shop.musicserver.cz
Tata Bojs - Byla to dřevorubecká práce

Tata Bojs - Byla to dřevorubecká práce

Vydáno: 30.10.2008 05:00 v sekci Rozhovory - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Jeden ospalý říjnový den jsme měli sraz s částí Tata Bojs. Řeč v prostorách vydavatelství Warner Music se točila především kolem spolupráce s Ahn Triem a alba "smetana". Došlo i na festivaly a volby. Jak říká Milan Cais: "Někdy je potřeba absolvovat něco strašnýho, aby jsi věděl, že to už nikdy."

Tata Bojs a Ahn Trio
© tatabojs.cz
Začneme fádně - proč "smetana"?

Milan Cais:
Dvě věci. Je to slíznutí smetany ze všech našich desek. Pro nás to znamená i takový skrytý best of, který jsme pojmuli jinak. A také Bedřich Smetana je přítomen v Tata Bojs od roku 2000, kdy si půjčujeme z "Mé vlasti" intro. A tak nám přišlo dobrý po letech vzdát i tomuhle velkému českému skladateli hold. I když jsme tedy zvolili malé "s" na začátku...

A obal je proveden opravdovou smetanou?

Milan:
Ano, to jsou kresby smetanou na černé desce klavíru. My jsme po těch dvou bílejch deskách nechtěli udělat další bílou, i když by se to s tím názvem nabízelo.
Vláďa Bár: Takže jsme velmi originálně použili černou.
Milan: Pro mě i černá s bílou určitým způsobem symbolizuje oblast vážné hudby. Hlavně mi přišlo zajímavý kreslit smetanou. Z Divadla Archa jsme si půjčili klavír a polejvali jsme to smetanou. Pak jsme z několika zajímavých fotek seskládali to gró bookletu.

Věděli jste od začátku, že jen klasický výběr písniček nechcete?

Vláďa:
Pro nás to je bestofka, jenže se nám to nepodařilo prosadit na firmě jako oficiální best of. Takže musím bohužel říct, že ještě někdy v budoucnu vyjde klasický výběr od Tata Bojs. Pro nás je to best of, jen jinak pojmuté.
Milan: Když se nad tím zamejšlim zpětně, tak si řikám, že je na jednu stranu dobře, že se tomuhle projektu dala důležitost tím, že to právě není best of. Takhle je to deska, co se nedá pojmenovat ani jako naše řadovka, ani jako řadovka Ahn Tria, je to prostě taková odbočka pro nás všechny.

Party pro Ahn Trio rozepsal Marek Doubrava, vy jste nechtěli, aby si to holky samy chytily po svém?

Milan:
Nechceme je podceňovat, ale myslím si, že ony nejsou schopný si rozepsat party. Ony jsou vynikající hráčky, co zahrají všechno, co se jim předloží. Ale nejsou schopný si to napsat ani přemýšlet skladatelsky. Už na začátku říkaly, že potřebují, aby tam byl nějaký člověk, co ty party rozepíše. A nás přirozeně napadl Marek, protože s ním spolupracujeme léta. Když jim poslal první části, tak z toho byly nadšený, takže dál nebylo co řešit. Nakonec byl velmi důležitou částí celého toho soukolí.

Tata bojs a Ahn Trio
© tatabojs.cz
Koukali jste Markovi přes rameno?

Milan:
On měl na počítači takový srandovní program, kde to měl rozepsaný do not a ten program to dokáže nějak chemicky, všechny ty aranže, přehrát. Ale když tam je třeba nějaký glissando, tak to neumí, takže zahraje falešný divnozvuk. Museli jsme si to hodně představovat, ale věřili jsme mu.
Vláďa: Navíc ten zvuk smyčců byl úplně odpornej, znělo to jak první samply smyčců, co se dávaly do kláves.

Ahn Trio s vámi natočilo "smetanu" a za pár dní přiletí na koncerty, nedělá jim problém štreka Korea - ČR?

Vláďa:
Jim to nedělá vůbec problém, protože jsou zvyklé cestovat v průběhu roku pořád. Muzika je pro ně život a vlastně ani nemají rodiny. Přijde jim to tak normální.

A kdo jim platí letenky?

Vláďa:
My. (smích)
Milan: Když přiletěly na nahrávání, tak to šlo z rozpočtu na desku, teď na koncerty to bude z balíčku na turné. A to jsou hlavně vstupenky, proto se někomu možná zdají drahý, ale jiná cesta zvolit nešla.
Vláďa: Poskytujeme jim od ubytování po jídlo veškerý servis, aby se cítily dobře. Jinak by do toho asi nešly, jsou zvyklé na profesionalitu.

Co vás na tom projektu bavilo a nebavilo?

Milan:
Mě nejvíc baví počátek toho všeho, když jsme vymýšleli základní věci. To byl tvůrčí proces pro nás. Pak pokračoval tvůrčí proces pro Marka. Potom už to nějakým způsobem bylo vymyšlený, ale dostat se od tohohle bodu k tomu, kdy položíš hotový master na Warnerech, je šílený martyrium času, peněz a energie. Navíc už je to jenom taková rutina. Ale kdyby tady byl Dušan Neuwerth, tak by zase říkal, že pro něj bylo zajímavý, že jsme po "Nanoalbu" a "Kluci kde ste?" nahrávali po letech v kamenným studiu s velkýma prostorama. Je zajímavý, že na desce není jediný plug-in. Všechno, co je na albu, jsou přirozený dozvuky místnosti. Jak říká Dušan, je to taková dřevorubecká práce. Takhle se to dělalo dřív. Trochu jsme se báli, aby si ty dvě místnosti - studio Českého rozhlasu, kde nahrávaly holky, a Citrón, kde jsme nahrávali my - sedly. Ale prolnulo se to nádherně. Když "smetanu" posloucháš, je krásně rozpoznatelný každý nástroj včetně rozestavění hudebníků. Na to jsme dbali.
Vláďa: Takový to dýchání a vrzání místnosti, to všechno tam někde v pozadí je.
Milan: Pak zjistíš, že je nejtěžší převést nástroj přesně tak, jak zní.

Tata Bojs

Tata bojs
Pražská kapela z Hanspaulky letos oslavila dvacet let existence. Jádro tvoří bubeník a zpěvák Milan Cais s baskytaristou a skokanem Mardošou. Od roku 2002 je členem sestavy i kytarista Vladimír Bár, o dva roky později ke spolupráci přizvali pianistu Jiřího Hradila. S Dušanem Neuwerthem spolupracují od roku 1999. Debutovali v roce 1991 kazetou "Šagali, šagáli". Zásadní bylo ale až "Futuretro" s několika hity. Do první ligy se definitivně přehoupli s albem "Biorytmy". Ke koncepčnímu "Nanoalbu" natočili vynikající DVD se záznamem koncertu a jejich posledním řadovým zářezem je deska "Kluci kde ste?", na ní najdete i "Pěšáky". Píseň, za kterou letos obdrželi Anděla.

Jaký máte názor na spojovaní rockových kapel se symfonickými orchestry? Mně to připadá, že se pak kapela povyšuje na něco víc, než je.

Vláďa:
Někdy to dopadne jakž takž, ale většinou to končí naprostým patosem. Asi před rokem jsem viděl koncert Eltona Johna s nějakou filharmonií a to byl největší možný patos.
Milan: Když kapela neví co by, tak se spojí se symfoňákem a natočí něco "velkýho". Ale fanoušci chtějí slyšet hity v jiném provedení, proto to vzniká. A to my jim teď předkládáme, akorát po svém a komorně. Je to naše odpověď na tyhle giga koncerty se symfoňákama.

Víte o někom, kdo natočil desku takhle komorně jako vy?

Milan:
Ja vím, že třeba David Byrne měl podobný období se smyčcema a i s nima hrál výborný koncert v Arše. Ale jinak moc nevím.

Máte čas to s Ahn Triem vůbec nazkoušet?

Milan:
Na zkoušení budeme mít tři dny, ale ony snad už budou připravený z New Yorku. Prvních šest skladeb už jsme měli od roku 2006, kdy jsme s Ahn Triem hráli na Andělech a ty už jsme si tedy vyzkoušeli.

Jak hodláte naplnit stopáž koncertu?

Milan:
Zahrajeme celou desku plus dvě skladby, co se nevešly - "Divnosti" a "Pan Tečka". Potom asi ještě zahrajem nějakou naši a chtěli bychom, aby i holky něco zahrály samy. Mají třeba výbornou verzi "Heroes" od Bowieho.

Po tour s Ahn Triem končíte?

Vláďa:
Naopak, začínáme. (smích) Plánujeme u nás ještě nějaké koncerty na jaře a pak možná vydání desky v USA a v Koreji a holky by nás rády pozvaly na koncerty tam.
Milan: Ale linie elektrických Tata Bojs, co existuje dvacet let, samozřejmě nekončí.

Tata Bojs
© tatabojs.cz
Letos jste jeli hodně festivalů, to vás ještě baví? Hrát třeba i na obskurní Benátský noci?

Milan:
Tak to bylo hodně obskurní. Někdy je potřeba absolvovat něco strašnýho, aby si pak věděl, že to už nikdy. Ta pódia tam byla tak debilně, že nás přeřvávali nějaký Lordi a ty lidi tam na nás taky nebyli zvědaví. A před náma hrál Walda Gang. (smích) To je snad to nejbizarnější, co jsem za poslední dobu viděl. Ale bylo i dost bezvadných zastávek. Na Rock For People jsme hráli v krásný čas na druhý stage, kdy na nás přišlo hodně lidí z koncertu Offspring a skvěle si to všechno sedlo. Takže nás to jednoznačně baví.

Co říkáte na výsledky voleb?

Milan:
Já jsem byl na chalupě, takže mimo dění a dozvěděl jsem se to až v neděli. Samozřejmě zklamání velký.
Vláďa: Tak Paroubek se nebrání komunistům a může se s nima všude spojit, tak to se nám logicky nelíbí.
Milan: Mno, je to v prdeli prostě...

Milane, co jsi dělal v divadle V Celetné?

Milan:
Já jsem tam dělal "Labyrint světa a ráj srdce". To je samozřejmě užasnej kus sám o sobě a já byl pozvanej, abych dělal scénu, kostýmy a hudbu. Přišlo mi to jako velký sousto, ale zároveň jako výzva. Hudba se mnou dělal ještě Jura Hradil. Bylo dobrý, že jsem si v těch třech větvích mohl přihrávat. Bavilo mě to, protože to dílo je hodně košatý a já naopak to pojmul dost minimalisticky.

Plánuješ v tom pokračovat?

Milan:
Byla to pro mě první scénografie a bylo to zajímavý. Takže se tomu nebráním. A navíc je to zaplacený a ještě mě to baví.

NÁZORY
  • benatska (pepek, 30.10.2008 11:49) Reagovat

    Byl jsem rad ze jste na Benatsky byli - Lordi byli udesny, aspon jste byli nejaky protipol, navic kvalitativne vyse ;)

  • ... (Stardust, 30.10.2008 13:54) Reagovat

    huh...ta politická otázka - proč (???) ta je tam jak z jinýho vesmíru...

    • Re: ... (Tomáš Tenkrát, 30.10.2008 15:12) Reagovat

      Rozhovor probihal den po krajskych volbach, coz bylo v poznamce, kterou mi korektor smazal:) takze se to proste nabizelo... problem?:)

      • Re: ... (Stardust, 30.10.2008 19:23) Reagovat

        problém ani ne, rozhovor je to pěknej - ale tahle otázka mi tam nesedí...když si čtu rozhovor o kapele, která vydává nový album, nečekam vsuvku o už tak dezolátnim stavu český vlády. Ale to neřeš, projevil se jen muj mentální blok ;-)

  • ... (tele.kom, 30.10.2008 15:09) Reagovat

    aspoň je vidět že to jsou klucí inteligentní

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)
- Naživo: Tata Bojs zavzpomínali na album "Kluci kde ste?" a loučili se s klávesákem Jurou Hradilem (25.11.2022 08:22)
- Tata Bojs připomenou 15 let alba "Kluci kde ste?" vinylovou reedicí a speciálním koncertem (05.11.2022 16:23)
- Nové desky 24/2022 - od Foals přes Sigmu po Grey Daze s Chesterem Benningtonem (22.06.2022 13:10)
- Naživo: Kluci kde ste? aneb Jak Tata Bojs hráli v O2 universu (13.05.2022 11:57)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu