shop.musicserver.cz
Letopisy království bohémských rapsodií (část první)

Letopisy království bohémských rapsodií (část první)

Vydáno: 13.10.2008 05:00 v sekci Komentované diskografie - Jaromír Merhaut | foto: queen.musichall.cz

Nové, kontroverze vyvolávající album Queen + Paula Rodgerse a turné se zastávkou v Praze nás přiměly k pamětnickému ohlédnutí. Název parafrázuje památný článek Jaromíra Tůmy v Melodii. Žádný světově proslulý interpret neobsáhl tak široké žánrové rozpětí jako Queen: od hardrocku po disco.

Jsem starej rocker, Queen jsem poznával od roku 1974 takříkajíc v přímém přenosu, v mém mládí pro mne byli synonymem pro nespoutanou hledačskou originalitu. O to hůře jsem vnímal kroky čtveřice do kalných vod mainstreamu, kdy se z hybatelů stali zprvu jen kolečkem v mašinérii komerčně kalkulovaných trendů hudby pro masy. Byl jsem rád za vzestup v druhé polovině osmdesátých let, slzel štěstím v Budapešti, jásal při "Innuendu", posmutněl smrtí Freddieho. Dnes si Queen užívám s nadhledem celé, se všemi výkyvy, nicméně pro komentáře jsem se snažil rozpomenout na své ostřejší dobové vnímání. A bodové hodnocení tentokrát nečekejte. Tolik úvodem na vysvětlenou k prvnímu dílu seriálu.


Queen (1973)
Queen - Queen
I přes určitou syrovost, danou mimo jiné tím, že kapela měla repertoár natvrdo zažitý z usilovného koncertování, definuje jednička podstatu raných stylotvorných studiovek Queen: vrstvené a divoce najížděné vokály, až operní zpěvohry, klouzavý tón "krbové" kytary, bohaté harmonie a pompéznost. Typické jsou "Liar" a "My Fairy King". Coby mladý hardrocker jsem hned ocenil i "Doing All Right", flamengem zpěněnou "Great King Rat" a sabaťárnu "Son & Daughter". Úvodní "Keep Yourself Alive" mi připadala ve svém úprku vždycky trochu škobrtavá, na rozdíl od zepelínovského se mi pod kůži nedostal Taylorův přespěchaný rokenrolek "Modern Times Rock'N'Roll" ani zpívánka "Jesus" a k ní přilíplá "Seven Seas Of Of Rhye". Určujícím prvkem soundu prvotiny byla, vedle pronikavého Mercuryho hlasu, Mayova zpěvavě kvílivá kytara, která svým originálním tónem zmátla i slovutné recenzenty. Ti ji považovali za syntezátor.


Queen II (1973)
Queen - Queen II
Na druhém albu se Queen pod produkčním vedením Roy Thomase Bakera naplno otevřeli studiovým možnostem. Brian začal vrstvit a splétat své kytary, přibyly akustické vyhrávky, do popředí se dostalo Freddieho piáno i různé efekty, chorusy doslova rozkvetly. Queen na "II" významně posunuli hranice rocku, aniž si toho tehdejší širší veřejnost a hudební tisk výrazněji všimli. "Queen II" je pro mne zcela zásadní album. Byla mým prvním dotykem s queenovskou čaromuzikou. Dodnes si pamatuju omamný první poslech elpíčka (pro mě) neznámé kapely, pozvolný příchod procesí za zvuků pohřebního marše, náhlý, až na kost proříznutý ječák, příval tónů, úlekové dynamické přechody, neslyšené kytarové laufy, gigantické bicí. Ruce se mi chvěly při otáčení elpíčka na druhou, Mercuryho stranu. Několik týdnů jsem téměř neposlouchal nic jiného, kamarádi se svými magneťáky si u mě podávali kliku, stylově čistý přebal vévodil mé sbírce.


Sheer Heart Attack (1974)
Queen - Sheer Heart Attack
Třetí elpé završilo první rozpukové queenovské období, pro mne i nejkrásnější, protože kapela hrála především pro nás mladé rockery: tvrdě i artově, a nemuseli jsme se o ni dělit s masami trendařů, čajařů a bab. Podbízivá "Killer Queen" byla natolik nenápadně schovaná mezi skalami a tůňkami, že jsme její roli trojského koně neodhalili. Celistvé, v několika vlnách gradované troskladbí "Tenement Funster", "Flick Of The Wrist" a "Lily Of The Valley" se stalo mým tehdejším hudebním vesmírem, zhuštěným na plochu osmi minut, královskou neutronovou hvězdou, předzvěstí budoucnosti. U "Sheer Heart Attack" mi obzvláště chybí vinylový rituál, to labužnické čekání, až plavný tichý pohyb jehly přetne stratosférický Roger v úvodu "In The Lap Of The Gods" a předestře b-stranu v celé její kráse. Speedová "Stone Cold Crazy", pár miniatur a grandiózní finále "She Makes Me" / "In The Lap Of The Gods" (revisited) s neskutečnými sbory, společně charakterizují promyšlenou, oproti "II" náladově i koncepčně rozevlátější dramaturgii, kombinující větší celky i samostatné písničky.


A Night At The Opera (1975)
Queen - A Night At The Opera
Dokonalost sama. Album tak pestré a hravé, že si přejete, aby nikdy neskončilo. Jak říká Brian: queenovský Seržant. Po všech stránkách zlomové dílo. Kaleidoskop melodií a muzikantských fórků napříč žánry: rvavá pecka vedle pohodového kabaretu, pavučinová něha i kamenný hardrock, miniopera, hitůvka. A všechno do sebe bezešvě zapadá jak u Clarkova monolitu. Kapela se posunula vpřed zejména výrazově, její projev získal na lehkosti, aniž by ale utrpěla bombastičnost a jedinečnost stylu a soundu. I Freddie ukázal světu nové fasety svého briliantového vokálu. O "Bohemian Rhapsody" by se daly psát romány. Podělím se s vámi o jeden z životních hudebních zážitků. Byl teskný podvečer, Silvestr 1975, když jsem v karlovarském kasinu Dvory na svém sovětském tranzistoráčku Sokol 4 poprvé "Bohémskou"naladil, a do novoročního rána neopustil. Dál a dál jsem ji lovil na všech vlnách a zelená bažina se proměnila v nezapomenutelnou Noc v opeře.


A Day At The Races (1976)
Queen - A Day At The Races
Den a Noc jsou jak náušnice do páru. Obě alba mám v krvi ze stovek poslechů. Obě byla komponována i nahrávána de facto souběžně, i samotní hudebníci je berou jako dvojčata než jako předchůdce a následníka. "A Day At The Races" je tak trochu neprávem označována za obyčejné pokračování "A Night At The Opera". Čtyřku a pětku vnímám jako black a white stranu dvojky, jako celek. Náladově i žánrově je to opět pestrý pelmel: hardrock, gospel, opera, piánko, valčíček, atd. Všechno zahrané a zazpívané jak z partesu. Rád bych zdůraznil Mayův kytarový orchestr, kdy jen s pomocí svých strun dokázal napodobit, co se mu zamanulo, od pikoly po tubu. Síla queenovské muziky dokázala svést na scestí i soudruha útvarového zástupce pro kulturu, vyznavače klasiky, co nás pravidelně peskoval, jaké to posloucháme pokleslé žánry. Jednou takhle šel kolem, zrovna když z kinobedny hrála full forte "Somebody To Love", a už zůstal. Vyposlechnul Dostihy až do posledního akordu "Teo Torriate", cigaretku nabídnul i zapálil. A Noc i Den si nechal spiklenecky nahrát.


News Of The World (1977)
Queen - News Of The World
"News Of The World", takříkajíc v duchu doby, zahájilo ústup Queen od vyšlechtěného spojení art-hard-rock. Stadiónová halekačka "We Will Rock You" mi napoprvé zněla jako zpožděný Gary Glitter a "We Are The Champions" jsem dával na roveň státním hymnám. Ukvákané syntíkové funky "Get Down Make Love" mě přivádělo k zuřivosti. Všichni řadáči kolem byli hin a já měl najednou pocit, že mých se milášků zmocnila lůza a popárna. Queen začali nasávat trendy jak houba kalnou vodu, a když už hráli bigbít, tak jen opakovali sebe sama, rezignovali na objevování. Vnější atributy queenovského zvuku sice zůstaly, ale utrhnul se řemen od motoru.

Čas zbrousil hrany, v současnosti si i News kdykoliv s gustem pustím.


Jazz (1978)
Queen - Jazz
"Jazz" pro mou generaci narozených v polovině padesátých let jen stvrdil odklon Queen od nás, kovaných rockerů, směrem k podkuřování masám. Já když slyšel poprvé "Mustafu", tak mě braly mdloby, šel jsem do kolen a měl pocit nuceného transportu do minaretu. Bicyklovou cvrnkačku zachraňovaly jenom holé dívčí zadky a stehna na vloženém plakátu. Sound Queen se začal vysloveně točit kolem Freddieho i ve zbývajících rockovějších kouscích, viz například "Let Me Entertain You". Navíc mi FM začal být tou dobou i "chlapsky" podezřelý, ty jeho kůžičky a kšiltovky nevěstily nic ikonicky dobrého. Já do té doby neměl o jeho sklonech šajn, považoval jsem ho jen za trochu zženštilého, takových ale v rocku bylo, od Jona Andersona z Yes, přes různé Sweet lokýnkáře, byronovské narcisy, až po měňavku Bowieho.

Vše je relativní. Třicet let starý Jazzík si právě teď v noci užívám i se všemi tehdejšími "hrůzami", co mi kroutily chlupy v uších.


Live Killers (1979)
Queen - Live Killers
Dvojalbum je skvělým dokumentem doby. Takhle nějak vypadalo živé rockové hraní v dobách před samply, sequencery, chronometry v uších a bez námezdních doprovodných muzikantů, zpěvaček, orchestrů. Queen na pódiu, to byl vizuálně Freddie a spol., muzikantsky ale Brian a jeho Red Special. Na nich spočíval takřka celý sound kapely a to, jak vyplnili zvukový prostor, je obdivuhodné. Většině skladeb ořezaná pódiová prezentace neuškodila, znějí jinak zajímavě. Nadlouho poslední rockové vzepětí Queen.



NÁZORY
  • Ale ale! (Penny Flame, 13.10.2008 17:07) Reagovat

    "Žádný světově proslulý interpret neobsáhl tak široké žánrové rozpětí jako Queen: od hardrocku po disco."

    Ehm, "měňavka" Bowie? Od folku přes glam rock přes soul přes krautrock přes new wave přes disco po grunge (a tady to v rámci férovosti utneme)? Aniž by v rámci toho rozpínání generoval tolik srágor, jako výše pitvaní miláčci, co ve skutečnosti zněli po většinu kariéry vcelku totožně...

    • Re: Ale ale! (pavel, 20.10.2008 17:42) Reagovat

      jj, zní rozhodně pořád totožně... pořád jako jedničky ; )

      • Re: Ale ale! (martin, 24.10.2008 16:36) Reagovat

        ne

    • Re: Ale ale! (genter, 22.10.2008 09:53) Reagovat

      deset řemesel jedenáctá bída.

  • Queen = (Max, 13.10.2008 20:34) Reagovat

    nejpřeceňovanější kapela v historii....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- Nové desky 28/2023 - od Rity Ory přes Tinu Arenu po PVRIS (19.07.2023 19:00)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Naživo: Queenie v pražské O2 areně věrohodně napodobili Queen (19.05.2023 18:00)
- Queen zvažují, že s Adamem Lambertem vydají nový materiál (11.04.2023 14:34)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)
- Kytarista Queen Brian May se stal nositelem Řádu britského impéria (02.01.2023 13:46)
- Video: Queen oprášili klenot "Was It All Worth It" a klip oživili animací (28.11.2022 18:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Paws Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu