shop.musicserver.cz

Přímé beaty, pokřivené poselství

Vydáno: 25.04.2009 05:00 v sekci Recenze - Viktor Palák | foto: facebook interpreta

Punku holdujícími posluchači dobře přijatá deska frýdecko-místeckých nováčků má bezesporu svá světlá, rockovou energií nabitá místa. Ale taky lehce nedomyšlenou agendu, která mění rozvernost v naivitu a kapelu pomáhá přikovávat na lokální pódia, odkud se jim bude těžko natrvalo unikat.

5/10

The Crooked Beats - Life In The Consumer Society

Vydáno: 1.9.2008
Celkový čas: 39:11

Skladby: How Does It Feel (Not To Feel)?, Theres No R'N'R On The Radio, All The Lonely Hearts, I Looked Too High, Opening Up, Ticket To Underground, New Rage To Dust (Watch The New Rage Turn To Dust), Love In A Consumer Society, Nothing Going On, What The Hell, 21st Century Blues, Red Velvet Madness

Vydavatel: Cecek Records

"Život v konzumní společnosti" je bezesporu dobrý název pro nahrávku s kritickým či ironizujícím ostřím obráběným punkovým či hardcorovým brusičem. Po skladbě The Clash pojmenovaní The Crooked Beats (Bandzone.cz) mají bezesporu blíže k prvnímu zmíněnému žánru, který dále osvěžují o rockovou rytmiku i melodické náběhy tu a tam připomínající písničkaření Mňágy a Žďorp. Proč desku počastovali zmíněným titulem, je však záhadou.

Moravané totiž působí, jako by proti konzumní společnosti (ať už si ji charakterizujeme jakkoliv) bojovali názvem alba, ale v jádru snili o světlech reflektorů na velkých pódiích, a to nikoliv proto, že by z nich toužili šířit nějaká světoborná poselství. Z elementárně rockové desky ponoukající k tanci i punkovému pohazování končetinami je totiž více než provokativní dvojlomnost cítit zřetelná dávka naivity a sofistikovanost je přímým protikladem toho, co The Crooked Beats dělají.

Název, nenázev, desku ovládá vcelku optimistická nálada podpořená přehledným frázováním zpěváků, které nahrávku posouvá od případné drásavosti k rozvernosti amerických středoškolských kapel. Taková "I Looked Too High" prokazuje hitové ambice, ovšem jen do chvíle, než zabředne do opakování, které má blíže k Sum 41 než Ramones. The Crooked Beats jsou tak přístupní, že nepřát jim úspěch, by zavánělo škarohlídstvím. Stávající "rokec" je totiž v zásadě bezchybně zahraný, k naprostému uznání kapely byste ale museli přehlížet i její nevynalézavost.

Vcelku často se zdá, že by uskupení nerado zůstávalo u elementárních melodií, což ale dokáže podpořit jen ozvláštněními dílčích momentů, většinou na pomezí sloky a refrénu. Lepšímu dojmu z desky to však příliš nepomáhá, neboť ta potřebuje vyztužit na mnohem důležitějších místech. Jednoduché melodie se však dočkávají dostatečné podpory všech nástrojů, které si spolu rozumí a ví, co v danou chvíli hrají ty druhé. Ač zpívají o nudě, minimálně sebe The Crooked Beat baví obstojně a splňují u toho kritérium "upřímnosti", které v rocku dokáže omlouvat nedostatky v jiných oblastech.

Přes solidní drive některých skladeb se ale nakonec ukazuje, že hudba The Crooked Beats je stejně jednoduchá jako jejich vidění světa. "Společnost nikam nespěje", zpívají hned ze začátku svého debutu a zdá se, jako by to tak kapele vyhovovalo a do názvu vytesaná společenská otázka jí byla vlastně volná.

NÁZORY
  • The Crooked Beats (adrian, 02.05.2009 13:02) Reagovat

    Petr,you're definitely over-generalising. Don't do it-you've never even met nor have spoken to us.
    If you like the music/text-fine.If you don't-that's fine,too.
    But don't make personal assumptions just because you're a critic (hey,aren't we all? You bet!)
    Btw,I'm from the land of the dollar bill (and hamburger,to boot!),so I can back up everything I've written.No we ain't hypocrites,either (sure,I own 6 Rickenbackers through my own hard work,big deal-I'm a rocker after-all).
    Music has been a passion all my life (I'm probably old enough to be your father).I hate phonies,hypocrites,pop-punk,most of mainstream.Oh yeah, I've been living in F-M for 10 years (do you really think I came here for fame and riches?ha!!). And U2 suck,btw.
    Gotta go,bro-if you really want to know,go to the source itself instead of generalising. Beat regards,
    Adrian Abrahamson/The Croooked Beats

    • Re: The Crooked Beats (Viktor Palák, 02.05.2009 13:25) Reagovat

      I’m not sure, you’re addressing me (Petr?), but in case you are, I don’t really follow your argument. Are you trying to say that before stating that I find the message of your CD unbalanced, I should learn what the people in the band are like and meet them? Are you suggesting that being from the U.S. automatically justifies the critical lyrics having a relation to the U.S.?
      Btw, I hate phonies, hypocrites, pop-punks, too, while some of the mainstream I consider refreshing. U2 belong to those (what do they have to do with the review anyway?). Anyhow, best wishes and may your music bring you a lot of joy.

      • Re: The Crooked Beats (adrian, 03.05.2009 22:11) Reagovat

        Hi Viktor,
        Thanks for the reply-the intention writing you was a constructive one,that's all. And my apologies for getting your name wrong.
        To be honest, my bandmates aren't too thrilled at me for writing you but since this has started,it's important,at least for me,to continue.I truly believe in honest feedback.
        I mentioned coming from America only because she has been the biggest culprit in this current financial recession/crisis. I have seen over and over the gross instant gratification of materialistic cunsumerism and the dangers inherent of it. True,it's not the only place on this planet where it's happening but definitely the leader. And as the global village that we now have become,we're all basically affected.The lyrics definitely have a relation to the four corners of the world (hey,just look at Iceland,for example). Btw,the album was written and recorded before the crisis officially hit, though many saw it coming,which had an influence on me.
        No,of course you don't have to meet and interview a band (or its writers) to review its work.
        And I wrote earlier,I'm not upset in any way in your rating. I happen to like our music immensely and that's really why I make it-firstly for myself,it's a great catharsis,it's fun and I get a great kick out of it. If someone gets the same enjoyment out of it,then great. if someone else doesn't -that's fine,too. There is plenty of music,punk included,that I really dislike for whatever reasons that are my own.I just don't listen to it.
        As for the U2 bit-that's just me being humourous-Bono is just one of those media clowns who gets my tit,that's all (and it's just an opinion).
        You know,funny thing-quite often I ask my (Czech) friends,wife,colleagues,etc what the text is about to a song that's being played wherever I may be and 90% of the time the reply is "Nothing".It always amazes me,especially concerning the songs that sound like they may be about something.
        Anyway,thanks for the review-I'm just flattered that someone actually takes the time to do so as we're just a RnR from F-M.
        Nothing more,nothing less-no hidden agendas from these boys.
        And thanks for the well-wishes,btw. I truly wish everyone out there all the best-let's make it through this one and somehow make it better.
        Beat regards,
        Adrian Abrahamson


        • Re: The Crooked Beats (Viktor Palák, 04.05.2009 20:05) Reagovat

          Adrian, thanks for your comment, too. There is not much to add, I respect your position, but also insist on the view I have taken on the message of your record. I am sure this doesn´t necessarily mean a contradiction. Wishing you a lot of joy with what you are doing and if it manages to effect more people next time, even better.

  • xxx (Ondra, 03.05.2009 14:57) Reagovat

    CD mám doma a moc se mi líbí:-). S těm i texty to vidím trochu jinak. Spíš mi to připadá jako takový popis dění kolem nás, něž nějaké volání po revoluci. Někdy to spíš působí nihilisticky
    (např v I looked to high - mimochodem třeba tehle text mi přijde docela povedený). Neříkaám, že by to byla nějaká moudra:-), ale naivně to na mě taky nepůsobí. Samozrejme se najdou i slabší kusy(např. opening up), ale celkove na me ty texty pusobi docela dobře. Celkem by me zajimalo co by autor clanku napsal naprikad o SkaP nebo Manu chao:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Naživo: Mňága a Žďorp přenesla svoji melancholii i do předvánočně laděné Prahy (22.12.2022 19:26)
- Naživo: "Jen dýchej," žadonil Nick Cave na Metronomu (24.06.2022 12:43)
- Fotogalerie: První den festivalu Metronome zachycený objektivem fotoaparátu podruhé (24.06.2022 10:58)
- Naživo: Mňága a Žďorp vykouzlila na Staromáku oázu klidu (31.05.2022 13:07)
- Fotogalerie: Mňága a Žďorp ze skautského nadhledu (28.05.2022 16:39)
- Předposlední řadovka od The Clash "Combat Rock" vyjde v květnu ve výroční reedici s bonusy (11.04.2022 11:51)
- Naživo: Mňága pokřtila unplugged desku "Přístav" s Karlem Plíhalem (18.03.2022 15:28)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Dua Lipa Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu