shop.musicserver.cz
Eagles, O2 Aréna, Praha, 8.6.2009

Výlet do orlího ráje

Vydáno: 09.06.2009 15:54 v sekci Naživo - Matěj Vaněček | foto: facebook interpreta

V roce 2007, poprvé po 28 letech, vydala skupina Eagles nové studiové album. Deska se jmenovala "Long Road Out Of Eden". Kapela pak vyrazila na stejnojmennou, dlouhou tour, která 8. června zavítala i do Prahy. Pro mnohé fanoušky to byla zřejmě poslední možnost, kdy vidět legendu živě.

Live: Eagles

místo: O2 Arena, Praha
datum: 8. června 2009
Fotogalerie

Eagles, O2 Aréna, Praha, 8.6.2009
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Do začátku pražského koncertu Eagles zbývá necelých deset minut. Osvětlovači zavěšení na konstrukcích u střechy haly se baví tancem a mexickými vlnami v doprovodu reprodukované hudby. Několik desítek čekajících fanoušků oceňuje jejich improvizované scénky potleskem. Hala se postupně plní, až se počet návštěvníků ustálí odhadem na dvě třetiny kapacity. Přesto to v průběhu koncertu není příliš znát, především díky bouřlivému a vděčnému publiku.

Jakoby mytologicky z temnot, v oslnivé bílé záři, nastupují hvězdy večera. Glenn Frey říká: "My jsme Eagles a konečně jsme tady v České republice." Do Prahy Eagles přijeli ve složení z roku 1980, kdy si dali "tvůrčí pauzu", která nakonec trvala 14 let. Jmenovitě Glenn Frey, Don Henley, Joe Walsh a Timothy B. Schmit. Koncert zahajují skladbami "How Long", "I Don’t Want To Hear" a "Guilty Of The Crime".

Eagles, O2 Aréna, Praha, 8.6.2009
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Náhle hala zhasne. Rozsvěcuje se kužel červeného světla, hráč na trumpetu rozdává první tóny další skladby. Scéna se mění, na pozadí se objevuje silueta obydlí obklopeného palmami, vzniklá jakoby pohledem do protisvětla zapadajícího slunce, je to "Hotel California". Desítky mobilů a fotoaparátů se rozsvěcují v hledišti, aby zachytily atmosféru. Po jejím doznění je slyšet první ohlušující potlesk, který trvá déle než půl minuty. Od této chvíle střídají bouřlivé potlesky každou ze skladeb. Muž tisíce vtipů Glenn Frey před "Lying Eyes" glosuje: "Tuto skladbu jsem poprvé nahrál v době, kdy Mrtvé moře bylo teprve nemocné." Následují například "In The City" a "The Long Run", než se Eagles odmlčí asi na dvacet minut, aby, jak sami oznámili,: "Se vrátili odpočatí na tu hromadu písní, co bude po přestávce."

Druhou půlku zahájil sled romantičtějších, sentimentálnějších a dramatičtěji laděných písní, především z novinkového alba "Long Road Out Of Eden". A cappella píseň "No More Walks In The Wood", dále pak "Waiting In The Weeds" a "No More Cloudy Days". Emocionálním prožitkem byla poté skladba, kterou oslavili návrat v roce 1994, "Love Will Keep Us Alive". A ta sklidila v pondělí večer jeden z největších ohlasů pražských diváků.

Eagles, O2 Aréna, Praha, 8.6.2009
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Do kytar se opět opřeli až při ústřední skladbě jejich turné "Long Road Out Of Eden", kdy další z výborných sól večera zahrál energický Joe Walsh. Opravdu strhující sólo však přišlo hned v další skladbě "Walk Away". Konec koncertu obstaraly sólové písně jednotlivých členů kapely jako "Life's Been Good", "Dirty Laundry" či "Funk #49", gradující ve společné přídavkové "Take It Easy" a rozlučkové a vokálně výborné "Desperado".

Scénografie a produkce celého koncertu byla výborná, prvotřídní efekty vysoké kvality, jak se na velkolepý koncert ve sportovní hale sluší. Ozvučení výborně připravené pro vokální a klidnější části skladeb, kde vyniká sladěnost hlasů ústřední čtveřice, bylo ale pro říznější skladby lehce nevyvážené - zapříčinilo vzájemné tříštění hlasů. Ovšem to je detail. Jako rozlučka s Eagles byl tento koncert skvělým zážitkem.

NÁZORY
  • Já to vnímal takhle (merhaut, 10.06.2009 12:18) Reagovat

    Bájní Orlové, po desítkách let kroužení v dálavách, se konečně plavně snesli i ku Praze.

    Eagles patří k zámoří desítky let k nejvzývavějším legendám. Jako rovný s rovným soutěží v tržbách s kýmkoliv, Rolling Stones počínaje a třebas Madonnou konče. Eagles hrají doslova lidovou muziku pro nejširší vrstvy Američanů. Jejich folkrock je vkořeněn do americké půdy, od Kalifornie přes Texas a Floridu, dál a dál…

    V Československu měli Eagles pozici ztíženou tím, že rockeři kovaní hardrockem je považovali za měkouše, pro folkaře, countrymeny a trampíky byli zas moc řízní. Artrockerům vadila přímočarost, popíkářům přemýšlivost. Středoevropská první signální je zkrátka jinde.
    I já si k jejich skalnatým hnízdům hledal cestu postupně, po krůčkách. Zlom nastal až v roce 1977, zároveň s dospělostí. Dnes patří blackbox s kompletem všech řadovek v minielpé replikách, i poslední studiovka „Long Road out of Eden“, k mým pokladům.

    ---
    Oslava zpěvů a muzikantství. Glenn Frey, Don Henley, Joe Walsh a Timothy B. Schmit nastoupili na scénu coby elegáni v dokonale padnoucích oblecích. Gesta, pohyby, mimika, hra, ze všeho přímo vyzařovala sebejistota úspěšných mužů, co mají navíc to štěstí, že můžou i v letech zralosti naplno žít svůj klukovský sen. Kravaty a saka jsem vnímal jako poctu klasikům, dávným průkopníkům a předchůdcům, mladým Beatlům, Sinatrovi a všem dalším.
    Čtyři sóloví zpěváci, sehraní a sladění ve vícehlasech jak to jen nemnozí vyvolení dokáží. Excelentní doprovodný band na sebe nestrhával pozornost žádnými levnými triky, přesto i nemuzikant nevycházel tři hodiny z údivu.

    Eagles nechali každou píseň solitérně odeznít, hala potemněla, potlesk dozníval, emoce plynule přešly v očekávání, světla, nová scenérie, ťuk ťuk a další hudební obraz vplul na scénu.
    Neobvyklá byla i dramaturgie. Každá ze tří částí měla vlastní výraznou tvář. V úvodní zněly především klasické lahodné líbivé country-folk-rockové kusy, po přestávce přišly na řadu zpěvohry s unplugged doprovodem. Závěr duněl, pulzoval i vřel tak, že by nejedna slovutná hardrocková kapela mohla tak akorát stáhnout ocasy a odplížit se k propadlišti.
    I zvuk se stal působivou součástí. První a druhé dějství, to byla audiofilská nirvána, rockování šlo až do slabin, žádná zvuková chlupatá koule, ale zkrocená čistá síla.
    Kdo v O2 Aréně byl, musel si odnést povznášející slavnostní pocit z doteku dokonalého krásna.

    Ústřední postavou byl pro mne, bigbíta, Joe Walsh. Jako jediný z kapely patří mezi instrumentální extratřídu, jeho rozevlátá masivní kytara vytvářela protipól k uhlazenějšímu Steuartovi Smithovi. Sóla, to byly odlety až někam do šedesátek a sedmdesátek. A když si Joe střihnul „Walk Away“, ocitnul jsem se na koncertu James Gang, mých teenagerosvských oblíbenců.

    Chvílemi bylo na scéně třináct muzikantů, kytaristů a sboristů nepočítaně, čtyřčlenná dechová sekce, trojí klávesy, sem tam někdo odskočil k houslím… hotový orchestr.

    … pokračování příště … www.cdklub.net

    • Re: Já to vnímal takhle (merhaut, 13.06.2009 04:19) Reagovat

      Dokončeno, ještě přibude faktografie, sestava a setlist

    • Re: Já to vnímal takhle (Pavel, 14.06.2009 09:13) Reagovat

      A já to vnímám takhle. Koncert to byl krásný, ale prostě chyběl Don Felder. Toho nahradit nelze.
      O nějaké nepřízni českých fandů bych nepsal. Skoro vyprodaná O2 Arena při ne zrovna lidovém vstupném dokazuje přesný opak.

      • Re: Já to vnímal takhle (merhaut, 14.06.2009 10:19) Reagovat

        Psal jsem o něčem jiném, ne o nepřízni dnešních českých fandů, a hala byla takřka z půli prázdná (horní galerie se ani neotevírala a spodní zaplněná ze 2/3, plocha ze 3/4) - odhad 9000 návštěvníků, koncertní kapacita 18000.

  • A ja to vidím inak... (Miki, 16.06.2009 16:40) Reagovat

    Eagles je jedna z mojich najobľúbenejších kapiel a Live Hotel California je najlepšia naživo zahraná skladba, akú som kedy počul. Srdce mi poskočilo, keď som zistil, že budú koncertovať v Prahe. Som z Bratislavy, zobral som syna a objednal na dve noci hotel. Netušil som, že ma čakajú dve sklamania. V Prahe som nebol 11 rokov a nikdy by ma nebolo napadlo, že v centre nájdem jedálny lístok len v angličtine a ruštine - to bolo prvé sklamanie. Druhé ma čakalo v O2 aréne. Tešil som sa na koncert ako malé dieťa, môj syn tiež... Ale! Sedeli sme v hľadisku vzadu a trochu naboku. A mali sme otrasný zvuk! To bolo jedno, ako dobre hrajú - aparatúra znela akoby bola pripravená pre menšiu halu alebo možno trošku väčší klub. Pri prvej skladbe, počas ktorej som musel napomínať syna, že počujem výrazne jeho rozhovor so susedom a nepočujem poriadne čo hrajú - som si myslel, že niečo muselo vypadnúť, nejaký kábel zostal nezapojený... Boli sme na boku, takže sme mali neželaný "echo" efekt v podobe odrazeného zvuku zo zadnej steny! Bicie zneli akoby Don Henley hral na detské kýbličky!!! Nedokonalosť a neprofesionalita za veľké peniaze. Ani po druhej ani po tretej skladbe sa nič nezmenilo, zvuk bol stále viac ako zlý, slabučký a navyše s veľkým echom... Počas 4. skladby som rozčarovaný stál na chodbe a pýtal sa usporiadateľa ako sa môžem dostať dole, kde zvuk mohol byť v poriadku... Nijako to nešlo... Zostali mi spomienky na perfektné koncerty skupiny Toto v Budapešti a na nestárnucich Nazareth v Bratislave. Je mi nesmierne ľúto, že Eagles k pre mňa dobrým koncertom už nikdy v živote nezaradím... Nebolo to celé len výsmech kapely alebo zvukára - alebo organizátora?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 41/2020 - od Katie Meluy přes T.I. po Woodkida (20.10.2020 13:15)
- Nové desky 47/2017 - od Noela Gallaghera přes Björk po Garyho Moora (26.11.2017 15:13)
- Eagles žalují provozovatele Hotelu California v Mexiku (08.05.2017 18:22)
- Zemřel kytarista Glenn Frey, zakládající člen legendárních Eagles (19.01.2016 08:53)
- Nové desky pro 18. týden (28.04.2013 05:00)
- Fotogalerie: Legendární Eagles přiletěli do Prahy (09.06.2009 15:34)
- Eagles se na cestě do ráje zastaví i v Praze (07.06.2009 17:06)
- Eagles přiletí do Prahy (13.12.2008 08:29)
- Josh Groban má v USA nejprodávanější album roku (21.12.2007 09:51)
- Jak Josh Groban ukradl v Americe Vánoce (13.12.2007 10:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu