Nesmrtelná Dohoda

26.05.2009 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Tichá Dohoda byla bezesporu jednou z nejzásadnějších kapel devadesátých let a "Underpop" s nezaměnitelným obalem zůstává její vlajkovou lodí. Bude reedice této nahrávky jen připomínkou dávno minulých a příjemných časů, nebo se v roce 1992 povedlo nahrát desku, která nezestárne?
10/10

Tichá Dohoda - Underpop Recycled

Skladby:
Side A - Intro, Má duše se vznáší, Reklamní anděl, Kotva & kříž, Kdo z vás, Víra
Side B - Peklo a ráj, Bílý fáro, Marioneta, Pod zemí, Žízeň
Bonus tracks - bonus break, Tobě se to nelíbí, Jak roky jdou (excentric mix - edit 2009), Párty ve 2 (crazy mix - edit 2009), Gloria (live)
Vydáno: 27.2.2009
Celkový čas: 66:42
Vydavatel: Supraphon
"Underpop" je v diskografii Tiché Dohody zásadním milníkem. Deskou, kterou se kapela dostala do podvědomí posluchačů, i albem, z něhož pochází její největší hit (nešťastná "Marioneta"). Po letech neztrácí nic na své kráse a naopak působí jak čerstvá sedmnáctka. Je šťavnatá i zábavná, nenudíte se s ní a chcete s ní trávit co nejvíc času. Naplňuje žíly lahodným adrenalinem a dovádí vás až na hranici extáze.

"Underpop" je jízda od začátku až do konce, je to deska překypující nápady. Mezi Danem Šustrem a Blankou Šrůmovou to fantasticky jiskřilo a oni to dokázali promítnout do muziky. Když se podíváte na tracklist, vidíte hit vedle hitu, podobně jako na "Nevermind" od Nirvany. A (shodou okolností také druhé) album Tiché Dohody je v rozměrech domácí scény stejně zásadní, jako Cobainova o rok starší zpověď.

Pokud bych měl jako příklad vypíchnout jeden okamžik umění Tiché Dohody, je to "Kotva a kříž". Obrovský rock-popový hit, chytlavá, ale ne vlezlá skladba s fantastickým rozjezdem. Svou sílu získává ve způsobu, jak pěkně po vlnách narůstá a graduje v přívalech bezbřehé energie, ale i v textu, které u Dohody vždycky měly své důležité místo.

Reedice alba přišla v pravý okamžik - v době, kdy lze čas od času zastihnout Blanku s Danem na jednom pódiu při vystoupení Šustrovy současné kapely 2Wings. Navíc byla připravena velmi pečlivě. Povedl se poutavý booklet s množstvím archiválií, v němž je myšleno na každý detail - stejně jako v písničkách Dohody, u nichž se na "Underpop" povedlo nahrát vzácně vyvážené skladby. Jsou vypiplané a neodbyté a zároveň přirozené a nepřeprodukované. Navíc je původní plocha desky doplněna o čtyři ne nezajímavé bonusy. Kromě live verze Van Morrisonovy "Gloria" a nově upravených mixů z původního EP "Má duše se vznáší (Excentric EP)" je zde poprvé vydána punková vypalovačka "Tobě se to nelíbí?", skladba, která měla své místo na koncertech Dohody a jejíž existence už byla téměř zapomenuta.

Recyklovaný "Underpop" ukazuje, jak výborně byla v devadesátých letech Dohoda rozjetá. Zároveň by mohl být dalším krůčkem ke skutečnému oživení této legendy. Určitě by se to vyplatilo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY