Kompilace, za kterou se Češi a Slováci stydět nemusí

16.12.2008 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

"Czechoslovak Hiphop Allstar Double Disc" stojí na coveru kompilace "20ers". Projekt trval jen půl roku a možná se více povedla propagace než samotný obsah, ale i tak toho nabízí hodně: legendární tracky a raritky na old skool CD, nové věci se zvláštními hosty na new skool CD.
7/10

Různí - 20ers

Skladby: Old skool CD: Trosky - Tozmemi, Dizzastar - Budvárek a joint, Indy & Wich + LA4 & Eldo - Síla slova, Jižní Pionýři - P.I.O., Názov Stavby - Štáťanúti, K.O. Kru - Nádech, Peneři Strýčka Homeboye - Peneřina těžká dřina, Patrik Metamorfolord - Lia ogia, WWW - Karamel, Coltcha - Kurva Amerika svině Evropa, Manželé - Jižák
New skool CD: Vladimir 518 feat. Matěj Ruppert - Všechno, co je fajn, se smí, Orion a James Cole - Krysy, Rytmus feat. Mad Skill - Zostalo ticho (Hiphop pojde dole), Hugo Toxxx feat. Kool Keith - Eins, Zwei, Polizei, S.O.I.L. feat. Wich & Nironic - Rainsong, Indy feat. Clou - Rockstar, James Cole feat. Kutmasta Kurt - Bike Rembok Adibas, Moja Reč feat. Marián Čekovský - Sieť, DJ Mike Trafik feat. Dara Rolins & Helena Zeťová - Love Crush, PIO Squad feat. Jarek Nohavica - Já tam byl, Ektor & Enemy - Sousedi
Vydáno: 04.11.2008
Celkový čas: 57:19 + 41:32
Vydavatel: Parlophone
Jak už jsem si posteskl v reportáži ze křtu, "20ers" je na první pohled docela slabé. Stejný komentář má většina česko-slovenské hiphopové špičky včetně těch, kteří na kompilaci mají track. Je jednoduché projekt odpálkovat v prvních dvou větách, ale já se ho naopak v recenzi pokusím obhájit. Nápad to je skvělý: kompilace završující více než dvě dekády české a slovenské hiphopové tvorby s legendárními skladbami, plus nový materiál aktuálně top interpretů s různorodými hosty i z jiných žánrů.

Často je na "20ers" kritizována neakurátnost. Přitom hned v úvodní novince na oficiálních stránkách stojí, že tracky z old skool CD "nemají chronologicky mapovat scénu a přesně ji popsat, spíš připomenout svou důležitost z doby, kdy byly vydány". Nedá se zavděčit všem, takže na old skool disku zcela jistě chybí mnoho stěžejních skladeb česko-slovenského hip hopu. Někomu budou scházet věci od celorepublikově populárního Chaozzu, někomu bude chybět tvorba lokálnějších hiphopových kapel, někomu prostě jen nebude sedět výběr písničky interpretů, co se na výběr dostali. Jak Indy, polovina labelu Mad Drum, vysvětlil, na CD je to, co nakoplo scénu, co lidi poslouchali a byly to nějakým způsobem průlomové věci. A já nemám důvod mu nevěřit.

Poznámka k názvu: "ers" znamená spíše příponu data narození nebo vzniku, takže "20ers" by měli mít 88 let. Což nemají, ale jsou určitě starší než já (86ers), protože na historickém rapu, jako je "Jižák" od Manželů z roku 1984, jsem rozhodně nevyrostl. Prvně se ke mně dostaly až legendární alba z roku 2001 a 2002 "My 3" od Indy & Wich a "Repertoár" od PSH. Překvapivě se na kompilaci dostal track právě z "My 3", když předtím I&W stačili udělat ještě dost jiných věcí. Penery ale naopak reprezentuje starší "Peneřina těžká dřina", ne například "Praha".

Z současných špiček se na kompilaci nachází ještě Patrik Metamorfolord, dnes Rytmus, K.O. Kru, dnes Supercrooo, nebo Vecova formace Trosky. Právě jejich skvělé "Tozmemi", i dnes neznějící zastarale, otevírá desku. Opilá a zhulená písnička Dizzastar (připomíná Bow Wave vs. Divokej západ) se na kompilaci dostala asi díky tomu, že stejně jako hlavní sponzor vyrábějící pivo pochází z Českých Budějovic. Jihlavu zastupujou Jižní Pionýři, dnešní PIO Squad, alternativu zase Coltcha a WWW s nezaměnitelnou zpěvačkou Lelou Geislerovou.

Skladba newskoolového CD je nesmírně rozmanitá a autorům "20ers" patří velký obdiv za to, kolik studií, producentů, hudebních inženýrů a interpretů pro desku sehnali. A to se i něco kvůli budgetu nebo časovému limitu nakonec nezrealizovalo, finální počet stop tak je jedenáct, shodně s oldskoolovým diskem. Desku otevírá hravý disko track Vladimira 518 a Matěje Rupperta a hned po nich nastupují v excelentní formě Orion a James Cole s "Krysy". Rytmus udržuje špičkovou úroveň na "Zostalo ticho" se smutným podtitulem "hiphop pojde dole".

Příjemné překvapení připravil Wich spolu s indie kapelou S.O.I.L., "Rainsong" je pěkná kytarová r'n'b skladba. Hlavní jmenovatel new skool disku , "zábava, přesah mezi žánrem, budoucnost", zde opravdu je. Stejně jako v písničce "Rockstar" - kombinace rapujícího Indyho a poprockových Clou může znít divně, já si však nemůžu pomoct, ono to je hrozně chytlavé. Co asi mělo být chytlavé, je "Love Crush" DJ Mike Trafika s Helenou Zeťovou a Darou Rolins, tu ale rád přeskakuji. Hned po ní je totiž "Já tam byl", kde na pěkném (folkovém?) podkladu zpívají Jarek Nohavica a PIO Squad. Pan Nohavica mě v rozhovorech velmi překvapil, že hip hop aktivně poslouchá a opravdu se vyzná.

DVD Making Of

CD kromě křtu doprovodilo i DVD "Making Of". To se náramně povedlo: obsahuje toho opravdu hodně a navíc ještě v pěkné formě. Ve více než stovce minut videa se dozvíte jak o historii českých a slovenských rapperů přímo z jejich úst, tak i o tvorbě nových věcí na new skool CD. "Making Of" je provedeno ve velmi dobrém stylu, střih, grafika, hudba, na nic z toho nemám výtku. Určitě DVD doporučuji, je to nedílnou součástí celého projektu. Jediným způsobem, jak "Making Of" získat, je koupit si prosincový Filter.

Hodně lidí si stěžuje na výběr oldskoolové části, ale projekt svých ambic dosáhl, za půl roku se toho stihlo docela hodně, takové raritky mít pohromadě potěší. New skool část je až na výjimky parádní. A celá tahle sranda stojí jen tři stovky, plus za pár desítek korun navíc seženete vymakané DVD o tvorbě se skoro dvěma hodinami videomateriálu (viz infobox). Já nevím, mně se to zdá jako kompilace, kterou i přes zjevné nedostatky je dobré si cenit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY