Špatně servírované výborné remixy

18.03.2009 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Velmi povedené třetí sólové album Rihanny "Good Girl Gone Bad" vyšlo už v květnu 2007 a i díky novější rozšířené "reloaded edici" přineslo osm úspěšných singlů. Již součástí deluxe verze původního vydání bylo CD remixů, které v trochu pozměněné podobě vychází nyní sólo. Má to smysl?
6/10

Rihanna - Good Girl Gone Bad: The Remixes

Skladby: Umbrella feat. Jay-Z (Seamus Haji & Paul Emanuel Remix), Disturbia (Jody Den Broeder Remix), Shut Up And Drive (The Wideboys Remix), Don't Stop The Music (Jody Den Broeder Remix), Take A Bow (Tony Moran & Warren Riggs Remix), Breakin' Dishes (Soul Seekerz Remix), Hate That I Love You feat. Ne-Yo (K-Klassic Remix), Question Existing (The Wideboys Remix), Push Up On Me (Moto Blanco Remix), Good Girl Gone Bad (Soul Seekerz Remix), Say It (Soul Seekerz Remix), Umbrella feat. Jay-Z (Lindbergh Palace Remix)
Vydáno: 2.2.2009
Celkový čas: 44:49
Vydavatel: Universal

Pro vydavatelství určitě remixové CD Rihanny smysl má, "Good Girl Gone Bad" se prodaly miliony a kdyby si jen promile fanoušků koupilo tento bonus (když už mají reloaded edici, viděli turné i DVD z něj), určitě by na tom neprodělali. Práce je navíc už dávno hotová: skladba remixů je téměř totožná s tou, kterou jsme před už skoro dvěma lety mohli najít na bonusovém CD deluxe verze původní desky. Vlastně se pouze odstranily remixy "Haunted", "Cry" a "S.O.S." a místo toho tu jsou "Disturbia", "Take A Bow" a druhá verze "Umbrella".

Kromě samotného stáří remixů vám také nesmí vadit, že vycházejí z Rihanniných cenzurovaných acappel a jsou pouze v rádiových tří až čtyřminutových délkách. Přitom celkem dvanáct stop tak zaplní jen něco přes polovinu CD. Kritiku podivného přístupu máme za sebou a teď k samotnému hodnocení úrovně remixů. Předlohy z "Good Girl Gone Bad" považuji za vyloženě výborné, ale i super písničky jde totálně zprasit chaotickým remixem, že? Ono z pomalého r'n'b je kumšt udělat disko vypalovačku nebo vytvořit veledílo pouhým vypuštěním původních beatů a přidáním prapodivným zvuků. Proto právě více fungují rychlejší věci.

I když třeba původně udyndanou "Hate That I Love You" se K-Klassic povedlo klavírem a retro tanečním stylem výrazně vylepšit. Hravé a rychlé "Shut Up And Drive" a "Breakin' Dishes" jsou ideálním materiálem pro remix a The Wideboys, respektive Soul Seekerz se úpravy velmi povedly. Známí Wideboys si připsali ještě skvělou úpravu "Question Existing" a Soul Sekeerz zvláštní latino mix "Say It". Nejasnost vznikla u "Don't Stop The Music", která je na coveru označená jako od Jody Den Broeder, ale dle všeho se jedná opět o práci Wideboys. Monsterhit "Umbrella" se mi více líbí v zrychleném diskopodání Seamus Haji a Paul Emanuel, atmosféra remixu Lindbergh Palace je však také příjemná - ta dokonce krásně končí houslemi a čtyřicetipětiminutovou desku uzavírá.

Hodnocení "Good Girl Gone Bad: The Remixes" může být ošemetné. Přínos desky je totiž nulový. Remixy jsme už slyšeli, většinu z nich jsme v nezkrácených verzích měli už k původní desce, a za tohle chtějí čtyři stovky? Toto prostě nejde ignorovat. Ale naštěstí jsou remixy povedené, některé až skvělé, a o hudbu jde především, ne?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY