shop.musicserver.cz
Druhá, artrocková pouť po albech Pink Floyd

Druhá, artrocková pouť po albech Pink Floyd

Vydáno: 14.10.2008 05:00 v sekci Komentované diskografie - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Psychedeličtí šílenci. Stvořitelé monstrózních art-rockových opusů. Jedněmi zatracovaní, druhými milovaní - jak to má být, když jde o skutečné umění. Nového alba Pink Floyd se asi už nikdy nedočkáme, pojďme si tedy připomenout dvakrát sedm desek, bez nichž by byla rocková historie o mnoho chudší.

Pink Floyd
© facebook interpreta
Když letos 15. září zemřel klávesista Rick Wright, pohasly zřejmě definitivně poslední - už tak malé - naděje na to, že se britští Pink Floyd ze dvou poutí obsáhne období, pro něž by se dal použít termín artrockové.


The Dark Side Of The Moon (1973)
Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon
Naprostý majstrštyk. Album, které po zásluze bouralo hitparády (například v americké setrvalo nepřetržitě téměř 14 let, přesně 724 týdnů , což je absolutní rekord). Na této desce není jediný slabší okamžik. Byť skladby vznikaly samostatně a mají různé autory, přesto "Odvrácená strana měsíce" působí, jako by byla tvořena záměrně coby tématický celek. Motivy šílenství, odcizení lidí sobě navzájem ve jménu mamonu a dostihů s časem v marné snaze naplnit život čímsi smysluplným jsou vyjádřeny neuvěřitelně silně a vemlouvavě. Album neobsahuje ani náznak předchozích psychedelických šíleností, každý tón a každý takt je jakoby vypočítán a nalinkován s mrazivou přesností. Dílo je i pro Pink Floyd natolik silným, že jej jako celek kapela přehrávala na některých koncertech turné v první polovině devadesátých let (tedy dvacet let po vydání desky) a Roger Waters své loňské turné dokonce podle tohoto alba pojmenoval. Výtečné texty, úchvatné melodie, ženské vokály, spousta neobvyklých zvukových efektů (pokladna, padající mince, budíky, startující letadlo, tlukot srdce, šílencův smích a další) a promluvy zaměstnanců a návštěvníků studií Abbey Road, kterým záludné otázky kladl a jejich odpovědi nahrával Roger Waters. "There's no dark side of the moon, really. Matter of fact - there's all dark!"

Hodnocení: 10/10
Palba alba: Time, The Great Gig In The Sky, Money, Us And Them, Brain Damage, Eclipse
Hitparády: UK číslo 2, US číslo 1


Wish You Were Here (1975)
Pink Floyd - Wish You Were Here
Lze po něčem tak geniálním, jako je "The Dark Side Of The Moon", přijít s něčím kvalitativně srovnatelným? Ano, lze. Pink Floyd to sice trvalo velmi nezvyklé dva roky, ale další opus navázal na svého předchůdce více než důstojně. Pouze pětipísňovou kolekci lemuje dvojí podání jedné z nejkrásnějších skladeb, které skupina stvořila. "Shine On You Crazy Diamond", jež je svým textem otevřenou poctou Sydu Barrettovi. Hudba je pak esencí toho, co činí Pink Floyd sebou samými: nádherné klávesové plochy, zasněná kytarová sóla, vše v náloži čítající dohromady nějakých dvacet šest minut. I ten saxofon Dicka Perryho, který poprvé s Pink Floyd hrál na předchozí desce, zní, jako by kapela tento nástroj používala odjakživa. Dvojice Watersových skladeb "Have A Cigar" (s citací chytré novinářské otázky "And by the way: which one is Pink?" v textu) a "Welcome To The Machine" vyjadřují postupující autorovu frustraci z fungování hudebního průmyslu, který na jeho vkus měl a má mnohdy pramálo společného s uměním. Pátou do party je pak překrásná Watersova (text) a Gilmourova (hudba) balada "Wish You Were Here", věnovaná komukoliv, kdo tu zkrátka není, leč jak mnohý posluchač tuší, zejména opět Sydu Barrettovi. Tahle deska je křehká i drsná, smutná i naštvaná, dojímající i odtažitá, jedním slovem nádherná. Původní LP a reedice v kompletu "Oh By The Way" byla umístěna do černého igelitového sáčku, nemaje tak na první pohled žádný obal.

Hodnocení: 10/10
Palba alba: Shine On You Crazy Diamond, Welcome To The Machine, Wish You Were Here
Hitparády: UK číslo 1, US číslo 1


Animals (1977)
Pink Floyd - Animals
Opět dva roky pauza, opět pět skladeb, opět, do třetice všeho dobrého, famózní nahrávka. První a poslední skladba je znovu variací téže písně, tentokráte jsou však obě nezvykle krátké (mají po minutě a půl), naopak tři středové jsou všechny delší deseti minut. Tři druhy zvířat, o kterých zmíněné písně pojednávají, tedy psi, prasata a ovce, jsou jasným odkazem na Orwellův vynikající román "Farma zvířat". Album je kompletně autorským dílem Rogera Waterse, pouze se sedmnáctiminutovým opusem "Dogs" mu vypomohl David Gilmour, byť se přitom oba páni prý převelice hádali. Vůbec atmosféra v kapele, ač bezesporu tvůrčí, houstla každým dnem více a více. Waters směřoval jednoznačně k cíli utvořit z Pink Floyd svoji doprovodnou kapelu, která bude jen naplňovat jeho (jistě výrazné) autorské záměry, což zejména citlivý Rick Wright nesl čím dál hůře. I tak je ovšem album "Animals", i když pro svoji náročnost nebylo tak komerčně úspěšné jako jeho předchůdci, úžasnou ukázkou umění a tvůrčího spojení všech čtyř floydů, a to ukázkou v tomto smyslu poslední.

Hodnocení: 9/10
Palba alba: Dogs, Pigs (Three Different Ones), Sheep
Hitparády: UK číslo 2, US číslo 3


The Wall (1979)
Pink Floyd - The Wall
Vrcholné dílo Rogera Waterse. Zřejmě nejslavnější dvojalbum všech dob (spolu s "Bílým albem" The Beatles). Součástí vzájemné dohody mezi Watersem a zbytkem kapely, kterou v polovině osmdesátých let opustil, bylo, že Roger povolil Davidovi, Nickovi a Rickovi používat název Pink Floyd výměnou za podmínku, že nikdy neuvedou "The Wall" jako celek. Waters je autorem všech textů a drtivé většiny hudby, jen tři písně (ovšem patřící k nejlepším) spolusložil Gilmour a jedné je spoluautorem producent alba Bob Ezrin. Dílo má tři různé podoby: nejkratší albovou (hrozilo roztažení na trojablum, což se jevilo velmi neekonomickým), filmovou a dalo by se říci kompletní koncertní. Jako představení byla "The Wall" tak obřím projektem, že se hrál pouze Londýně, New Yorku, Los Angeles a Dortmundu a vzhledem k finanční náročnosti skončily koncerty velkou finanční ztrátou. Paradoxně to nemuselo mrzet Ricka Wrighta, který se v průběhu nahrávání rozhádal s Rogerem Watersem natolik, že byl z kapely odejit a na koncertech vystupoval oficiálně jako najatý hudebník za pevný plat. Na nahrávání alba se příliš nepodílel ani Nick Mason, zato zde hraje a zpívá spousta hostujících muzikantů a zpěváků. Geniální opus o frustraci ze smrti otce ve válce, nešťastného dětství stráveného pod jhem despotické matky, depresích ze života slavného hudebníka vláčeného drogami a likvidovaného fanatickými fanoušky, kteří si svůj idol nepochopitelně přivlastňují, smutku z nenaplněných vztahů, strachu z totalitních režimů a dalších fobiích a traumatech je jedním z nejdepresivnějších a také nejpůsobivějších děl rockové historie. Všechno to jsou jen další kameny do zdi! Do neproniknutelné zdi, kterou stavíme kolem svých srdcí a svých duší.

Hodnocení: 10/10
Palba alba: In The Flesh?, Another Brick In The Wall, Hey You, Comfortably Numb, Run Like Hell, The Trial
Hitparády: UK číslo 3, US číslo 1


The Final Cut (1983)
Pink Floyd - Final Cut
Textově kvalitní, leč hudebně velmi slabé protiválečné album je v podstatě prvním Watersovým sólovým projektem, byť vydaným ještě pod hlavičkou Pink Floyd a s Gilmourovou kytarou a Masonovými bicími. Zlí jazykové tvrdí, že se jedná o odpad z "The Wall". Pravdou je, že Roger Waters na této desce naprosto neuhlídal rovnováhu mezi potřebou sdělovat světu závažné pravdy a potřebou nosných hudebních nápadů, kterých se albu zkrátka nedostává. Krom textů je tak deska významná zejména zajímavými zvukovými experimenty a jedněmi z prvních pokusů o prostorové zvukové efekty.

Hodnocení: 5/10
Palba alba: The Fletcher Memorial Home
Hitparády: UK číslo 1, US číslo 6


A Momentary Lapse Of Reason (1987)
Pink Floyd - A Momentary Lapse Of Reason
První album po Watersově odchodu v roce 1986 (Roger automaticky předpokládal, že kapela bez něho přestane existovat, což se ovšem Gilmourovi a Masonovi vůbec nezamlouvalo) znamenalo při absenci klávesisty Ricka Wrighta velkou nálož na Davida Gilmoura coby autora. Nutno přiznat, že významně poklesla kvalita textů, textařů Watersových kvalit není mnoho. Hudebně se nyní jen dvojčlenná kapela posunula logicky směrem k rozmáchlých kytarovým skladbám, kterým vévodí dlouhá a nápaditá Gilmourova sóla, která si nelze splést s díly snad žádného jiného kytaristy. V průběhu nahrávání alba se nechal zlákat a k dílu se připojil rovněž Wright, který se skupinou odjel i následné největší turné v historii kapely, zpočátku opět jako nájemný muzikant, ke konci již jako plnohodnotný člen. Název alba "Chvilkový výpadek rozumu" byl logicky vodou na mlýn uraženého Waterse, který nevynechal jedinou příležitost se snažení bývalých spoluhráčů vysmát, leč deska byla přijata nad očekávání pozitivně a turné k ní se stalo nejúspěšnějším, nejdelším a logicky též nejnavštěvovanějším v historii kapely.

Hodnocení: 7/10
Palba alba: Learning To Fly, One Slip, On The Turning Away, Sorrow
Hitparády: UK číslo 3, US číslo 3


The Division Bell (1994)
Pink Floyd - The Division Bell
Sedm let, tedy nejdéle v historii kapely, museli fanoušci čekat na zatím poslední počin Pink Floyd. Znovu bez Waterse, zato definitivně s Rickem Wrightem coby skladatelem a nově Gilmourovou tehdy přítelkyní, dnes manželkou Polly Samson, takto posilou na postu textařském. Dlouhý odpočinek je znát, album navazuje na nejsilnější období v sedmdesátých letech, ovšem s moderním zvukem let devadesátých. David Gilmour ve vrcholné autorské i interpretační formě, magické Wrightovy klávesy, hypnotické Masonovy bicí, spousta hostů. Výtečná nahrávka byla následována dalším grandiózním turné, v rámci kterého Pink Floyd vystoupili také na pražském strahovském stadionu před více než sto tisíci návštěvníky (čísla se liší od 110 do 130 tisíc). Koncert byl jedním z nejúžasnějších hudebních zážitků, které mne zatím potkaly. Album pojmenované po zvonu, kterým je ohlašováno hlasování v britském parlamentu, je tématicky zaměřené na komunikaci, nebo spíše nedostatek komunikace mezi lidmi, a byť zarytí Watersovi fanoušci nebudou souhlasit, tak patří mezi skvosty. Závěrečný hymnus "High Hopes", provázený právě zvukem zvonu, právem považuje Gilmour za své vrcholné dílo, které nezapomene od té doby zahrát na žádném svém vystoupení (a skutečný zvon, do kterého tluče bubeník kladívkem, vláčí pokaždé s sebou).

Hodnocení: 9/10
Palba alba: What Do You Want From Me, Wearing The Inside Out, Coming Back To Life, Keep Talking, Lost For Words, High Hopes
Hitparády: UK číslo 1, US číslo 1

Další díla tohoto období

A Collection Of Great Dance Songs (1981)
Kompilace, která měla být výběrem největších hitů. Pink Floyd, dotlačeni k jejímu vydání firmou, alespoň prosadili vtipný název "Kolekce skvělých plesových písní", což v kombinaci s "Shine On You Crazy Diamond" či "One Of These Days" působí vskutku humorně. Album je zajímavé hlavně tím, že většina písní je zde ve verzích odlišných od těch na řadových deskách.

The Delicate Sound Of Thunder (1988)
Živé dvojalbum se záznamem z turné k albu "A Momentary Lapse Of Reason", první koncertní album od "Ummagummy" z roku 1969.

P.U.L.S.E. (1995)
Koncertní záznam z turné k albu "The Division Bell" vyšel jako dvojalbum (CD mělo na boku krabičky červenou diodu blikající v rytmu tepu lidského srdce), přičemž ve své druhé části představuje kompletní živou podobu alba "The Dark Side Of The Moon" (v Praze byly hrány částečně jiné skladby). "P.U.L.S.E." předloni vyšlo také na skvělém DVD.

Is There Anybody Out There? (2000)
Vynikající záznam představení "The Wall" nahraný v Londýně v letech 1980 a 1981 ukazuje živočišnou, přitvrzenou a nejdelší variantu tohoto geniálního projektu.

Echoes - The Best Of Pink Floyd (2001)
Velmi reprezentativní výběr, na jehož podobě se Roger Waters s ostatními třemi členy velmi složitě dohadoval, logicky panovaly neshody zejména na výběru skladeb z posledních tří alb. Plocha dvojalba se ukázala nedostatečnou, skladby "Echoes" a "Marooned" jsou zde proto ve zkrácených verzích, z opusu "Shine On You Crazy Diamond" pak jen prvních sedm částí.

Oh, By The Way (2007)
Box se čtrnácti řadovými deskami v podobě do detailů propracovaných replik vinylových edic s remasterovaným zvukem.

Máte-li chuť dozvědět se o skupině více, vřele doporučuji knihu Nicka Masona "Inside Out (The Personal History Of Pink Floyd)", která vyšla i česky pod poněkud méně poetickým názvem "Pink Floyd". Velmi dobrým zdrojem informací (v některých případech i pro tento článek) je též český web věnovaný skupině.

NÁZORY
  • The Final Cut (borek, 14.10.2008 06:35) Reagovat

    Pro mne osobne je Final Cut jedno z nejlepsich alb PF. Jen je potreba ho poradne naposlouchat. Ani Janacek neni napoprve lehce stravitelny. Ale tak to vidim ja...

  • The Final Cut (KarbiQ, 14.10.2008 07:22) Reagovat

    To album je textařsky celkem na úrovni (Waters no), ale mě se jako fandovi Davida Gilmoura nelíbí hudebně. Přiznejme si to, Waters hudebně Gilmourovo kvalit nedosahuje :) Jinak nejraději mám asi trio Dark Side/Wish You Were Here/Animals, protože to jsou prostě Pink Floyd jak je známe. Mimochodem byla by chyba nezmínit se na The Wall o písničce Vera, protože při ní mi jde mráz po zádech a je z ní cítit to ,,dětské zklamání,, když se táta nevrátí z války a Vera to přitom slibovala...

  • sadsa (dsa, 14.10.2008 08:20) Reagovat

    "...například v americké setrvalo nepřetržitě téměř 14 let, přesně 724 týdnů"

    Myslel si snad 14 měsíců, ne??!!
    Zas ty hloupý typicky musicserverovský chyby


    • Re: sadsa (Michal Koch, 14.10.2008 08:57) Reagovat

      Ne, myslel jsem 14 let. Teď jsem sice narazil na zdroj uvádějící jen 721 týdnů, ale to asi není zásadní rozdíl. Chybu ovšem přiznávám, těch 14 let není nepřetržitě, nepřetržitě to bylo jen 11 let (přesně 591 týdnů), pak se album do TOP 200 amerického Bilboardu několikrát vrátilo. Za chybu se omlouvám, nechal jsem se při psaní trochu unést. Ale 14 měsíců opravdu ne, to bych skutečně nezmiňoval jako zajímavost. ;-)

    • Re: sadsa (Dan K., 16.10.2008 19:21) Reagovat

      Pan chytrý, než něco napíše o hloupých chybách se ani neumí podívat na wikipedii nebo na google, než plácne nějakou pitmost, že?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- Naživo: Iluze Pink Floyd díky Nick Mason's Saucerful of Secrets byla dokonalá, aplaus nebral konce (21.07.2023 14:53)
- Fotogalerie: Forum Karlín ožil pinkfloydovskou psychedelií pod taktovkou Nick Mason's Saucerful Of Secrets (20.07.2023 17:05)
- V Praze opět zazní hudba Pink Floyd, tentokrát v podání Nick Mason's Saucerful of Secrets (05.07.2023 11:14)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu