Někde 'Uvnitř' se skrývá slušný potenciál

19.05.2009 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Česko hledá SuperStar má poněkud špatnou bilanci. Nebýt Anety Langerové lze jen těžko hovořit o tom, že by se někdo z téhle soutěže trvale usadil na naší hudební scéně. Dalším, kdo by to rád změnil, je Michael Foret. Může se mu to povést, ale s novinkou "Uvnitř" začíná v podstatě od nuly.
7/10

Michael Foret - Uvnitř

Skladby: Padám dolů, Až se vzbudíš, Malíř, Loutka, Bloudím v letokruzích, Když pluješ městem, Narušená, Ona, Dávno ztracená, Plout, Žádnej pláč
Vydáno: 16.02.2009
Celkový čas: 43:55
Vydavatel: Championship Music
Pamatuji si dodnes, jak dost lidí z branže v průběhu druhé řady SuperStar tvrdilo, že tahle série nemá žádný výrazný talent, vyjma Michaela Foreta. (Samozřejmě tu byl ještě Petr Bende, ale ten už tehdy byl hotový zpěvák). Dokonce ho zaregistroval i Palo Habera, porotce slovenské SuperStar. Nicméně debut se příliš nepovedl a nějak ztroskotal i projekt s názvem ForetGump. Od té doby bylo ticho po pěšině, až se nyní vynořil zčistajasna s albem "Uvnitř".

Ve Foretově případě se jedná o první autorské album. A když píšu autorské, znamená to, že opravdu drtivou část napsal Michael Foret sám. Jen ve třech kouscích si nechal vypomoct někým jiným. Při nahrávání se pak spojil se dvěma členy Toneless - klavíristou a perkusistou Matějem Portešem a kytaristou Filipem Gemrothem. Ti nejenže vypomohli instrumentálně, ale především produkčně a v neposlední řadě jsou podepsaní i pod designem bookletu.

Foret už v době svého působení v SuperStar tíhnul k britskému pojetí popu a těžko se tedy divit, že i na své desce směřuje někam k tomuto stylu. S velkým gustem se na ní rochní v kytarovém zvuku, v jeho mnoha mutacích, od těch nejráznějších až po ty nejklidnější a romantické. Když se ale člověk zaposlouchá pozorně, najde v jednotlivých písničkách inspiraci více žánry. Tu se odráží jemný folkový odlesk, z další písničky je naopak cítit závan lehkého jazzu, je zde i několik rockově laděných kousků, možná nevědomky Michael Foret a spol. zachytili nastupující módu modifikovaného country, což jsou drobné fragmenty tohoto stylu zakomponované do popových melodií. Asi nejsilnější je slyšet v "Malíři".

Kupodivu Michael Foret natočil album, jehož kvality nevyplavou ihned, ale spíš až po pozorném poslouchání. Zprvu jsem si říkal, že se tu ukázal jen jako nadějný skladatel a že by svoje písničky potřeboval více oživit. Teprve při opakovaném poslechu se vyprofilovaly další polohy alba. Důležité také je, že od dob SuperStar dozrál i Foretův hlas. Nepopírám, že už tehdy měl neobvyklé zabarvení, ovšem často přecházel do jakéhosi mečení. Na "Uvnitř" naštěstí tuhle jeho polohu nenaleznete, a tak konečně došla na slova porotců soutěže o jeho talentu.

Česko má hodně málo dobrých popových zpěváků, kteří by zaplnili místo třeba po Janku Ledeckém nebo Petrovi Mukovi. Stačí se podívat na Anděly, kde si v individuálních kategoriích musíme vypomáhat zpěváky z kapel. Už to vypadalo, že ze SuperStar se podaří tyto stavy doplnit. Kandidáti, jako již zmíněný Petr Bende nebo Zbyněk Drda, by tu byli, jenže prozatím se to (a jen do určité míry) povedlo prvnímu jmenovanému. Avšak deska toho druhého prošuměla naší krajinou rychlostí japonského expresu. "Uvnitř" nám přináší dalšího uchazeče na už takhle prázdnotou zející české popové výsluní. Nahrávka je to velmi dobrá a otázkami spíš zůstává, jestli ji posluchači dokáží věnovat více poslechů, zda se ji Michaelovi Foretovi povede převést do koncertní podoby a v neposlední řadě, jestli ji dokáže dostat do klubů a koncertních sálů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY