Tři králové a rozšlapanej hrudní košíček

26.03.2009 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Horkýže slíže rozpoutali ve střední Evropě vlnu něčeho, co by se dalo nazvat srandapunkem. Mnoho kapel se pokouší nějak na jejich úspěch reagovat a v poslední době se vyrojilo dost nahrávek, které hrají právě na onu veselou notu. Jedním z posledních případů jsou právě Heebie Jeebies...
7/10

Heebie Jeebies - To se tam nevejde

Skladby: From The USA To The USSR And Back To The USA, Punk Panther, Rastakwajakapanna, Horská dráha, Malá noční příběh, Krakonoška, Horalka, Jedna paní, Paraplé, Kde je kulička?, Medvěd, Onanynka, Vlak, Limonádový Voe, Dny
Vydáno: 1.10.2008
Celkový čas: 40:47
Vydavatel: Cecek Records
Na rovinu řeknu, že úspěch vtipálků z Nitry je dle mého názoru nezopakovatelný a jejich pokračovatelé mohou vytvořit pouze solidní základnu klubových kapel. Heebie Jeebies jsou rozhodně jednou z nich a pokud se prokoušete přes první pojmy, které evokují vzpomínky na zvrácenosti kalibru Morčata na útěku, tak objevíte celkem slušnou desku. "To se tam nevejde" je na české punkové poměry rozhodně nadprůměrným počinem.

Kapela si připlatila za kvalitu a desku nahrála ve Studiu Hostivař v Praze a na výsledku je to velice znát. Mistr zvuku Zdeněk Šikýř je člověk na svém místě a vytvořil perfektní zvukovou koláž, které nelze vytknout snad nic. A že na sedmičlenném obsazení je toho ke zmršení nepočítaně. Ovšem tomu napomáhá i fakt, že sedmička muzikantů vládne svým nástrojům velice slušně a někteří jich obsluhují hned několik. Hlavně dechová sekce směřuje kapelu do výsostných vod ska a reggae, ale základ je jasně punkový. Sympatické jsou i pomalejší kousky v rockovém hávu.

Když se pozastavíme nad tím, co dělá kapelu vtipnou, tak to musí být jednoznačně texty. No, už jsem slyšel i lepší kousky, než o tom, že šla Onanyka do zelí, natrhat tam nějaký hulení a přišel za ní vošoust Pepíček, rozšlapal jí hrudní košíček, ale ve výsledku je to text, který si určitě zapamatujete. Stejně tak si zazpíváte poněkud provařené hitovky, jakými jsou "My tři králové" nebo "Přátelé Zeleného údolí" zahrnuté v songu "Horalka". Trampská vypalovačka "Medvěd" vás zase poučí o tom, že nemáte kouřit marihuanu s Honzou Nedvědem, jinak shoří les. A na konec si trošku zasmutníte s lehce melancholickou pomalou peckou "Dny", která se mi po několikátém poslechu začala jevit jako nejlepší kus z celé desky.

"To se tam nevejde" je celkem zábavná deska v houpavém rytmu druhé doby, která občas může překvapit drsnějšími texty, ale něco mi říká, že citlivější povahy tuto kapelu nevyhledávají. Heebie Jeebies (Bandzone.cz) si tímto kouskem rozhodně ostudu neuříznou, že s ním nedobudou špičky hitparád, je také jasné. No, ostatně kapela, která svůj web umístí na adresu www.tosetamnevejde.cz, asi nestojí o nějaký výraznější úspěch na popové scéně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY