Sympatický dovětek

24.11.2008 05:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Pět měsíců od vydání čtvrté studiové nahrávky "Viva la Vida Or Death And All His Friends" přicházejí Coldplay s další deskou. EP "Prospekt's March" obsahuje šest přebytků, které se na řadovku nevešly, plus dva bonbónky. Příjemná věc, která fanoušky potěší a nefanoušky může klidně minout.
7/10

Coldplay - Prospekt's March

Skladby: Life In Technicolor II, Postcards From Far Away, Glass Of Water, Rainy Day, Prospekt's March / Poppyfields, Lost+ (feat. Jay-Z), Lovers In Japan (Osaka sun mix), Now My Feet Won't Touch The Ground
Vydáno: 24.11.2008
Celkový čas: 27:47
Novinka "Prospekt's March" je v pořadí už pátým épéčkem britské formace. První čtyři vyšly v rozmezí let 1998 a 2001, tedy v době, kdy byli Coldplay v úplně jiné pozici než dnes. "Safety" a "The Blue Room" vyšly ještě před debutem a na jejich nahrávání si kapela půjčovala peníze, kde se dalo. "Sparks" byla drobnost následující debut a v případě "Trouble - Norwegian Live EP" šlo o živák a přípravu na druhou desku. Letošní "Prospekt's March" je počinem skupiny, která láme žebříčky prodejnosti po celém světě a kdyby teď ze dne na den ukončila existenci, jsou její členové nadosmrti zaopatřeni. Smysl "Prospekt's March" je tedy jasný: nabídnout fanouškům nebo lidem, jimž je hudba Coldplay blízká, něco navíc. Písničky, které se na dlouhohrající desku nevešly.

Obal tvoří obraz Eugène Delacroixe "Bitva u Poitiers", který navazuje na "Liberty Leading People", cover letošní řadovky. A stejně jako na "Viva la…", i u "Prospekt's March" tvoří dvě skladby atmosférický rámec: "Life In Technicolor II" a "Now My Feet Won't Touch The Ground", jejíž název pochází z refrénu prvně jmenované skladby. Dvojka Technicoloru je totiž na rozdíl od jedničky otextovaná. Mezi tyto songy pak Coldplay rozmístili šest nových písní: necelou minutu trvající instrumentálku "Postcards From Far Away", klasickou coldplayovskou baladu "Prospekt's March / Poppyfields", výraznými smyčci obohacenou "Rainy Day" a hitovku "Glass Of Water". Další dvě, "Lovers In Japan" a "Lost+" znají posluchači v původních verzích z desky.

Při poslechu je jasné, proč skladby nakonec nebyly použity pro "Viva la…". Mají buď totožnou kompozici s písněmi, které se tam dostaly ("Prospekt's March / Poppyfields" versus "Yes / Chinese Sleep Chant"), stejnou náladu ("Rainy Day" versus "Lost!") nebo nejsou tak nosné ("Postcards From Far Away"). Právě ke shromáždění takovéhoto materiálu však EP slouží. Nepoužité skladby by jinak skončily v koši nahrávacího studia, případně po jedné po dvou na internetu. Takto jsou shromážděny na épéčku a tvoří sympatický dovětek k letošní studiovce. Mimochodem, ten by se obešel i bez nově zmixované "Lovers In Japan" a "Lost+" s hostujícím rapperem Jay-Z. Nicméně speciální edice, která se dostane do obchodů jako "Viva la…" společně s "Prospekt's March" jako dvojdisk, bude hodně výživná.

Songy, které kapela nepoužila ani na EP, skončily zatím neznámo kde. S písněmi "Famous Old Painters", "Leftrightleftrightleft" a "Lunar", duetem s Kylie Minouge, mají Coldplay zřejmě jiné plány.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY