Vstanou noví hrdinové

29.04.2009 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Model charitativních kompilací postavených na coververzích není ničím novým a "War Child Heroes" mohla být jen další takovou. Albem, u nějž oceníte bohulibé poslání, pořídíte si jej díky několika singlům a pak brzy odložíte. Tentokrát se ale kromě dobrého pocitu dostaví i příjemný hudební zážitek.
8/10

Různí - War Child Heroes

Skladby: Beck (Bob Dylan: Leopard-Skin Pill-Box Hat), Scissor Sisters (Roxy Music: Do The Strand), Lily Allen (The Clash: Straight To Hell), Duffy (Paul McCartney: Live And Let Die), Elbow (U2: Running To Stand Still), TV On The Radio (David Bowie: Heroes), Hot Chip (Joy Division: Transmission), The Kooks (The Kinks: Victoria), Estelle (Stevie Wonder: Superstition), Rufus Wainwright (Brian Wilson: Wonderful/ Song For Children), Peaches (Iggy Pop: Search And Destroy), The Hold Steady (Bruce Springsteen: Atlantic City), The Like (Elvis Costello: You Belong To Me), Yeah Yeah Yeahs (The Ramones: Sheena Is A Punk Rocker), Franz Ferdinand (Blondie: Call Me)
Vydáno: 16.2.2009
Celkový čas: 59:04
Vydavatel: Parlophone
Deska "War Child Heroes" by na první pohled mohla vypadat jen jako nesourodá kompilace coverů nesourodých legend v podání nesourodých současných interpretů, kteří jsou zrovna na špici. Stejně tak na pohled druhý, stejně tak během dalších poslechů. Bez komentáře byste těžko hledali pojítko, vazbu i důvody vzniku zrovna takových předělávek, ale proč nad deskou, která funguje právě pro svou pestrost, přemýšlet? Jako neohraná kulisa na mejdan, do práce i na cesty do sluchátek funguje. A to na dlouho.

Když si ale pečlivě prostudujete, jak jednotlivé skladby z tohoto alba vznikaly, objevíte skutečně zajímavé pozadí práce na nich. Na předělávkách se pracovalo od počátku - tedy od autora. Hrdinové legendy vybrali vlastní skladbu a svého oblíbence - muzikanta z hrdinů současníků. U2 vsadili na Elbow, Paul McCartney na Duffy, Bob Dylan na Becka. A když vás osloví taková persóna, nezbývá, než se do práce pustit naplno a dostat ze sebe to nejlepší, aby posluchač nebo třeba takový David Bowie byli spokojení.

Právě Beck tu funguje jako ideálně vybraná osoba pro rozjezd desky. Do Dylanova blues "Leopard-Skin Pill-Box Hat" z roku 1967 vstupuje s obrovským nasazením, s úctou k původní verzi i dostatkem vlastní invence. Jako když schopný architekt při rekonstrukci historicky významné budovy nezapomene zanechat i stopu současnosti, která s původní verzí vede rovnocenný dialog.

TV On The Radio posunuli Bowieho legendární kus "Heroes" kamsi k modernímu elektronikou protkanému experimentu, Elbow hodně pomohli už v originálu křehké "Running To Stand Still". V nové verzi je ještě křehčí, s naléhavým a silným výrazem, podaná s hlubokým prožitkem. A u Duffy se neubráníte srovnávání jejího hlasu s ječákem Axla Rose, ženský rozměr překvapivě McCartneyho klasice "Live And Let Die" sluší.

Skoro přesně hodinu se můžete bavit s deskou, kterou má smysl pořídit si i z jiných a smysluplnějších důvodů, než je pouhé poslouchání hudby. Navíc - s webovou podporou a albem v mechanice získat ještě přístup k dalším dvěma písním. A ještě jednou navíc - pro fajnšmejkry je připraven luxusní box patnácti 7" vinylů, kde na každé desce najdete na jedné straně původní skladbu a na druhé coververzi.

O tom, proč se - kromě fakt zdařilé kompilace coververzí - albem zabývat, svědčí i následující čísla. Šestašedesát procent lidí zabitých ve válce byli děti. Za 3000 liber lze přestavět školu zničenou za války a umožnit dětem v kritických oblastech přístup ke vzdělání, za 10 liber pořídíte týdenní potravu pro dítě v Demokratické republice Kongo. A to dává smysl, ne?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY