Blackout verze 0.95

16.12.2008 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Britney Spears je vlastně taková americká Iveta Bartošová. Taky byla před pár měsíci na dně, stejně tak soud svěřil její děti do péče otce. Jenže zatímco comebacková deska Bartošové nikoho moc nezajímá, "Circus" Britney je návrat jako hrom. A to nejen komerčně.
7/10

Britney Spears - Circus

Skladby: Womanizer, Circus, Out From Under, Kill The Lights, Shattered Glass, If You Seek Amy, Unusual You, Blur, Mmm Papi, Mannequin, Lace And Leather, My Baby, Radar
Vydáno: 01.12.2008
Celkový čas: 46:14
Vydavatel: Sony Music
Když zhruba před rokem šlo do prodeje album "Blackout", drželi zpěvačku nad vodou jen její nejskalnější fanoušci, kteří z něj dokázali udělat i přes bojkot promoaktivit ze strany Britney prodejně poměrně úspěšnou nahrávku. Nečekaná, i když zasloužená ale byla pozitivní reakce u kritiků. Už s čistou hlavou, relativně usazeným soukromým životem a plna sil se letos vrhla do nahrávání nové desky. Prodeje jsou prozatím velmi uspokojivé (více než půl milionu kusů za první týden v USA jí musel vehnat velký úsměv do tváře..), hudebně je to jen o chlup horší než minule.

Na nahrávce je poznat, že Britney strávila ve studiu mnohem více času, její zpěv tentokrát hraje prim a není jen do počtu k produkci hvězdné plejády producentů. Mezi těmi byli opět Danja, Dr. Luke i Max Martin, o dvě balady, kterých se fanoušci na minulé desce vůbec nedočkali, se pak postaral Guy Sigsworth, jenž je známý třeba ze spolupráce s Madonnou nebo Alanis Morissette.

Záhada jménem 'Radar'

"Circus" obsahuje jako bonusovou třináctou skladbu písničku "Radar". Není na ní zvláštní to, že by snad pojednávala o českém/americkém radaru v Brdech, ale skutečnost, že už vyšla ve stejné podobě na minulém albu. Jeho zařazení na aktuální nahrávku pak zcela postrádá smysl. Důvodem může být jen fakt, že se skladba uchytila před časem i v rádiích, přestože se nejednalo o oficiální singl.

"Circus" bývá všeobecně považovaný za pokračování "Blackout", podle mě jde spíše o mírný krok zpět, kromě zcela blackoutovského pilotního singlu "Womanizer". Zůstaly výtečné písničky, samozřejmě moderní aranžmá, jen byla temnota vyměněna za veselost. Zatímco minulé album místy sahalo až někam do tanečního undergroundu, novinka je po této stránce jen rozjuchaná zábava. Byl to cíl, o tom žádná, ale s opětovným návratem k čiročirému optimismu ztratila Britney na přitažlivosti pro někoho, komu je putna její život probíraný v bulváru. Což samozřejmě neplatí pro lidi, kteří žijí v době před pěti lety a Britney je pro ně stále ten největší pop.

Luxusní edice

Evropská deluxe edice toho nenabízí zrovna málo. Ke třinácti základním položkám přibyly dvě další skladby ("Rock Me In" a "Phonography"), plakát a také DVD. Na tom najdete dokument o natáčení nového alba, videoklip k singlu "Womanizer" a kupu fotografií. V různých edicích pro iTunes, Japonsko a podobně jsou k sehnání také čtyři další skladby.

Skvělé kousky "Unusual You", "Blur" nebo "Out From Under" jsou na desce bohužel vykoupeny nudnými položkami "Mmm Papi" či "Mannequin", které měly radši zůstat mezi tou spoustou nevydaného materiálu, jenž při nahrávání dvou posledních alb vznikl. I tak je ale "Circus" další deskou, u které musím veřejně přiznat, že se mi Britney líbí. Sakra.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY