Chinaski, kola a kapoty

04.12.2008 05:00 - Dominika Jiroušková | foto: facebook interpreta

Za devatero křižovatkami, za sedmero tunely, za čtvero mosty a jedním železničním přejezdem, tam někde sedí Michal Malátný z Chinaski, sluchátka naražená na hlavě a do mikrofonu povídá pohádky malým a velkým šoférům. O Plivníkovi, O princezně, která se nesmála...
7/10

Chinaski - Autopohádky 1+2

Skladby: CD1: Chrysler, Pohádka o Plivníkovi, Plivníkova píseň, Policie, Kola a kapoty, Účetní a víla, Víla,1, 2, 3, 4, 5, 6..., O princezně, která se nesmála, Porsche 911, Tatínek
CD2: Večeře, Ukolíbavka, Jak si pan Chrysler koupil šoféra, Za tebou, Závod, O pyšný Boženě a švestkový octávii, Když jde auto k doktorovi, Andělé strážní, Nejkrásnější sen, Šoférská koleda, Hvězdy nad hlavou
Vydáno: 03.11.2008
Celkový čas: 139:45
Vydavatel: Universal
Těžko říct, jestli existuje skeptik, který nedávno vzniklým "Autopohádkám" nedával šanci. Když se totiž nahrávání chopí Michal Malátný, frontman jedné z našich nejpopulárnějších kapel, a navrch povídání prošpikují chytlavými písničkami jeho kolegové z Chinaski, šance na neúspěch je prakticky nulová. To brzy pochopilo i vydavatelství Universal a na letošní Vánoce přichystalo balíček s prvním i druhým diskem.

Malátný je sice sympaťák každým coulem, maminy na nákupu mu strkají pod ruku pohoupat kočárek, ale výrazný hlas nemá. Ne že by to výsledný dojem z desek kazilo, pohádky v jeho podání znějí příjemně. Tam, kde je potřeba, přitlačí, hvízdne, zazpívá, ale když se v pasážích střetne jeho hlas s Jiřím Lábusem, přijde na lámání chleba, klasika vítězí na plné čáře a Malátný zůstává o pěkných pár metrů v závěsu.

Ale nejde o souboj. Jde o pohádky z dílny Jiřího Marka, kde na jedné straně stojí postavičky notoricky známé (víla a princezna v podání Lucie Bílé, která svým hlasem příjemně oživuje nevýrazný a možná monotónní hlas vypravěče) a ty neznámé motoristické na straně druhé (švestková Octavie, ve které tentokrát hostuje Jaroslava Kretschmerová, či nafoukaný pan Chrysler s Pavlem Novým).

Mezi jednotlivými pohádkami se zpívá, klepe na kapotu a leští zrcátka. Všechno made by Chinaski, kteří ani nemuseli nijak zvlášť přizpůsobovat styl hudby, poprock funguje na dospěláky i mladší. Samozřejmě s menší obměnou textů.

Jestli máte doma zlobidlo, tak bych s pořizováním vánočního dárku ještě chvíli počkala. V zájmu duševního zdraví, samozřejmě. Mohli byste se totiž zanedlouho dočkat nevypočitatelného tvora na zadním sedadle, který vám bude kecat do řízení víc než tchyně a peskovat vás, ať si tu káru konečně umyjete, jinak se dočkáte Plivníka. Máte-li ale v sobě kus dítěte a klábosíte zásadně na témata auta, motory, benzín a olej, je tohle vlastně celkem fajn věc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY