Nové desky pro 21. týden

24.05.2009 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Nové tituly nám příští týden nabídnou unikátní koncertní spojení Erica Claptona a Stevea Winwooda, somálsko-kanadský hip hop v podáná K'Naana, italského svůdce Erose Ramazzottiho, klasiku v podání Simple Minds, řízné tóny Marylina Mansona a v neposlední řadě jazzovou desku Iggyho Popa.
Pokud se v pondělí 25. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Eric Clapton And Steve Winwood - Live From Madison Square Garden (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / blues

Eric Clapton & Steve Winwood - Live From Madison Square Garden
Dvě muzikantské hvězdy Eric Clapton a Steve Winwood se potkaly už před dávnými časy v roce 1968 a v uskupení Blind Faith, z něhož vzešlo jedno jediné album oslavované na obou březích Atlantiku. Znovu se hudebně potkali minulý rok při nahrávání Winwoodovi poslední desky "Nine Lives" a nakonec z toho byly tři koncerty v Medison Square Garden, z nichž byl sestříhaný záznam na CD a samozřejmě i DVD. Obě verze jsou dvou diskové a v seznamu skladeb najdete písničky Blind Faith, skladby obou pánů, nebo třeba klasiku J.J. Calea "Cocaine". Dvě ukázky z "Live From Madison Square Garden" nahrál Steve Winwood na své stránky. Oběma muzikantům se navíc spolupráce zalíbila natolik, že na červen naplánovali další sérii společných vystoupení.


K'Nnaan - Troubadour (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní hip hop / afro-beat

K'Nnaan - Troubadour
Životní příběh somálsko-kanadského rappera, muzikanta a básníka K'Naana je námět na román, od jeho dětství v občanské válce zkoušeném Somálsku, přes dramatický útěk ze země až po spolupráci s takovými hvězdami jako Nelly Furtado nebo The Roots. A co se týče hostů, obzvlášť se činí na aktuálním "Troubadour", kde se vedle sebe potkali další rapper Chubb Rock, nejmladší syn Boba Marleyho Damian, Adam Levine z Maroon 5, Kirk Hammett z Metalliky, či zpěvák a rapper Mos Def. Už jen z tohoto výčtu musí být jasné, že se K'Naan stylově pořádně rozšoupnul a škatulka alternativní hip hop s africkými prvky je asi nejvýstižnější zařazení. Jak vlastně tento hudební mix nakonec vyšel, zjistíte na zpěvákově MySpace.com, kde je celé album k poslechu.


Marilyn Manson - The High End Of Low (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Marilyn Manson - The High End of Low
Marilyn Manson vydává po dvou letech zbrusu nové album "The High End Of Low", na kterém pracoval přes rok. S psaním nových skladeb začal v listopadu roku 2007 a následující rok v březnu začal nahrávat. Na pomoc si zavolal producenty Seana Beavana a Chrise Vrenna a společně dali dohromady patnáct skladeb, které doplnili o dva bonusy a ve speciální "deluxe" verzi přidali další disk o pěti skladbách. Marilyn Manson na novinku upozornil již třemi singly "We're From America", "Arma-Goddamn-Motherfuckin-Geddon" a "Leave A Scar". Album můžete nyní sami ohodnotit při poslechu na MySpace.com profilu zpěváka a naživo pak 3. června v brněnském Velodromu, kam má Marilyn Manson v rámci svého celosvětového turné namířeno.


Simple Minds - Graffiti Soul (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Simple Minds - Graffiti Soul
Kariéra Simple Minds je opravdu pestrá. Od punku na konci sedmdesátých let přes new wave na počátku osmdesátých let se přes dalších několik stylů a let dostali až ke své šestnácté desce "Grafitti Soul", která ale stále nese rukopis Simple Minds. Materiál vznikal v Římě, na Sicílii, v Antverpách a Glasgow. K jeho nahrání se pak skupina za doprovodu producenta Jeze Coada vrátila do Rockfield Studios, kde pracovala naposledy před pomalu třiceti lety na desce "New Gold Dream". Komu by nestačilo deset písniček na klasické edici, z nichž většinu kapela zpřístupnila v ukázkách na svém MySpace.com, musí se poohlédnout po Deluxe verzi, kde na druhém CD Simple Minds prezentují svoji představu hitů The Beach Boys, Thin Lizzy, Massive Attack, Niela Younga a dalších.


Iggy Pop - Preliminaires (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / blues

Iggy Pop - Preliminaires
Když ostříleného rockera naštve součásná rocková scéna a většinu interpretů nazve "bandou idiotů s kytarou kolem krku", není nic lepšího než si sednout do křesla a nechat promluvit Louise Armstronga nebo Jellyho Roll Mortona, tedy strážce jazzové kolébky. A když se smíchají chytlavé a úderné melodie s bluesovým feelingem, je z toho "Preliminaires" Iggyho Popa. Kromě zmiňovaných vlivů se zpěvák a skladatel nechal inspirovat i francouzskou literaturou, konkrétně knihou "Možnost ostrova" ("La Possibilité D'une Ile") od Michela Houellebecqa. Z tohoto důvodu je část alba natočená ve francouzštině. Mezi písněmi podle autora vyčnívá "King Of The Dogs" s revolučním interaktivním videem natočeném Patrickem Bolvinem, které naleznete mezi dalšími informacemi na speciálních stránkách tohoto titulu.


Eros Ramazzotti - Ali e radici (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Eros Ramazzotti - Ali e radici
Fanoušci italského zpěváka Erose Ramazzottiho už jistě netrpělivě vyhlíží půlku listopadu, kdy jim osobně představí svoje nové album "Ali e radici". To nabízí vlastně dva odlišné hudební styly: jeden živější, o hudební nástroje opřený, produkovaný Erosem Ramazzottim a Claudiem Guidettim, a pak druhý, elektronický, pod kterým je jako spoluproducent podepsán Michele Canova, mezi jehož dosavadní klienty patří mimo jiné Tiziano Ferro, Jovanotti a Giusy Ferreri. Celé album v půlminutových ukázkách je k dispozici na webu Erose Ramazzottiho.


Mötley Crüe - Saints Of Los Angeles (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy / glam metal

Mötley Crüe - Saints Of Los Angeles
Kalifornští glam metalisté Mötley Crüe se po dlouhých osmi letech rozhodli vydat novou řadovou desku. U nás jejich posvěcená "Saints Of Los Angeles" vychází ale až teď (za velkou louží se dostala na pulty už v polovině minulého roku). Album obsahuje třináct písní včetně pilotního singlu "Saints Of Los Angeles", který k fanouškům dorazil už v dubnu. Posluchači mohli následně ochutnat "Mutherfucker Of The Year" a naposled vyšla "White Trash Circus", kterou si zvolili sami fanoušci. Všechny z uvedených skladeb a spoustu dalších najdete na MySpace.com profilu formace. Naživo se Mötley Crüe u nás předvedou 17. června v pražské O2 areně.


Daniel Merriweather - Love & War (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / soul

Daniel Merriweather - Love & War
Australsko-anglický zpěvák Daniel Merriweather už jedno debutové album natočil před třemi roky. Mělo tehdy jeden jediný problém - nevyšlo. Skutečnou prvotinou je tedy až letošní "Love & War", na němž se spojil s Markem Ronsonem. S ním slavil úspěch v britském singlovém žebříčku už před časem s coververzí "Stop Me" od The Smith. Ačkoli některé zdroje uvádí, že je Merriweather r'n'b zpěvák, pouhým poslechem několika písniček na jeho MySpace.com zjistíte, že má daleko blíže k popu a soulu. Daniel Merriweather není navíc na albu sám. V prvním singlu mu pomohl rapper Wale a v jedné z dalších písniček i zpěvačka Adele.


Iron Maiden - Flight 666 (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Iron Maiden - Flight 666
Po uvedení do kin míří koncertní snímek "Flight 666" jedné z nejslavnějších heavymetalových kapel také na pulty obchodů. Koncertní dokument Iron Maiden nyní vychází na DVD a Blu-Ray disku a jako bonus přinese navíc druhé DVD obsahující šestnáct skladeb natočených v šestnácti různých městech. Vedle této nabídky bude k dispozici i edice na CD se soundtrackem k filmu. Zde čeká na fanoušky také šestnáct skladeb v pořadí, v jakém zazněly v dokumentu zachycujícím kapelu na první části turné "Somewhere Back In Time World Tour". Jak jsme váš již informovali, Iron Maiden obletěli svět se dvanácti tunovou technikou na palubě speciálně upraveného letadla Boeing 757. Dodejme, že samotný snímek byl oceněn na festivalu SXSW v Austinu jako nejlepší hudební dokument a obdržel cenu "24 Beats Per Second". Trailer najdete na oficiálních stránkách kapely.


IAMX - Kingdom Of Welcome Addiction (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronika / electro-pop

IAMX - Kingdom Of Welcome Addiction
Sólový projekt Chrise Cornera, tedy IAMX u nás opravdu netřeba představovat. Skupina je na českých pódiích skoro jako doma, a tak jistě jejich početnou fanouškovskou obec potěší zpráva o třetí studiovce "Kingdom Of Welcome Addiction". Sám Corner o tomto počinu říká, že by měl být jako svět Walta Disneyho ovšem s rtěnkou, cynismem a vtipem. Toto vše je obsaženo v jedenácti skladbách, z nichž je k mání pouze první singl "Think Of England" a to například na webu IAMX. Chris Corner tentokrát nezůstal v to všem úplně sám, v jedné skladbě mu vypomohl Imogen Heap.


Primal Fear - 16.6 (Before The Devil Knows You’Re Dead) (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy / power metal

Primal Fear - 16.6 (Before The Devil Knows You’Re Dead)
Němeští power metalisté vydávají nové alba s železnou pravidelností a čerstvě připravená "16.6 (Before The Devil Knows You’Re Dead)" není vyjímkou. I když se jedná v pořadí o osmý studiový počin kapely, bude to první deska, na které se nepodílí kytarista Stefan Leibing, ale nový člen Magnus Karlsson. Ten svého předchůdce vystřídal v minulém roce. Produkci dostal na starost baskytarista Mat Sinner (v jedné z písní "Hands of Time" si i zazpíval) a vzniklo tak třináct skladeb plus tři bonusy. Jak členové formace sami řekli, novou deskou odkazují na svá první alba, která vyšla před deseti lety. Sami byste se ale měli přesvědčit na MySpace.com stránkách kapely, kam muzikanti umístili několik skladeb.


Archive - Controlling Crowds (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: trip hop / elektronika / alternativní rock

Archive - Controlling Crowds
Ačkoli Archive na hudební scéně působí již přes patnáct let, jejich hudba narozdíl od sousedního Polska do Česka tolik nepronikla. Nyní tato desetičlenná formace vydává své šesté album "Controlling Crowds" a fanoušky trip hopu a elektronické hudby čekají doslova žně. CD s sebou přináší třináct skladeb, mezi kterými není nouze o více jak sedmi minutové skladby, včetně jedné desetiminutové. Komu by ani takováto porce nestačila, nechť sáhne po limitce s jedním diskem, čtyřmi skladbami a videoklipem navíc. Standardní verzi v celé své kráse nabízejí Archive na svém MySpace.com.


Heaven Shall Burn - Bildersturm – Iconoclast II (The Visual Resistance) (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: melodický death metal

Heaven Shall Burn - Bildersturm – Iconoclast II (The Visual Resistance)
Více než pětihodinovou zábavu nachystali němečtí deathmetalisté Heaven Shall Burn pro své fanoušky. Vydávají své vůbec první DVD nazvané "Bildersturm - Iconoclast II (The Visual Resistance)" a posluchači mohou zvolit ze třech formátů. Vedle setu dvou DVD a živého CD bude dostupná i obsáhlá verze o všech třech discích. Koncertní materiál byl pořízen během vystoupení na festivalu Summer Breeze a na vídeňském koncertě. Vedle tohoto materiálu se mohou fanoušci ještě těšit na videoklipy, bonusové záznamy a na "Metal Cooking". Malou ochutnávku najdete na jejich MySpace.com, kam muzikanti umístili trailer. Výtvarné zpracování obalu živáku dostal na starost Bastian Sobtzick, který vizuálně navázal na poslední desku formace "Iconoclast (Part One: The Final Resistance)".


Hoobastank - For(N)Ever (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / post-grunge

Hoobastank - For(N)Ever
Když se řekne Hoobastank, pravděpodobně si vybavíte jejich velký hit "The Reason", ale v případě jejich čtvrtého studiového počinu, se nedoporučuje řídit touto pomalou písničkou. Jejich novinka, která má v názvu slovní hříčku "For(N)Ever", míří přeci jen do o něco tvrdších vod, což si můžete ověřit na webu téhle formace. První ohlasy na tuto desku jsou sice dosti rozporuplné, ale shodují se v jednom - Hoobastank se dali na post-grunge a v jejich muzice se odráží odkaz Nirvany.


Nironic - I Am Music! (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rap / hip hop

Nironic - I AM MUSIC!
Americký rapper Nironic se za ta léta stal už nedílnou součástí české hip hopové scény. Původně se jeho nová placka měla jmenovat "April 7th", ale přípravy se poněkud protáhly, až se název stal neaktuálním. Vše vyřešilo pojmenování "I Am Music!". U Nironicovy desky samozřejmě nemohl chybět DJ Wich, kterého doplnili Fatte, Astro a Ace. Co se týče hostujících MC's, jistě potěší přítomnost Američanů Rasca a Kurupta, tuzemskou scénu reprezentují Indy, Ektor a Tom Malar a Slovensko zastupují Čisty a H16. Snippet celého alba a první singl z něj "Od začátku do konce" můžete poslouchat na MySpace.com Nironica.


Sunrise Avenue - Popgasm (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / pop

Sunrise Avenue - Popgasm
Nebýt reklamy a písničky "Fairytale Gone Bad", zřejmě by finská čtveřice Sunrise Avenue zůstala pouze lokální záležitostí. Nyní ale už jejich druhý počin "Popgasm" očekává s netrpělivostí řada fanoušků po celém světě. Ten by se neměl příliš odlišovat od první desky, protože se na obou podílel stejný producent a sama kapela se opět hlásí k chytlavému poprocku. Jestli tomu tak je doopravdy, můžete porovnávat na MySpace.com Sunrise Avenue. Aby přeci jen "Popgasm"nějak ozvláštnila, ke dvěma písničkám si pozvala Macho Psycho team před tím spolupracující s Pink, Natalií Imbruglia a Stingem


Sunshine - MGKK Telepathy (X Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Sunshine - MGKK Telepathy
Táborská rocková formace Sunshine prošla po posledním CD "Dreamer" několika změnami. Vyměnili nahrávací společnost a po odchodu basáka Amáka, museli zacvičit nového člena Pavla Litvaje z někdejšího karlovarského tria Scissorhands. I přesto se propracovali k šesté desce s deseti novinkami a s podivným názvem "MGKK Telepathy". Album se natáčelo mimo jiné v berlínském studiu Nuphobia, podle prvních ohlasů je hodně syrové a nechybí v něm beaty, těkavé tempo a temné kytary. Ukázky všech skladeb se sluní na MySpace.com Sunshine.


Dále vychází:

Black Crowes - Warpant Live (Mystic Production)
Bloodbound - Tabula Rasa (Mystic Production)
Bruce Springsteen - Springsteen Tour Pack (Sony Music)
Buckcherry - 15 (EMI)
Buckcherry - Black Butterfly (EMI)
Dark Tranquillity - Damage Done 09+Bonus (EMI)
Dark Tranquillity - Haven 09+Bonus (EMI)
Dark Tranquillity - Projector 09+Bonus (EMI)
Dark Tranquillity - Yesterworlds /Digipack (EMI)
Dave Brubeck - Time Out (Legacy Edition) (Sony Music)
Death Angel - Sonic German Beatdown (Live In Germany) (Warner Music)
Devin Townsend - Ki (Mystic Production)
Charles Mingus, - Ah Um - 50Th Anniversary (Legacy Edition) (Sony Music)
Iq - Frequency (Mystic Production)
J.R.R. Tolkien - PáN Prstenů (Box 9Cd) (Supraphon)
Jonas Kaufmann - J.Kaufmann - Mozart*Schubert*Wagner*Beethoven (Universal)
Karel Černoch - Ztráty a nálezy (Universal)
Laura Izibor - Shine (singl) (Warner Music)
Marika Gombitová - Slnečný kalendar (Warner Music)
Mark Medlock - Club Tropicana (Sony Music)
Miles Davis - Sketches Of Spain 50th Anniversary (Legacy Edition) (Sony Music)
Motley Crue - Saints Of Los Angeles (EMI)
Mystic Prophecy - Fireangel (Mystic Production)
Pathosray - Sunless Skies (Mystic Production)
Queensberry - Too Young (singl) (Warner Music)
Rob Rock - The Voice Of Melodic Metal - Live In Atlanta (Mystic Production)
Robert Křesťan & Druhá tráva - Robert Křesťan a Druhá tráva (Supraphon)
Různí - Another Shot Of Old Skool (Universal)
Různí - Meet On The Ledge (Universal)
Různí - Pokoj v duši (Warner Music)
Safetysuit - Life Left To Go (Universal)
Saint Deamon - Pandeamonium (Mystic Production)
Sixx Am - The Heroin Diaries (EMI)
Sons Of Seasons - Gods Of Vermin (Mystic Production)
Strážce duší - Komplet (EMI)
Tereza Kerndlová - Retro/Reedice (Universal)
Václav Neckář - My to spolu táhnem dál (Supraphon)
Warbringer - Waking Into Nightmares (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY