shop.musicserver.cz
Zaostřeno na podpultovky 2/2009

Zaostřeno na podpultovky 2/2009

Vydáno: 15.01.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Ve druhém dílu naší nové rubriky věnované novým deskám ve světě ostříme na americkou partu Deerhunter, německého hiphopera Petera Foxe, hlukové symfoniky Aidana Bakera a Tima Heckera, newyorský hardcore v podání Crime In Stereo a skotské vánoce u Glasvegas.

Chcete vědět, co nového se událo v chladných vodách severského metalu? Na co se momentálně tančí v Berlíně? Na čem ujíždí milovníci amerických a britských nezávislých labelů? Čí rap zní ve ztracených ghettech americké periférie nejhlasitěji? Cílem rubriky Zaostřeno na podpultovky je přiblížit vám dění v žánrech a na trzích, o kterých se běžně na našich stránkách nedočtete.


Zaostřeno na: Deerhunter - Microcastle / Weird Era Cont.

Label: Kranky / 4AD
Datum vydání: 28.10.2008
Žánr: shoegaze, ambient, indie rock

Deerhunter - Microcastle / Weird Era Cont.
© facebook interpreta
Ať už Deerhunter na "Microcastle / Weird Era Cont." ujíždějí na user-friendly melodiích z druhého tracku "Agoraphobia", nebo na psychedelickýchých výletech pro náročné (typických pro Nicka McCabea, když The Verve byli ještě storm in heaven), klima je nastaveno jasně: "Focus on the depth that was never there, eliminate what you can’t repair." Klaustrofobie, samota, skepse. A proč by se tahle deska mohla stát klasikou? Protože jde přesně o ono pojítko mezi hudební prostitucí v rádiích a alternativou pohřbenou někde ve sklepním klubu na periférii. "Microcastle / Weird Era Cont." je popem pro zapřísáhlé alternativce a alternativou pro zaslepené popaře. Má to jen jeden háček - chuť a odhodlání proniknout přes neatraktivní minimalismus a zdánlivě nudný shoegaze k jádru, ne, k srdci celé nahrávky. Už to není jen love me or leave me jako na "Cryptograms", ale spíše budování onoho velkého vztahu. Že by Deerhunter hudebně dospěli? Jo, i takhle by se to dalo říct.
Miroslav Böhm


Deerhunter - Nothing Ever Happened (live)

> Více: oficiání blog, MySpace.com
> Verdikt: 9/10


Zaostřeno na: Peter Fox - Stadtaffe

Label: Downbeat Records
Datum vydání: 17.11.2008
Žánr: hip hop, reggae

Peter Fox - Stadtaffe
© facebook interpreta
Vymazal z hudebních příruček své jméno a nahradil ho světově znějícím pseudonymem, dal vale dancehallu, který hraje se svou domovskou kapelou, a požádal berlínský filmový orchestr, aby mu nahrál všechny hudební party na jeho hiphopovou desku. Blázen, říkáte si. Ne, frajer s velkým F jako berlínský Fernsehturm. Z očekávaného průseru se vyklubala nejlepší německá deska roku. Kromě orchestrálních partů, které Fox sám napsal, laškuje i s africkými rytmy a dohromady to tvoří skvěle fungující celek. Důkazem budiž píseň "Das Zweite Gesicht". Fox může sám sebe plácat po zádech, a to jak za odvahu riskovat, která se mu vrací v podobě vyprodaných koncertů, tak za přirovnání k německému Mikeu Skinnerovi. Ač němčina není zrovna libozvučný jazyk, víte, že neplácá slova do vzduchu, jen aby se to rýmovalo. Odnesl to hlavně jeho rodný Berlín, na kterém ve "Schwarz zu Blau" nenechá nit suchou, ale v dalších písních k němu tolikrát vyjádří svůj obdiv, že vás jeho patriotismus nenechá na pochybách. Odhoďte předsudky, pusťte si Petera Foxe a věřím, že ho z přehrávače jen tak nevyndáte.
Kateřina Guziurová


Peter Fox - Alles Neu

> Více: oficiání web, MySpace.com
> Verdikt: 9/10


Zaostřeno na: Aidan Baker & Tim Hecker - Fantasma Parastasie

Label: Alien8 Recordings
Datum vydání: 14.10.2008
Žánr: ambient, drone

Aidan Baker & Tim Hecker - Fantasma Parastasie
© facebook interpreta
Dva kanadští hlukoví symfonici konečně spojili své síly a natočili album, které se ocitá na průsečíku jejich estetických cest. Drone metalový gigant Aidan Baker (člen skupiny Nadja) a stvořitel abstraktních ambientních ploch Tim Hecker mají společného více, než to na první pohled vypadá. Sedm (nebo vlastně šedesát šest) kusů jejich společného alba "Fantasma Parastasie" kombinuje uhrančivou sílu Bakerových kobercových náletů rozostřených kytar a Heckerových deformovaných elektronických zvuků do podoby hudebního žánru, který by se dal popsat jako metalový ambient a zároveň ambientní metal. Dejte volume doprava a nechte se zcela pohltit zvukovou masou. Baker vloni vydal se svojí skupinou Nadja kupu alb, nemůžu si pomoci, ale teprve zasněné a zároveň intenzivní plochy "Fantasma Parastasie" mají tu správnou konsistenci typu My Bloody Valentine mínus pop. Pokud čtete Zaostřeno ve čtvrtek 15. ledna, tak vězte, že Aidan Baker je právě v Praze a dnes večer vystoupí s Nadja na Sedmičce. Nechat si tento koncert ujít, by byla určitě velká chyba.
Karel Veselý


Aidan Baker & Tim Hecker - Phantom On A Pedestal

> Více o Aidanu Bakerovi: oficiální web, MySpace.com
> Více o Timu Heckerovi: oficiální web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Crime In Stereo - Selective Wreckage

Label: Bridge 9 Records
Datum vydání: 14.10.2008
Žánr: punk rock, hardcore

Crime In Stereo - Selective Wreckage
© facebook interpreta
Kapela Crime In Stereo se již několik let řadí mezi nepřehlédnutelné zástupce newyorského hardcore. Zvukově mají velmi blízko k legendárním Gorilla Biscuits nebo také u nás dobře známým Strike Anywhere. Aktuálním albem "Selective Wreckage" se zase o krok přiblížili k veganům Rise Against. A to nejen díky svým do jisté míry angažovaným textům. Velký podíl na tom hlavně má příklon k melodickým motivům na úkor nekompromisní výbušnosti a syrovosti. Ty byly typické hlavně pro jejich ranná alba. To ovšem neznamená, že by kapela zanevřela na pojmy jako energičnost či rychlé tempo. Vůbec ne. Scotty Griffin a spol. stále přehrávají pecky, u kterých se nabízí přirovnání snad jedině k injekcím adrenalinu vstříknutým přímo do srdce. Ten dojem ještě umocní vícehlasé pokřiky a backvokály. Ačkoliv tracklist obsahuje deset položek, pouze o osmi z nich se dá hovořit coby o plnohodnotných skladbách. Zbývající dvě jsou úvodní sotva minutové intro "Panned Auras" a posmutnělá "When The Woman Come Out To Dance".
Ondřej Michal


Crime In Stereo - Small Skeletal (z alba "Crime In Stereo Is Dead")

> Více: oficiání web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10


Zaostřeno na: Glasvegas - A Snowflake Fell (And It Felt Like...)

Label: Columbia / Sony BMG
Datum vydání: 01.12.2008
Žánr: experimental, surf, pop

Glasvegas - A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)
© facebook interpreta
Hru na velký objev kytarové scény, kterou okolo Glasvegas rozpoutal ostrovní tisk, ustála formace Jamese Allana na debutu bravurně. Nezklamali. Konečně kytarovka, kterou si nespletete s nikým jiným, protože zkrátka zní jinak než všichni ostatní. A platí to stále, protože na vánočním épečku "A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)" Glasvegas úspěšně pokračují v tom, co jim napoprvé zafungovalo. Stále tedy platí, že v kontextu současných trendů jsou až nevkusně nevšední, a tím pádem atraktivní. Ač se nesnaží za každou cenu o fatální sdělení, tak nesklouzávají k ilustrativním banalitám a když už jsou na hraně, vždy udrží balanc. Nastavují zrcadlo běžným problémům a každodenním situacím, nepózují, ale upřímně vypráví. A mají styl. Nahráli mini desku, kterou otevírají písničky "Careful What You Wish For" a "Fuck You, It's Over", a stejně z ní na vás dýchne atmosféra praskajícího krbu, syčících prskavek a po zdech tančících odlesků baněk dříve, než vás stihne sejmout jejich skotská verze "Tiché noci". Klobouk dolů.
Miroslav Böhm


Glasvegas - Please Come Back Home

> Více: oficiání web, MySpace.com
> Verdikt: 8/10



NÁZORY
  • Deerhunter a Glasvegas na palubě kapitána Nema (jan cézar, 18.01.2009 13:00) Reagovat

    Když sem před cca dvěma rokama slyšel poprvý Deerhunter popkoušel se o mně infarkt nebot' jsem právě procházel obdobím až mírné adorace některých devadesátkových kapel v čele Slowdive, My bloody valentine a potažmo skoro celý týhle shoegaze scény, následovníci zmin'ovaných - konkrétně třeba Asobi seksu, M83 nebo Viernes na to šli podobně ale někdo byl moc syntetickej, někdo příliš patetickej a někdo až moc hlukovej. Deerhunter byli (a jsou) jinde..tam kde ostatní pro efekt hrábnou víc do kytar a Sonic youth maj v deníčku podtržený třikrát se Deerhunter nechaj víc unést do zasněnýho prostředí, kde neni první melodie ale atmosféra což ovšem neznamená, že by rezignovali na hity, těch maj konkrétně na Microcastle víc než noví Killers, záleží ale na úhlu pohledu a otevřenosti posluchače, nejlepší deska lonskýho roku.. Glasvegas jsou oproti Deerhunter podstatně přímočařejší a když budu hodně cynickej tak zněj jako kdyby Coldplay objevily kouzlo zpětnejch vazeb...což je samozřejmě přehnanej příměr ale neni zas tak úplně mimo. Glasvegas maj totiž obdobně jako Coldplay cit pro melodie z řádu nejhitovějších ale narozdíl od Martinovic party, která v začátcích chodila na čajový dýchánky poslouchat Collinse se Glasvegas nakvartýrovali do sklepa sjíždět meryčejny ale spíš tak jako 'ted'sme ty intoši'...Glasvegas jsou prostě taky popíček ale cejtíte v tom nějakou výpověd' a neni to nevkusný, klobouk dolů, že ustáli vánoční balady protože rozdat si to s patosem a kýčem a vzejít z tohohle klání vítězně vyžaduje silnou výzbroj!!

  • Deerhunter (m.Silver, 26.01.2009 20:11) Reagovat

    parada...uzasne CD 10/10;)

  • "k německému Mikeu Skinnerovi" (Frisco, 01.09.2009 09:10) Reagovat

    Mike Skinner aka THE STREETS je samozřejmě z UK.

    • Re: "k německému Mikeu Skinnerovi" (Petr Lišák, 01.09.2009 09:12) Reagovat

      A německý Mike Skinner je přirovnání určené pro Petera Foxe aka SEEED, který samozřejmě z UK není.

  • http://www.seltra.me/ (Stafaband, 22.01.2018 14:39) Reagovat

    thanks

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 39/2018 - od Chic přes Kodaline po Cypress Hill (02.10.2018 10:26)
- Naživo: Deerhunter nabídli Praze zvukovou očistu (16.06.2018 11:51)
- Fotogalerie: Coxovi Pražané rozumějí (15.06.2018 13:51)
- Deerhunter se po více než deseti letech vrátí na pražské pódium (06.03.2018 15:02)
- Aidan Baker se vrací do Prahy, tentokrát s kapelou Caudal (14.09.2016 13:52)
- Naživo: Akropole přivítala první vlaštovky festivalu Spectaculare: Ulricha Schnausse a Aidana Bakera (28.11.2015 16:45)
- Fotogalerie: Spectaculare: Ulrich Schnauss a Aidan Baker v obrazech (28.11.2015 10:33)
- Nové desky pro 47. týden (22.11.2015 14:28)
- Spectaculare 2016 uvede v listopadu Večer hypnotických tónů s Ulrichem Schnaussem a Aidanem Bakerem (20.11.2015 08:13)
- Deerhunter ohlašují novinku (22.08.2015 10:55)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu