shop.musicserver.cz

Radiohead v duhách - rok poté

Vydáno: 14.10.2008 05:00 v sekci Na okraj - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

V pátek to bude přesně rok, co Radiohead vydali své poslední album "In Rainbows". Udělali to značně neobvykle přes svoji webovou stránku a s dobrovolnou cenou. To snad není ani potřeba připomínat. Jak se ale tento přelomový krok podepsal na hudebním průmyslu v posledních dvanácti měsících?

Radiohead
© EMI
"Mám rád lidi z naší nahrávací společnosti, ale nastal čas, kdy se musíme zeptat, jestli je ještě vůbec potřebujeme," vysvětloval Thom Yorke v časopise Time, proč se Radiohead rozhodli "In Rainbows" vydat sami. Hudební publicisté mu nadšeně aplaudovali a mluvili o úsvitu nové éry, v níž už nebudou potřeba vydavatelské molochy. Radiohead experiment vyšel na jedničku. Mohli se spolehnout na dostatek oddaných fanoušků a neobvyklý krok jim navíc zdarma zajistil nevídanou publicistu. Žádný div, že se po nich několik jejich kolegů začalo opičit.

"Trik značky Radiohead" během posledního roku použili třeba Bloc Party nebo David Byrne a Brian Eno, úplně první, kdo ho vyzkoušel, byl ale Trent Reznor z Nine Inch Nails. Svoje společné album s rapperem Saulem Williamsem "The Inevitable Rise And Liberation Of NiggyTardust!" připíchl na internet zdarma, ale kdo chtěl, mohl si připlatit za lepší verzi pět dolarů. Obdobně to bylo s jeho dalšími deskami "Ghosts I–IV" a "The Slip". "Díky za trvalou podporu - tohle platím já," hlásil na webu při vydání druhé zmiňované desky. Vyplatí se mu vůbec rozdávat nahrávky a spoléhat na nejoddanější fanoušky, kteří si koupí drahou luxusní verzi? Zdá se, že ano. A Reznor se v březnu pochlubil, že za prodej různých verzí "Ghost" přibylo do jeho kapsy přes jeden a půl milionu dolarů.

Nine Inch Nails
© frontrowking.com
Reznor i Radiohead si tento postup mohli dovolit, protože jde už o zavedené interprety a vlastně se jim jen podařilo dotáhnout do konce to, o co se už dříve snažili třeba David Bowie nebo Prince. Co ale s neznámými kapelami, které o sobě musí nejdříve dát světu vědět? Jim "In Rainbows" pomohlo nepřímo tím, že posílilo důvěru v internetové nákupy. Letos se roztrhl pytel s různými neortodoxními způsoby prodeje přes komunitní servery, jako jsou MySpace.com, Last.fm či YouTube.com, které by časem mohly konkurovat největším on-line prodejcům typu iTunes nebo Amazon.

Velké nahrávací společnosti byly k internetu vždy trochu nedůvěřivé, po "In Rainbows" ale zjistily, že už nelze dále přehlížet internet jako marketingovou zbraň hromadného použití. Dobrým důkazem jsou MP3 singly, které jako promo začaly na internet k bezplatnému stažení umisťovat i dříve velmi zdrženliví giganti. Že Coldplay umístí na svůj web ke stažení skladbu "Violet Hill", která se o pár týdnů později stane prvním americkým singlem jejich desky? Do dnešního dne zcela neslýchané. Stejně jako to, že ačkoliv si skladbu stáhnou dva miliony lidí, velký zájem je i o následující oficiální singl, jenž si koupilo dost lidí na to, aby se vyšplhal na osmičku britského žebříčku.

Katy Perry
© katyperry.com
Ne všechno se ale změnilo. Měl-li být "In Rainbows" poslední hřebíček do rakve velkých nahrávacích firem a jejich zastaralým marketingovým metodám, pak letošní úspěch Katy Perry je vyrovnáním kyvadla. Zoufale obyčejná zpěvačka se na vrchol popularity dostala podle všech starých dobrých příruček o tom, jak se dělá hvězda (krotká provokace, rádoby skandální rozhovory a v neposlední řadě bezduchá hudba podle šablon). A že dnes zdobí obálky stejných hudebních časopisů jako před rokem Radiohead, je krutá ironie. Přesto všechno ale hudební průmysl žije skutečně v roce "jedna po In Rainbows". Koneckonců Katy Perry prodala několikanásobně více singlů (digitálních, samozřejmě) než své debutové desky "One Of The Boys".

NÁZORY
  • dsa (dsa, 14.10.2008 14:48) Reagovat

    Co jsem slyšel, tak radiohead nějak moc nadšeni nebyli z internetového prodeje In Rainbows a že to byl docela propadák, proto nidke nebyla zveřejněna oficální čísla kolik lidí zaplatilo, a jaká byla celková částka vybraná od fanoušků, kteří si album stáhli.
    I když co se divit, chtít peníze za 160kbps MP3....


    • Re: dsa (telekom, 15.10.2008 21:15) Reagovat

      mám dojem že ale čerpáš z dezinformace způsobená špatným překladem tiskové zprávy kterou teda hlásali i tady na musicserveru.. ve skutečnosti thom yorke doslova řekl, že to byla nejpozitivnější věc jakou kdy udělali

      • Re: dsa (telekom, 15.10.2008 21:16) Reagovat

        btw.. http://radiohead.com/deadairspace/index.php?a=303

        • Re: dsa (xy, 16.10.2008 12:13) Reagovat

          Samozrejme, ze to MUSELI za pozitivni vec oznacit. Ale podle cisel, ktere byly k dispozici, to bylo pomerne velke zklamani. A nejde tady o horsi bitrate. Existuji statistiky porovnavajici pocet stazeni ze stranek Radiohead a z ruznych p2p siti, kde byly k dispozici stejne nekvalitni mp3. Cisla byla pomerne neuprostna. Navic je treba pocitat s tim, co je v clanku naznaceno - ohromna publicita, protoze slo o prvni pokus. Spouste lidi navic pripadalo hloupe nedat nic. Az bude takovych nabidek na dobrovolnou cenu na webu tisice, lidi si zase zvyknou brat si to zadarmo primo od interpreta. Tak to proste je.

          • Re: dsa (telekom, 16.10.2008 15:43) Reagovat

            Otázka je co považuješ za zklamání... Když si NIN vydělali za album bez vokálů 1,5 miliónu tak s tím že Radiohead jsou podle mě komerčně úspěšnější kapelou, i kdyby to byli třeba tři milony. Jsou to peníze které jdou přímo jim do kapsy. Nevím jestli by z prodeje alba u nahrávací společnosti vytřískali více peněz, když si nahrávací společnost bere z jendoho cd 80%. A to že si lidé stahují alba z p2p sítí je naprosto běžná věc se kterou již kapely musí chtě nechtě počítat. Kdyby se Radiohead rozhodli vydat album běžnou cestou bylo by to s těmi čísli ještě horší..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trent Reznor: "Streamovací služby jsou pro umělce smrtelnou ránou" (13.04.2024 14:38)
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Recenze: "A Light For Attracting Attention" od The Smile je víc než jen volné pokračování Radiohead (19.05.2022 08:00)
- The Smile Thoma Yorka konečně ohlásili debut (21.04.2022 13:14)
- Video: Katy Perry se v živáku "When I'm Gone" převlékla za muchomůrku (03.02.2022 12:13)
- Audio: Ze spolupráce Katy Perry a Alessa vzešla energická klubovka "When I'm Gone" (04.01.2022 17:04)
- Video: Radiohead si do klipu "Follow Me Around" pozvali Guye Pearce (08.11.2021 18:42)
- Radiohead vydají desky "Kid A" a "Amnesiac" ve společné reedici (08.09.2021 13:26)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu