shop.musicserver.cz

Taky vám Coldplay ukradli písničku?

Vydáno: 08.05.2009 10:10 v sekci Na okraj - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Je to tu zas, už potřetí. Tentokrát se ozval britský muzikant Cat Stevens. Tvrdí, že mu Coldplay ukradli píseň "Foreigner Suite" z roku 1971 a pojmenovali ji "Viva la Vida". Že něco takového neslyšíte poprvé? Správně. Ale pojďme se na to podívat popořadě.

Coldplay
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Na začátku všeho byla provinční americká kapela Creaky Boards. Její zpěvák a zakladatel Andrew Hoepfner tvrdil, že melodie ze známého hitu není výtvorem Coldplay, nýbrž jeho kapely a jmenuje se - jak ironické - "The Songs I Didn't Write". Tedy "Písně, co jsem nenapsal". Jeho argument zněl nekompromisně: Chris Martin, frontman Coldplay, byl viděn na koncertě Creaky Boards v New Yorku, tam si písničku poslechl a ukradl. Kapela pak na server YouTube.com vyvěsila video, na kterém oba songy porovnává.

Pokročme dál. Poté, co aféra vyšuměla do ztracena, ozval se těžší kalibr - Joe Satriani. Ten kapelu rovněž obvinil z plagiátorství, "Viva la Vida" měla být vykrádačkou jeho "If I Could Fly". Coldplay následně u losangelského soudu zažaloval a požadoval veškeré zisky, které píseň vydělala. Což by - vzhledem k úspěšnosti singlu - činilo hezkých pár dovolených.

A konečně třetí dějství. Ozývá se kontroverzní britský muzikant Cat Stevens. Podle něj Coldplay kradli od něj. Takže co?

Spíše než si pokládat otázku, zda Coldplay kradli, by se slušelo zeptat se od koho. Od Satrianiho? Vždyť Cat Stevens tvrdí, že recyklovali jeho skladbu. Ale počkat, vždyť tu máme ještě Creaky Boards, kteří stáli na samotném začátku. Ideální by bylo, kdyby se to rozdělilo. Zkrátka že Coldplay okradli Satrianiho moc, Stevense částečně a Creaky Boards taky částečně, ale protože stáli na začátku všeho, možná je ti darebáci okradli o něco víc. Takže Satriani 50%, Creaky Boards 30% a Cat Stevens 20%. To je docela fér, ne? Ovšem co kdyby se do případu vložil nový subjekt, který by tvrdil, že "Viva la Vida" je rovněž jeho? Co teď? Ze svých procent by musel někdo slevit. Já bych hlasoval pro Satrianiho, protože má nejvíc, pacholek.

Ale je tu ještě jedna možnost. "Viva la Vida" v pojetí Coldplay vyšla v roce 2008, originální verze Creaky Boards mohla vzniknout tak v roce 2006, originálnější verze Joea Satrianiho v roce 2004 a nejoriginálnější verze Cata Stevense v roce 1971. Takže máte-li kapelu, jež natočila písničku, která vám připomíná singl "Viva la Vida" a vymysleli jste ji před rokem 1971, máte šanci dostat se na čelo pelotonu. Pak vás totiž okradli všichni. Jenomže - stejně absurdní jako tyto úvahy jsou obvinění z krádeží.

Obávám se ale, aby výše zmíněné řádky neilustrovaly uvažování soudů, které budou o kauzách rozhodovat. Vždyť před třemi roky soud v Belgii zakázal prodávat a hrát hit Madonny "Frozen", protože se podle jeho verdiktu ve čtyřech taktech shodoval s melodií jedné písně tamního skladatele Salvatorea Acquaviva. V Česku známe podobný případ ze sporu Jana Kalouska se skupinou Support Lesbiens o hit "In Da Yard", resp. "Chodím ulicí". Přizvaný znalec z brněnské JAMU (katedra skladby a dirigování) uvedl, že "obě skladby jsou obyčejné, neobjevné a využívají prvky dávno známé již odjinud." Společně s ním to ví každý, kdo měl kdy co s hudbou do činění. Popové struktury jsou za uplynulých padesát let natolik zrecyklované, že nelze absolutně nikomu dokázat, že kradl. Relevantní a logický důkaz zkrátka není možné zajistit, protože žádný neexistuje. Slavná "Yesterday" vám taky může připomínat italskou lidovku. Ale dokažte to - nemáte šanci.

V Česku o kauze Kalouska se Support Lesbiens rozhodl soudce, který o hudbě nevěděl vůbec nic a Kalousek dostal vyplaceno 200 tisíc. V Americe to bude záviset na lidech v porotě. Nezbývá než věřit, že někteří z nich v ruce někdy drželi kytaru.

NÁZORY
  • Plagiáty, krádeže, recyklace... (U-Roxx, 08.05.2009 10:53) Reagovat

    Všechny tyhle obvinění jsou úplně k ničemu... Nemá cenu něco takového posuzovat a hnát to k soudu. Jak může v hudbě někdo posoudit, že jde o krádež? Všichni "umělci", kteří se dožadovali u soudu něčeho takovýho jsou ubozí a směšní. A je to vidět i u případu s Coldplay. Ta "závadná" melodie je úplně obyčejná a na pár tónech. Podle mě prostě čistá náhoda, že jsou stejné. Stejně tak by někdo mohl žalovat Satrianiho, že měl tu melodii dřív a budeme se tu soudit pořád dokola. Hudba není o krádežích a zákon co to popírá, by se měl zrušit...

    • Re: Plagiáty, krádeže, recyklace... (maca89, 08.05.2009 18:15) Reagovat

      souhlasim. Mě to jen více utvrzuje, že je Coldplay "obyčejná a neobjevná" kapela...

    • Re: Plagiáty, krádeže, recyklace... (sin101, 09.05.2009 11:55) Reagovat

      Ono čistě technicky - na kytaře máte určitý počet kombinací, který není nekonečný...A to všechno už vyplácali Beatles. Takže by všichni po nich měli vyplácet jim :)))

      Jinak si myslím že krádež je spíš vyloženě přímé přezpívání něčího hitu, (takzvaná "coververze") - která je dnes naprosto běžný nástrojem showbussinesu... Všechno se recykluje pořád dokola. Ale mám pocit (snad to nejsem příliš naivní?) že v případě coververze by měl mít mít umělec povolení od původního autora (a původní autor z toho má tedy taky nějaké ty tantiémy). Nebo možná ne?

      • Re: Plagiáty, krádeže, recyklace... (U-Roxx, 09.05.2009 17:04) Reagovat

        No a ono nejen na kytaře... prostě melodie nejdou vypotřebovávat donekonečna... Jinak si myslim, že pokud jde o oficiální a přiznanou coververzi, původní autor z toho nějaké ty peníze mít bude...

      • Re: Plagiáty, krádeže, recyklace... (schneck, 09.05.2009 18:01) Reagovat

        @ U-Roxx.. - souhlasím
        @ maca89 - to je možná právda ale Coldplay se daří a jejich síla je v jednoduchosti (viz. Clocks, The Scientist..)
        @ sin101 - ano.. třeba už jsme všechny melodie vyplácali a tyhle skandály se budou stávat mnohem častěji :) např. beatlesácka Sexy Sadie vs. Karma Police od Radiohead :) styď se Thome Yorku, nebo Ob-La-Di, Ob-La-Da vs. Why Don't You Get a Job? od The Offspring.. obě z bílého alba :) nejde třeba o poctu broukům? :) mohl bych pokračovat.. :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Mistr elektrické kytary Joe Satriani předvede své umění i v Praze (28.03.2023 10:45)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Film o Madonně se ruší. Zřejmě kvůli turné (29.01.2023 12:11)
- Video: Hudebníci z celého světa předělali "I Still Haven’t Found What I’m Looking For" od U2. Připojil se i Daniel Lanois (06.09.2022 10:17)
- Video: Madonna, Jimmy Fallon a The Roots zahráli "Music" na nástroje z hudební výchovy a je to pecka (04.09.2022 09:11)
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu