Vrakoviště pulsující životem

19.01.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Extrawelt dva roky kuchtili svůj debut, ale pečlivou selekcí a zvukovou ideou však vzniklo dílo vhodné pro označení album roku. "Schöne Neue Extrawelt" odráží několik stylů elektronické hudby s poutavou dějovou linií, která vtáhne a rozvibruje energií. Minimalistické světové dějiny dostávají nové obrysy.
9/10

Extrawelt - Schöne Neue Extrawelt

Skladby: One Tree Hill, Darkside Of My Room, Wippsteert, Messy Machinery, Must Attack, Trümmerfeld, Wolkenbruch, Added Planet, Kurt Curtain (Skit), Daten Raten, Lost In Willaura, Homing
Vydáno: 14.11.2008
Celkový čas: 77:59
Vydavatel: Cocoon Recordings
Arne Schaffhausen a Wayan Raabe spolu vymysleli už několik hudebních projektů. K těm nepřehlédnutelným patří Midi Miliz a Spirallianz, od roku 2004 pak vydali sérii vinylů pod jménem Extrawelt a pečlivě střádali další materiál. Za tu dobu vzniklo na dvacet pět kompozic plus krátké intermezzo "Kurt Curtain". Na debut "Schöne Neue Extrawelt" se sice všechny nedostaly, Extrawelt se i přesto podařil výtečný výběr, který má uzavřenou dějovou linii a dokáže vás zvukově obklopit ze všech stran. Minilogue mají rázem stájovou konkurenci, bude těžké zvolit, kdo byl letos lepší.

Arne a Wayan shodně tvrdí, že je vždy přitahovalo více pólů taneční scény, nikdy se necítili být jen zastánci techna nebo tranceu. Většinou si po svém vyzobávají to nejlepší, což se projevilo i na výsledném zvuku desky. Jejich "Extrasvět" je cosi mezi ambientem, breakbeatem a technem, ale v závěrečné fázi mixu vše výrazně přetransformovali pomocí srovnaných 4/4 bass drum rytmů. Velkou výhodou pro ně je i to, že hodně hrají živě a umějí vycítit tu nejvhodnější dramaturgii vývoje setu nebo alba. "Schöne Neue Extrawelt" tak ve finálním výsledku není jen vzpomínkovou rekapitulací toho nejlepšího ze zlaté éry Warpu.

Extrawelt sice hudebně vycházejí z fondu devadesátých let, nejedná se však o žádnou plitkou nostalgii. Jejich dalším trumfem je minimalistické prostředí, v kterém kují své experimenty. Ty mají často temnější obrysy ("One Tree Hill" nebo "Darkside Of My Room"), měnící se s přibývajícím časem, kdy hlavní úlohu přeberou výraznější beaty a zvuková alchymie dotváří výslednou scenérii plnou energie. Často a zcela nečekaně zaslechnete typický old school sound nebo poznávací prvky z tvorby made by Mr. Oizo. Pro tuto dvojici je pak nejdůležitější pojetí, s jakým vám svou práci předkládají. Vyhrávají si s každým elementárním prvkem i sebemenším ruchem nebo hlasovým samplem. "Added Planet", "Daten Raten" nebo "Trümmerfeld" představují ty nejvýraznější vize, kterými vás zcela uchvátí.

"Schöne Neue Extrawelt" si záhy vysloužilo přelepku "Premium techno 2008", která však může drobet mást. Extrawelt nabízejí hodně vypilované album s přesahem, kterým se nepotopí do žádné ze stojatých vod. Hybná mašinérie a precizní cit pro detail je možná i úsvitem nových dějin taneční muziky.

P. S.: Na Beatport.com si k této desce můžete za drobný peníz stáhnout k dobru remixové épéčko.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY