Blíž ke hvězdám, rocku a cenám

13.01.2009 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

O Ewu Farnou je momentálně neuvěřitelný zájem, což jsme mohli například sledovat i na silvestrovské televizní obrazovce: byla jediným umělcem, který se objevil na obrazovkách všech tří našich televizí. Proč tomu tak je, můžete zjistit například i z jejího prvního koncertního DVD "Blíž ke hvězdám".
8/10

Ewa Farna - Blíž ke hvězdám

Skladby: DVD - Blíž ke hvězdám, Víkend, Zavři oči, Bez tebe, Kočka, Nebojím se, Jen spát, Tam gdzie ty, Zapadlej krám, Jak motýl, Lalalaj, Ticho, Ponorka, Případ ztracenej, Jaký to je, Měls mě vůbec rád, Něco nám přejte, Bonus: videoklipy (Boží mlejny melou, Jaký to je, Lalalaj, Ticho, Zapadlej krám, Měls mě vůbec rád)
CD - Blíž ke hvězdám, Víkend, Zavři oči, Bez tebe, Kočka, Nebojím se, Jen spát, Tam gdzie ty, Zapadlej krám, Jak motýl, Lalalaj, Ticho, Ponorka, Případ ztracenej, Jaký to je, Měls mě vůbec rád, Něco nám přejte, Boží mlejny melou
Vydáno: 10.11.2008
Celkový čas: asi 115 minut + 79:55
Vydavatel: Universal
Od doby, kdy se křtilo druhé album Ewy Farne "Ticho", lze konstatovat, že i za tu relativně krátkou dobu (zhruba rok) ušla Ewa opět další pořádný kus cesty. Deska se velmi slušně prodávala, nad její rámec zpěvačka přidala ještě další dva singly včetně titulního songu k seriálu "Ošklivka Katka", skončila překvapivě třetí v Českém slavíku, ale hlavně odjela své první velké turné, které navštívilo přes šestadvacet tisíc lidí. Na sklonku roku pak v roli předskokanky odehrála další turné se slovenskými No name a vše završila silvestrovským dvojbojem. Obzvlášť její vystoupení v pořadu Pavla Anděla "Komunikadze" ukázalo, že rozhodně neudělá ostudu ani na ČT2.

"Blíž ke hvězdám" zachycuje na CD a DVD poslední koncert Ewa Tour v pražském Kongresovém centru. Těžko říct, proč byl pro její koncert potažmo pro záznam vybrán takovýto prostor, kde se na obrovském pódium Ewa i její kapela lehce ztrácí, ale to je jedna z mála věcí, které lze tomuto koncertu vytknout. Nyní už můžete opravdu zapomenout, že je téhle zpěvačce teprve čtrnáct let a těžko hledám nějaké věkové přirovnání, protože i sladkých sedmnáct mi přijde málo. Ewa Farna působí na pódiu naprosto přirozeným dojmem, výborně dokáže jak komunikovat s publikem, tak řídit kapelu, co stojí za ní.

Od první desky je tu vidět zřetelný vývoj, který ale přitom působí naprosto přirozeně. Na koncertě Ewa s kapelou oproti desce "Ticho" ještě o něco přitvrdila, a tím pádem má i většina věcí z debutu daleko říznější a dynamičtější aranže. Pánové se opravdu nebojí hrábnout do strun a přitlačit a Ewa Farna jim svým hlasovým fondem a projevem s přehledem stačí. Roste z ní opravu rocková zpěvačka, která má tenhle styl zkrátka v krvi.

Dalším faktorem je, že dokáže udělat i na české poměry velmi slušnou show, a to za podpory minima prostředků obnášející jednu promítací stěnu za pódiem a obloukovou konstrukci s jeřábem. Na pódiu se ale pořád něco děje, jednou se na diváky snese umělý sníh, sama zpěvačka se během koncertu několikrát vznáší nad pódiem, jednou převlékne celou kapelu a vícekrát sama sebe. Ovšem tyto prvky jen zvýrazňují spád koncertu, ta hlavní show je především v hudbě. Bonbónkem pro fanoušky musí být chvíle, kdy Ewa zasedne za bubny. Nutno říct, že se za svoji krátkou etudu rozhodně nemusí stydět.

Samotný záznam koncertu spadá do lehkého nadprůměru. Viděl jsem už daleko horší, ale i něco lepší. Především střih a kamera mají ještě rezervy. Zvuk na DVD naleznete v triu PCM Stereo, Dolby Digital 5.1 a DTS, což je opravdové překvapení a jednoznačný vzkaz, že "Blíž ke hvězdám" rozhodně není určené jen pro náctileté. Ani bonusová výbava na tom není vůbec zle. Jednak tu najdete všech šest videoklipů, které prozatím Ewa Farna natočila, jednak je koncert koncipován i jako film. Dozvíte se tak, jak prožívala hlavní představitelka celý den před zachyceným koncertem a částečně i po něm. Nemusíte mít ale strach, největší penzum je vměstnáno akorát mezi první a druhou písničku, poté už následují jen krátké prostřihy do zákulisí. Je tedy trošku škoda, že si nelze pustit koncert bez této dokumentární části, ale opravdu to není žádná tragédie. Posledním bonusem je pak i zmíněné CD obsahující celý koncert (samozřejmě mírně sestříhaný) a navíc ještě aktuální a velmi povedený singl "Boží mlejny melou".

Spousta lidí bude pořád tvrdit, že Ewa Farna je pouze produktem schopného manažera, a těžko jim to budete vymlouvat, zvlášť když je to z velké části pravda. Nicméně i na "Blíž ke hvězdám", jehož podobu a zpracování by jí mohla závidět kdejaká česká zpěvačka, je vidět, že její úspěch rozhodně není založený pouze na obchodním umění. Už nyní se tu začíná naplno rozvíjet její potenciál, díky kterému bude jednou vyhrávat nejen Slavíky, ale (spíše) i Anděly.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY