Atlantský rapper dostává opět za jedna

18.11.2008 15:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

T.I. se na musicserveru těší u recenzentů velké oblibě, obě předchozí alba dostala shodně 9/10. První místa v žebříčku Billboard pro singly "Whatever You Like" a "Live Your Life" napovídají, že i s novou deskou "Paper Trail" nastupuje T.I. s obrovskou silou. Udržel vysokou laťku a je stále na špičce?
9/10

T.I. - Paper Trail

Skladby: 56 Bars (Intro), I'm Illy, Ready For Whatever, On Top Of The World feat. Ludacris & B.o.B, Live Your Life feat. Rihanna, Whatever You Like, No Matter What, My Life Your Entertainment feat. Usher, Porn Star, Swing Ya Rag feat. Swizz Beatz, What Up, What's Haapnin', Every Chance I Get, Swagga Like Us feat. Jay-Z, Kanye West & Lil Wayne, Slide Show feat. John Legend, You Ain't Missin' Nothing, Dead And Gone feat. Justin Timberlake
Vydáno: 29.09.2008
Celkový čas: 73:15
Vydavatel: Warner Music
Šéfové Arista Records asi hodně litují toho, že T.I. vyhodili po neúspěchu prvního alba... Následujících desek totiž tento atlantský rapper prodal pod vlastním labelem Grand Hustle miliony a nejinak tomu je u nejnovějšího "Paper Trail". T.I. nezvolil název náhodně, odkazuje na to, že tentokrát své texty psal na obyčejný papír. Zajímavostí také je, že s pracemi začal, když byl v domácím vězení kvůli probíhajícímu procesu ohledně nelegálního držení samopalů. No jo, aby nějaký rapper neměl pletky se zákonem...

Těžko odhadovat, jestli se doma T.I. nudil, ale na "Paper Trail" slyšíte, že se opravdu hodně snažil. Však měl důvod, předchozí počiny "King" (single "What You Know") a konfrontační "T.I. vs. T.I.P." ("Big Shit Poppin' (Do It)") byly hodnoceny nesmírně pozitivně a není nic lehčího (a smutnějšího) než polevit. Ne, už teď můžu říct, že T.I. je stále špička a stejnou ligu momentálně jede leda tak Lil Wayne, Kanye West a pár dalších. Pokud jsem si na "T.I.P." pouštěl asi pět oblíbených písniček, na "Paper Trail" naopak jsou maximálně tři skladby, bez kterých bych se obešel. Jinak samé pecky.

Hned první dva singly stačily přepsat historii skoků v Billboard Hot 100. "Whatever You Like" je romantická pohodovka založená na zvuku ze syntezátoru a jednoduchém bubnovém vzorku, "Live Your Life" s Rihannou a nasamplovanými O-Zone má na čele napsané "HIT". Takových hitů je ale na albu spousta. "No Matter What" produkované Danjou jste mohli slyšet leaknuté už v květnu, "On Top Of The World" pěkně opepřuje Ludacris, "My Life Your Entertainment" zase Usher. Producent tohoto tracku Drumma Boy je pro mě příjemným objevem, po "Put On" pro Young Jeezyho s Kayne Westem tí-áj-ovi připravil hned pětici věcí, kde kromě "My Life Your Entertainment" je skvělé ještě "Ready For Whatever" a "What Up, What's Haapnin'". V jeho chorusu je hlas T.I. přesně v té pohodové poloze, kterou žádný jiný hiphoper neoplývá. "Paper Trail" také obsahuje kolaborační banger T.I. a Jay-Zho "Swagga Like Us", který krom toho, že ještě více zprofanoval "Paper Planes" od M.I.A., opět potvrdil velké producentské ambice Kanye Westa. Také další spolupráce - s Johnem Legendem a Justinem Timberlakem - ukazují desku ve skvělém světle.

The Game polevil, Kanye West začal mutovaně zpívat, Jay-Z ve své obnovené kariéře ještě příliš nepřesvědčil, Lil Wayne je zatím časem neozkoušený, 50 Cent se zdá být totálně mimo. Tak kdo je v americké rapové hře ten nej? Pro mě to je zbytečná diskuze, T.I. mě (až) s "Paper Trail" přesvědčil, že to je on, kdo je King. Nejen teď, ale i do budoucna ho bude hodně těžké předhonit - na třech deskách po sobě totiž jede na devadesát procent výkonu, nebo, chcete-li, na 9/10.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY