shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Day & Age" The Killers

Makrorecenze "Day & Age" The Killers

Vydáno: 12.01.2009 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: MySpace.com

Američani, co svého času udělali průvan čistokrevným britpopem, přišli před Vánoci s třetí deskou "Day & Age", která měla rozřešit názorovou neshodu po řadové dvojce. A výsledek? Je fuk, jestli jsou The Killers lidé, nebo tanečníci, naše makrorecenze totiž ukázala, že jsou především velkým zklamáním.

The Killers - Day & Age
© facebook interpreta
V Las Vegas najdete antický Řím, italské Benátky, pařížskou Eiffelovku i egyptské pyramidy, takže nebylo až takové překvapení, když se z města žetonů a jednorukého bandity vynořila v roce 2004 parta, která navazovala na ta nejlepší léta britských kytarovek. The Killers (MySpace.com) ale od britpopového soundu "Hot Fuss" a "Mr. Brightside" ustoupili již na druhém albu "Sam's Town" a trojka byla již dopředu avizována jako poklidná středoproudová deska. Honzu Sedláčka v hlavní recenzi oslovili neagresivní The Killers natolik, že táhl vysokou devítku, ale dalších pět redaktorů se v naší makrorecenzi jednohlasně shodlo na mnohem kritičtějším názoru. Pět pětek nám dává netradičně trpký verdikt: padesát procent.

Tomáš Bláha - Pomalé zabíjení dobrého vkusu (5/10)
Vztah k interpretovi: Potenciální hitmakeři.

U The Killers mě bavil debut. Přidrzlé písně této mladé party v tehdejší záplavě jednotvárných kytarovek zněly svěže. Navíc konstatování "I've got a soul, but i am not soldier" má víc do sebe než tolik propíraná otázka "Are we human or are we dancer?". "Day & Age" je pro mě jako film, u kterého mě baví úvod a závěr. Zbytek je jen čekání na konec a doufání, že další skladba bude lepší než ta, co zrovna hraje. Problém prokousat se na konec alba. Za vrchol nevkusu považuju "Joy Ride". Karibský feeling mi u The Killers prostě nevoní. Když Karibik, tak vnadné slečny v bikinách a pořádnej rum, ne znuděný jedinec na baru u kofoly. Na novou desku "zabijáků" jsem se těšil i přesto, že pilotní singl "Human" mě vystrašil a škodolibě pobavil. "Losing Touch", "Spaceman" a "Goodnight,Travel Well" jsou skladby, které jsem ochotný si pustit víckrát za sebou. Zbytek songů přestávám po jejich polovině vnímat. Nezáživné refrény a bohaté aranže potvrzující pravidlo, že méně někdy znamená více. Jako naději pro lepší zítřky považuju epickou "Goodnight, Travel Well". Jsou to sice hodně The Cure, ale na žalobu to zas není.

Dominika Jiroušková - Tohle je nuda (5/10)
Vztah k interpretovi: "Hot Fuss" bomba na první dobrou. "Sam's Town" mi chvíli trvala, ale i přes Brandonovy drobné výstřelky s vizáží si nakonec sedla.

Pět bodů z deseti. Ne míň, protože "Day & Age" není vysloveně blbá deska. Ne víc, protože není za co přidělovat další body. Když před dvěma lety The Killers vydali "Sam's Town", desku, z které cákala Amerika na dva metry, řada britofilních fandů dala zabijákům vale. Já jim ale tenhle odklon od osy, kterou udali první deskou, odpustila, stejně tak Brandonův příšerný knírek a plnou hubu keců o vlastní velkoleposti. Jenže na "Day & Age" není co odpouštět. Deska začíná slibně skladbou "Losing Touch" ve stylu "Sam's Town", ale po patnácti vteřinách počáteční nadšení zabije saxofon. The Killers sice střídají kabáty jednotlivých písní, takže nuda z monotónnosti nehrozí, ale ani jedna píseň z jedenácti mě nenutí jásat jako u předchozích desek. Jednoznačně nejlepší na albu je podle mě trojka "Spaceman", ale ve srovnání s hitovkami jako "Mr. Brightside" nebo "Somebody Told Me" neobstojí ani omylem. A v případě "Day & Age" želbohu nejde o to, kolikrát jste desku protočili v přehrávači. Škoda, pro mě je to zklamání.

Ondřej Michal - Obsah koše synthpopové kapely (5/10)
Vztah k interpretovi: Když před čtyřmi lety vyšlo "Hot Fuss", patřili The Killers mezi mé objevy roku.

The Killers
© thekillersmusic.com
Je zajímavé sledovat jak ještě donedávna ryze kytarové kapely postupem času obrušují svůj zvuk. Hoblují a vyhlazují, postupně nanášejí hladký elektronický lak. Stále častěji nechávají své bubeníky postávat na chodbě nahrávacího studia a místo nich zvou ke spolupráci programátory, aby nastavili smyčky bicích. The Killers s elektronikou koketovali odjakživa. Ovšem jak se říká "kdo s čím zachází tím také schází." A u "Day & Age" to platí dvojnásob. Snaha natočit současné trendy album ve finále vyznívá jako obsah odpadkového koše synthpopové kapely z osmdesátých let. Zatímco prvotina "Hot Fuss" byla hitovkami vyloženě nacpaná, tady se na ně jaksi zapomnělo. Vždyť i odřezková "Sawdust" byla zábavnější. Kdo ví, kam se poděl smysl kapely pro zapamatovatelné, chytlavé melodie? Použití saxofonu například hned v úvodní "Losing Touch" je pak naprosté šlápnutí vedle a rozpačitý dojem jen dokresluje. Zklamání? Nikoliv. Tak to zkrátka chodí a vydávat do nekonečna výtečná alba nesvedou ani velcí The Killers.

Honza Průša - Are You Killers Or Are You Dancer? (5/10)
Vztah k interpretovi: Poznal jsem je až s deskou "Sam's Town" a ta i debut mě dost bavily.

Když jsem psal v březnu 2007 recenzi na tehdy aktuální desku Kaiser Chiefs, obviňoval jsem je z na můj vkus moc okatého odklonu k rádiovému popu. To co na své druhé desce KF naznačovali, udělali na své třetí The Killers naplno. Zpopovatěli, změnili se, popřeli vše, co dosud dělali, a odvážným (ruku v ruce s již vysloveným) výběrem prvního singlu promíchali skupinu svých posluchače i těch, co je dosud neznali. Na "Day & Age" chybí věci jako "Bling (Confession Of A King)" nebo "Uncle Johnny" - omáčka, která dělala Killers zajímavými a dávala důvod se k deskám vracet a ostatně ani lahodný kousek masa (postrádám skutečný velký zábavný hit typu "Bones") tu není. The Killers se rozhodli, že se změní. Chtějí být skutečným mainstreamem a udělali pro to vše. Podle mého za to ale zaplatili až příliš. Ztratili svůj typický zvuk a celkově zní jen průměrně rádiově, nabubřele, uměle. V době hudební globalizace je naopak potřeba být originální a svůj. Pro "Day & Age" to bohužel neplatí, a tak se Killers stávají jen další kapelou z mnoha, hudbou do mobilních telefonů pro první mejdany teenagerů. Škoda.

David Věžník - Bobky a žvýkačky (5/10)
Vztah k interpretovi: "Mr. Brightside" a "Somebody Told Me" jsou pecky jak blázen, ale debut jako celek mě tak nebral. "Sam's Town" jsem doteď neslyšel - nebyla potřeba -, takže ten vztah k The Killers je takový... nevyrovnaný.

Celý obrovský stadion potemní a jako mávnutím dirigentskou hůlkou všech deset tisíc diváků ztichne, když se postupně začnou objevovat. Králové. Takhle nějak by mohla začínat reportáž z libovolného koncertu z turné k albu "Day & Age". Až na to, že by pokračovala přívlastkem ke slovu "králové", a to "žvýkačkového rocku". Na téhle desce jsou totiž jen dvě dobré písně - "Human" a "The World We Live In". Zbytek se táhne jak žvýkačka a stejně tak chce být sladký a zároveň mu to nejde. Ta reportáž by pak mohla pokračovat tím, jak Brandon Flowers haleká refrény, které jsou posazené tak vysoko, jak jen stadionové refrény posazené bývají, ale které zpívá nakonec sám, protože si jejich melodie nikdo v hledišti není schopen zapamatovat. Diváci si ani nevytleskají přídavek a když si po návratu z koncertu čistí boty, sloupávají z podrážek bobky a žvýkačky. To je nová deska The Killers, skupiny, která zřejmě na každém albu zvládne mít jen dvě výborné písně.


Album: The Killers - Day & Age
Průměrné hodnocení: 5,0/10
Celkový čas: 45:26
Skladby: Losing Touch, Human, Spaceman, Joy Ride, A Dustland Fairytale, This Is Your Life, I Can't Stay, Neon Tiger, The World We Live In, Goodnight, Travel Well, A Crippling Blow (Bonus Track)

NÁZORY
  • nevkusný (karbo, 12.01.2009 14:54) Reagovat

    italský synthpop ala michal david. to jsou současní killers..

  • Killers (Martin, 12.01.2009 15:34) Reagovat

    neznám, desky nekupuju. A přestože mám radši disko než rock, nechápu, jak může rocková kapela vydat diskotékový singl. Kamoše z toho málem trefil šlak, mě je to v podstatě fuk, ale taky jsem koukal jak blázen, kdo tu novou tucku hraje.

    • Re: Killers (Martin, 12.01.2009 21:04) Reagovat

      Musím uznat, že jsem tu písničku podcenil, dneska se mi nějak dostala do hlavy (jestli to nebude tím pivem :-) ) a pořád mi tam zní potvora.

      And I´m on my knees, looking for the answer, are we human, or are we dancer?

      • Re: Killers (liarr, 12.01.2009 23:02) Reagovat

        bude to tim pivem

        • Re: Killers (Millanium, 14.01.2009 17:20) Reagovat

          ne dancer, ale denser :-P

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Audio: The Killers představují hymnickou novinku "Spirit". Je prodchnutá synth popem 80. let (12.12.2023 11:37)
- The Killers budou znovu rekapitulovat. V prosinci vydají bestofku "Rebel Diamonds" (09.11.2023 13:48)
- Audio: The Killers mají novou písničku. V "Your Side of Town" se inspirovali osmdesátkami (25.08.2023 16:06)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)
- Video: Koně, plameňáci a malá vykrádačka Erasure. To vše jsou The Killers ve skvělé novince "Boy" (14.08.2022 15:48)
- Naživo: Druhý den Colours byl plný zvratů. Od laciné Princess Nokia až po výborné Franz Ferdinand a The Killers (15.07.2022 15:52)
- Naživo: Jessie Ware + Polsko = VSL. Závěr Open'eru patřil jí i The Killers (12.07.2022 16:49)
- The Killers připravují další studiovku. Vyjde prý už příští rok (12.07.2022 13:52)
- Video: The Killers proměnili baladu "The Getting By" v rockovou pecku (30.03.2022 09:43)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu