomuto počinu nikdo ze zúčastněných raději nehlásí...

Trent Reznor
© nin.com
Vzpomínám si, jak se v minulé dekádě mezi fanoušky, zpravidla u piva, diskutovalo, proč mají Nine Inch Nails takové prodlevy mezi deskami. Někdo to přisuzoval Reznorově závislosti na drogách, někdo neustálému koncertování. Kdosi jako důvod uvedl také závislost na PC hrách. Reznor se svojí láskou k počítačům nikdy netajil. Říkalo se, že hrál hlavně po koncertech. Takže žádné překvapení, že klasické střílečky "Quake" nebo "Doom 3" vděčí za svoje jedinečné atmosféry právě tomuhle podivínovi z Pensylvánie. Ostatně v prvně jmenované figuruje zbraň hřebíkomet, jehož munice byla označena logem až příliš nápadně připomínajícím NIN.

Trent Reznor měl už od dětství také blízko k divadlu, vystupoval v něm už na střední škole. Možná tehdy v něm zakořenila láska k herectví a později se promítla do jeho vztahu k filmům. Ke spolupráci na prvním soundtracku ho nepřizval nikdo menší než Oliver Stone - právě natáčel "Takové normální zabijáky" a pár skladeb od Nine Inch Nails do celkového konceptu dokonale zapadalo. O několik let později svojí hudbou přispěl i neméně slavnému Davidu Lynchovi. Jím chystaný opus "Lost Haighway" nabízel ideální prostor pro umělce Reznorova střihu - do té doby nevydaná "The Perfect Drug" završila plejádu slovutných interpretů, na kompilaci se objevili například David Bowie nebo němečtí Rammstein.

NÁZORY
  • TWO (Pavel, 22.06.2009 07:45) Reagovat

    Jo jo, tohle CD jsem si kdysivá koupil jen kvůli tomu, že ho produkoval Reznor a souhlasím s tím, že nikdy nemělo spatřit světlo světa. Kombinace Halfordova "teplého" vokálu a tvrdé elektroniky s metalem v tomto případě vůbec nefungovala.

  • Saul? (NeilClaimer, 22.06.2009 16:39) Reagovat

    Upřímně, na tenhle článek jsem se vrhl hlavně kvůli Saulu Williamsovi, a on tady není..

  • moc moc (venison, 22.06.2009 19:15) Reagovat

    moc stručné ale aspoň něco.. seeya on wednesday

  • A co Jakalope? (Josh, 28.06.2009 10:34) Reagovat

    ...pod tim je Reznor taky podepsany...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trent Reznor: "Streamovací služby jsou pro umělce smrtelnou ránou" (13.04.2024 14:38)
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Smithline tvrdí, že žalobu na Marilyna Mansona podala pod nátlakem. Znásilnění si prý vymyslela (02.03.2023 13:18)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Marilyn Manson čelí další žalobě. V 90. letech údajně napadl tehdy nezletilou dívku (31.01.2023 15:57)
- Marilyn Manson a herečka Esmé Bianco se v žalobě ze sexuálního napadení dohodli na mimosoudním vyrovnání (31.01.2023 07:44)
- Audio: Spoon předělali Bowieho "I Can't Give Everything Away" do podoby křehké klavírní skladby (10.01.2023 16:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu