shop.musicserver.cz
Manic Street Preachers - Journal For Plague Lovers

Šílení kazatelé jsou zpět a pěkně ostře

Vydáno: 15.05.2009 13:00 v sekci Recenze - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Elektronické a místy až taneční experimenty let minulých jsou pryč, opět tu je správný nářez, který Manic Street Preachers umí. Mnoho informací zaznělo například v Čerstvě staženo nebo v sérii novinek. A tak se moc nebudeme zabývat detaily, které jistě znáte, a podíváme se rovnou na novou desku.

9/10

Manic Street Preachers - Journal For Plague Lovers

Vydáno: 18.5.2009
Celkový čas: 42:29

Skladby: Peeled Apples, Jackie Collins Existential Question Time, Me And Stephen Hawking, This Joke Sport Severed, Journal For Plague Lovers, She Bathed Herself In A Bath Of Bleach, Facing Page: Top Left, Marlon J.D., Doors Closing Slowly, All Is Vanity, Pretension/Repulsion, Virginia State, Epileptic Colony, William's Last Words / Bag Lady (Hidden Track)

Vydavatel: Sony Music

Manic Street Preachers se nám s velkou pompou s vrátili novou deskou do čistě rockových vod. Ta se mi jeví o poznání hitovější než předchozí počin, který byl sice dost kvalitní, ale nedostal se mi pod kůži tak rychle jako "Journal For Plague Lovers". Zvuk je oproti dřívějšku značně nabroušenější a mám pocit, že James Dean Bradfield intonuje lehce odlišně, něž tomu bylo doposud. Samozřejmě pořád je to ten klasický afektovaný projev, který je pro něj typický, ale nyní tlačený do "uřvanějších" poloh.

Album šlape od prvních okamžiků. Úvodní "Peeled Apples" má tendence stát se hitovkou, stejně jako song, který dal jméno celé desce, ale mě si už při prvním poslechu získala "Jackie Collins Existential Question", kde James předvádí skvělou efektivní rockovou doprovodnou hru a navíc ji dokresluje kytarovou linkou podkreslující zpěv. Skvělé, bohužel na koncertech s jednou kytarou neproveditelné, o to víc opět zamrzí zmizení kytaristy a textaře Richeyho, (nejen) tady by se velmi hodil. Cestou je samozřejmě i použití koncertního kytaristy, ale netuším, jestli ho náhodou Manic Street Preachers nepoužívají. Jenže to už odbíháme od samotného alba.

"This Joke Sport Severed" naopak z oné říznosti ustupuje, ale boduje výraznou atmosférou a gradací, která je mocně podpořena použitím smyčců. "Facing Page: Top Left" se také na pomalejší vlně veze s velikou grácií a klavír s akustickou kytarou se výborně doplňují s charismatických vokálem šéfa trojice naštvaných Velšanů. Má však cenu popisovat každý song a hledat v něm skvělé momenty a připravit vás tak o mnohá překvapení, které album skýtá? Ne. Všechno sedí, je přesné a do detailu promyšlené. Takhle má vypadat rocková deska, která si nehraje na nějakou vznešenost a nevšednost. Je totiž v prvé řadě dobře napsaná, zahraná a nahraná. Z každého tónu je cítit energie a dravost.

A jaký je tedy výsledek? Inu, já volím devítku, protože, i když k albu nemám výhrady, tak někde v podvědomí cítím, že z tohoto skvělého počinu se klasika žánru nestane a časem možná i vyplave nějaký nedostatek, který snad nebude natolik závažný, aby tento počin shodil a srazil mi růžové brýle, které na mém nose sedí od prvního poslechu. Manic Street Preachers natočili horkého aspiranta na titul rockové desky roku.

NÁZORY
  • na desítku nedosáhne (TOM, 15.05.2009 14:42) Reagovat

    Recenze je podle mého trochu odfláklá..., obzvlášť když se dalo stavět na silném příběhu s Richieho texty a kontroverzním obalu. Tenhle článek by měl mít snad větší výpovědní hodnotu než "novinky" a "čerstvě staženo".

    Ovšem s hodnocením 9/10 musím zcela souhlasit. Devítka je zasloužená za překvapivé hudební obraty během pár minut, kvalitní zvuk a celkovou barevnost. Očekávání alba roku se však asi nesplnilo - jedna dvě písně jsou slabší (titulní zní jako Foo Fighters, brrrr...) a až moc připomínají nudné "Send Away The Tigers" z roku 2007...

    "The more I see, the less I scream..." - abych nekončil negativně, protože "Peeled Apples", "Jackie Collins..." či "This Joke Sport Severed" jsou úžasné tracky!

    • Re: na desítku nedosáhne (butterman, 19.05.2009 21:21) Reagovat

      Pan recenzent tu má 3 recenze během 3 dnů, proto asi ten dojem z odfláknutí ;) Navíc bych řekl, že se ta vyčerpanost projevila na hodnocení posledního kousku :D (green day) devítku bych nepochopil ani vysokých horečkách či agónii ;)
      Jinak JFPL u mě zatím deska roku :)

  • Souhlas (Standa, 16.05.2009 08:23) Reagovat

    Souhlasím s recenzí. Sice mohly být trochu rozebrány i texty, protože některé jsou více než zajímavé a jednoúčelové (Richeyho osobnost byla prostě složitá). Ale trochu bych nesouhlasil s tím, že tohle album je více hitovější než předcházející. Já si myslím pravý opak. Na Send Away The Tigers bych si dovedl představit skoro všechny písničky i v našem rádiovém éteru (asi kromě Underdogs a Rendition). Byly sice rockové, ale byl to takový ten "učesanější" rock z dob Everything Must Go. Nové album mi naopak přijde více ostřejší, kytary více punkovější (řezanější), zpěv je častěji uřvanější. Takže to není hitovost na první poslech, což je mi velmi sympatické. Neoposlouchá se tak rychle a po každém dalším poslechu si najdu nějaký další malý detail. Závěrečná William's Last Words, kdy za mikrofonem stojí Nicky Wire je geniální tečkou.

  • barevná a sytá deska - paráda (Lamanai, 16.05.2009 09:58) Reagovat

    Tak jsem velmi mile překvapen. Po tragicky mělké a veleslabé Send Away The Tigers (kterou jsem po několika posleších bez slzy v oku odepsal) se oprášení těchto kousků opravdu vyplatilo. Má to drive, nápad a baví mě to poslouchat. A hlavně se zdá, že to Meniky zase baví hrát!!!! Každopádně to dokazuje jednu věc - Richie na hudební scéně prostě chybí (ačkoli já mám z průřezu tvorby MSP osobně nejraději dvě desky vydané po Richieho zmizení). Už jsem od MSP pomalu přestal očekávat překvapení, ale tím nová placka je a je to moc dobře. Je barevná a sytá. Střídání nekompromisních poloh s odkazy do britských punkových legend s malebnými kousky jako Facing Page: Top Left je velmi zdařilé. A připojuji se k názorům, že je recenze odfláklá - sorry, ale to opravdu je!

  • Super album (Aleš, 17.05.2009 21:17) Reagovat

    a recenze taky jde, ale mohla být delší - nechápu proč se autor nepozastavil nad texty, ale jinak mohu všem desku doporučit ---> 1*

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (20-11) (28.01.2022 20:00)
- Nové desky 36/2021 - od Kacey Musgraves přes Manic Street Preachers po Metalliku (14.09.2021 08:00)
- Manic Street Preachers mají hotovo. Nové album vydají po prázdninách (01.06.2021 10:16)
- Naživo: Rock For People nabídl i ve svém závěru přehršel vynikajících setů a k tomu jednu historku (09.07.2019 21:44)
- Naživo: Manic Street Preachers na Rock For People nebyli hlavními tahouny, přesto se mezi ně zařadili (08.07.2019 10:46)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People v obrazech (07.07.2019 21:07)
- Manic Street Preachers přijedou kázat na Rock for People (29.03.2019 11:57)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2018 podle musicserveru (30-21) (28.01.2019 16:05)
- Nové desky 49/2018 - od Coldplay přes LP po Oceán (11.12.2018 10:50)
- Zaprášenosti: Manic Street Preachers - This Is My Truth Tell Me Yours (14.09.2018 10:05)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu