shop.musicserver.cz

Jizvy vkusu Petra Muka

Vydáno: 22.11.2000 05:00 v sekci Recenze - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Zdá se, že jizvy lásky se na tvorbě Petra Muka podepsaly více, než by bylo zdrávo... Více v recenzi jeho druhého sólového alba nazvaného "Jizvy lásky".

3/10

Jizvy vkusu Petra Muka

Celkový čas: 61:28

Skladby: Neusínej, Kdy se vrátíš, Stoupám Ti do hlavy, Říkám teď (anebo nikdy), Jsem knihou, kterou spálíš, Šalalala, Tančíš sama, Málo Tě znám, Ten den, ta noc, Ve vlnách, Letím do snů, Lásku poznáš jizvou, T.S., Nářek převozníka, Ona se brání, Zrcadlo

Kupte si nové album Petra Muka Jizvy lásky za skvělých 402,60 Kč na CD nebo za 244,- Kč na kazetě!

Po hubených létech se zdá blýskat Petru Mukovi na lepší časy. Není to tak dávno, co se v médiích vyznával z materiální chudoby, která mu nastala s koncem megaúspěšných uskupení Oceán a posléze Shalom. Muk se tehdy nechával slyšet, jak bez koruny v kapse brouzdá Prahou a jedinou potravou mu jest krása a genius loci Starého města. Všechno zlé však bylo k něčemu dobré a z období půstu vzešla tehdy (1997) první Mukova sólová (bezejmenná) deska. Proklamované nahlédnutí "toho podstatného v životě" skrze materiální chudobu sebou přineslo vpravdě písničkové album, o kterém interpret prohlašoval, že je celé složil na akustickou kytaru, čemuž nebylo, vzhledem k místy až folkovým aranžím, než nevěřit. Syntezátory se zdály zapomenuty, kritika nad deskou vlídně zaplesala, vydavatelská firma však již méně. Po komerční stránce se totiž album s prodejními trháky Shalomu nedalo srovnat ani náhodou. Zdálo se mi to tehdy logické a v duchu jsem dával Mukovi v jeho obratu od stadiónové produkce směrem k intimnějším a dospělejším polohám za pravdu.

Člověk však míní a zatím... Pocity, jež mě jímají nad druhým sólovým pokusem Petra Muka, jsou v lepších případech značně rozpačité, přimhouřím-li obě oči, jsem schopen k desce jako celku zaujmout neutrální stanovisko, toť ale vše. Těžko říci, jak se na psychice Petra Muka podepsaly jizvy od všech těch nezbedných lásek, kterými se to na desce jen hemží, mám však neodbytný pocit, že nové album zadělává především na pořádnou jizvu na Mukově, dosud celkem respektovaném, renomé zpěváka a interpreta.

Jak jinak si totiž vysvětlit tu místy opravdu velmi zatuchlou syntezátorovou veteš, kterou Muk nechal (dobrovolně?!) obalit většinu písní nového alba. Kdyby se jednalo a mladou vycházející hvězdičku, dal by se snad aranžérský balast "Jizev lásky " snést s vědomím debutanta, ovládaného "starými a protřelými strukturami" našeho pop průmyslu, ale takhle... Nezbývá než zatnout zuby a brát "Jizvy lásky" jako mužné a odvážné rozhodnutí naplno plout a splynout s tím nejstřednějším středním proudem nebo také jako snahu dosáhnout maxima (prodaných nosičů) s minimem prostředků (hudebních). Kdeže jsou časy bratrů Vozáryů či Petra Kučery, současný Mukův spolupracovník Michal Šetka (není to náhodou onen syntetizátorový "kouzelník" z byvší snaživé leč zoufale kýčovité a nepůvodní skupiny N-Sonic?) si libuje v těch nejprovařenějších klávesových rejstřících a kolovrátkových rytmech ze zlatého fondu českého popu let osmdesátých. Hudební doprovod úvodní "Neusínej", "Stoupám Ti do hlavy" případně "Ten den, ta noc" by takovému Pavlu Vítkovi dejme tomu v roce 1987 rozhodně slušel. Doufám, že za tím stojí pouze Šetkova a Mukova (?!) nostalgie po letech, kdy Depeche Mode ještě zářili mládím. V horším případě by muselo nastoupit podezření ze snahy svésti se na aktuální vlně zájmu o všechny ty Janečkovské zombies, které vévodily éteru v dobách minulých.

Naštěstí nepostihl syntezátorový mor všechny skladby alba a právě v těch, které jsou oproštěny od zmíněných oldies klišé, Muk boduje. Pomalé balady "Málo Tě znám" či "Tančíš sama" nejsou o nic méně pop za zbytkem alba. Nicméně jejich prostší, neotřelá aranžmá a pomalá tempa dají krásně vyniknout Mukově suverénnímu a bezkonkurenčnímu zpěvu, plnému typického patosu a vysokých fistulí. Nevím, kolik fanoušků Oceánu a Shalomu si koupí "Jizvy lásky", každopádně zmíněnými skladbami se Muk produkci svých předešlých skupin v klidu vyrovnává. Vůbec špatně nedopadla ani Černochovská coververze "Zrcadla", ačkoli se jedná o zřejmou úlitbu současnému trendu, její hřmotný kytarový sound působí na konci desky jako skutečný balzám. Sluší se snad připomenout, že Shalomovské covery Olympicu byli jedněmi z prvních svého druhu u nás, navíc na úrovni v běžném českém popu dosud nepřekonané.

Bylo by však smutné, kdybychom se s Petrem Mukem nadále setkávali jen jako s parazitem na písních druhých či jako se stárnoucí hvězdou časopisů pro náctileté slečny. Snad se s novou deskou finančně zahojí, alespoň do té míry, aby si tu další mohli pustit také jeho staří fanoušci. Mám na mysli ty, které na diskotékovou ambaláž a texty o dívce, "která v noci někam jezdí a někdo jí za to platí", nenachytá (nebo nachytá?).

Album: Petr Muk – Jizvy lásky
Hodnocení: 3/10
Celkový čas: 61:28
Skladby: Neusínej, Kdy se vrátíš, Stoupám Ti do hlavy, Říkám teď (anebo nikdy), Jsem knihou, kterou spálíš, Šalalala, Tančíš sama, Málo Tě znám, Ten den, ta noc, Ve vlnách, Letím do snů, Lásku poznáš jizvou, T.S., Nářek převozníka, Ona se brání, Zrcadlo


NÁZORY
  • Peťova hudba nestárne, je pro všechny (Shady Duloaz, 19.12.2001 11:51) Reagovat

    Nemůžu sice mluvit za druhý, ale myslím si, že tento člá nek je docela obyčejný drek. Je mi 16 a Petra Muka zbožňuju a o Michalu Šetkovi to bylo taky sprostý. Byla jsem na disce kde Peťa s Michalem a holkama zpívali a předvedli nejenom perfektní výkon, ale taky dokonalou improvizaci, protože vypadával prout. Velice mě mrzelo, že se Peťa Muk neumístil na Slavíkovi, protože ten playbackový úchyl Maxa si to nezasloužil. Pozdrav pro všechny fandy, pac, Shady Duloaz !!!

  • Tohle bylo trochu moc (Martin, 20.09.2002 22:02) Reagovat

    Myslím, že Petr zpívá a natáčí podle svého vkusu a že to dělá dobře. Syntetizátory nejsou vůbec špatná věc, když se umějí použít, což se povedlo. Pokud se někomu líbí jeho starší díla, prosím ale mě se zase třeba líbí to nové. Vlastně ať zpívá, co zpívá, jde to od srdce a to je správný.



  • To je tak,když někdo kritizuje a sám.... (Andrea..L, 25.11.2004 19:36) Reagovat

    Tenhle článek mě jenom utvrdil v názoru,že fakt dobrý hudební kritik neexistuje.Tohle s odpuštěním individum(v jemnější verzi)nemá o dobré muzice ani tucha.Petr Muk je nejlepší zpěvák a od zlata ho dělí jenom jméno Karla Gotta - ne muzika K.G., ale JMÉNO!!!!

  • Pét´á je fajn a žádné pitomé články ho nezlomí (Luciasek, 09.12.2004 15:11) Reagovat

    Myslím,že pan autor to pěkně,ale pěkně přepískl!!!Ono se totiž dobře kritizuje někoho,koho nemáte rád,že???Včera´jsem
    byla na koncertě v Ostravě L,AMOUR a bylo to teda SUPER.Náš Pét´a byl a bude super.A jestli se nelíbí vám,kritikům,tak nám,fandům se líbí a líbit bude!!!Tak at´ žije PETR MUK!!!

    • Re: Pét´á je fajn a žádné pitomé články ho nezlomí (Narcis, 06.04.2010 08:03) Reagovat

      To by mě zajímalo, kde dnes (rok 2010) ten váš Péťa vás, všechny náctileté slečny, má :-)

      Kolik má dnes Muk jako sólista fanoušků a kolik (od roku 1993 nehrající) Oceán? Počty by mohly zřejmě Petra Muka překvapit.

      I časem se potvrdilo, že Mukovo sólo kariéra je brak, zpětně ovšem i estrádová šaškárna.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Do Liberce zamíří hvězdy synthpopové scény. Headlinerem SEVER SYNTH CITY budou němečtí M.I.N.E (27.07.2023 14:16)
- Legendární "Déva" a "Eniel" se dočkají výročních reedic (16.11.2022 18:42)
- Religion Night vrátí na pódia alba "Eniel" a "Déva" (04.11.2022 18:26)
- Po dvaceti letech vychází v reedici třetí album Petra Muka "Dotyky snu" (27.10.2022 09:37)
- Nové desky 17/2022 - od Rammstein přes Bloc Party po Martina Garrixe (04.05.2022 08:30)
- Recenze: Oprášené "Jizvy lásky" Petra Muka nejsou bez chyb (22.12.2021 17:00)
- "Jizvy lásky" Petra Muka vycházejí v reedici s bonusy i na LP (21.11.2021 19:06)
- Video: Dušan Vozáry (Oceán): Z rychlé slávy jsme zdementněli (28.02.2021 18:12)
- Nový remix "Doteků v zemi" láká na reedice desek Oceánu (26.10.2020 11:19)
- Oceán na podzim připomene alba "Dávná zem" a "Pyramida snů" (25.08.2020 17:28)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu