shop.musicserver.cz
Co nenávidí punkáči? Přece neopunk!

Co nenávidí punkáči? Přece neopunk!

Vydáno: 12.05.2009 05:00 v sekci Publicistika - Petr Bláha | foto: SonyBMG

Green Day za pár dní pošlou do světa novou desku, Blink 182 ohlásili návrat, The Offspring objíždějí svět bez přestávky. V 90. letech se jim společně říkalo neopunk. Radikální punkeři se z toho mohli pominout. Škatulka neopunk se totiž od svého původního významu hodně odchýlila.

ine kafe
© Inekafe
Když se dnes řekne neopunk, většině lidí na mysl přijdou jména jako Sum 41, The Offspring, Good Charlotte, tedy kapely spojené hlavně s major labely a MTV. Pro oddané punkery je tato škatulka něčím hanlivým, něčím nežádoucím, neakceptovatelným. Přitom tahle scéna si vede nadmíru dobře i u nás - Inekafe vyprodali Incheba arénu, jejich DVD se stalo dvakrát platinovým, Clou si drží kvalitativní standard již pár let. Jenže i oni sami zápolí s onou nešťastnou terminologií, a tak jim označení neopunk nepřijde jako zcela vhodné.

A jak to tedy s neopunkem je? Termín má jedno použití, které je stoprocentně správné a nelze o něm pochybovat; ale jen málokdo si ho uvědomuje. Když na britských ostrovech odezněla první vlna punku, prezentovaná kapelami jako Buzzcocks, Damned nebo Sex Pistols, přišla nová generace. Byla radikálnější, agresivnější a s tou předchozí toho moc společného neměla. Byl to zkrátka nový punk. Kapely jako Exploited, G.B.H. či UK Subs se proto začaly označovat jako neopunk. Nejznámější neopunkovou kapelou byli Exploited. To se však proběhlo na počátku osmdesátých let ve Spojeném království. Ale za velkou louží to také vřelo...


Dead Kennedys - California Über Alles

Zámořští inspirátoři byli jasní - New York Dolls, Iggy Pop a vlastně i Ramones, kteří punkovou mánii rozpoutali a nakopli ji i v Evropě. Na ně navázala série dalších skupin, z nichž nejvíce vyčnívají Dead Boys. Pak přišel zlom a hardcoreová scéna prezentována ostrými soubory kalibru Dead Kennedy nebo Minor Threat. Rychlá, tvrdá, agresivní a velmi angažovaná hudba ukazovala další směr. Stejně štiplavé a kousavé útoky vůči společnosti jako evropští kolegové, ale nesrovnatelně vyšší hudební úroveň. Korunu nasadili angažovaní Black Flag.

Bad Religion
© facebook interpreta
Bylo ale jen otázkou času, kdy někoho napadne spojit melodiku Buzzcocks s agresivitou a rychlostí Dead Kennedys. S oním spásným nápadem přišlo vícero kapel, nicméně vzestup melodického hardcore vynesl na trůn americké Bad Religion. Nebyli zřejmě první, ale dosud platí za nestory takzvaného kalifornského punku. Ten se mocně rozšířil, a to z mnoha důvodů - klíčové bylo spojení se skateboardovou scénou, která nebyla zdaleka tak kontroverzní jako čistě punkové komunity založené na principech výtržností.

Kytarista Brett Gurewitz v osmdesátých letech založil malé vydavatelství, které mělo šířit právě nahrávky Bad Religion. Label dostal název Epitaph Records a stál pak u zrodu mnoha hvězd. Dodnes jde spolu s Fat Wreck Records o největší rybu na kalifornském punkovém trhu. Na scénu i díky těmto vydavatelstvím přišla další nová jména, která si brzy získala velkou přízeň - NOFX, Pennywise či No Use For A Name. Ovšem ve druhé polovině osmdesátých let byla situace ještě stále podstatně méně příhodná pro vysloveně masový nárůst popularity.


Bad Religion - A Walk

Na vrcholu tehdy stáli Metallica, Slayer, Megadeth, ozývali se Guns N' Roses, společně se trumfovali v kvalitě desek a místo na výsluní se zdálo být obsazené metalem. To však nevydrželo dlouho, na scénu přišel nový fenomén ze Seattlu. Po Jimi Hendrixovi dalo toto město světu grunge. Rockový svět nosil flanelové košile a miloval Nirvanu, Soundgarden, Pearl Jam, Alice In Chains a hromadu dalších umělců znechucených životem.

Mezitím se po Spojených státech toulaly dvě kapely, které později pořádně zamíchaly hudebními kartami. Byli jimi The Offspring a Green Day, jimž zdatně, leč neúspěšně šlapali na paty Rancid. Vzájemně si pomáhali, takže Billie Joe Armstrong z Green Day nakrátko vystupoval s Rancid jako druhý kytarista a The Offspring jim později dopomohli k většímu úspěchu. Po roce 1990 se ještě všichni potloukali po malých klubech a točili desky, které vzbuzovaly jen malý rozruch. Green Day u Lookout! Records, Offspring u Epitaphu. V rámci - nijak obří - scény se ale jednalo o vetší jména, takže major labely nezůstaly pasivní. Green Day se mohli se stát další nevýznamnou kapelou ve stáji velikého vydavatelství... Asi by se to stalo, kdyby se v roce 1994 nestalo to, co se stalo.


Green Day - Basket Case

Předně: grunge byl v troskách, kapely tvrdě pochroumané drogovými úlety se pomalu stáhly do ústraní a korunu všemu nasadil Kurt Cobain, který si ustřelil hlavu brokovnicí. S tímhle stylem se do budoucna už moc počítat nedalo. Proto přišly nové hvězdy. Trojice postpubertálních výrostků s tříakordovkami pro středoškoláky vrhla světu album "Dookie" - to se stalo trhákem první kategorie a singl "Basket Case" písní, která aspoň dočasně změnila hudební svět. Z Green Day byli stále u Epitaph a měli se dobře, jejich třetí deska "Smash" za konkurencí Green Day co do úspěšnosti nijak nepokulhávala. Neuvěřitelné prodeje (téměř deset milionů kusů prodáno) vynesly Brettu Gurewitzovi milióny. Jeho vlastní kapela Bad Religion však skřípala, opustila dokonce "svůj" Epitaph a vydávala u velké firmy, což byl nakonec důvod Brettova odchodu. Oficiální verze ovšem říkala, že se musel věnovat The Offspring, kteří byli senzací a svým způsobem i lehkou opozicí k pubertálnímu projevu Green Day. Inu, psal se rok 1994 a hudebnímu světu vládl punk.

ANKETA
Kterou "neopunkovou" legendu máte radši



Podívat se na výsledky


V příštím díle se dočtete, co "neopunk" způsobil, co přišlo po něm a kam se vypravili jeho hlavní tahouni...

NÁZORY
  • neco hodne podobnyho uz tu jednou bylo... (ondra, conspiracy, 12.05.2009 16:35) Reagovat

    www.ipunk.cz/clanek.php?id=1983/2005/07/24/neopunk-neexistuje

    • Re: neco hodne podobnyho uz tu jednou bylo... (Velda, 12.05.2009 16:57) Reagovat

      pravda... a napsane v roce 2003 :-)))

  • velmi nestasne (muddle, 12.05.2009 16:59) Reagovat

    oznacenie skupin exploided,g.b.h.Dead Kennedies atd..neopunk...oni su .Anarcho-punk,punk-metal-hardcore punk,...U.K.Subs patria do Oi punku --Tak isto hardcore-punku...Tak isto je velmi nestastne oznacovat(aj ked sa tak oznacuju)pop-punkove skupiny ako neo-punkove...Ak by to tak bolo...neopankom by uz boli skupiny Ako Jam,ci Blondie.celu new wave vlnu ani radsej nespominam...Neopunk by som povedal ze je skor oznacenie pop-punku 90 rokov..pre europu.Vrchol neopanku je rok 94.Ked na 1.miestach alternativnych rebrickov ocitly skupiny ako Green day,Ci weezer.Neopunk 90 rokov je aj tym specificky ze sa v nom nachaza prisada menom post-grunge.Skupiny ako Presidents of the U.S:A.Weezer,Lemonheads,supergrass,ci ash atd.Tam este primiesali nieco zo svojho uzemia.blink 182 zacina hrat hravt v 94 a vrchol prezivaju v 97 s albumom dude ranch.Uz vtedy to je Skate-punk..vychadzaju s punku aky robili NOFX ci HC aky prezentovali New yorksky SICK of the all.Je to cele nejake zamote kedze trebaz v amerikych periodikach 90 rokov.by ste asi len tak lahko nenarazili na slovo neopunk(ale urcite ho niekde najdete).Taky tkz.zakladatelia neopunku Bad raligion maju v amerike vela oznaceni.Ako Amerikan underground,L:A.PUNK,Alternativny pop ci hardcore punk.....Blink,Green day dokonca rancid sa v USA spominaju z oznacenim Punk revival.......Nie je to tak jednoznacne co je neopunk a co nie kedze pod tym neopunkom sa nachadza dalsich 200 oznaceni.....No ale ked clovek pozna iba s tkz.Neopunku skupiny ako Green day,Offspring ci Blink 182 tak sa mu to velmi lahko skatulkuje.

  • :)))) (Tomáš, 13.05.2009 06:13) Reagovat

    Asi by se to stalo, kdyby se v roce 1994 nestalo to, co se stalo. ..?? Krásná věta :)

  • neopunk-neneopunk (Lukys, 15.05.2009 11:16) Reagovat

    už jen to samotné škatulkování je naprosto špatně a řekl bych v rozporu s podstatou punkového hnutí. jde přeci o přístup k životu než o pouhou hudbu, tak si myslim že neni potřeba si hrát na vědce. Ačkoli samotná znalost hudební scény a jejícho vývoje je jedině správná pro pochopení poselství které nám hudebníci předávají

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Video: Sum 41 v klipu "Rise Up" absolvují šílený let. Pilotem je kytarista The Offspring (15.12.2023 10:12)
- Video: Green Day v klipu "Dilemma" poodhalují život závislého (11.12.2023 12:21)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Video: Green Day jako zombíci. V klipu k "The American Dream Is Killing Me" se ocitli uprostřed zombie apokalypsy (25.10.2023 13:00)
- Video: blink-182 se v "One More Time" proměnili v bandu nostalgických kotlíkářů (04.10.2023 11:13)
- blink-182 v říjnu svůj comeback potvrdí deskou "One More Time..." (21.09.2023 10:33)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu