Měsíc v hip hopu (10/2008)

31.10.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Po pauze se vrací náš měsíčník o černé hudbě. Blíží se Vánoce a tak se podíváme, co na poslední měsíce roku připravili nejslavnější rappeři. Nemůžeme opomenout ani blížící se prezidentské volby a začátek sezóny výročních anket. Nechybí ani nejlepší desky měsíce, bangery a další pravidelné přehledy.
Hiphopové Vánoce
Kanye West
© kanyewest.com
Byl to další mizerný rok pro hudební průmysl, všechno ale ještě není ztraceno. V posledních měsících kalendářního roku se prodává nejvíce desek a tak jsou k záchraně zisků povolány nejtěžší hiphopové váhy. Těsně před Vánocemi by svá nová alba měli vydat Kanye West, 50 Cent, Jay-Z a dokonce také Eminem. Vyjdou ale desky opravdu a čekají nás skutečně hiphopové Vánoce?

Hned nad třemi alby z velké čtyřky visí otazník. Celkem určitě se pod vánočním stromečkem dočkáme "808's And Heartbreak" neboli čtvrtého alba Kanye Westa. První singl "Love Lockdown" už hrají rádia, druhý "Heartless" ho bude brzy následovat (stáhnout si ho můžete zde). Ye se tentokrát vypravil hodně daleko od rapu, celé album nazpíval za pomoci auto-ladičky a dobrovolně přiznává, že se jedná o čistý pop. "Lidi říkají, že pop je špatný, ale Michael Jackson dělal pop a nikdo se mu nevyrovnal," řekl k tomu West, jehož novinka samozřejmě nemůže zůstat nepoznamenána smrtí jeho matky a rozchodem se snoubenkou Alexis Phifer. "808's And Heartbreak" bude mít jedenáct skladeb, mezi hosty jsou Young Jeezyho a Lil Wayne a vydání bylo posunuto už na třetí pondělí (úterý v USA) v listopadu. To je také patrně důvod, proč West nepřijede ve stejné době do Prahy na svůj první koncert.

Skoro se zdálo, že Ye si zopakuje svůj loňský souboj s 50 Centem. Jeho nové album "Before I Self Destruct" by podle všeho mělo vyjít o dva týdny později. Fiddy slibuje žádné hosty a špičkové beaty. První ochutnávkou je singl "Get Up", který mu napsal Scott Storch. Pokud můžeme tipovat, vydání alba bude záviset na tom, jak se "Get Up" povede na popovém žebříčku, kde mu minulý týden patřilo číslo 44. Pro zajímavost, track ještě nemá videoklip, což znamená, že 50 a Interscope s ním možná znovu jen testují terén. Nové album by mělo být součástí spojené trilogie, kterou postupně vydají Fiddy, Eminem a Dr. Dre. "Before I Self Destruct" bude první, pak vyjde "Relapse" a nakonec "Detox". Prvně jmenované album by měl doplnit stejnojmenný film, na jehož trailer se můžete podívat zde.

Vánoční desky

Kanye West - 808's And Heartbreak (24. listopadu)
Jay-Z - Blueprint 3 (8. prosinec ?)
50 Cent - Before I Self Destruct (8. prosinec ?)
Eminem - Relapse (23. prosinec ?)

Eminem
© eminem.com
Je to právě návrat Eminema, který asi doprovází největší vzrušení. Em vydal desku naposledy před čtyřmi lety a "Encore" mělo být jeho rozloučení s rapovou kariérou. Jak už ale dávno víme, rapperům se v tom nedá moc věřit a spekulace kolem jeho návratu vyvrcholily oznámením, že jeho šesté album je připravené na prosincové vydání. Nikdo ale přesně neví kdy. Internetový obchod Amazon.com měl u desky datum 23. prosince, které ovšem tento týden zmizelo. Titulní track "I'm Having Relapse" prosákl na internet, ale dvouminutová píseň zní spíše jako narychlo nahraný freestyle. Jak to celé bude, ukáže až čas, pokud ovšem Eninem minimálně do poloviny listopadu nevypustí žádný singl, "Relapse" budeme pod stromečkem hledat marně.

Nepříliš jasno je také kolem "Blueprint III" od Jay-Zho. "Swagga Like Us" se sice tvářil jako první singl z jeho nové desky, ale smetanu za něj slízl hlavně T.I. Předchozí vlaštovka "Jockin Jay-Z" (produkce Kanye West) se žebříčkem jen mihla a na desce se patrně neobjeví. Historie kolem "The Blueprint III" je peprnější než obvykle, neboť jde o poslední Jiggovo album na Def Jam. Jestli se ho dočkáme tento rok, se ještě uvidí.

Určitě bude úspěch, když z kvarteta desek vyjdou alespoň dvě. Z vánočního peletonu už totiž vypadly nové desky Ludacrise či Commona a čerstvě také "B.O.M.B." Busty Rhymese, které mělo původně vyjít už vloni na podzim.

Obamanie
Kampaň před nastávajícími prezidentskými volbami v USA vrcholí a svoji podporu Baracku Obamovi už veřejně deklamoval nejeden rapper. Jeden z nejhlasitějších advokátů černošského kandidáta na prezidenta je Jay-Z, který se na začátku října účastnil koncertu na jeho podporu. Kvůli nemoci pak ale musel svoji účast na malém turné zrušit. Na cestu se kvůli volbám vydali i Beastie Boys, kteří se přidali ke kampani Get Out And Vote. Už dříve se Obamovy kampaně účastnili Will.I.Am, Diddy nebo Ludacris, který v srpnu vypustil track "Obama Was Here", kde se hodně nevybíravě pouští do protikandidáta McCaina, jenž by měl být podle něho pro jistotu permanentně upoután na vozík. Současného prezidenta Bushe rovnou označil za mentálně hendikepovaného a sám sebe pasoval do nejvhodnější role na viceprezidenta. Někteří komentátoři se pozastavují nad tím, jestli Ludova arogance spíše některé voliče od Obamy neodradí. Ne všichni rappeři jsou ale pro afroamerického kandidáta. Portorická hvězda Daddy Yankee se postavila za Johna McCaina. Jeho kolega Fat Joe ho za to nazval "zaprodancem". Prezidentské volby v USA se konají v úterý 4. listopadu.

Lil Wayne likviduje ankety
Lil Wayne
© lilwayne.com
Začíná sezóna výročních anket a vypadá to, že co se týče hip hopu, bude při předávání nejčastěji znít jméno Lil Wayne. Pro začátek triumfuje v nominacích. Na BET Hip-Hop Awards má šanci hned dvanáctkrát (seznam nominovaných), internetové hiphopové ceny pořádané serverem SOHH.com ho vybraly mezi kandidáty ve třech hlavních kategoriích. Pokud jste pro či proti, sami můžete rozhodnout o vítězích na webu Online Hip Hop Awards. Hlasování končí 20. listopadu.

Další novinky

• Poslední sólové album Lisy "Left Eye" Lopes "Eye Legacy" vyjde na konci ledna. Rapperka z TLC na něm pracovala těsně před svou smrtí.
• Run-DMC jsou mezi nominovanými interprety do rock'n'rollové síně slávy. Pokud budou vybráni, stanou se druhým zástupcem hip hopu v prestižní společnosti. Tím prvním byli vloni inaugurováni Grandmaster Flash & Furious Five.
• Magazín XXL vyhlásil desítku nejžhavějších mladých rapperů, o kterých prý brzy uslyšíme. Některá jména určitě nebudou čtenářům MvHH neznámá. Tady je celý seznam: Blu, Wale, Asher Roth, Mickey Factz, Kid Cudi, Ace Hood, Corey Gunz, Curren$y, Charles Hamilton a B.O.B.
Wu-Tang Clan nekončí! Newyorský supertým se znovu sejde na listopadovém turné po USA.
Lil Wayne má dceru, ale není jasné, kdo je její matkou.

Chystané desky
(podle NetWeed, datum platí pro Evropu)

Q-Tip - "The Renaissance" (3.11.)
Jedi Mind Tricks - "A History Of Violence" (10.11.)
T-Pain - "Thr33 Ringz" (10.11.)
Kid Sister - "Dream Date" (24.11)
E-40 - "The Ball Street Journal" (24.11)

Bangers Of The Month

Jake One ft. MF Doom - Trap Door
Maskovaný hrdina je zpátky a s ním Jake One, jeden z největších beatmakerských talentů. Co z toho může vzejít? Banger s velkým B! Najdete na producentském albu Jake One "White Van Music".

Mos Def - Life In Marvelous Times
Poslední album Mos Defa "True Magic" se moc nepovedlo, Mos je zpátky s touhle tvrdou věcí, která ohlašuje jeho únorovou novinku "The Ecstatic".

Wiley - Cash In My Pocket
Rapuje to Wiley nebo britský premiér Gordon Brown? "Summertime" je pro rádia, "Cash In My Pocket" pro kluby.

Q-Tip - Move
Tipova "The Renessaince" se snad konečně dočká vydání a chybět na něm nebude ani věc, kterou mu produkoval ještě Dilla (už skoro tři roky po smrti). Ano, tak dlouho už je album hotové!

Termanology - Watch How It Go Down
Latino kid Termanology se modlí k Primovi a ten sestoupil a dal mu tenhle beat.

Top alba měsíce

Black Milk - Tronic
Black Milk - Tronic
Dlouho se spekuluje o tom, že Black Milk by mohl překročit hranice undergroundu a stát se novou velkou hvězdou. Ne snad, že by na to producent a rapper v jedné osobě neměl, podle "Tronic" se ale zdá, že se mu do toho moc nechce. Album postrádá popové singly, takže váš mladší brácha o něm asi ještě nějaký čas neuslyší. Po výtečném loňském "Popular Demand" působí novinka trochu uspěchaně, ale možná je to jen kulometným rapem detroitského MC. Jako rapper je skvělý, i když možná trochu monotónní, špičkové beaty jsou z úplně jiné ligy. Přesto to ale není album, které by spasilo hip hop, jen další skvělý počin z Detroitu.

14KT - The Golden Hour (Soundtrack)
14KT - The Golden Hour (Soundtrack)
Taky producent 14KT pochází z Detroitu, takže když si ho zařadíte mezi Dillovy žáky, nic na tom nezkazíte. Na "The Golden Hour (Soundtrack)" předvádí instrumentální hip hop vysoké kvality ve stylu "Donuts". Ingredience jsou stejné - chytré beaty a divné samply, album má navíc ambiciózní koncept. Po všech stránkách povedená věc.

Jazmine Sullivan - Fearless
Jazmine Sullivan - Fearless
Missy Elliott si může připsat další z dobrých skutků. Jazmine Sullivan objevila, pomohla jí s "Need U Bad", o zbytek se ale už postarala talentovaná zpěvačka z Filadelfie. Říkejte jí klidně nová Laureen Hill, Sullivan stojí suverénně rozkročená mezi soulem, dubem, popem, jazzem a ustojí i sampl z Daft Punk v "Dream Big". "Fearless" je chytré album, u kterého se nebudete nudit a rozhodně bude patřit mezi nejlepší r'n'b desky roku.

Yo Majesty - Futuristically Speaking...Never Be Afraid
Yo Majesty - Futuristically Speaking...Never Be Afraid
Militantní lesbické rapperky Yo Majesty by mohly leckomu způsobit potíže zažívání. Hned v prvním tracku "Fucked Up" rapují o tom, jaké by to bylo skvělé při sexu zažít trochu násilí a v podobně punkovém duchu se odvíjí i zbytek desky. Yo Majesty mají své kvality, ale o "Futuristically Speaking..." se lépe čte, než se poslouchá, deska je příliš dlouhá a hodně tracků si je až příliš podobných. Na druhou stranu jim přísluší pochvala za originalitu, něco takového opravdu neuslyšíte každý den.

Ne-Yo - Year Of The Gentleman
Ne-Yo - Year Of The Gentleman
Ne-Yo je vyhledávaný hitmaker, na "Year Of The Gentleman" ale konečně dokázal, že se nevyplatí podceňovat jeho pěvecký potenciál. Obě jeho předchozí studiové desky ho situovaly do vyjukaného teenagera a jemu už přitom táhne na třicet. Teprve na novince se představuje jako ideální milenec, partner, případně manžel. Album otevírá velká pecka "Closer" s 4/4 rytmem a na zbytku alba se střídají futuristický pop značky Stargate se retro-swingovými pokusy. A obojí mu sluší! Na můj vkus možná trochu sacharidu, ale jako popové album je to skoro dokonalé.

Jaro Cossiga - Hop'n'Nob
Jaro Cossiga
Pět českých beatboxerů se vydalo přímo do srdce hiphopové kultury - do newyorského Brooklynu. Společně s místními týpky tam natočili CD, které navazuje na loňský povedený Cossigův debut "Beat Appetit". Většina instrumentálních zvuků na "Hop'n'Nob" pochází z beatboxu a umění domácí špičky (kromě Cossigy ještě třeba Nasty a Freaky Jezus) lze jen obdivovat. Hudebně však mixtapes vesměs nepřekračuje hranice zvukové kuriozity. Hostují třeba Charlie One nebo Ivanhoe a spousta brooklynských rapperů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY