shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver 10/2009

Co poslouchá musicserver 10/2009

Vydáno: 07.03.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Pestrobarevný space soul, temný neo-folk, ale také rozjetý taneční rytmus nebo zběsilé kytarové hřmění. Všechny tyto různorodé hudební odstíny jsou pro vás připraveny v dnešním vydání seriálu Co poslouchá musicserver. A videoklipy jsou už samozřejmostí.

Co poslouchá...

Radek Londin
Sugahspank! - The Incredible / The Invisible (2008)

Sugahspank - The Incredible / The Invisible
© facebook interpreta
Hudba nezná hranic, a tak jsem se kvalitní desky space soulu, která by z fleku mohla vyjít třeba na Stones Throw, dočkal z Řecka. Zpěvačka Sugahspank! (MySpace.com) si pozornost vyzpívala již koncerty spolu s partou svého domovského labelu Cast-a-blast soundsystem. Debut jí vyšel loni rovnou mezinárodně a přesně tak zní. Produkci měl na starost zkušený Blend alias Mishkin (MySpace.com) podepsaný pod šesti autorskými deskami a remixy pro DJ Spookyho nebo Natashu Atlas. Experimentuje s širokým rozpětím žánrů - ve fantastické "Invisible" rozhoupe samply v táhlý electro jam jak od Jay Deeho, její bratr "Invincible" má zase roztřesený basový spodek charakteristický pro Madliba. "Blush?" je pro změnu natural high hiphopovost se vším všudy, včetně freaky vokálů. Produkce často koketuje s broken beatem, retro soulem nebo funk rockem a právě velký stylový rozptyl mi přijde asi jako jediný problém téhle placky - třeba přepjatá "Kill That Bitch U Got In Ya" nebo trochu nedodělaná "Business Creep" by mohly klidně chybět. Jako by na nich Sugah chtěla ukázat přizpůsobivost svého hlasu, což ale automaticky neznamená, že jí každá poloha sedne. Drtivá většina alba však udělá radost každému příznivci zkouřených melodií. Téhle hudby pořád nevychází tolik, aby se dalo takhle povedené album s klidem minout.


"Incredible"


Co poslouchá...

Ondřej Michal
Ordo Rosarius Equilibrio - Satyriasis (2005)

Ordo Rosarius Equilibrio - Satyriasis
© facebook interpreta
Momentální únava z většiny současné hudební produkce, stejně jako marně potlačovaný sklon k elitářství, mě po čase opět přivedl do stínu křídel švédského vydavatelství Cold Meat Industry. Dekadentní dvojice Ordo Rosarius Equilibrio ve mně vždy dokázala navodit téměř magickou náladu. Duo fascinuje prolínáním erotického tajemna s mystickými obrazy apokalypsy. Inspirace ve zhýralém starověkém Římu, stejně jako u Aleistera Crowleyho jsou evidentní. Tomas Pettersson a Rose-Marie Larsen však nemají potřebu prvoplánově šokovat. Vystačí si s vybranou skupinu posluchačů, kteří mají na hudbu, respektive na sex stejný pohled jako oni. Na "Satyriasis" se zase o něco odklonili od svých syrových industriálních kořenů a víc se otevřeli klasické písňové formě. Chladivé tóny vybrnkávané na kytaru, křišťálový zvuk klavíru stejně jako zpěvákův recitativ ve mně zanechávají hluboké jizvy ještě dlouho po tom, co album dozní.


"Three Is An Orgy, Four Is Forever"


Co poslouchá...

Viktor Palák
Devin Townsend - Terria (2001)

Devin Townsend - Terria
© facebook interpreta
Když už se vracet k jednomu albu s metalovými kořeny, pak k tomuto. Kanadský skladatel Devin Townsend, jehož osobitost bývá až příliš často zaměňována za šílenství, zde dovedl k dokonalosti své chápání hudby, u jejíhož poslechu může posluchač ventilovat své agrese a ještě se cítit jako elegán. Jeho nevyzpytatelnost album směřuje do vod hudební meditace, jedinečná rytmika tuto meditaci činí značně aktivní. "Terria" nepřestává překvapovat ani po četných posleších, kdy už jste se skamarádili se všemi jejími melodiemi, které však ne a ne zevšednět. Deska předvádí neuvěřitelné obraty v rámci jednotlivých skladeb, které se ale přes dílčí zběsilosti nikdy nevymknou kontrole. Zásluhou imponující komplexnosti alba se může dost dobře stát, že dospějete do fáze, kdy už desku nebudete chtít prokouknout, ale jen si ji užívat. Finální plus pak spočívá v tom, že se jedná o nahrávku s potenciálem ukázat metalovému "nezasvěcenci", jaké krásy skýtá souhra kytar a bicích.


"Earth Day"


Co poslouchá...

Dan Hájek
Jam & Spoon - Tripomatic Fairytales 2001 (1993)

Jam & Spoon - Tripomatic Fairytales 2001
© facebook interpreta
Jam & Spoon mají své zastánce i odpůrce: někomu vadili jejich popem zavánějící singly, přesto si vždy drželi svou laťku a "Stella" se stala nezapomenutelnou trance hymnou. Před třemi roky mě docela vzalo náhlé úmrtí Markuse Löffela, neb muzika této dvojky mě vždy fascinovala. Dodnes si vybavuji, když jsem tehdy přišel do jednoho shopu a na první poslech jsem se do "Tripomatic Fairytales 2001" zamiloval. Byl to snad i ojedinělý případ, kdy jsem donutil prodavače toto dílo vyslechnout celé, byť to byl spíše rocker. Co track, to exkurz do umu Marka Spoona a Jam El Mara. Toho si všimli třeba i Pet Shop Boys, kteří nenechají dopustit na jejich skvostný remix skladby "Young Offender". Samotná "Stella" se dočkala mnoha podob, oficiálních i bootlegových a Jam & Spoon ji na singlu vydali znovu v roce 1999, úprava od Nalin & Kane funguje stále výtečně. Dvojalbum "Tripomatic Fairytales" s čísly 2001 a 2002 zaručeně patří ke klasice v oboru trance a ambient.


"Stella 1999-1992 (How Stella Got Her Groove Back)"



NÁZORY
  • tuc tuc (Galicia, 07.03.2009 22:49) Reagovat

    Není Young Offender náhodou od New Order?

    • Re: tuc tuc (Dan Hajek, 07.03.2009 23:15) Reagovat

      Je to shoda jmen, Pet Shop Boys maji tento song na desce "Very" a New Order na "Republic"... Oboje vyslo v roce 1993 a je otazkou, kdo od koho opisoval... :-) D.H.

  • neofolk (daan, 10.03.2009 12:43) Reagovat

    jo, neofolk - to je skutečná alternativa, ne ty vaše hip-hopy a dubstepy a další trendy věcičky. neofolk je subkultura, filozofie, estetika, úplně skrytá před drtivou většinou dnešních posluchačů; 99,9 % lidí nikdy neuslyší ani název bud jediný kapely z tohoto stylu.

  • Devin Townsend (poundhound, 04.06.2009 14:19) Reagovat

    Velmi mile prekvapenie, ze sa v tejto rubrike objavil Devin Townsend. Urcite, ze "Terria" je vyborny album, ale myslim si, ze album "Biomech" si rozhodne zasluzi, aby bol spomenuty. A kto rad objavuje hudbu tohto kanadskeho mága, nech si pustí aj novinku "Ki" - album, ktorý ma veľmi milo prekvapil a dáva tušiť veľké veci od Devina smerom do budúcnosti.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zásadní elektronické album Jam & Spoon se k jubileu dočká krásné reedice s luxusní knihou (19.10.2023 18:18)
- Nové desky 43/2022 - od Toma Odella přes Blue po Pentatonix (02.11.2022 20:30)
- Naživo: Dream Theater zahráli v Holešovicích na svou jemnější a melodičtější notu (27.05.2022 20:45)
- Dream Theater přivezou do Prahy novou desku i Devina Townsenda (02.11.2021 17:54)
- Nové desky 11/2021 - od Lany Del Rey přes Justina Biebera po Stinga (23.03.2021 08:00)
- Nové desky 42/2020 - od Bruce Springsteena přes Gorillaz po Melody Gardot (28.10.2020 08:00)
- Novému rozšíření soupisky festivalu Brutal Assault vévodí repete Devina Townsenda a návrat Mayhem (05.12.2019 10:41)
- Naživo: Devin Townsend přivezl do Roxy progmetalový kabaret (29.11.2019 18:30)
- Fotogalerie: Devin Townsend v Roxy aneb Řádná dávka progresivního šílenství (29.11.2019 09:51)
- Nové desky 14/2019 - od Billie Eilish přes Lang Langa po Snarky Puppy (02.04.2019 22:14)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu