shop.musicserver.cz
Slipknot, Trivium, DevilDriver, ČEZ Aréna, Ostrava, 10.6.2009

Z jeslí rovnou na vysokou metalovou

Vydáno: 11.06.2009 13:01 v sekci Naživo - Viktor Palák | foto: facebook interpreta

Zatímco obě předkapely čtyřhodinového metalového dýchánku hleděly do minulosti žánru až hrůza, americké megastars Slipknot dokázaly rozhýbat i posledního securiťáka na ochoze ostravské haly. "Zažíváme nejlepší rok a půl naší kariéry," křičel Corey Taylor a nebyl důvod mu to nevěřit.

Live: Slipknot

support: Trivium, DevilDriver
místo: ČEZ Aréna, Ostrava
datum: 10. června 2009

Slipknot
© slipknot1.com
Ač je jedním z klíčových kritérií pro pozitivní hodnocení metalového koncertu spontánnost, od interpretů, jako jsou Slipknot, se tento požadavek překlápí do touhy po profesionalitě. A v tomto ohledu nešlo z jejich premiéry na severu Moravy odcházet jinak než s uspokojením. Balónky poletující před jejich vystoupením mezi diváky nakonec ani nepředstavovaly posly infantilní zábavy, jak bychom se při povrchním nazírání na maskované Američany mohli obávat.

Dojmu precizní organizace přispěl už přesný začátek, s nímž na solidně, byť ve srovnání s headlinery skromně nasvícené pódium vtrhli tradicionalisté DevilDriver. Ti patří mezi kapely, které ví, že by se neměly pouštět do složitějších instrumentálních zákrut, a tak to nedělají. Hecování a energičnost, na něž odevzdané ostravské publikum reagovalo až překvapivě nadšeně, však nemohla zakrýt nevalnou vynalézavost tradiční, hardcorem střihnuté metalové rubanice. Význam skupin, jako je tato, nespatřuji v ničem jiném než tom, že pomocí nejupjatějších formulí oslovují pamětníky a získávají si ty mladé posluchače, kteří zatím nezjistili, že metal nestojí na místě. "Pěknej hevík," odtušil s úšklebkem jeden s fanoušků, když během setu DevilDriver opouštěl své místo. Nevystihnul bych to lépe.

Slipknot
© slipknot1.com
Trapně dlouhým intrem se k minulosti jednoznačně přihlásili i floridští Trivium, což koneckonců činí v celé své, Metallicou těžce ovlivněné, tvorbě. Ač je v jejich pózách čitelná upřímnost, jsou Trivium kapelou nejen operující s velkolepostí, ale i kapelou velkolepě vyprázdněnou. Produkčně i instrumentálně je jejich hudba vycizelovaná k dokonalosti a o to více vadí, že se skupiny, jako je tato, spoléhají na ochotu publika reagovat po vzoru Pavlovových psů na okamžité podněty. Ty jim proto servírují bez pokusů o variace a zcela oproštěné o jakýkoliv (dů)vtip. Všechny ty "motherfuckers" výkřiky a burcování před rytmickým vybubnováním zní v podání Trivium tak, že si říkám, oč alternativnější je tohle ve srovnání s popovými vyzváními k tanci a vyznáními lásky.

To výkřik "We love you!" z úst frontmana surovců Slipknot (MySpace.com), kteří svou popularitu přiživují historkami o tom, jak si někdo z nich nazvracel do masky a musel v ní odehrát celý koncert, zněl o kus překvapivěji. Byť patří mezi interprety, kteří na přelomu tisíciletí pomáhali metal vracet na výsluní, nedá se ani tvorba Slipknot označit za vrchol originality. Jejich živé vystoupení však dalo jednoznačně najevo, čím že si devět amerických muzikantů podmanilo davy.

Slipknot
© slipknot1.com
Ano, podobné veletoče by Slipknot mohli činit i v polovičním počtu, avšak vytýkat devítičlenné kapele, že má moc členů, je podobně chytré jako vyčítat dvouhodinovému filmu, že není o třicet minut kratší. Když se totiž oprostíme od podobných tužeb a bereme věci, jak nám jsou svými tvůrci překládány, mnohdy záhy zjistíme, že naše požadavky byly scestné. Sehranost hudební i teatrální totiž stvrdila, že Slipknot moc dobře ví, proč hrají, jak hrají, a proč to činí v tolika lidech. Přestože jim naslouchají zejména posluchači předmaturitního věku, je na jejich vystupování méně dětinskosti, než by jim odpůrci chtěli vnutit. A i kdyby americká devítka nebyla pro nikoho jiného než pro mladé, pořád jim můžeme tleskat za to, jak nekompromisně dokáží svým fanouškům vštěpovat nonkonformní pohled na okolní svět.

Vystoupení Slipknot nad ty ostatní čnělo nejen očekávatelně velkolepější světelnou show, ale zejména koncentrovanou energičností, která bagatelizovala případné oprávněné výtky, že zpěvné pasáže toho večera opravdu nevyzněly. Agrese Slipknot je v současnosti možná o kus více stylizovaná než prožitá, přesto dokáže zasáhnout.
Slipknot
© slipknot1.com
A jak svou spontánní komunikací dokázal Corey Taylor, umí devítka z Iowy navzdory své přísné stylizaci komunikovat i nad rámec zlých metalových póz a klišé a ukázat, že se i za nepropustnými maskami lze radovat z aplausu publika. Skutečnost, že publikum Taylor oslovoval rovnou měrou jako friends a motherfuckers nakonec náladu koncertu, který byl drsný, ale i povědomě uklidňující, vystihlo nejlépe. "Říkali, že jsme pozéři, ale my věříme v naši hudbu," vštěpoval nám sugestivně a my neměli důvod ho podezřívat ze lži.

Když pak dobré dvě třetiny haly (mimochodem osazené i vůbec nejmladšími diváky, jaké jsem kdy na metalovém koncertě viděl) podlehly vábení tradičního výskoku při přidávané "Spit It Out", bylo jasné, že něco takového kapela nemůže dělat s přemáháním. Moment překvapení koncertu sice chyběl, zato energie nabídnul na rozdávání.

NÁZORY
  • kecy (aaaa, 11.06.2009 14:31) Reagovat

    Nezdá se mi, že slipknot by poslouchali lidé předmaturitního věku, jak tu píšete. Já už mám týden pa matuře :-D a odmaturovala jsem za 6 to jsem frajerka že...

    • Re: kecy (aaa, 11.06.2009 14:37) Reagovat

      za 6 tzn. z angličtiny za 2 (ale bohužel Coreymu jsem nerozuměla ani slovo), potom z praktické za 2, z češtiny 1 a z odborných také 1... a byla jsem nejlepší ze třídy jako jediná jsem měla vyznamenání proto jsem sklidila u předávání maturit veliký potlesk (skoro jako slipknot včera), ale teda větší radost než z te matury jsem měla z koncertu to se musí nechat...

      • Re: kecy (Ondra, 11.06.2009 21:25) Reagovat

        sebechvála pěkně smrdí..já mu třeba rozuměl vše..asi ta dvojka nebyla oprávněná :-p

      • Re: kecy (Hanyz, 15.06.2009 21:25) Reagovat

        A koho to zajima?

    • Re: kecy (Pode, 18.06.2009 14:05) Reagovat

      Já s tím bohužel souhlasím. Po nějaké 18tém roce svého věku mě slipknot přestali bavit a sem názoru, že je to muzika pro mladší. Na koncertě jsem ale náramně zavzpomínal a koncert byl fakt boží.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slipknot představili drsné video ke skladbě "Hive Mind". A je to pořádný art (23.10.2023 08:13)
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault počtvrté: finále ovládly legendy Deicide a Napalm Death (20.08.2023 08:36)
- Fotogalerie: Brutal Assault, den čtvrtý - den loučení - v obrazech (17.08.2023 18:08)
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- Naživo: Slipknot přejmenovali hradecký festival na Metal for People (09.06.2023 11:39)
- Nejvíc nej: Noční můry, krev a bolest aneb pět nejlepších klipů od Slipknot (28.04.2023 09:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Video: Slipknot překvapili fanoušky novým singlem "Bone Church" - i se znepokojivým videoklipem (03.02.2023 07:53)
- Brutal Assault ohlašuje první jména 26. ročníku. Přijedou Hypocrisy, Napalm Death nebo Nile (14.10.2022 15:41)
- Recenze: Slipknot na "The End, So Far" uzavírají jednu éru (10.10.2022 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu