Ziggy se svým hvězdným prachem

03.12.2008 13:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Pokud nemáte rádi nejrůznější výběry, tak zřejmě nemáte rádi ani poslední počiny Davida Bowieho. Než však "iSelect" odsoudíte, bylo by dobré vědět, že Bowie na něj umístil tři nevydané skladby a hlavně ho sestavil sám. Nikoliv podle největších hitů, ale podle jeho oblíbenosti.
8/10

David Bowie - iSelect

Skladby: Life On Mars?, Sweet Thing /Candidate/, Sweet Thing (Reprise), The Bewlay Brothers, Lady Grinning Soul, Win, Some Are, Teenage Wildlife, Repetition, Fantastic Voyage, Loving The Alien, Time Will Crawl (MM Remix), Intro / Hang On To Yourself (Live)
Vydáno: 29.09.2008
Celkový čas: 57:57
Vydavatel: Parlophone
Davida Bowieho, tento hudební chameleon, se i v jednašedesáti letech dokáže na svou tvorbu dívat přísným okem. Tím hnědým. Sice se stáhnul do ústraní a poslední roky chrlí pouze nejrůznější kompilace, ale fanoušci mu to nezazlívají. Vědí, že je to ze zdravotních důvodů, které Bowieho sužují. Možná právě proto se rozhodl předhodit další výběr, tentokrát však seškrtaný neobvykle. Pero uchopil samotný Bowie a jak tvrdí v bookletu, sesbíral písně, o kterých si myslí, že zestárly nejméně. Svědomitě vybral dvanáctku, za kterou se stydět nikdy nebude.

"iSelect" původně vyšlo jako příloha britského deníku The Mail On Sunday, konkurence plátku The Daily Mail, u které prolamoval ledy Prince se svou "Planet Earth". Ovšem rozhořčení fanoušků, kteří list již nesehnali, či jsou dokonce z jiného kontinentu, bylo tak velké, že "iSelect" vyšlo i v klasické distribuci. S bookletem, který má smysl. Bowie v něm totiž obsáhle popisuje povětšinou nestandardní příběhy jednotlivých skladeb.

Výběr startuje legendární "Life On Mars?". Nádherným hitem z úsvitu Bowieho kariéry. Zní stejně bezstarostně a nezatěžkaně, jako začíná popis jeho vzniku: "Tahle píseň byla tak jednoduchá. Být mladý bylo jednoduché. Byl nádherný den, já seděl v parku na schodech do hudebního klubu. Heroinová anomie. Extáze střední třídy..." Poté již následuje přeci jen náročnější a hlavně psychedeličtější tvorba. Z mnoha písní poznáte, jak se Bowiemu podařilo ovlivnit hned několik generací. Stačí slyšet "The Bewlay Brothers" a následně aktuální desku "Oracular Spectacular" od MGMT. Slyšíte to? Kam se hrabe Helešic s Kalouskem. Faktem je, že v případě Američanů je to spíše pocta.

Na výběr se dostala pouze jedna píseň z nejslavnějšího alba "Ziggy Stardust". A sice "Hang On To Yourself" z na jaře vydaného živáku "Santa Monica '72". Jasný důkaz, že se Bowie nechtěl podbízet. Za zmínku stojí i "Some Are" - nikdy nevydaná věc, z které ještě slyšitelně sálá krušné období konce sedmdesátých let. Přesným opakem je remix "Time Will Crawl", tu se Bowie prý již několik let chystal přehrát a dostal se k tomu až nyní. Současně znějící bicí píseň zaktualizovaly skvěle. Navíc pěkně kontrastuje se sousedící "Loving The Alien" a její nezapomenutelnou klávesovou melodií.

David Bowie vybíral svědomitě. Sestavil kupodivu kompaktní kompilaci, která k reprezentativním kouskům přidává svěže psané příběhy a jako bonus ještě tři nevydané skladby. Pokud tedy počítáme i remix a živák. Velice slušný vzorek pro pochopení Bowieho tvorby.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY