shop.musicserver.cz
Cradle Of Filth, Moonspell, Turisas, Dead Shape Figure, Folimanka, Praha, 17.4.2009

Show podmanivých metalových strašidel

Vydáno: 18.04.2009 21:06 v sekci Naživo - Viktor Palák | foto: facebook interpreta

Cradle Of Filth, jedna z nejvysmívanějších a nejvlivnějších metalových kapel, vedla sestavu evropského turné, jež mělo v Praze jednu z prvních zastávek. Pokud se v oblíbené destinaci skupiny jen rozehřívaly, mají se ve zbylých městech nač těšit. Nokturnální nálady si potřásaly rukama s teatrální dekadencí.

Live: Cradle Of Filth

support: Moonspell, Turisas, Dead Shape Figure
místo: Folimanka, Praha
datum: 17. dubna 2009
Fotogalerie

Dead Shape Figure, Folimanka, Praha, 17.4.2009
© Veronika Hesounová / musicserver.cz
Finští Dead Shape Figure se ze sestavy turné vymykali nejen svým žánrovým zařazením, které se zcela zříká atmosférických prvků, ale i zřetelnou nezkušeností, která byla nejpatrnější při pokusech o navázaní metalového porozumění mezi pódiem a hledištěm. Zpěvák Galzi Kallio se neváhal vrhat mezi diváky, jež se pokoušel hecovat k "nu-metalovému" poskakování i víření v pitu. Co mu to ale bylo platné, když na moderními prvky sporadicky okořeněný thrash metal se prostě v pitu točit nedá. Coby debutanti krotí Dead Shape Figure své riffy obstojně, ovšem taky tak málo invenčně, že si snáz zapamatujete výraz jednotlivých muzikantů než to, co hrají. A přestože si minimálně pro své nasazení zaslouží dílčí uznání, vzhledem k tomu, co mělo následovat, působili jako školáci, kteří touží imitovat své zkušenější spolužáky a vypadají při tom nesmírně neohrabaně.

To jejich krajané Turisas, kteří se v České republice znovu ukáží již za pár měsíců na festivalu Brutal Assault, už mají zkušeností o poznání více a kdyby v ničem jiném, bylo to zřetelné zejména v komunikaci frontmana Mathiase "Warlorda" Nygårda s publikem. Jeho dikce motivátora metalových davů si přítomné publikum získala ještě před tím, než začal pochlebovat zemi, "v níž se vaří nejlepší pivo na světě", aby se i nadále napájel vodou.

Turisas, Folimanka, Praha, 17.4.2009
© Veronika Hesounová / musicserver.cz
Turisas představují špičku folkových, respektive vikingských odnoží metalu mimo jiné díky tomu, že se nespoléhají výhradně na exotičnost svého výzoru a zapojení údajně tradičních nástrojů. Naopak: neschovávají se za domnělou "skanzenovou autentičnost" a operují s přiznanou stylizací skočného "battle metalu", který obnáší i momenty přiznané dovádivosti, jejíž povaha by však mimo metalové kruhy nacházela jen těžko pochopení. A o to více si ji užívali návštěvníci Folimanky, které Nygård dokázal vyhecovat ke spolupráci, k níž diváci zajisté i díky jednotné atmosféře setu ochotně přistupovali. Energické vystoupení, v němž se stejným poměrem hrálo a laškovalo s publikem, by rozhodně "one more" kousek sneslo.

Přídavek nebyl dopřán ani Moonspell a to se vzhledem k jejich přetrvávajícímu hvězdnému statutu mohlo jevit jako překvapivé. Kapela, která navzdory výrazné persóně Fernanda Ribeira v čele, nepřestává být ani po dlouhých letech funkční tvůrčí jednotkou, patří mezi takzvané koncertní jistoty a jedinečnou temnou náladu, kterou opakovaně vyhledává množství příznivců, šířili i tentokrát.

Moonspell, Folimanka, Praha, 17.4.2009
© Veronika Hesounová / musicserver.cz
Po dávném vystoupení s Opeth v San Francisku, kde publikum Moonspell nesnášelo, si Ribeiro podle svých vlastních slov řekl "tohle už nikdy". A své předsevzetí neodehrát špatný koncert, soudě podle těch, které jsem měl možnost vidět, naplnil. Výjimkou nebylo ani vystoupení aktuální. Moonspell představují záruku odevzdaného výkonu, z něhož pak jaksi samozřejmě vyvěrá podmanivá atmosféra kombinující elementy gotického a černého metalu, přičemž aktuální tvorba kapely má blíže k tomu druhému. Jakkoliv je struktura festivalových setů Moonspell povědomá a pro ostřílenějšího koncertního návštěvníka i průhledná, Portugalci si vždy dokáží připravit alespoň jedno překvapení, pro které si každé jejich představení budete pamatovat. V případě pražského zastavení bylo takovým překvapením nejen provedení precizně synchronizované zadní projekce, ale taky předvedení baladické singlovky "Luna", která kontrastovala s tvrdším ražením zbylých skladeb. Ty byly - pomineme-li nepominutelné hity "Alma Mater" a "Opium" - vybírány z už tak tvrdých posledních dvou alb a vezmeme-li v potaz, že z nich Moonspell zvolili to vůbec nejtvrdší ("Finisterra" nebo "At Tragic Heights"), pak nám vychází agresivní show kapely, která se proslavila spíše subtilní evokací démonických sil.

Cradle Of Filth obestírá množství paradoxů, z nichž ten nejvíce aktuální může být vztažen výhradně na české prostředí. Angažmá Martina Škaroupky za bicím kombem britské legendy může být bez nadsázky považováno za největší průlom českého metalového hudebníka ve světě. Onen paradox pak spočívá v tom, jak díky této skutečnosti začali mnozí z programových odpůrců kapely vedené nezaměnitelným křiklounem Danim Filthem brát Cradle Of Filth na milost. "Ale zas tak špatné to není," začali v pivních debatách trousit ti, kteří neměli (snad s výjimkou raných desek) pro britské černokněžníky slova uznání. Ale vždyť ono to "tak špatné" nebylo ani před příchodem "Marthuse", který za bicí sestavou působí opravdu autoritativním dojmem.

Cradle of Filth, Folimanka, Praha, 17.4.2009
© Veronika Hesounová / musicserver.cz
Cradle Of Filth odjakživa počítali s obrazy teatrální dekadence, které měly své místo i v pražském vystoupení. Zamysleli-li bychom se nad všemi metalovými "p", mezi něž patří třeba instrumentální potence, nebylo by proti CoF možné říct křivého slova. Ať už vířili muzeální kousky jako "Dusk And Her Embrace", útočnou "Gilded Cunt" nebo aktuální "Honey And Sulphur", působili Angličané mimořádně sehraně a jejich skladby navzdory občas neusledovatelnému tempu kompaktně. Klátící se smrťák mohl budit úsměv, právě na tomto typu přiznané teatrálnosti je ale tvorba Cradle Of Filth založena. Navzdory krátkodobému selhání osvětlovací techniky předvedli hraví a nekompromisní britští raraši nejlepší ze svých českých vystoupení.

NÁZORY
  • a (a, 19.04.2009 00:16) Reagovat

    tohleto je zase co za klauna? :)

  • koncert (pepino, 20.04.2009 20:27) Reagovat

    jj tak na tohle jsem se dlouho těšil a byl to pěkný nářez :) Kdo tam nebyl jeho chyba :)))

    • Re: koncert (MM-MAGGOT, 16.05.2009 20:46) Reagovat

      naprostej mazec ..... byl jsem a opravdu kdo nebyl a dost prisel a DEAD SHAPE FIGURE to tam pjekne rozjely .... proste pecka akce

  • Mazec! (Frodo, 21.04.2009 18:42) Reagovat

    Na tenhle koncert jsem šel hlavně kvůli přítelkyni...Řikal jsem si, že to neni nic pro mě-několik hodin metalu v kuse...Ale opak se stal pravdou, bylo to opravdu skvělý! Ani první zkritizovaná kapela mi moc nevadila..:-)
    Plno lidí co tohle neposlouchá se asi diví...Možná byste se i na takovej koncert báli jít.. Ano, atmosféra vypadala jak vypadala, ale tím lépe, to mi věřte, a báli byste se snad vynikajících houslí a tahací harmoniky ve směsi s Turisas, nebo svým způsobem legrační a obrovské loutky-kostlivce, která dokázala ohromit, ale i pobavit?
    Opravdu skvělý koncert, na kterém se sešli skvělí představitelé metalu;-) Díky za příležitost a díky přítelkyni za pozvání :)

  • koncert (Karel, 22.04.2009 16:42) Reagovat

    Byl naprosto dokonalej, jak 15.4. tak 17.4. dokonalost!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault podruhé: metalový babylon zakončený v plamenech (16.08.2023 15:48)
- Fotogalerie: Druhý den na Brutalu v obrazech (15.08.2023 15:55)
- Nové desky 17/2023 - od The National přes Jessie Ware po Dipla (03.05.2023 08:00)
- Fotogalerie: Cradle Of Filth rozpálili vyprodanou brněnskou Flédu (14.10.2022 09:06)
- Jejich existence není marná: Cradle Of Filth v Brně zahrají společně s Alcest (09.10.2022 18:20)
- Naživo: Třetí den Brutal Assaultu aneb Poklekněte, přichází Král (18.08.2022 12:25)
- Fotogalerie: Třetí den Brutal Assaultu byl ve znamení velkolepého příchodu krále (Kinga) (16.08.2022 16:03)
- Nové jedenáctce kapel pro jubilejní Brutal Assault vévodí Cradle of Filth a Jinjer (21.12.2021 15:54)
- Nové desky 42/2021 - od Eltona Johna přes Lanu Del Rey po Biffy Clyro (27.10.2021 08:00)
- Cradle of Filth oslaví třicet let na scéně studiovkou "Existence Is Futile" (02.08.2021 13:41)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu