shop.musicserver.cz
Exkurze po jatkách zvaných Slayer

Exkurze po jatkách zvaných Slayer

Vydáno: 15.11.2008 05:00 v sekci Komentované diskografie - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Kalifornští Slayer se 17. listopadu zastaví v Praze, aby s námi oslavili státní svátek. A protože ho nebudou slavit kladením věnců, ale pořádným nářezem, tak je nejvyšší čas, abychom se podívali na pohádku o tom, jak kameník a poslíček s pizzou ke štěstí přišli.

Slayer - Tom Araya
© daylife.com
Je to příběh jako z laciného amerického filmu. Chudý kameník Kerry King, který miloval Judas Priest, měl velkou touhu založit pořádnou metalovou kapelu, ale jeho bývalý spoluhráč Tom Araya byl pevně rozhodnutý pracovat nadále jako terapeut, takže nezbylo než hledat jinde. Osud tomu tak chtěl, že ve stejném domě bydlel mladý kytarista Jeff, který si s Kerrym padl do oka, a tak vznikla jedna z nejsilnějších kytarových dvojic v historii. Jenže dvě kytary jsou na kapelu málo, což si oba plně uvědomovali a sháněli dál. Jeff pracující jako poslíček s pizzou jednoho dne vezl zásilku, když uslyšel bicí. Neváhal ani chvilku a objevil mladého Davida Lombarda, kterému ihned nabídl místo bubeníka, on ji přijal. Následovalo několik telefonátů a na zkoušku přišel i Tom Araya, který se chopil baskytary a zpěvu. Tím se zrodila jedno z největších metalových uskupení všech dob: Slayer. A my se teď spolu podíváme, jak jejich příběh pokračoval. A jen malé upozornění: slabší povahy, fanatičtí křesťané, mravokárci a jiní moralisté nechť okamžitě přestanou číst, protože následující řádky budou plné pohrdání Bohem, opěvování vrahů a jiných šokujících záležitostí...


Show No Mercy (1983)
Slayer - Show no mercy
Slayer debutovali v roce 1982 na kompilaci "Metal Massacre III" a o rok později natočili svojí první regulérní desku. Zběsilé tempo bicích, brutální kytary a místo zpěvu šílený řev Toma Arayi, který vykřikoval texty plné smrti, antikřesťanství a zla. Jasný vliv Venom a Judas Priest dal vzniknout nové odrůdě metalu, která o pár let později dostala název thrash. Toto album se stalo tečkou za undergroundovým působením skupiny, což ji přimělo k prvnímu turné po Americe. Po návratu nahráli EP "Haunting Chapel".

Flák alba: Tormentor


Hell Awaits (1985)
Slayer - Hell awaits
Druhé album bylo svým způsobem průlomové. Hudebně pořád ve stylu debutu, ale texty byly daleko zvrácenější a výrazněji se v nich projevoval satanismus, což byl silný úder do základů zbožné americké morálky, tímto se kapela sama odsoudila k doživotnímu Parental Advisory. Sto tisíc prodaných nosičů způsobilo, že kvartet podepsal smlouvu s firmou Def Jam. Album zaznamenalo celosvětový úspěch, jejich show mimo jiné sklidila obrovský úspěch na festivalu v holandském Eindhovenu.

Flák alba: Kill Again


Reign In Blood (1986)
Slayer - Reign in blood
Bezesporu nejhlubší zářez v diskografii Slayer a žhavý aspirant na nejlepší thrashový počin vůbec. Titulní "Angel Of Death" vyvolala řadu zhrozených reakcí a nařčení z nacismu, což paradoxně kapele pomohlo k rekordní prodejnosti. Na "Reign In Blood" spolupracoval jeden z nejgeniálnějších hudebních producentů Rick Rubin, čímž začala jeho dlouholetá spolupráce se skupinou. Bohužel s deskou přišly i první rozpory, a tak poprvé odešel Dave Lombardo. Zanedlouho se však vrátil.

Flák alba: Raining Blood

Nácek Hanneman?

"Angel Of Death" způsobila velké pozdvižení, publicitu a zároveň se stala kostlivcem ve skříni. Pro Slayer nebylo nikdy nic svaté a když si Jeff Hanneman vybral inspiraci pro song v Josefu Mengelem, bylo vymalováno. Ale jak to s ním je doopravdy? Jeff pochází z rodiny válečných veteránů a jeho zájem o druhou světovou válku vyvolal otec, který bojoval v Normandii. Synovi později nabídl svou sbírku válečných vyznamenání od padlých německých vojáků.

South Of Heaven (1988)
Slayer - South of heaven
Asi žádný počin nerozdělil fanoušky kapely jako tento. "Vrazi" vzdali hold svým vzorům a celá deska se nesla ve výrazném vlivu Black Sabbath a dalších metalových klasiků. Nejde jen o zběsilá tempa a řev, najdou se i důkladnější kompozice, kytarové aranže a výrazně složitější rytmické struktury. Mnoho fanoušků brutální čtveřici zatratilo pro vyměklost, další toto album vynášejí do nebes díky výrazné invenci.

Flák alba: Behind The Crooked Cross


Seasons In The Abyss (1990)
Slayer - Seasons in the abyss
Je až s podivem, že si skupina mezi turné našla čas, aby natočila novou desku, která měla nelehký úkol: navázat na stoupající křivku kvality nahrávek. Již dobová kritika považovala "Seasons In The Abyss" za dobový vrchol a nutno podotknout, že čas ukázal opodstatněnost tohoto názoru. Slayer se tímto kouskem poprvé, a zatím naposledy vyrovnali geniálnímu "Reign In Blood" a důstojně se rozloučili s osmdesátými léty.

Flák alba: Seasons In The Abyss

Věčný navrátilec Lombardo

Bubeník Dave Lombardo je pro mnohé metalové fanoušky modlou, která je spojena výhradně se Slayer. Přitom je spíš takovým věčným satelitem, který se ke kapele vždy jednou za čas vrátí. Poprvé odešel v roce 1986, po roce byl zpět a vydržel dalších pět let, ale problémy s ostatními členy přetrvávaly, a tak odešel "definitivně". Definitivně až do roku 2001, kdy nahradil za bicí soupravou Paula Bostapha... A zatím se drží! Z jeho útěkářských let stojí za zmínku kapela Grip INC. a projekt Fantomas, kde se sešel s Mikem Pattonem z Faith No More.

Divine Intervention (1994)
Slayer -Divine Intervention
Dave Lombardo je pryč! To byla myšlenka asi každého fanouška, který čekal na novou desku. Za bicí soupravu se mezitím usadil Paul Bostaph z Testament a hned v úvodním songu dal jasně najevo, že rozhodně nehodlá stát ve stínu svého předchůdce. Kapela byla postavena před nutnost reagovat na nové vlivy v metalové scéně, takže se na albu nacházejí i hardcoreové prvky, což je dodnes částečně nestravitelné pro ortodoxní fanoušky.

Flák alba: Divine Intervention


Undisputed Attitude (1996)
Slayer - Undisputed Attitude
Těžko říct, jestli to byla tvůrčí krize, která dovedla Slayer až k tomuto počinu, ale album coververzí by asi čekal málokdo. Jenže opak je pravdou a kapela naservírovala lahůdku pro všechny fanoušky. Coververze od The Stoogees, G.B.H. nebo Minor Threat, k tomu dva songy od Pap Smear (boční projekt Jeffa Hannemana) a jedna novinka od Slayer. Svůj typický humor použila kapela v coveru od Iggyho Popa, kdy z "I Wanna Be Your Dog" udělala "I'm Gonna Be Your God".

Flák alba: I'm Gonna Be Your God

Kerry King a ti druzí

O Kerry Kingovi by se daly psát romány. Rocker až za hrob, který si nedělá hlavu z ničeho. Stal se teprve třetím žijícím kytaristou, kterému firma Marshall vyrobila speciální model zesilovače (první byl Slash a druhý Zakk Wylde, který je Kerryho velkým kamarádem), jeho jméno je výbornou reklamou pro mnoho výrobců hudebních nástrojů, ale vztahy s některými dalšími muzikanty jsou opravdu špatné. Dave Mustaine by mohl vyprávět. Potkali se spolu v roce 1983, když Kerry vypomáhal Megadeth na prvním turné a pak i na několika dalších šňůrách, kde obě kapely hrály spolu. Pro ilustraci uvádím ukázku z jednoho rozhovoru: "Lidi se mě ptají: Co máš za problém s Mustainem? Na což říkám: Je to k***t!"

Diabolus In Musica (1998)
Slayer - Diabolus in musica
Nejkontroverznější a nejumělečtější počin. Kapela se pustila do zbytečných experimentů, které se nevyplatily. Název pochází ze středověkého označení hudebního intervalu (tzv. tritón), který byl ve středověku zakázán, protože církevním hodnostářům připomínal ďábla. Drtivou většinu alba napsal kytarista Jeff Hanneman a ve spolupráci s producentským umem Ricka Rubina se zrodila prazvláštní zvuková koláž plná výrazných efektů a nezvyklých postupů.

Flák alba: Wicked


God Hates Us All (2001)
Slayer - God hates us all
Bůh nás všechny nenávidí a nenávidí hlavně Slayer, protože tato skvělá deska byla od počátku odsouzena k neštěstí. Hitovka "Bloodline" vyšla již dříve na soundtracku k filmu "Dracula" a slibovala velké věci. Jenže v den vydání, který byl určen na 11. září 2001, měl málokdo pomyšlení na nákup nové desky "Vrahů". Americká společnost se s útoky jen těžce vyrovnává, a tak kapela usuzuje, že bude lepší nahrávku propagovat v Evropě než zbytečně dráždit otřesené Američany. Hudebně se jednalo o návrat ke starým časům, celé album bylo plné silných riffů, neobsahovalo žádné hluché místo. Jedinou vadou na kráse bylo ono osudné datum vydání. Tento klenot tak zůstává nedoceněn.

Flák alba: Bloodline

God Hates Us All

Slayer - God hates us all alternative
Bylo by hříchem (není jím už samo psaní o Slayer?), kdybych nezmínil, že tato deska vyšla se dvěma různými přebaly a zatímco nahoře se nachází obal původní a méně obvyklý, tak zde uvádím ten pozdější, který s největší pravděpodobností naleznete v obchodech dnes. Oni i Slayer mají srdce a vědí, kde je hranice, takže v nelehké situaci po vydání alba došlo i ke změně obalu.

Christ Illusion (2006)
Slayer - Christ Illusion
Zatím nejdelší přestávka mezi deskami přinesla samá pozitiva. Po komerčně nepříliš úspěšném "God Hates Us All" se novinky prodalo pětašedesát tisíc kusů za první týden. Slayer dostávali svou první Grammy za song "Eyes Of The Insane", fanoušci byli na vrcholu blaha, protože se kapele dařilo a za bicími usedl kdo? No přece ztracený syn Dave Lombardo. Velmi pozitivní ohlasy u kritiků a fanoušků však nesdílela americká společnost a obzvláště "křesťanští kamarádi", kterým vadily výrazné rouhačské texty a vyobrazení bezrukého Ježíše na obalu.

Flák alba: Catatonic

A něco na závěr? See You In Hell!

NÁZORY
  • Chyba… (Tomáš K., 15.11.2008 11:36) Reagovat

    Fanoušci byli, ne fanoušci byly. Překlep se holt někdy naskytne…

  • Obal God Hates Us All (Tigi, 15.11.2008 18:08) Reagovat

    Vlastním originál tohoto CD a obal s biblí s hřeby byl pouze zakryt býlým obalem. Pravděpodobně kvůli cenzuře.

    • Re: Obal God Hates Us All (Petr Bláha, 15.11.2008 19:10) Reagovat

      Jistou odpověď by nám dali jen samotní Slayer :-) Já z dostupných zdrojů došel k tomu, že druhá verze vznikla právě po 11. září, kdy Slayer dokonce jeden čas měli vystupovat pod jiným názvem. Cenzura je sice možný důvod, ale vzhledem k tomu, že obal byl změněn pro celý svět a pozdější edice se objevila opět se starým, tak bych tomu moc nevěřil. Naopak budu rád pokud na tuto otázku dostanu opravdu jasnou odpověď. Ale žádnou oficiální biografii Slayeru jsem zatím nepotkal.

  • Marshall (Jakub, 20.11.2008 22:17) Reagovat

    Kerry King je 4. člověk, pro kterého Marshall udělal signature zesilovač, v řadě před ním byl ještě sám Hendrix! Jinak dobrý článek, a koncert byl SUPER!!!

    • Re: Marshall (Petr Bláha, 21.11.2008 18:37) Reagovat

      Ano, KK byl skutečně čtvrtý, ale v článku je napsáno "třetí žijící" a to je pravda, protože Hendrixův signature byl vyroben tuším v roce 2006.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Na Velký pátek heavy metalu svátek. Hvězdná sestava v čele s Judas Priest zdrtila Prahu (30.03.2024 17:58)
- Fotogalerie: Legendy metalu ovládly O2 arenu! Judas Priest, Saxon a Uriah Heep v obrazech (30.03.2024 13:32)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Co si o nové desce Judas Priest myslí šéfredaktor Sparku? (17.03.2024 11:21)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Biografie legendárního kytaristy K.K. Downinga z Judas Priest v češtině konečně vyšla (12.03.2024 12:05)
- Recenze: Judas Priest čelí přibývajícím létům vybroušeným heavymetalovým diamantem "Invincible Shield" (11.03.2024 00:00)
- Video: Judas Priest se v klipu "The Serpent and the King" ocitají uprostřed věčného střetu dobra a zla (04.03.2024 14:03)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Je to oficiální. Slayer jsou po pěti letech zpět, na léto ohlásili dvě festivalová vystoupení (21.02.2024 19:15)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu