Pivní zábavový bigbít ještě žije!

03.01.2001 05:00 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Pohlédněme na novou desku kapely Visací zámek. Aneb jak dopadla jejich premiéra u Warner Music.
5/10

Visací zámek: Znovu zasahuje

Skladby: Tágo, Desperádo, Prasátko, Kozy, Démon alkohol, Francovka, Kotel, Kuchař, Komu velí, Skupina na lovu motýlů, Jezírka, Stopařka, Hajný, Telč, Good Bye, Lokotraktor
Celkový čas: 49:19
"Visací zámek znovu zasahuje". Přesněji snad název nové desky zvolen být nemohl. Ano, stále Visací zámek, opravdu znovu a některé pořád zasahuje. Zasahuje už osmnáct let, studiovou nahrávkou zasáhl již posedmé a přesto, což je na jednu stranu oceněníhodné, na stranu druhou smutné, zasahuje celou tu dobu úplně stejně. Nová deska vás - jako znalce dřívějších alb - nemůže (s výjimkou jediné bonusové skladby) překvapit, pro vás - začátečníky - může být stejně klasická a ukázková jako téměř kterákoli předtím. To se týká zvuku kapely, aranží, temp, náboje i textů. Výtky a pochvaly, které mohou směřovat k poslední desce, budou pravděpodobně stejné jako k předešlým nahrávkám, neboť se zde slabší i silnější momenty minulých alb opakují.

Pomineme-li textovou stránku skladeb, lze konstatovat, že v hudbě je Visací zámek stále věren svému žánru. Středně rychlá až rychlá tempa, hutný zvuk, většinou medodický nebo rytmicky obměněný refrén orámovaný valícími se slokami, jsou prvky tvořící instrumentální základ. Ten je čas od času obohacen neortodoxní zpěvovou dikcí (viz. rapovací "Kozy"), akustickou předehrou ("Kotel"), death-metalovým hlasovým rejstříkem ("Telč") či změnou tempa (ploužák "Skupina na lovu motýlů"). Zaplaťpánbu za energii, která z většiny skladeb sálá a která je jedním z mála znaků toho, že to chlapce (a chlapy) z VZ snad stále ještě baví.

Mnohem smutnější je pohled na texty písní. Pivními lahvemi a plechovkami, výčepy, démony alkoholu, francovkami, hospodami a alkoholovými erotickými zážitky se to jen hemží, odvolávání se k základům rock and rollu ("Kotel", "Stopařka") působí v tomto případě jako rouhání. Proti nespisovné češtině ani sprostým výrazům z principu nic nemám, jejich vysoká frekventovanost a prázdné používání na desce mne však o výjimečnosti a účelnosti těchto termínů nepřesvědčuje. Nebo, že bych za verši typu "měla kouzelný kozačky z gumy, měla buclatý rohatý kozy" ("Kozy"), "jak chceš, tak si běž, mě stejně neoklameš, ještě mě tady zmrdej" ("Démon alkohol"), "z kanálů se valej sračky, chcíplí psi a chcíplý mačky" ("Telč") či "kuku už má černý chloupky a jeví zájem... ...v jezírkách holky s duší nezkurvenou, jako je šicí stroj" ("Jezírka") jen neodkryl jejich druhý plán či skrytý význam?

Píseň, která se vymyká duchu celého alba a mohla by být hozenou rukavičkou směru, kterým by se VZ mohl bez ztráty cti a kreditu ubírat na příštích deskách, je bonusovka "Lokotraktor". Elektronicko-punková úprava snad nejznámějšího a nejstaršího hitu "Traktor" od výkonného producenta desky a manažera kapely Martina Donta, je viditelným důkazem faktu, že elektroniku a "elektriku" lze kombinovat a to bez ztráty původního ducha a náboje, ba navíc se získáním nové dimenze zvuku a barvy. Visací zámek se k této verzi bohužel nehlásí, odpovědnost za její zařazení na desku nechává na autorovi.

Tatam je zdravá hravost, absurdita a skrytá inteligence písní z první desky ("Visací zámek"), totam je nadšení pro hru, které převálcovávalo amatérskost a neumětelství, které chtě nechtě k této hudbně patří... Dnes vydává Visací zámek u jednoho z největších vydavatelství a stala se z něj obyčejná profesionální pop-punk-metalová skupina, jejíž přetrvávající koncertní úspěšnost jí bere ambice k vývoji a změně. Mottem posledního alba by mohla být lehce prvoplánová citace textu předposlední skladby, vystihující trefně a stylově to, co kapele měl vzkázat její producent už dávno: "Good bye, vy volové, notorici, debilové, tady už vám odzvonilo, gút báj tu jú!!!".

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: Visací zámek – Znovu zasahuje
Hodnocení: 5/10
Celkový čas: 49:19
Skladby: Tágo, Desperádo, Prasátko, Kozy, Démon alkohol, Francovka, Kotel, Kuchař, Komu velí, Skupina na lovu motýlů, Jezírka, Stopařka, Hajný, Telč, Good Bye, Lokotraktor


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY