Průvodce po desce "Junior" Röyksopp

16.03.2009 05:00 - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Norské duo Röyksopp konečně po několika odkladech vydává své třetí řadové album, kterého dostalo zvláštní název "Junior". Koncem letošního roku snad všichni pochopíme proč, prozatím se koukněme na zoubek tomu, co Torbjørn Brundtland a Svein Berge za poslední téměř tři roky dali dohromady.
Röyksopp - Junior
© facebook interpreta
Röyksopp vyvolali svým debutem "Melody A.M." v roce 2001 pěkný rozruch. Nejenže deska přinesla obrovský zástup fanoušků, ale ani kritika na ní nemohla najít téměř nic, co by jí vytkla. Každý singl, který z placky vzešel, se stal hitem a Röyksopp byli rázem novou senzací z Norska a výborným exportním artiklem. Vydání druhé nahrávky "The Understanding" v roce 2005 očekával tedy s napětím celý hudební svět a i přes slušné úspěchy v hitparádách (především díky singlu "What Else Is There" a jeho úžasnému videoklipu), deska za zmiňovaným debutem trošku pokulhávala. O to větší výzvou bylo natáčení aktuálního alba "Junior". Pánové některé písně předělávali i desetkrát, v několika případech dokonce již hotovou píseň z "Juniora" vyhodili. Pojďme se na každou z jedenácti zastávek podívat trošku blíž.

1. Happy Up Here (2:43)
Pilotní singl, který Röyksopp vpustili do rádií v průběhu února. Rozjuchaná, ani ne tříminutová záležitost, která odkazuje na ranou tvorbu Norů. Ne, nemýlíte se, jako by z oka vypadla hitu "Eple", a věřte, byl to záměr!

2. The Girl And The Robot (4:28)
Discosong s retro prvky a jako vždy silným vokálem švédské krásky Robyn. Stačí si tuhle píseň poslechnout jen jednou a každému musí být jasné, že to je hit. Backing vokals nazpívali sami Röyksopp, přičemž jejich zapojení byl nápad právě od Robyn.

3. Vision One (4:59)
Na počátku klidná, až houpavá píseň, avšak jde o jednu z experimentálních skladeb desky. Röyksopp si na novince ještě mnohem víc hrají s mašinkami a nebojí se z nich vyplodit na první poslech nepříjemné tóny. V kontextu s nádherným zpěvem Anneli Drecker to k sobě prostě ladí, i když konec by nemusel být tak roztahaný.

4. This Must Be It (4:41)
Další známka sympatií dua Röyksopp s retrem. Pamatujete na smutný, místy srdcervoucí hlas Karin Dreijer Andersson z hitu "What Else Is There"? Její hlas zní velmi dobře i v rychlejších písních a je to další velký adept na singlovku.

5. Röyksopp Forever (4:59)
Opěvný opus s pomalým rozjezdem. Röyksopp si při natáčení této písně pozvali do studia i symfonický orchestr a pokusili se spojit mašinkovou hudbu s klasikou. Výsledek je opravdu povedená píseň a dokážu si ji představit jako ideální intro na koncert.

6. Miss It So Much (5:01)
Tahle skladba je postavená především na krásné, leč křehké a trošku smutné melodii, ale též na sametovém vokálu Lykke Li, která Röyksopp ke spolupráci vyzvala. Je ironií, že Röyksopp pro změnu chtěli Likke sami oslovit, ale nenašli odvahu. Tahle píseň se okamžitě dostane pod kůži.

Röyksopp
© EMI
7. Tricky Tricky (5:59)
Divočina za podpory Karin Dreijer Andersson. Hodně zvuků, velmi zmatené, občas se v tom ztratíte, ale v konečném důsledku celkem vtipné.

8. You Don't Have A Clue (4:33)
Když jsem si poslechl tuhle píseň úplně poprvé, začal jsem brečet jako krokodýl a vůbec se zato nestydím. Ať už jste v poslední době zažili cokoliv smutného, tahle píseň s krásným hlasem Anneli Drecker vás opět vrátí do těch nejbolestivějších pocitů. Jenom o té písni píšu a už mám opět slzy v očích.

9. Silver Cruiser (4:36)
Instrumentální a velmi depresivní kus postavený na houslových smyčkách. Kdyby dělali Röyksopp jenom hudbu tohoto ražení, asi bych se brzy oběsil. Ale někdy je třeba mít ten správný podklad pro to, aby se člověk zastavil a zapřemýšlel a třeba i propadl depresi.

10. True To Life (5:50)
Poslední skladba s výpomocí Anneli Drecker. Trochu slabší track, žádný překvapivý vývoj, takže v konečném důsledku do počtu.

11. It's What I Want (3:06)
Dost netradiční ukončení desky. Rytmická a hitová píseň opět s vokály samotných Röyksopp. Působí na mě jako hymna i díky se stále dokola opakujícímu textu. Na tenhle track vážně bacha, aby to ještě nebyla singlovka.

Jak asi lze pochopit z řádků výše, nová placka "Junior" se dle mého kapele nadmíru povedla. Porod byl však opravdu bolestivý, což čtenářům prozradí Röyksopp sami. Nedávno se totiž musicserveru povedlo je odchytit na rozhovor. Vyčkejte, brzy se dočkáte! Stejně jako se dočkáte desky, která se v obchodech objeví 23. března.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY