Lenka Dusilová konečně sama

18.12.2000 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Svou sólovou eponymní desku nedávno vydala Lenka Dusilová a stojí rozhodně za to.
7/10

Lenka Dusilová - Lenka Dusilová

Skladby: Kouzelná moc, Pro tebe, Had, Pojď si hrát, Nechci to vrátit, Tělo, Princezna, Dlouhá chvíle, Janka, Miláčku love, Štědrá Bára

Kupte si debutové album Lenky Dusilové za skvělých 360,- Kč na CD nebo za 183,- Kč na kazetě!

Celkový čas: 41:17
Lenka Dusilová se do povědomí posluchačů dostala už jako vokalistka Sluníčka, když byla poté na potenciálně hvězdnou dráhu vytažena Davidem Kollerem, nejen že si zazpívala s Lucií, ale spolu s ním vytvořila i projekt Pusa. Bohužel dosud a do budoucnosti pravděpodobně jediné album této kapely bylo poněkud uspěchané a nedostavil se ani příliš velký komerční ohlas. Pod producentským dohledem Kollera však nyní natočila své první sólové album, které si doufám říci, že poslední rozhodně není, na to je totiž moc dobré.

Největší devizou debutu je bezpochyby její zpěv, který dokáže být rockově agresivní i křehký a průzračný. Podle mě je Dusilová jedna z mála současných českých zpěvaček, které dokáží svým hlasem i nepříliš dobrou písničku povýšit na zdařilou skladbu, čímž ovšem nemyslím, že by na albu měla slabý materiál. Škoda jen, že deska trpí určitou roztříštěností. Celkem tři skladby pochází z přelomu let 97/98 a původně byly nahrány pro Pusu. Jedná se o písničky "Nechci to vrátit", "Miláčku love" (ta zazněla pod hlavičkou Pusy už ve filmu "Mrtvej brouk", existuje k ní i videoklip a Dusilová dělá spíš backvokály Kollerovi) a "Štědrá Bára". Právě tato trojice se řadí mezi ty nejméně popové a nejméně přístupné písničky na desce, ale na druhé straně je dobře, že se tyto původně nevydané nahrávky dostaly na veřejnost na nějakém oficiálním nosiči.

Dvě písničky na desce produkoval Dušan Lipert z Ohm Square a zvláště vůbec první písničce na albu "Kouzelná moc" dodal příjemné elektronické aranže, které by slušely více i ostatním písničkám. Stejně jako druhá jím produkovaná "Dlouhá chvíle" jsou kromě titulního singlu "Pro tebe" potenciálně největšími hity alba. Kontrastem k hladce plynoucím Lipertem produkovaným písničkám jsou například rockově úderná a kytarově nabroušená "Tělo", kterou napsal Peter Dobrík a produkoval Koller. Trošku zbytečně a jen do počtu vyznívá písnička "Janka", opět z pera Petra Dobríka.

Debutové album Lenky Dusilové není tím nejlepším, co jsme od ní mohli čekat, deska trpí dost velkou roztříštěností materiálu, ale v současné české produkci je rozhodně nadprůměrem, i když srovnávat hudbu Dusilové třeba s Bartošovou nebo Csákovou opravdu nejde. Narozdíl od nich je Dusilová svá, do písniček dává kus sebe a to se v dnešní, na vnější pozlátko orientované době, cení.

CD k recenzi poskytla firma B&M Music.

Album: Lenka Dusilová - Lenka Dusilová
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 41:17
Skladby: Kouzelná moc, Pro tebe, Had, Pojď si hrát, Nechci to vrátit, Tělo, Princezna, Dlouhá chvíle, Janka, Miláčku love, Štědrá Bára



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY