Nepovedené nadějné snažení Disneyho idolu

27.03.2009 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Vanesse Hudgens bylo osmnáct let, když se "High School Musical" stal v roce 2006 fenoménem. Po propuknutí mánie rychle vydala první album "V" a za dva roky hned další "Identified". Evropa se jej však dočkala až teď, dávno po premiéře posledního HSM, kde hraje. Zpívá jí to lépe tam, nebo na vlastní desce?
4/10

Vanessa Hudgens - Identified

Skladby: Last Night, Identified, First Bad Habit, Hook It Up, Don't Ask Why, Sneakernight, Amazed, Don't Leave, Paper Cut, Party On The Moon, Did It Ever Cross Your Mind, Gone With The Wind, Committed, Vulnerable, Set It Off
Vydáno: 16.2.2009
Celkový čas: 46:47
Vydavatel: Parlophone
"High School Musical" je zábava pro děti, že? Romantický muzikál ze střední má ve všech třech dílech stejný děj a v posledním pokračování dokonce i téměř shodné písničky. Hudba a choreografie z jedničky a hlavně z dvojky se mi ale docela líbily, takže sólová, již druhá řadovka hlavní ženské představitelky Vanessy Hudgens by nemusela být špatná. Poslední dobou mnohem více platí, že se stačí obklopit šikovnými producenty a o úspěch je postaráno.

Vanessa, respektive lidé stojící za ní, vsadili hlavně na Lukasze Gotwallda alias Dr. Lukea. Což je již plně etablovaná producentská hvězda, připomeňme "Circus" Britney Spears, "Since U Been Gone" Kelly Clarkson, "Girlfriend" Avril Lavigne nebo "I Kissed A Girl" Katy Perry. A zbytek producentského týmu už má za sebou práci pro Backstreet Boys, Kylie Minogue, Miley Cyrus a další.

Titulní "Identified" je ukázkovým příkladem moderní vybroušené produkce typu "Blackout" Britney, líbí se mi taková ta temná elektronicky-basová linka. Zvláštní je, že její délka pouze 3:21 ji dělá dokonce třetí nejdelší skladbou - je tedy jasné, že album obsahuje hodně jednoduché a přímočaré věci. To možná sedí k dvacetileté hvězdičce, kterou žerou hlavně mladé holky, ale stejně působí písničky tak nějak uspěchaně a dalo se s nimi mnohem více pohrát. I když extra krátkou singlovou "Sneakernight" bych neměnil, tento popěvek do jednoduchého tanečního beatu se docela povedl.

Obstojí ale Vanessa v konkurenci dalších zpívajících hereček, jako jsou Lindsay Lohan, Jessica Simpson nebo Hillary Duff? Záleží na tom, jestli vám nebude vadit její možná až srandovně sladce dětinsky znějící hlásek - nevím, jestli patnáct písniček vydržíte poslouchat. Trošku nepatřičně pak třeba působí její hlas čtrnáctileté zamilované holčičky do tracku "Hook It Up", který by se hodil do černošského klubu hned vedle Flo Ridovy "Low" (i textem). V "Amazed" vás možná ze začátku rozesměje vokodér (nebo auto-tune), ale nakonec to je jeden z nejlepších momentů alba. Písničku dokonce ozvláštňuje rapový featuring od Lil Mama. Druhý T-Pain se koná na "Party On The Moon" - divné, ale zefektovaný hlas ji alespoň pomohl vymanit se z jednolitosti projevu.

Ostatní písničky příliš nezaujmou. Postupně začne "Identified" otravovat, protože Vanessa, ač se může snažit, jak chce, už začne nudit a bohužel ani producenti to nezachrání. Ti totiž dokážou do každé skladby vymyslet jeden, dva zajímavé zvuky, ale stejně se skladby slijí do takového velkého nic. Na o něco více dospěleji znějícím "Gone With The Wind" je Vanessa silná, ale na výše zmiňované interprety prostě nemá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY