shop.musicserver.cz
Alba Depeche Mode: synťáky, kytary, tam a zpět

Alba Depeche Mode: synťáky, kytary, tam a zpět

Vydáno: 23.06.2009 05:00 v sekci Komentované diskografie - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Černé křiváky, vystříhané vlasy, podmanivé melodie, logo DM. Depeche Mode jsou takřka po celou svou kariéru ikonami: a nejen těmi hudebními. Hlavně kvůli Daveu Gahanovi se o nich dá říct, že jsou fenomén. Prošli si velkými vzestupy i krutými pády. Všechno to začalo deskou "Speak & Spell".

Depeche Mode
© last.fm
Na začátku byla náhoda. Aspoň u Depeche Mode. Během studií (psal se rok 1976) se v britském Basildonu dalo dohromady jádro ve složení Vince Clarke, Martin Gore a Andrew Fletcher; každý měl zkušenosti z působení v dřívějších skupinách. Coby Composition Of Sound hledali vhodného zpěváka a jasného tahouna. Do té doby zpíval Vince, který ovládal i automatického bubeníka a hrál na kytaru, Andy fungoval s basou a Martin svíral v rukou sólovou kytaru. Ta náhoda se jmenovala Dave Gahana - do kapely jej přivedl Clarke, který ho viděl zpívat v jakémsi lokálu. Tehdy ale vůbec netušil, že Dave má za sebou hodně svéráznou minulost: odseděl si nějaký čas i ve vězení, měl kolem sebe mnoho známých, věnoval se návrhářství a byl vždy středem pozornosti. A byl to právě on, kdo začal budovat image a našel i jejich nové jméno - Depeche Mode (inspirací mu byl francouzský stejnojmenný módní časopis). První oficiálně vydanou nahrávkou byla skladba "Photographic", která později vyšla na kompilaci "Some Bizzare Album". Depeche Mode si postupně vybudovali slušné koncertní renomé, už však jako čistě syntezátorový kvartet, když si jich v únoru roku 1981 všiml Daniel Miller z Mute Records. A pak už to jelo...

Speak & Spell (5.10.1981)

Depeche Mode - Speak & Spell
© facebook interpreta
Ještě před samotným debutem vyšel singl "Dreaming Of Me", který naznačil, kam se chtějí Depeche Mode posunout. Sound byl postaven na synťácích a hlavním skladatelem byl Vince Clarke, který si již v té době držel jasný rukopis. Kritiky se předháněly v pochvalách a libovaly si nad použitými zvuky, melodiemi a vesměs pozitivní náladou alba. Výjimkou z celku jsou "Tora! Tora! Tora!" a "Big Muff", ty složil Martin Gore. Všechny skladby ve studiu zazpíval Dave Gahan, kromě vokální úpravy původní instrumentálky "Any Second Now", tu napěl Martin. Čím více se stávali slavnými a rozjíždělo se první velké turné, tím větší nechuť a nelibost se směrováním Depeche Mode se rodila uvnitř Vinceho. Záhy proto odešel, odůvodnil to tím, že se chce víc věnovat studiové práci. Založil také nový projekt Yazoo (s Alison Moyet), posléze The Essembly a samozřejmě i Erasure s Andy Bellem.


A Broken Frame (27.9.1982)

Depeche Mode - A Broken Frame
© facebook interpreta
Znovu na startovací čáře, tak by mohl znít podtitul druhé "A Broken Frame". Skupině nikdo moc nevěřil, že by mohla zvládnout odchod hlavní tvůrčí osobnosti Vince Clarka. Martin Gore po něm převzal tvůrčí velení na dlouhá léta. Nesnadný úkol však nevyšel, singly "See You", "The Meaning Of Love" a "Leave In Silence" brzy zapadly. Depeche Mode tuto desku berou jako svou nejhorší. Po dlouhá léta z ní moc věcí nehráli, marně z ní třeba budete hledat cokoli na live dvojalbu "101" nebo na "Remixes 81>04". Z kraje roku 1982 složení skupiny obohatil hráč na klávesy a studiový inženýr Alan Wilder (a vlastně se tak stalo podvodem, protože u konkurzu nepřiznal svůj reálný věk, neb hranice ve výběrovém řízní byla totiž stanovena na jednadvacet let). Původně mel jen vypomáhat na americkém turné, ale jelikož měl hudební vzdělání a zkušenosti z kapely The Hitmen, všechno nakonec dopadlo jinak.


Construction Time Again (22.8.1983)

Depeche Mode - Construction Time Again
© facebook interpreta
Před trojkou "Construction Time Again" vyšel singl "Get The Balance Right", kde byl Alan Wilder prvně zmíněn jako člen Depeche Mode. Na tomto kusu se už plně podílel, jeho zvuk ovlivnil použitím samplerů (Alan si oblíbil E-mu Emulator, Synclavier a další studiové mašinky) a přidáním industriálních ruchů. Autorsky se dokonce podepsal na dvojici skladeb "Two Minute Warning" a "The Landscape Is Changing". Svou zásluhu na tomto novém směrování měl i producent Gareth Jones, který v té době evidentně ujížděl na tvorbě Einstürzende Neubauten a The Art Of Noise. "Construction Time Again" se dařilo lépe na všech frontách, mimo jiné díky hitům "Everything Counts" a "Love In Itself". Gore se taktéž začal zlepšovat coby textař, nosným tématem "Construction Time Again" se stala kritika sociální politiky, tedy oblast, která v té době mávala celou Británií.


Some Great Reward (24.9.1984)

Depeche Mode - Some Great Reward
© facebook interpreta
Postupně se dostavil i úspěch v USA, singl "People Are People" byla taková první vlašťovka. Dave Gahan navštěvoval hodiny zpěvu, kurz však nedokončil, protože se mu nelíbilo, kam chtěli směrovat jeho hlasový potenciál. "Some Great Reward" znamenalo uzavření jedné kapitoly, po níž přišla hudba plná temnějších stránek života a okrývání depresivních nutkání Martina. Silná témata však už jsou i zde: sado-masochismus v "Master And Servant", "Blasphemous Rumours" zkoumá víru v Boha, cizoložství zase dominuje "Lie To Me". Žilo to i kolem kapely samé, Gore si vysloužil kritiku, když se přestěhoval z ostrovů zemi do Berlína (tam vydržel do roku 1986) a rozvířil též dohady o své sexuální orientaci, když začal s oblibou nosit kožené sukně. Trumfem byl finální dvojsingl "Blasphemous Rumours/Somebody", druhá jmenovaná se na určitou dobu stala jediným hitem, který nazpíval Martin.


Hledáme a odkrýváme hudbu pro masy
Depeche Mode
© last.fm
První etapa byla ukončena výběrovou kompilací "The Singles 81>85", symbolicky její booklet obsahoval výběr z negativních recenzí na tvorbu DM (jednu z nich napsal i Neil Tennant z Pet Shop Boys, který v době vydání singlu "Blasphemous Rumours/Somebody" pracoval v redakci časopisu Smash Hits). Tápání se však blížilo ke konci, "Some Great Reward" představovalo odrazový můstek k další fázi, ve které se udály asi ty nejdůležitější věci okolo Depeche Mode. Martin Gore se opět chytl kytary, začal se pilovat zvuk skupiny, což byla zásluha hlavně zručného studiového fachmana Alana Wildera. Dave Gahan začal silně ovlivňovat fanoušky, kteří jej ve velkém imitovali, nosili stejné oblečení a účesy, stal se z něj zkrátka fenomén. Následujících devět let také přineslo čím dál větší prodlevy mezi vydávanými alby, hudbu nejenom pro masy, ale i hutné experimenty s náladami odrážející se v textech. Vznikl kult, z Depeche Mode se stávala mašinérie, která před sebou valila časovou nálož. Ta vybuchla v roce 1994...

Black Celebration (17.3.1986)

Depeche Mode - Black Celebration
© facebook interpreta
Album přineslo odklon od industriálního popu, který byl ke slyšení na předchozích dvou počinech. Natáčelo se v Berlíně, ve studiích Hansa Tonstudio, kde svou berlínskou trilogii nechal vzniknout i David Bowie ("Low", "Heroes", "Lodger"), velký Gahanův vzor. S produkcí opět vypomohl Gareth Jones a jak již název napověděl, ponořil se do tmavějších odstínů. "Black Celebration" je deskou, na které nejvíce zpívá Martin Gore (celkem v pěti kompozicích), který se v textech věnuje hlavně propastem v mezilidských vztazích. V Americe bodovala písnička "But Not Tonight", jinak b-strana hitu "Stripped". Stala se i jiná velká věc: Depeche Mode se seznámili s fotografem a režisérem Antonem Corbijnem, jeho prvním klipem bylo "A Question Of Time" (nepřerušovanou sérii vzájemné spolupráce ukončilo až video na "Suffer Well" z roku 2006). Kritici se shodli, že takto vypadá propracovaný pop, svou pochvalu poslal i Elton John: "Kluci, váš sound má na to, aby psal dějiny popu!" Martin Gore k tomu skromně dodal: "Náš zvuk je jako velká a ponurá zeď, kterou lidé postříkali pestrými barvami."


Music For The Masses (28.9.1987)

Depeche Mode - Music For The Masses
© facebook interpreta
Nažhavení fanoušků po "Black Celebration" nebralo konce, což se přeneslo i na "Music For The Masses", po kterém přišla již nefalšovaná mánie. Megahity "Strangelove", "Behind The Wheel" a "Never Let Me Down Again" se hrají ve velkých rotacích dodnes. Produkci měl pod palcem David Bascombe, Alan Wilder figuroval jen jako zvukový inženýr. Euforie přivedla Depeche Mode do mainstreamu, došlo i na prvně zcela vyprodané turné, které dobylo Ameriku. Z tohoto období vznikl dokument "101", jehož součástí je i koncertní záznam vydaný na dvou cédéčkách. "101" bylo snímáno v americké Pasadeně, kde na stadion Rose Bowl dorazilo osmdesát tisíc fanoušků. Před dalším studiovým albem stíhl Martin Gore vydat sólové épéčko "Counterfeit", Alan rozjel naplno svůj projekt Recoil ("Hydrology" a již dříve vydané "1+2").


Violator (19.3.1990)

Depeche Mode - Violator
© facebook interpreta
Přípravy na "Violator" se protáhly, pomocnou ruku podali Flood a Francois Kevorkian. Původně to měl být volně běžící experiment s různými hudebními plochami. Výsledek vyrazil dech, návrat elektrické a akustické kytary v rukou Gorea byl na spadnutí. "Personal Jesus" a "Enjoy The Silence" psaly historii. Dodnes je toto album považováno za jeden z pilířů Depeche Mode společně s "Songs Of Faith And Devotion" a "Ultra". Za zmínku také stojí originální marketingové triky spojené s "Violator". V několika novinách se totiž objevil inzerát "Your own personal Jesus", ke kterému později přibylo telefonní číslo a pokud jste ne něj zavolali, mohli jste si vyslechnout právě "Personal Jesus". A díky chybě tisku došlo na přejmenování skladby "Waiting For The Night", původně se měla totiž jmenovat "Waiting For The Night To Fall". I v Česku jsme měli jednu raritu - pobočka Mute Records vydala cédéčko, na kterém byla verze "Violator" z vinylu, ta ale obsahovala zkrácenou verzi omílané "Personal Jesus", pročež se stala vyhledávaným sběratelským artiklem. Než Depešáci vydali další řadovku, Recoil podstrčil desku "Bloodline".


Songs Of Faith And Devotion (22.3.1993)

Depeche Mode - Songs Of Faith And Devotion
© facebook interpreta
Stupňující se problémy uvnitř kapely a protahující se vydání další desky uvedly fanoušky do nejistoty. A to ještě netušili stylový přemet, který byl za dveřmi. Milovaný Dave Gahan se proměnil v rockového Ježíše a když prvně uslyšeli "I Feel You", šli do mdlob. Flood společně Alanem Wilderem, který během následného tour seděl i za bicími, posunuli sound Depeche Mode do rockových vod; využili zkreslené zvuky kytar, gospelový sbor, chladnou elektroniku... Výrazné a naléhavé kompozice Martina Gorea dostaly další dimenzi. Organická sounáležitost a rocková energie byly pro Gahana strhujícím elementem, takovou změnu určitě kvitoval, elektronika mu už totiž začínala lézt krkem. "Walking In My Shoes", "Judas", "Mercy In You" nebo "One Caress" (s vokálem Martina) nabídly hypnotizující atmosféru. Na albech Depeche Mode jsou často nějaké mezihry, jedna zajímavá je i za skladbou "Get Right With Me", jedná se o "Swamp Mix" na "I Feel You", který vytvořil Brian Eno. Ačkoli Depeche Mode tehdy sžírala nevraživost, natočili svůj nejsilnější opus.


Balanc nad životem a smrtí, vzestup padlého anděla
Depeche Mode
© wikipedia.org
Následná koncertní šňůra, která trvala čtrnáct měsíců, měla na skupinu destruktivní účinky. V jejím závěru už slušně pracovala ponorka, dokonce nebydleli ani ve stejných hotelích. Druhou část tour Andrew Fletcher dokonce vynechal (psychicky se zhroutil) a Dave Gahan postupně propadal na drogové dno, několikrát bojoval o přežití. A aby těch problémů nebylo málo, Alan Wilder se po neshodách rozhodl opustit Depeche Mode a nadále se věnovat jen svému projektu Recoil (postupně vydal alba "Unsound Methods", "Liquid" a "subHuman"). Budoucnost byla rázem plná otazníků. Obrazový záznam "Devotional" a živá obdoba desky "Songs Of Faith And Devotion" se staly rozlučkou za původní sestavou Depeche Mode. Pro mnohé fandy to byl svým způsobem konec, nová tvorba podle nich už není tak zajímavá, chybí prý Alanův přístup a jeho studiová alchymie.

Ultra (14.4.1997)

Depeche Mode - Ultra
© facebook interpreta
Martin Gore sbíral materiál pro tento počin průběžně v letech 1995-1996, tedy v době, kdy to s Dave Gahanem vypadalo hodně nejistě. Zvažoval i variantu, že by jej vydal sólově a kapelu zcela rozpustil. V momentu, kdy se Gahan začal cítit lépe a měl za sebou odvykačku, začali už pouze jako trio finišovat s devátou řadovkou "Ultra". Na ní se podepsalo Gahanovo zmrtvýchstání a zvukový mág Tim Simenon (z Bomb The Bass). Pilotní návnada v podobě "Barrel Of A Gun" (zpověď o drogovém propadlišti) se raketově vyšvihla na přední místa britského žebříčku, čtyřka bylo jejich nejvyšší za celou kariéru v prvním týdnu pobytu v hitparádě. Skvělé remixy Underworld přenesly "Barrel Of A Gun" i do klubů. Tim Simenon je zvukový hračička a Depeche Mode naordinoval hodně špinavý, industriální zvuk, pulsující elektronické výboje, vzletné smyčce ("Home") a další vychytávky. Po "Ultra" ale nebylo turné, na to si lidé museli počkat až do dalšího roku, kdy vyšlo "The Singles 86>98" s naléhavou "Only When I Lose Myself".


Exciter (14.5.2001)

Depeche Mode - Exciter
© facebook interpreta
Ačkoli každý z členů bydlí v jiném koutě světa, vztahy mezi nimi nejsou ideální. "Exciter" je touto nevyrovnaností poznamenáno, po odjetí turné se opět hovořilo o jejich konci. Andrew se pak začal víc věnovat svému labelu Toast Hawaii (na něm začínali třeba holky z Client), Dave vydal své první sólo "Paper Monsters" a Martin podsunul pokračování svého exkurzu s coververzemi "Counterfeit2". "Budiče" produkoval Mark Bell (LFO), výsledek byl ovlivněn idmkem a glitchem. Lepila se mu však na paty smůla, komerční ohlas nebyl příliš velký. Svou daň si vybraly i koncerty, 8. září 2001 naposledy zazněla "I Feel Loved" na show v Hamburku. Pak byla po hlasovou indispozici Gahana stažena a po událostech, které se odehrály 11. září se ani do setlistu nevrátila, marně ji tedy budete hledat na záznamu "One Night In Paris".


Playing The Angel (17.10.2005)

Depeche Mode - Playing The Angel
© facebook interpreta
Aktivity mimo tábor Depeche Mode pročistily vzduch a "Playing The Angel" vrací kapelu na výsluní v plné síle. Ke slyšení je hned několik novinek: na desce jsou prvně písně složené Gahanem ("Suffer Well", "I Want It All" a "Nothing's Impossible") a zvukově se jedná o návrat ke starým dobrým analogovým zvukům a mašinkám. Produkce připadla do rukou Bena Hilliera, s nímž si skupina spolupráci nad míru vychvalovala. "Pain And Suffering In Various Tempos" - tak zněl podtitul a v mnoha ohledech se v něm Martin Gore zcela našel. Jedenáctá deska je totiž plná intenzivních prožitků a mnoha bolestivých zpovědí. Vše dohromady funguje jako v době, kdy se jim dařilo a natáčeli vrcholná díla. Maximálně začali zúročovat své zkušenosti, to vyústilo ve vyrovnanost a sounáležitost. Úspěch zaznamenalo i turné, po kterém Dave Gahan dokončil svou druhou sólovkou "Hourglass".


Sounds Of The Universe (20.4.2009)

Depeche Mode - Sounds Of The Universe
© facebook interpreta
Na vlně předchozího návratu v plné parádě se pak veze i aktuální novinka "Sounds Of The Universe". Team starající se o vznik byl ve stejném složení (včetně Bena Hilliera), nechybí autorské příspěvky od Gahana, je to ještě hlubší ponor ke kořenům. Pilotní hit "Wrong" dostal ohromující video, na jeho b-straně je pak skladba "Oh Well" - první věc společně složená duem Gore/Gahan. Rozjeté Tour Of The Universe bylo přerušeno zdravotními komplikacemi Davea Gahana, naštěstí již pokračuje a na Prahu se dostane hned dvakrát. Nejprve to bude 25. června na stadionu v Edenu a následně hned z kraje roku 2010 v O2 areně (přesněji 14. ledna).

Další střípky z diskografie Depeche Mode

Kompilace: People Are People (pouze v US), The Singles 81>85, Catching Up With Depeche Mode (pouze v US), The Singles 86>98, Remixes 81>04, The Best Of - Volume 1
Koncertní CD: 101, Songs Of Faith And Devotion Live, Recording The Angel (záznamy koncertů z tour, podobný sled nahrávek by měl být uskutečněn i ze současného turné)
DVD: 101, Devotional, The Videos 86>98, One Night In Paris - Exciter Tour 2001, The Best Of Videos - Volume 1, Touring The Angel - Live In Milan


NÁZORY
  • díky (Petr, 23.06.2009 10:39) Reagovat

    Pane Hájek, děkuji, opravdu poctivý článek. Nechtěl byste něco podobného napsat o naší společné oblíbenkyni Mylene?
    Přeji krásný den, Petr, Brno.

    • Re: díky (autor, 24.06.2009 16:28) Reagovat

      Taktéž díky, takový článek zatím neplánujeme... ;-) S pozdravem, D. Hájek

  • Díky (Jirka, 23.06.2009 12:14) Reagovat

    Skvělej článek!

  • super (l-e-t-o, 23.06.2009 12:35) Reagovat

    Moc povedený článek. Pěkně zdokumentovaný vývoj DM.
    Díky za to

  • a co (petr, 23.06.2009 17:29) Reagovat

    hodnocení čísly?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Erasure v květnu rozšíří sérii reedic o desku "Cowboy" (15.04.2024 13:19)
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu