shop.musicserver.cz
Zaostřeno na podpultovky 10/2009

Zaostřeno na podpultovky 10/2009

Vydáno: 12.03.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Jubilejní desáté podpultovky ostří na debutové épéčko jihoafrického kvartetu BLK JKS, druhé album nejlepšího r'n'b producenta Teriuse Youngdella Nashe aka The-Dream, závan reggae mexického projektu Algorythm & Blues, na druhou řadovku hudebního frat packu Handsome Furs a na metalisty Lamb Of God.

Chcete vědět, co nového se událo v chladných vodách severského metalu? Na co se momentálně tančí v Berlíně? Na čem ujíždí milovníci amerických a britských nezávislých labelů? Čí rap zní ve ztracených ghettech americké periférie nejhlasitěji? Cílem rubriky Zaostřeno na podpultovky je přiblížit vám dění v žánrech a na trzích, o kterých se běžně na našich stránkách nedočtete.


Zaostřeno na: BLK JKS - Mystery EP

Label: Secretly Canadian
Datum vydání: 10.3.2009
Žánr: indie rock, afrobeat

BLK JKS - Mystery EP
© facebook interpreta
Kdo dosud brblal, jak indie rock zahnívá kvůli omezenému rejstříku inspirací, pomalu ztrácí půdu pod nohama. Může za to infuze z černého kontinentu. Afrobeat křížili v uplynulém roce třeba popoví Vampire Weekend nebo kongeniální TV On The Radio. BLK JKS (čti Black Jacks) si ho nepůjčují, je pro ně východiskem. Kvartet z Johannesburgu, založený v roce 2000, vzbudil velký ohlas, když doprovázel Dipla na jihoafrickém DJ turné. Netrvalo dlouho a BLK JKS podepsali u renomovaného amerického labelu Secretly Canadian. Ípíčko "Mystery" obsahující čtyři písně je prvním plodem. Produkce se ujal Brandon Curtis ze Secret Machines a jeho vliv je znát hned na parádním psychedelickém jamu "Lakeside". Obroušené hrany kytar a živelná rytmika s prskajícími plechy rozsekají pozornost na kousky, které složí zpátky hlas zpěváka Lindani Butheleziho. Podobný zážitek přinese i následující "Mystery", jež vyslala Animal Collective s kapsami plnými drog na okraj afrického slumu do plechové boudy, aby si tam zřídili zkušebnu. Zbylé dva kusy jen ukazují neomezené množství cest, kterými mohou BLK JKS do budoucna kráčet. Kolik podobných supertalentovaných kapel asi čeká kdesi v Africe na kvalitní studio a zkušeného producenta?
Radek Londin


BLK JKS - Lakeside

> Více: oficiální blog, MySpace.com
> Verdikt: 9/10


Zaostřeno na: The-Dream - Love vs. Money

Label: Def Jam/Radio Killa
Datum vydání: 9.3.2009
Žánr: r'n'b

The-Dream - Love vs. Money
© facebook interpreta
The-Dream se za poslední dva roky vyprofiloval do pozice nejlepšího r'n'b producenta současnosti, který navíc stíhá ve velkém stylu i vlastní pěveckou kariéru. V tom se mu může rovnat snad jen Ne-Yo. K "Umbrella", "So Fine", "Touch My Body" nebo "Single Ladies" si tak připočtěte ještě skvostný předloňský autorský debut "Love/Hate". Podceňovaný tlouštík nezklamal ani s aktuálním "Love vs. Money", které pokračuje v okupaci teritoria opuštěného Timbalandem, v němž se hraje futuristické, inovativní a přesto pravověrné r'n'b. Další referenční body jsou Prince a R Kelly, od nichž se naučil umění zpívat o jakémkoliv tématu a přitom vždy zpívat o sexu. Vrcholem je monumentální osmiminutová dvoudílná titulní skladba, v níž raveové syntezátory podkreslují srdcervoucí epos. Pokud nemáte vůči kybernetickému r'n'b předsudky, zkuste ještě "Right Side Of Brain" postavené na beatboxu, dramatickou "Put It Down" nebo skvělou baladu "My Love" s Mariah Carey. The-Dream není tak dobrý zpěvák jako Ne-Yo, ale i tentokrát on a jeho producentský parťák Christopher Stewart zasáhli s albem blízko desítky.
Karel Veselý


The-Dream - Rockin' That Shit (audio)

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Algorythm & Blues - Cute Ass Algorithm EP

Label: Mouthwatering Records
Datum vydání: 3.3.2009
Žánr: electric blues, dub, reggae, electro

Algorythm & Blues - Cute Ass Algorithm EP
© facebook interpreta
Chybí vám OutKast nebo přesněji řečeno vokál Andrého 3000? Pokud ano, měli byste zaměřit svou pozornost na "Cute Ass Algorithm" - song, který nazpíval Tony Browne. Algorythm & Blues je svěží závan z Mexika, přísně to střežená verze latinských rytmů, blues a dubu v podání Alvaro Ruize. "Cute Ass Algorithm" je první testovací sekvence, kterou si v remixech pod palec vzali Filewile, ragga hvězda Kampion a Deadbeat. Slyšíte dobře, mistr dub techna vkročil na křehký led reggae a daří se mu. Jeho přepracování "Cute Ass Algorithm" je klenotem s vyváženou konzistencí rytmů, která chytne a nepustí. A pokud vám už tyto čtyři položky polezou krkem, můžete prubnout "Should I Sell My Soul" - vkusné a elektrizující reagge, v němž opět nechybí Tonyho vokál, jen se nelekněte typických zvuků pro Mr. Oiza (není to však ušmudlaná parodie na "Flat Beat"). "Cute Ass Algorithm" bude atypická letní klubovka, stačí pár drinků a už se budete vrtět na stole spolu s čokoládovou kráskou. Klidně si na to vsadím!
Dan Hájek

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 7/10


Zaostřeno na: Handsome Furs - Face Control

Label: Sub Pop
Datum vydání: 10.3.2009
Žánr: indie rock

Handsome Furs - Face Control
© facebook interpreta
Spencer Krug, Dan Broeckner, Dan Bejar. Kanadská indierocková variace na hollywoodský "frat pack". Kamarádi, kteří dělaj bordel v tom, který jejich projekt je hlavní a který vedlejší. Dan Broeckner (Wolf Parade) se svojí ženou, spisovatelkou Alexei Perry v roce 2006 založili projekt Handsome Furs (pojmenovaný dle jedné z jejích povídek) a v roce 2007 vydávají debut. Po necelé dvouleté pauze, během níž WP vydali skvělé "At Mount Zoomer", se na svět dere jejich druhá deska "Face Control". Minimalistická elektronika dávajíc ospalému nádechu pokřiveného cyber punku pořádný záhlavec. "Face Control" připomíná noční brouzdání velkoměstem. Ve své osamocenosti vám na záda dejchá chladnost infrastruktur. Neony vás vytahují z prázdnoty. "Face Control" (potažmo celým HF) nelze upřít neotřelost, ta je však přiškrcena určitou monotónností, která se během poslechu dostavuje. Zamilovaní Handsome Furs se úspěšně vzdalují od Wolf Parade a navazují na svůj debut "Plauge Park". Kdo byl nadšen jejich první deskou, s tou druhou neprohloupí. Já si jdu pustit "Apologies To The Queen Mary".
Tomáš Bláha


Handsome Furs - I'm Confused

> Více: MySpace.com
> Verdikt: 7/10


Zaostřeno na: Lamb Of God - Wrath

Label: Epic
Datum vydání: 26.2.2009
Žánr: thrash metal, metalcore, death metal

Lamb Of God - Wrath
© facebook interpreta
Mainstream si každý představuje trochu jinak. Co je pro dřevního fanouška thrash metalu popík, bude pro hudební Mirky Dušíny reproduktorovou apokalypsou. A takhle je třeba přistupovat k novince Lamb Of God. Že prý se přiklánějí ke střednímu proudu, měknou. Striktně vzato, asi jo, jenže pořád to je jízda. Drsná, brutální, řinčivá... a nijak výjimečná. Pětka z Richmondu jako by se nemohla rozhodnout, zda chce vyprodávat haly, nebo se radši tísnit v dodávce. Nářez, kterému cosi chybí, aby byl šílený, aby vás přiměl rvát ze sebe tričko. Virginští metalcoristé neumějí tak citlivě vyhmátnout tenkou nit mezi melodiemi a agresivní lavinou riffů, jako to svého času dělala Pantera, jíž se tentokrát hodně inspirovali. Budiž jim ale k dobru přičteno, že chrlič Randy Blythe se nepokouší příliš exhibovat se zpěvem a posluchače drtí takřka bezvýhradně až ze žaludku tahaným řevem. Když "Wrath" po pětačtyřiceti minutách skončí, zbude rozpačitý dojem - nadprůměrná dávka "pure american metalu", která má ale k neslýchanosti sakra daleko.
Luboš Kreč


Lamb Of God - Set To Fail
> Více: oficiální stránky, MySpace.com
> Verdikt: 6/10



NÁZORY
  • kvalita (s.n.k., 13.03.2009 09:27) Reagovat

    Vždycky jsem v této rubrice našel něco co mě zaujalo (Distance, Dalek), styly různorodé - kvalita vysoká. Ale proč zaostřovat na pod/průměrné desky - viz. Lamb of God?

  • LoG (shogun, 16.03.2009 19:45) Reagovat

    Podprůměrná deska? Milý pane, Wrath patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl možnost za poslední dobu slyšet. proto bych se Vás chtěl zeptat, dle čeho soudíte, že album je podprůměrné.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Lamb Of God spojili síly s Kreator. Výsledkem je nabroušená skladba "State of Unrest" (16.02.2023 14:39)
- Nové desky 40/2022 - od Kabátu přes Lamb Of God po Willow (13.10.2022 08:00)
- Nové desky 20/2021 - od Twenty One Pilots přes Nikol Bókovou po Blakea Sheltona (26.05.2021 08:00)
- Nové desky 24/2020 - od Boba Dylana přes Whitesnake po Black Eyed Peas (24.06.2020 08:00)
- Audio: "Checkmate" je první skladbou z chystané desky Lamb of God (07.02.2020 14:28)
- Handsome Furs, Operators. Dvojitá dávka Dana Boecknera v MeetFactory (25.06.2019 09:27)
- Lamb Of God: "Dáváme dohromady nové písně a znějí fakt dobře" (26.02.2019 09:32)
- Nové desky pro 48. týden (05.12.2016 12:48)
- Recenze: Lamb Of God se na "VII: Sturm Und Drang" vrátili silnější než kdy dřív (10.08.2015 00:00)
- V USA se nejvíce prodávala Jill Scott, singly počtvrté ovládl OMI (04.08.2015 21:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele AC/DC Queen Sia U2 Kabát Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu