shop.musicserver.cz
5 let bez hranic a 20 let bez opony, Divadlo Archa, Praha, 1.5.2009

Happening v režii Monkey Business

Vydáno: 03.05.2009 10:13 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Divadlo Archa se v rámci oslav prvního máje naplnilo odpůrci komunistů. Na podporu demokracie ve výborně ozvučeném prostoru vystoupily ikony českého undergroundu - Pavel Zajíček či Tony Ducháček, zároveň ale i písničkáři Třešňák, Merta a Mišík a mladší generaci pobavili rappeři zpod značky Bigg Boss.

Monkey Business, Tereza Černochová&Showstation, Lucerna, Praha, 10.12.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Byl pátek večer, první máj. V Divadle Archa se na pódiu střídali hrdinové minulé doby - bojovníci za svobodu, s bojovníky za budoucnost. Každá jejich agitace proti komunismu a dnešním sociálním demokratům byla v sále oceněna bouřlivým potleskem. Chvílemi večer připomínal jen další frašku, organizovanou na politickou objednávku, při některých vystoupeních však program nabídl vysoce ceněný kulturní zážitek. Akce 5 let bez hranic - 20 let bez opony byla příjemnou rekapitulací let dávno minulých, avšak vzhledem k podzimním volbám, také rekapitulací stále aktuálních problémů.

V úvodu večera se na pódiu prostřídali písničkáři Vlasta Třešňák, Vladimír Merta a Jaroslav Hutka. Oživení dorazilo až s příchodem Matěje Rupperta a Toni Graves. Právě zpěvačka Monkey Business si svou roztomilou češtinou okamžitě získala přízeň publika. "Celých čtrnáct let - já - nejsem dělala toto - buďte hodný na mě," uvedla Tonya v rámci prologu k české verzi kultovní písně "Hey Jude".

Mezi jednotlivými písňovými bloky se možná až příliš často zdlouhavě agitovalo. Představení organizátora celé akce - nevládní neziskové organizace Opona - bylo pochopitelné, ale vyjmenovávání kulturních možností metropole (probíhající výstava Cirkus Totality na Náměstí Republiky, připravovaný koncert k výročí 17. listopadu atd.) poněkud brzdilo slibně se rozvíjející atmosféru.

Monkey Business
© facebook interpreta
Nejemotivnější okamžik programu se odehrál ještě v jeho první polovině. Na pódiu byla zprovozněna míchačka betonu a před mikrofón se postavil Pavel Zajíček a svým fenomenálním hlasem dal vzpomenout na nejslavnější léta českého undergroundu. Aranže si vzal na starost Roman Holý a Monkey Business v roli doprovodné kapely víceméně zdařile připomínali PPU. Jen Mejla Hlavsa se tohoto představení bohužel nedožil. Pamětní deska v Ječné 7, desítky nahrávek a nezapomenutelné vzpomínky, to je to, co po Mejlovi dodnes zůstalo. Právě on před pětatřiceti lety vystupoval společně s DG 307, tedy souborem Pavla Zajíčka, se stejnou písní "Stalinovi bojovníci", s jakou tentokráte se Zajíčkem vystoupil Matěj Ruppert.

Na pódiu se objevil i jeden ze strůjců tuzemské demokracie - Saša Vondra. Po krátkém proslovu ale raději uvolnil místo průvodcům večera - Monkey Business. Ti zahráli písně od Franka Zappy či Lou Reeda, zároveň však diváky nasytili i písněmi svými. Nejpovedenější bylo krasosmutnění "Piece Of My Life", které bylo doprovázeno záběry kamery na backstage, kde všichni umělci dostávali z rukou půvabné slečny květiny.

Vladimír Mišík
© Honza Průša / musicserver
Idylickou atmosféru večera poněkud narušili rapeři James Cole, Orion a Vladimir 518. Na pódiu se nejprve představil James Cole, jenže přivítání větou "Čau, jak se máte? Udělejte nějakej bordel jako!" je možná odjištěnou zbraní pod kalhotky pubertálních slečen, ale mezi kulturně vzdělaným publikem byla Coleova snaha o originalitu poněkud kontraproduktivní. Nutno však ocenit, že postupem času se Cole přizpůsobil odlišnému publiku a rapoval s jistou dávkou pokory, kdy si uvědomoval výjimečnost večera. Také funkční veteráni české hiphopové scény, Vladimir 518 a Orion, na pódium vlétli rychlostí hurikánu. Dvě třetiny PSH představili starší penerskou píseň "1985" z alba "Rap'n'Roll", za což se legendy dočkaly zasloužených ovací.

Když se na pódiu zjevil živel Tony Ducháček a svým nenapodobitelným hlasem spustil "Jen se neboj ukázat tak jak to má bejt táta to chtěl zakázat a byl na tebe zlej...," pamětníci si vzpomněli na ideologický týdeník Tribuna, kde v roce 1983 vyšel článek "Nová vlna se starým obsahem". Právě bigbítová píseň "Táta to chtěl zakázat" dokonale vystihuje atmosféru doby útlaku a persekucí. Za vše si stačí připomenout citaci z již zmiňovaného komunistického článku: "Primitivní texty spojené s primitivní hudbou, odporné šaty, provokující chování, oplzlá gesta, odmítání všeho normálního. Cožpak je možné, aby pod hlavičkou kulturních pořadů, či dokonce koncertů, byl šířen nevkus, propagován alkoholismus a drogy, vulgarizovány vztahy mezi chlapci a děvčaty, a také názory zcela cizí socialistické společnosti?"

Opona flyer
© facebook interpreta
Na závěr přišel zvulgarizovat vztahy mezi chlapci a děvčaty Vladimír Mišík. Jeho "Slunečný hrob" za ta léta mezi lidmi zlidověl a kdyby touto písní nastal konec celého představení, měl by večer punc jedinečnosti. Snad jen škoda, že se na závěr na pódiu neobjevili všichni interpreti při společné písni, tím by se celý večer nejspíše definitivně vryl do paměti všech návštěvníků zlatým písmem.

Zmýlená neplatí, vše se nakonec odehrálo podle zcela odlišného scénáře. Monkey Business předváděli jako doprovodná kapela bezchybný výkon, navíc Matěj Ruppert i Tonya Graves svými hlasovými schopnostmi sympaticky pomáhali všem účastníkům večera. Konec představení byl však doslova trapný. Příjemný večer se totiž změnil na "one group show", kdy Monkey Business zapomněli, že v nejlepším se má skončit. Závěrečných dvacet minut bylo věnovaných tvorbě MB, jedinou výjimkou bylo sólové vystoupení Matěje Rupperta, který zazpíval "Anděla" od Karla Kryla. V jednoduché písni však Ruppert hledal složitosti a píseň tak zcela propadla a pro mnohé vyzněla spíše jako recese. Vrcholem trapnosti pak bylo neustále vracení se na pódium a zpět. Dobrou náladu tak mezi diváky vrátila až úvodní píseň afterparty, kdy DJ dosti symbolicky spustil stopu "Magické noci"...

NÁZORY
  • Cože? (překvapená, 03.05.2009 12:25) Reagovat

    Já jsem na koncertě byla,S poslední částí vašeho článku rozhodně nemohu souhlasit. Koncert gradoval až do konce, Matěj Ruppert rozhodně nebyl trapný a ani se neprojevoval zbytečnými kudrlinkami a spol...Myslím,si, že zrovna Ruppert moc dobře ví, co dělá a je nutno přiznat, že prostě umí....MB´s jako průvodci večer zahájili a také ukončili,což mi přijde v pořádku...Jestli máte něco proti vracení se na podium, když si vás diváci žádají a vytleskají si vás, tak nevím...Na afterpárty jsem slyšela pouze pochvalné hlasy a všem přišla tečka MB´s v podobě Piece of my life až dojemná...
    Škoda, že jste si večer evidentně neužil tak jako já a valná většina ostatních....

  • Nečekaně dobrý! (Radka, 03.05.2009 15:09) Reagovat

    Ja jsem nadsena, sla jsem ze zvedavosti a cely to bylo necekane energicky, hudebni vykony sly od srdce...agitka holt chvilema od Sucheho byla, ale konecne zas proc na ten des v politice kolem neukazovat a zkusit lidi probrat k akcim? Konec koncertu mi vubec neprisel jak pisete trapnej, melo to stavu a grady az do konce!!! Uzila jsem si to vytecne cely, jen vic a houst!!!! Skoda, ze se to nebude opakovat! :-)

  • Asi jsem byl na jiném koncertě (Panda, 03.05.2009 16:14) Reagovat

    Že kvalita článků na musicserveru klesá, jsem si tak nějak zvykl, ale že půjdu na koncert, který pak z recenze skoro nepoznám, to je už fakt síla. Agitace proti komunismu byla, ale nikde jsem si nevšiml, že by přímo byli jmenováni sociální demokraté. A ani si nepamatuji na bouřilvý potlesk. Ten potlesk byl naprosto normální, bouřlivý těžko. Lidé mají dost politikaření, ke kterému, jak vidno z tohoto článku, novináři stále šťavnatě přispívají. Dále, Tonya říkala, že za celých 15 let nezpívala česky, nikoliv 14 let. Tony Duháček plus kytarista Ambrož, plus Pavel Zajíček, to byly muzikantsky neprůměrnější věci, co bylo na koncertu možné slyšet. Navíc Ambrožova arytmická kytara, která díky ohulenému kombu zvukově zabila zbytek kapely, to byl asi nejhorší moment koncertu.
    A se závěrem článku už vůbec nesouhlasím. To už mi přijde snad jako vycucané z prstu, aby autor článku nemusel koncert chválit...

    • Re: Asi jsem byl na jiném koncertě (cábik, 04.05.2009 07:21) Reagovat

      já si naopak myslím, že Michal Ambrož to v těch svých písních hodně dobře nakopnul...

      • Re: Asi jsem byl na jiném koncertě (Panda, 04.05.2009 20:30) Reagovat

        Bohužel jako muzikant s velmi dobrým sluchem si tohle nemyslím ... Kytara nahlas - špatně, navíc zvukařem neovlivnitelné. Rytmika hry na kytaru - špatně, mimo rytmus... Ale jo, kdo to neslyší, tak tomu se to asi líbí...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Plastici připomněli album "Egon Bondy's Happy Hearts Club Banned" i na Hané (08.04.2024 09:13)
- Naživo: Hudba Plastic People of the Universe je stále živá. Kapela to vyprodané Akropoli jasně dokázala (07.04.2024 09:31)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Nedožité jubileum Karla Kryla připomene dvojvinylová kompilace "To nejlepší" (01.04.2024 19:13)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- Video: Básník J.H. Krchovský a jeho Krch-Off Band představuje "Tvůj hrnek" a láká na nové album (12.01.2024 16:41)
- Hudba v tisku: "Pětadvacet na pamětnou" dotazníkem nahlíží do duší výrazné písničkářské generace (30.12.2023 14:00)
- Jasná Páka a Hudba Praha oslaví v Lucerně nedožité sedmdesátiny Michala Ambrože (27.11.2023 14:19)
- Rozhovory: Marie Puttnerová - V nahrávacím studiu se děla krása (12.11.2023 09:00)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu