shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Journal For Plague Lovers" Manic Street Preachers

Makrorecenze "Journal For Plague Lovers" Manic Street Preachers

Vydáno: 24.06.2009 12:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Na "Journal For Plague Lovers" Manic Street Preachers neexperimentují, ale naopak sázejí na jistotu. Vše navíc pojistili lákadlem v podobě textů zmizelého Richeyho Edwardse, takže o kvalitách desky by nemělo být pochyb. Potvrdila to i naše makrorecenze?

Manic Street Preachers - Journal For Plague Lovers
© facebook interpreta
Pátrání po zmizelém Richardu Jamesi Edwardsovi bylo loni po více než třinácti letech definitivně ukončeno. Uzavřela se tím jedná velká kapitola skupiny, byť šlo v podstatě už jen o smutnou formalitu. O pouhou formalitu však rozhodně nešlo při rozhodnutí, že deváté studiové album Manic Street Preachers "Journal For Plague Lovers" bude poctou Edwardsovým textům - všech třináct písniček nové desky je založeno na řádcích z jeho zápisníku, který dal krátce před svým zmizením Nickymu Wireovi. Album je tak jakýmsi definitivním poděkováním bývalému kolegovi. Petr Bláha jej v hlavní recenzi vychválil výbornou devítkou a makrorecenze je v tomto ohledu zcela nekonfliktní, protože také dalších pět našich redaktorů se shodlo na obdobném verdiktu a průměrnou známku vyvážilo na čtyřiaosmdesáti procentech.


Petr Balada - Návrat králů (9/10)
Vztah k interpretovi: Lehce nostalgický.

Manic Street Preachers byli vždy tak trochu nevyzpytatelnou kapelou. Ať už se jedná o jednotlivé položky jejich diskografie, veřejné vystupování nebo například výběr coververzí. Dokážou zkrátka překvapit a podařilo se jim to i tentokrát. Jako jedni z mála nepodlehli na novince trendu překombinovaného zvuku. S pomocí producenta Stevea Albiniho natočili syrové album odkazující k tomu nejlepšímu, co nejen oni v devadesátých letech vyplodili. Je opravdu potěšením poslouchat tak čiré melodie, které si vystačí s průměrnou stopáží pod hranicí tří minut. Navíc "Journal For Plague Lovers" není jen sledem jednorázových vypalovaček, ale deskou držící pohromadě jako siamská třinácterčata. Málokdo od téhle kapely podobný výkon očekával, včetně mě, ale o to větší radost svou opravdovostí šíří. Jakkoliv texty nejsou zrovna prosluněným výronem kuřáka trávy. Manic Street Preachers pro mě, díky tomuto albu, zůstávají posledními velkými věrozvěsty bohatosti kytarové scény z konce minulého století. Alespoň někdo vydržel.

Honza Průša - Čirá radost 9/10
Vztah k interpretovi: Objevil jsem si je asi až před šesti lety, ale byla to láska na první poslech.

Ty nejsprávnější texty (víme proč) a typické manicsovské melodie, u nichž si člověk nejednou říká, zda kapela náhodou nehraje staré hity, třeba při "Me And Stephen Hawking". Nakonec ale zjistíte, že jde jen o nepřeslechnutelný rukopis Manic Street Preachers, ne o vykrádání sebe samých. Kapela se vrátila k rockovým kořenům, hudba je tak v souladu s textovou stránkou a je to radostný, i když trochu nejistý poslech. Opravdu jsem hodně zvědav na další nahrávky. Myslím, že současné podobě hudby pomohl Richey Edwards hodně. Trochu mě mrzí, že v některých případech nebyla skupina odvážnější - "This Joke Sport Severed" by se mi víc líbila v té úvodní podobě. Bez smyčců a rytmiky, jen s akustickou kytarou, ta křehkost jí sluší víc. Jinde mě ale produkce baví, nejvíc paradoxně v Albinim netknuté (produkoval Dave Eringa) titulní skladbě. Způsob, jak - zdánlivě arytmicky - čaruje ve skladbě činel a ozvláštňuje ji, je nesmírně vzrušující. "Journal For Plague Lovers" je rocková deska plná zvuků a já z ní cítím hlavně čirou radost, a to i přes její občasnou příjemnou melancholii.

Petr Adámek - Uvadlí kazatelé znovu rozkvetli (8/10)
Vztah k interpretovi: Velmi často točím největší úlet Maniců "This Is My Truth Tell Me Yours", zbytek tvorby mě nijak zvlášť nedostává. Přesto chovám hluboký respekt.

Manic Street Preachers (Richey Edwards)
© guardian.co.uk
Pamatuju si, jak jsem před lety výše zmíněnou desku objevil a jak hluboko pod kůži mi vlezla. Právě díky ní jsem si pak Meniky nedokázal odkonzervovat ze škatulky romantických básníků a přiznat si, že to byl jen jakýsi experiment. Po posledních dvou mdlých počinech jsem novinku pouštěl s velkou skepsí. Nejprve jsem neslyšel nic, jen obyčejné rockové písničky. Jenže s takovým patnáctým poslechem se vše zlomilo, jako by se mi za moji trpělivost za odměnu otevřela jakási brána. Když jsem směle vstoupil, nestačil jsem zírat. Najednou se objevila všechna vypiplaná zákoutí, každý tón najednou dával smysl. Nádhera! Těžko říct, do jaké míry inspirovaly kapelu k tomuto skvostnému dílu Richyeho texty a vlastně celá story kolem něj, každopádně tomuhle tedy říkám poděkování! Jen mi občas vadí zastřený, jakoby z podzemí se linoucí zvuk. Zejména bicí znějí tupě. Ale není to špatně nahrané, vždyť album následuje dávno zaběhlý, na ostrovech velmi oblíbený retro styl. Uvadající kapela nahrála desku ze starých textů mrtvého člena a opět rozkvetla. Není to jak z pohádky?

Pavel Parikrupa - Tygři z Walesu (8/10)
Vztah k interpretovi: Mám je rád, odpustil jsem jim i ty jejich kubánské eskapády. A vyměknutí na některých deskách mi vůbec nevadilo, naopak.

Jasně, Tygr z Walesu byl a je jen jeden, Tom Jones. Ale jako připomínka názvu minulého alba Manics a naznačení, že trio má pořád drápy, jimiž umí škrábat, to snad může fungovat. U Manic Street Preachers se mi líbí obě tváře, tvrdá rocková i jemnější, kterou reprezentuje třeba album "Lifeblood". Na nové desce převládá ta první, drsnější podoba, a má to svou logiku: líbí se to skalním fanouškům a díky spojení s texty ztraceného Richieho Edwardse je to reminiscence zvuku kapely z poloviny devadesátých let minulého století. Bradfield perlí hlasem i vynalézavými kytarovými linkami ("Jackie Collins Existential Question Time", "Journal For Plague Lovers"), písně odsejpají bez drhnutí, ale najde se místo i pro ztišení - dokážu si představit, jak by "William's Last Words" ze závěru alba nazpíval třeba Leonard Cohen. Velšské trio opět ukázalo, jak jeho hudba dokáže drsně škrábat (nejen muzikou a texty, ale i obalem). A my se rádi dáme všanc.

Tomáš Tenkrát - Nezaměnitelní, aktuální, vyzrálí (8/10)
Vztah k interpretovi: Mám je rád. Je to jediná kapela, u které mi nevadí její levičátství.

Manic Street Preachers vlastní určité umění, díky kterému ve mně většina písní dokáže vzbuzovat emoce. Mají dar, s nímž bez problémů na většině alb umějí vytvořit něco pro mě přitažlivého. Povedlo se jim to i na novince, která ubrala z hitovosti předchozí, rovněž výtečné, řadovky. Manics se tentokrát, díky textům, předvádějí v lehce filozofičtější rovině, jenže tu auru, co visí někde ve vzduchu a která mě k jejich hudbě přitahuje, vlastní pořád. Vytříbený "kompozičně-aranžérský cit" nebo jak to nazvat. James Dean Bradfield je senzační zpěvák s nezaměnitelnou barvou hlasu a je to z velké části jeho zásluha, že jsou Manic Street Preachers pořád aktuální. "Journal For Plague Lovers" je album skvěle reprezentující jejich tvorbu. Obsahuje od všeho, co se za svou kariéru naučili, něco. Včetně textů. A ještě jeden poznatek. Líbí se mi, jak na každém albu mají jednu píseň s absolutně hitovou melodií fungující na první dobrou. Tentokrát je to "Jackie Collins Existential Question Time", minule to byla "Autumnsong" a nejslavnější singl podle tohoto schématu je asi "Motorcycle Emptiness".


Album: Manic Street Preachers - Journal For Plague Lovers
Průměrné hodnocení: 8,4/10
Celkový čas: 42:29
Skladby: Peeled Apples, Jackie Collins Existential Question Time, Me And Stephen Hawking, This Joke Sport Severed, Journal For Plague Lovers, She Bathed Herself In A Bath Of Bleach, Facing Page: Top Left, Marlon J.D., Doors Closing Slowly, All Is Vanity, Pretension/Repulsion, Virginia State, Epileptic Colony, William's Last Words / Bag Lady (Hidden Track)

NÁZORY
  • levičáctví? (Petr Alexejevič Kropotkin, 09.07.2009 20:30) Reagovat

    čemu pan tenkrát říká levičáctví? u primal scream mu taky vadí? vždyť z lezení do zadku našich pseudoumělců sám ani neví kterou rukou píše

    • Re: levičáctví? (Tomáš Tenkrát, 09.07.2009 20:39) Reagovat

      vidíš, tak ještě u jedné kapely mi nevadí... druhou část názoru nechápu, teda chápu, jako nějakej zběsilej nepodloženej výkřik, takže se ani nebudu snažit ti ho vyvracet...

  • Hudba (pavel, 12.07.2009 08:58) Reagovat

    Na texty kašlu, možná si je přeložím, když někdy budu mít chuť. Ale líbí se mi ta hudba. Neposlouchám hudbu 15x s nadějí, že se mi začne líbit. Manics nahráli opět dobré a pohodově rockové album. Po minulém, pro mě možná nejlepším albu, jsem měl trochu strach, že si už nastavili laťku příliš vysoko, ale i tímto albem ji opět v poklidu zdolávají.

  • hej (Meresz, 24.07.2009 10:49) Reagovat

    výborná doska, a to MSP počúvam len okrajovo. Poznám ešte Generation Terrorists , čo je doska hodná 10/10

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (20-11) (28.01.2022 20:00)
- Nové desky 36/2021 - od Kacey Musgraves přes Manic Street Preachers po Metalliku (14.09.2021 08:00)
- Manic Street Preachers mají hotovo. Nové album vydají po prázdninách (01.06.2021 10:16)
- Naživo: Rock For People nabídl i ve svém závěru přehršel vynikajících setů a k tomu jednu historku (09.07.2019 21:44)
- Naživo: Manic Street Preachers na Rock For People nebyli hlavními tahouny, přesto se mezi ně zařadili (08.07.2019 10:46)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People v obrazech (07.07.2019 21:07)
- Manic Street Preachers přijedou kázat na Rock for People (29.03.2019 11:57)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2018 podle musicserveru (30-21) (28.01.2019 16:05)
- Nové desky 49/2018 - od Coldplay přes LP po Oceán (11.12.2018 10:50)
- Zaprášenosti: Manic Street Preachers - This Is My Truth Tell Me Yours (14.09.2018 10:05)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu