Nové desky pro 44. týden

26.10.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Nové desky tentokrát září všemi barvami, i když ty rockové a popové převládají. První skupinu zastupují The Cure, Snow Patrol, Ryan Adams či domácí Kabát s novým DVD. Druhá skupina je reprezentovaná silnou dvojicí Anastacia a P!nk. Okrajové žánry se pak pyšní jmény jako Andrea Bocelli či Jazzanova.
Pokud se v pondělí 27. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

The Cure - 4:13 Dream (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

The Cure - 4:13 Dream
Když se vyrojily první zprávy o novém albu The Cure, vypadalo to, že přinese hned dva disky a že se bude vybírat z třiatřiceti nahraných skladeb. Tento počet by tak pomalu korespondoval s délkou působení skupiny na hudební scéně. Nakonec z původního konceptu sešlo a tak příznivci kapely se musejí v balení "4:13 Dream" spokojit se řadou třináctek. Toto magické číslo naleznout jak v názvu, tak v pořadí desky, a kotouček s sebou přináší třináct písniček, z nichž prvních pět nabízejí The Cure na svém MySpace.com. Těžko říct, zda je to pro fanoušky dobře, či špatně, nicméně se kapela s novinkou vrací někam ke své hitové éře v osmdesátých letech a k lehce parodickému stylu. K tomu nejspíše přispěl i mladý a poněkud rozpolcený producent Keith Uddin, který se na jedné straně stará Nicka Cavea, No Doubt či Oasis a na druhé straně spolupracuje s Blue, Atomic Kitten či Leonou Lewis. Ovládáte-li dobře angličtinu, písničky skladbu po skladbě popsali kolegové z Billboard.com.


Anastacia - Heavy Rotation (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Anastacia - Heavy Rotation
Královna pop soulu nebo-li Anastacia se po eponymní desce z roku 2004 odmlčela na poměrně dlouhou dobu. Tuto svoji hibernaci přerušuje nyní albem "Heavy Rotation", které roztáčí po velké škále žánrů a hudebních stylů, což koneckonců naznačuje již pouhý výčet producentů. Latino zastupuje Lester Mendez, evropský pop rock Guy Chambers, r'n'b Ne-Yo, hip hop v kombinaci s popem J.R. Rotem, soul Sam Watters a korunu všemu nasazuje ještě Rodney Jerkins. Anastacie se však nebojí ani elektroniky a tanečních rytmů. Prozatímní reakce na desku jsou velmi rozporuplné. Zatímco někteří kritici o ní hovoří, jako o nejsilnější nahrávce Anastacie, nemalý počet ji zařazuje do průměru až podprůměru. Na svém webu vám Anastacie prozradí něco o nahrávání desky a především se ukáže nahá v klipu k prvním singlu "I Can Feel You". Ten ještě s dalšími třemi písničkami můžete slyšet na jejím MySpace.com.


Snow Patrol - A Hundred Million Suns (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Snow Patrol - A Hundred Million Suns
Snow Patrol nachystali po dvou letech novou řadovou desku "A Hundred Million Suns". Tato v pořadí pátá studiovka obsahuje celkem jedenáct nových kousků. Jako první singl skupina vybrala "Take Back The City" a v neděli 26. října muzikanti odstartovali osmačtyřicetihodinové turné "Take Back The Cities Tour". Koncertní šňůra čítá čtyři irské koncerty. Muzikanti ke skladbě natočili i videoklip, na který se můžete podívat contactmusic.com. Za produkcí novinky stojí Jacknife Lee, který spolupracoval například U2 a R.E.M. Nahrávání materiálu probíhalo ve studio Hansa v Berlíně a materiál, který vznikl, se bude od ostatních desek odlišovat. Nové písně mají být radostnější; místo toho aby frontman Gary Lightbody popisoval konec vztahu, zaměřil se na jeho úspěšný průběh.


Ryan Adams & The Cardinals - Cardinology (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní country / rock

Ryan Adams - Cardinology
Americký zpěvák, skladatel a multi-instrumentalista Ryan Adams se svojí kapelou The Cardinals v poslední době vydatně zásobují své příznivce novými počiny. Po dvou loňských albech, letos přidávají další s názvem "Cardinology". Na něm se opět pohybují na indiferentní hranici mezi country a rockem v jejich alternativních podobách. Navíc podle prvního singlu "Fix It", jenž jako jediný album prozatím reprezentuje a nadšeného ohlasu časopisu Rolling Stone, lze usuzovat, že novinka daleko více směřuje k rocku, konkrétně tomu klasickému. Zmíněný singl "Fix It" hraje například na Adamsově MySpace.com.


Pink - Funhouse (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Pink - Funhouse
Novinka "Funhouse" od zpěvačky a skladatelky Pink je v pořadí jejím pátým studiovým albem. Fanoušci si na něj museli počkat dva roky, ale už první singl "So What", vydaný v srpnu, předznamenal velký úspěch. Jednoznačně obsadil první příčky hitparád na obou březích Atlantiku a v historii zpěvaččiné kariéry se setkal s největším úspěchem. Možná za to může z části fakt, že tato deska je pro Pink zatím nejosobnější zpovědí; přípravy alba se kryjí s obdobím, kdy se rozváděla s manželem Coreym Hartem. Sama zpěvačka je však nejvíce pyšná na skladbu "Crystal Ball", která se přímo váže k rozvodu. "Funhouse" obsahuje celkem dvanáct skladeb. Dvě z nich si můžete poslechnut na MySpace.com. Na oficiálních stránkách zpěvačky se můžete podívat na videoklip "So What"


Zuzana Smatanová - Live DVD (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Zuzana Smatanová - Live
Zuzana Smatanová patří bezpochybně mezi nejvýraznější slovenské zpěvačky posledních let a po třech řadových albech si splnila jeden malý sen - natočit koncertní DVD. Loni vyjela na své první velké turné po osmi slovenských městech a ve čtyřech z nich (Košice, Ružomberok, Nitra a Bratislava) by natočen záznam. Ten je nyní sestříhaný do uceleného koncertu a připravený pro DVD z jednoduchým názvem "Live". Vedle koncertu samotného kotouček přinese i dokument, rozhovor, doposud nezveřejněné fotografie a videoklipy. Kdo by náhodou nevlastnil DVD přehrávač, nemusí si zoufat - "Live" vychází i v klasické audio podobě.


Bloc Party - Intimacy (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock

Bloc Party - Intimacy
Britští Bloc Party nachystali po roce čekání nové řadové album "Intimacy". Na třetí studiovce se podíleli producenti Jacknife Lee, který spolupracoval také se Snow Patrol či R.E.M. a Paul Epworth, který je zase známý například z kolaborace s Primal Scream. Společně vytvořili čtrnáct nových písní a některé z nich si můžete poslechnout na MySpace.com webu kapely. Hudebně novinka přinese trochu art rocku z dob "Silent Alarm" a elektronických elementů, jež byly partné už ze singlů "Flux" a "Mercury". První jmenovaný vyšel v listopadu minulého roku a druhý letos v srpnu. Z nedávno vydané ochutnávky "Talons" je zase patrný velký vliv big beatu. Do obchodů se deska dostane hned v několika edicích, Kromě klasického CD může posluchač zvolit limitovanou verzi, kerá bude čítat navíc několik skladeb. K dostání budou také vinylové desky. Pro zajímavost dodejme, že do textu písně "Ion Squar" členové skupiny začlenili verše z básně E. E. Cummingse "I Carry Your Heart With Me".


Jazzanova - Of All The Things (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: nu-jazz / chillout

Jazzanova - Of All The Things
Šestičlenná berlínská formace několika DJů a producentů Jazzanova kombinující dohromady jazz, taneční beaty, downtempo, latinské elektro rytmy či všemožné samply se hlásí s novinkou "Of All The Things". Ačkoli je jejich diskografie dosti bohatá, ve své podstatě se jedná o teprve druhé vlastní album, které navazuje na šest let starý debut "In Between". Po kompilací remixů a mixů se opět vrátili k nahrávání se skutečnými muzikanty a vokalisty. Na desce hostuje řada méně známých hostů jako Leon Ware, Dwele, Phonte, Paul Randolph, Ben Westbeech, Jose James a další. Část "Of All The Things" umístili pánové na své MySpace.com.


Kamil Střihavka - 365 (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Kamil Střihavka - 365
Český zpěvák Kamil Střihavka pyšnící se přízviskem "rockový Ježíš" vydává po šesti letech novou sólovou nadílku "365". Přípravy probíhaly za pomoci kapely Leaders! ve studiu Svárov. Zde vzniklo devět písní, jejichž autorem a současně producentem je sám Kamil. Prvním singlem se stala sklada "Tvou vinou" a již nyní rotuje v rádiích. Do konce měsíce října by do vysílacích programů televizí měl dorazit i videoklip. Křest a alba a koncert proběhne 4. listopadu v Praze v Retro Music Hall. V plánu je i koncertní turné.


Andrea Bocelli - Incanto (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: opera / klasická hudba

Andrea Bocelli - Incanto
Italský tenor Andrea Bocelli se po spolupráci s nejrůznějšími hvězdami populární či jazzové hudby vrátil do své rodné Itálie, tedy hudebně. Všech čtrnáct skladeb totiž má svůj původ na Apeninském poloostrovu a na nedaleké Sicílii, konkrétně pak v Neapoli. Albem "Incanto" pak chce vzdát i hold slavným italským tenorům své doby. Vyčerpávající povídání o albu i o jednotlivých písničkách a ukázky všech skladeb na "Incantu" můžete poslouchat, respektive číst na Bocelliho oficiálních stránkách.


Axel Rudi Pell - Tales Of The Crown (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Axel Rudi Pell - Tales Of The Crown
Německý kytarista Axel Rudi Pell vydává se svou skupinou novou řadovou desku. "Tales Of The Crown" přináší posluchači deset nových skladeb, přičemž ukázky všech z nich si fanoušci mohli stáhnout prostřednictvím webu kapely. Jedná se v pořadí o osmnácté řadové album a vydatně s ním pomohl Charly Bauerfeind. Vokály na desce obstaral Charly Bauerfeind, který se podílel i na předchozích deskách, klávesy Ferdy Doernberg, baskytaru Volker Krawczak a za bicí usedl Mike Terrana (ex-Rage). Posluchači se mohou těšit na mistrné kytarové party a odkazy na osmdesátá léta.


Celine Dion - My Love: Essential Collection (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Celine Dion - My Love: Essential Collection
Celine Dion v poslední době prožívá velký comeback. Její světové turné je nejen hojně navštěvované, ale především velmi chválené, podobně jako její deska "Taking Chances". Do předvánočních nákupů navíc vypouští nově i kolekci hitů "My Love: Essential Collection". V ní se nedostane pouze na písničky, které nalezneme na řadových deskách, ale i na některé "novinky". V první řadě je to doposud nevydaná "There Comes A Time", dále živá verze "My Love", nebo "Dance With My Father" z tribute alba "So Amazing: An All-Star Tribute To Luther Vandross" a nakonec jí podobná "I Knew I Loved You" z dalšího tributu "We All Love Ennio Morricone". Po celém světě vychází album v několika vezrích, včetně speciální pro Francii, ale jistě se dá doporučit dvou disková verze, kterou seženete i u nás, ovšem pod názvem "My Love: Ultimate Essential Collection". Zde místo osmnácti songů najdete rovnou dvojnásobný nášup.


Iveta Bartošová - 22 (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Iveta Bartošová - 22
Iveta Bartošová na sebe v poslední době strhávala pozornost více svými problémy a svatbou, než muzikou a tak mohly zapadnout informace o Jsem zpátky Tour 2008, které bylo přese všechno vyprodané. Po něm se Iveta zavřela do studia, aby spolu s producentem a muzikantem Kájou Maříkem připravila svoje nové studiové album "22". Mezi autory se vedle Maříka objevují jména jako Petr Šiška, Bohouš Josef či Lou Fanánek Hagen. Název alba v mnoha bodech ozřejmuje sama zpěvačka zde. Podle zpráv by měla novinka v sobě kloubit moderní styl s tím, co fanoušci od Ivety očekávají. Prvním singlem z alba je skladba "Jako Fénix", ústřední píseň z připravovaného muzikálu "Mona Lisa", ve kterém bude hrát Iveta hlavní roli.


Kabát - Corrida 2007 Live DVD (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Kabát - Corrida 2007 Live
Obchody s hudbou třeste se! Teplický Kabát vydává svůj další počin a tak můžete očekávat, že se dveře netrhnou. Tou novinkou je rok avizované DVD "Corrida 2007 Live", které se ohlíží za loňským turné k desce "Corrida" a to záznamem pražské zastávky na Lehkoatletickém stadionu Slávie. Vedle osmdesátiminutového koncertu a půlhodinového dokumentu kapela slibuje například i 3D menu a limitovanou edici. Ta je balena v exklusivní krabici a navíc obsahuje 64stránkovou knihu s fotkami z turné a speciální edici Back Stage Passu. Kratičkou ochutnávku můžete koštovat na webu kapely.


N.W.A. - N.W.A. And Their Family Tree (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: gangsta rap / hip hop

N.W.A. - N.W.A. And Their Family Tree
Americká skupina N.W.A. si jistě zaslouží označení legenda rapu. Byli první, komu se podařilo komerčně uspět s gangsta rapem a z jejich řad pochází takové jména jako Dr.Dre, Eazy E, Ice Cube, MC Ren nebo Yella. Album "N.W.A. And Their Family Tree" je takovou neobvyklou kompilací, která se ale nezaměřila pouze na písničky skupiny samotné, ale i na sólové věci jednotlivých členů a na následovníky tvorby N.W.A., a tak vedle skupiny samotné tu najdeme jména jako Snoop Dogg, Bad Azz, Yo-Yo a další. Několik krátkých ukázek je ke slyšení na internetovém obchodě Amazon.com.

V krátkosti - mluvené slovo

  • Miroslav Horníček by se letos dožil devadesáti let a není lepšího způsobu, jak si ho připomenout, než jeho "Hovory H". Ty nyní v jejich kompletní podobě na třech CD vydává nakladatelství Supraphon.
  • Bude jen málo těch, kteří nečetli "Lovce mamutů" od Eduarda Štorcha. Nyní můžou všichni zavzpomínat na toto klasické dílo i jinou formou. Na třech CD vychází jeho audio podoba v podání Petra Kostky, Michala Dlouhého, Ondřeje Kepky, Bronislava Poloczeka a Michala Pavlaty.

Dále vychází:

ABBA - The Albums (Universal)
Anthony Green - Avalon Deluxe Edition (Warner Music)
Antonín Dvořák - Best Of Czech Classics (Supraphon)
Bloodbath - Nightmares Made Flesh/Re (EMI)
Bloodbath - Resurrection Through Car/Re (EMI)
Buzzcocks - A Different Kind Of Tension (EMI)
Buzzcocks - Another Music In A Dif/Limit (EMI)
Buzzcocks - Love Bites /Limited (EMI)
Catamenia - VIII (Mystic Production)
Crawford R. & Sample J. - No Regrets (Universal)
Darkane - Demonic Art (Mystic Production)
Demolition Hammer - Epidemic Of Viol/Re (EMI)
Demolition Hammer - Tortured Exist/Re (EMI)
Destinations Calling - Invisible Walls (Mystic Production)
Doky Chris Minh - Jazz Life/Best Of (EMI)
Duran Duran - Rio/Classic Albums Ed.08 (EMI)
Edens Curse - The Second Coming (Mystic Production)
Eduard Štorch - Lovci mamutů (3CD) (Supraphon)
Elina Garanca - Seherezada/Fantastic.Symf. (Universal)
Girls Aloud - Tangled Up Tour 2008 (Universal)
Glorior Belli - O'Laudate Dominus (Mystic Production)
Isabel Bayrakdarian - Gomidas Songs (Warner Music)
Jane Monheit - The Lovers, The Dreamers.. (Universal)
Jimi Hendrix - Are You Experienced (Universal)
Johnny Cash - Cash For Kenya - Live In Johnstown (Universal)
Labelle - Back To Now (Universal)
Leoš Janáček - Z Mrtvého Domu (Supraphon)
Machine Head - The Blackening (Tour Edition) (M.A.B.Records)
Magazine - The Peel Sessions (EMI)
Marillion - Official Bootleg Box Set (EMI)
Michal David - Dance Songs (Sony BMG)
Miroslav Horníček - Hovory H (3Cd) (Supraphon)
Nicola Conte - Rituals (Universal)
One Man Army & The Undead Quartet - Grim Tales (Mystic Production)
Opak - Studio (EMI)
Order Of Ennead - Order Of Ennead (Mystic Production)
Patricia Petibon - Mozart / Haydn / Gluck: Amoureuses (Universal)
Runemagick - Dark Dead Earth (EMI)
Různí - Anglické Jahody (soundtrack) (Sony BMG)
Různí - Quantum Of Solace (soundtrack) (Sony BMG)
Různí - Radio Beat Doporučuje díla českých mistrů 5 (Supraphon)
Různí - Rozprávky (Sony BMG)
Různí - The Best Of Bond (EMI)
Různí - Club Dance 08 (Universal)
Různí - Ultimate R&B 2008 (Universal)
Různí - Mladá vlna (Universal)
Rytmus/Kontrafakt - Rytmus A Kontrafakt (EMI)
Sacramentum - Abyss Of Time (EMI)
Sluk - Nejkrásnější slovenské lidové písně (Warner Music)
Stonegard - From Dusk Till Doom (Mystic Production)
Sylosis - Conclusion Of An Age (M.A.B.Records)
The Clash - Live At Shea Stadium (Vinyl) (Sony BMG)
The Grateful Dead - Rocking The Cradle, Egypt 1978 (Warner Music)
Unleashed - Viking Raid 91 (EMI)
Yvetta Simonová - Dárek na památku (Supraphon)
Zonaria - The Cancer Empire (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY