shop.musicserver.cz
Xindl X, Xavier Baumaxa, Prostor Abaton, Praha, 2.10.2008

V hlavních rolích: Xavier Baumaxa a Xindl X

Vydáno: 03.10.2008 20:40 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

V Abatonu se ve čtvrtek večer sešli přední čeští pseudofolkaři - Xavier Baumaxa a Xindl X. Pokřtili debutové album druhého jmenovaného. Během příjemného večera se fanoušci dočkali mnoha silných momentů na obou stranách, zpěváci si navíc na několik minut prohodili i repertoáry.

Xavier Baumaxa, SázavaFest 2007
© Miroslav Böhm / musicserver.cz
Čtvrteční večer si v kalendáři zaškrtlo překvapivě velké množství fanoušků, atmosféra v Abatonu proto byla fantastická, chvílemi až elektrizující. Začátek koncertu Lubomíra Tichého a Ondřeje Ládka nebo-li Xaviera Baumaxy a Xindla X však provázely problémy. První folkoví příznivci byli do budovy vpuštěni až po osmé hodině, což je ekonomicky naprosto nevýhodný tah. O dobré renomé a větší zisk se Abaton připravuje již tradičně špatně značenou přístupovou cestu - neznalec pražských klubů má pravidelně problém dostat se do neoznačeného areálu, desítky mimopražských fanoušků dorazily notně rozladěných až v průběhu večera.

Jako první odehrál svůj set Xavier Baumaxa. Po celý koncert se Xavi trefoval svými ostrými vtipy do Pražanů, možná i proto, že se z něj samého stává obyvatel metropole.Během svého hodinového folk/punk/rockového představení zdaleka neukázal všechny své hity, některé hitovky zase předvedl v odlišném aranžmá, příkladem budiž "Pažitka". Fanoušci nejvíc ocenili klasiku "Romale rap", jejíž refrén prostupoval celým Abatonem ode zdi ke zdi a vracel se zpět k sedícímu, hrajícímu a pijícímu Xavimu. Ten je mimochodem je chodící reklamou na dobrou náladu, marihuanu, alkohol, antifašistické názory a především kvalitní hudbu. A to nezapomněl ani recitovat básně, ani nazývat fanoušky oslovením "Buránek".

Xindl X
© marexvoboda
Na závěr koncertu si Xavi připravil překvapení, které již v metropoli předvedl. Pamětníci zimního Rock For Churchill se zhrozili, když oznámil, že poslední píseň bude převzatá píseň od islandské formace Sigur Rós. Jóna Birgissona během čtrnáctiminutové písně hladce předčil, avšak fanoušky doháněl k šílenství. Nic nepomáhalo, slovy Xaviho: "Buránci tleskali, pískali, ale ten na pódiu si jede svůj jazzíček, je to magor a doma asi neměli rádio!"

Pak už přišel na řadu Xindl X. Křest jeho debutového alba se dá rozdělit na dvě poloviny - první byla slabší, druhá působila jako intenzivní léčebná kúra na psyché všech přítomných. Úvodní dvě písně byly publiku díky serveru Bandzone.cz důvěrně známé. "Dysgrafik" i "Styky" patří k nejúspěšnějším písním Xindla X, fanoušky však překvapivě nechaly chladné. Zatímco Xavier měl při koncertu v sále ticho, Xindlovi se zpočátku nedařilo uklidnit povídající si lidi. Byli to oni, kdo narušil úvodní písně Xindla X, neboť jejich rozhovory často přehlušily zpěvákův projev. Pátá skladba v pořadí, milostný protestsong "S lítostí Vám oznamujeme" zapůsobil ale na obecenstvo doslova magicky, sál ztichl a veškerými svými smysly hltal každé Xindlovo slovo. Podobný úspěch měla i následující ostřejší "Moje malá milá". Abaton začal bouřit a lidé se bavili, prvotní nesmělost Xindla byla tatam a jediné, co narušovalo kontinuitu, bylo neustále ladění kytar.

Xindl X
© bandzone.cz/xindlx
Možná největší exploze energie přišla při folkové vypalovačce "Morální sex". Sál hučel, tentokrát ne na znamení znuděnosti, ale na znamení absolutního stavu euforie. Ucho hudebního kritika Xavi i Xindl navnadili, avšak pomyslnou smetanu slízala až Jana Infeldová. V písni "Čert nás vem" excelovala a bylo na škodu, že během večera nedostala víc prostoru. Co se naopak nepovedlo, bylo hostování Cannyho z Obří broskve. Jeho výkon nedosahoval kvalit, na které jsme u něj zvyklí, byl nevýrazný a působil spíše jako rušivý element v masce opice. Při písni "Cool v plotě" pak několikrát zapomněl text a nebýt bleskurychlé improvizace Xindla, skončilo by jako velké faux-pas. Celý večer měl jen dvě slabší chvilky, kromě Cannyho to byla idea angažování sboristů. Ruchové mikrofony jejich projev nezaznamenávaly a banda chlapíků při písni "Cool v plotě" působila - jako kůly v plotě.

Xindl X si naplánoval společné zpívání několika skladeb s Xavim. Nakonec sice došlo jen na dvě, avšak tyto okamžiky byly odměněny nejsilnějším potleskem. Způsob propojení písní "Penis" a "Mamut" nemá obdoby. Dřina, kterou umělci při spojování svých repertoárů podstoupili, se setkala se chorálem fanoušků. "Jsem mamut, mamut, mám úd... a tím je můj penis, který se nepravidelně ocitá v cizích ústech, což mi povětšinou nevadí!"

Následující Xaviho kousek "Lidé z malých vesniček" zazpíval Xindl X bravurně, na pódiu ale působil poměrně nejistě, nejspíš ho rozhodilo neustále ladění kytar; nedokázal se uvolnit jako Xavi (asi tolik nepil a nekouřil). Ať tak či onak, Baumaxa si vystoupení užíval, lehl si třeba na pódium a zpíval vleže.

Po křtu alba "Návod na čtení manuálu" podal Xindl fanouškům whisky, kterou se křtilo, a lidé to kvitovali s povděkem, takže láhev putovala z ruky do ruky. Mezitím Xindl rozehrál jednu ze dvou svých kýčovitých písní - remake singlu Anety Langerové "Voda živá". Jednalo se spíš o trapnou než humornou záležitost, podobně dopadl přídavek "Bárbína", jenž ironicky opěvoval dávno zapomenutou severskou skupinu Aqua.

Xindl X
© Jana Pomikáčková / musicserver.cz
Na publikum naopak zapůsobila nejúspěšnější píseň na serveru Bandzone.cz "Anděl". Celý Abaton sborově pěl refrén: "Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe, mám rád řeč těla - v kapse lubrikační gel, tak mi namaž perutě a já do nebe vemu tě."

Z atmosféry šel v tu chvíli mráz po zádech. Podobné pocity evokovala i "Chemie", která se bohužel na albu neobjevuje - Xindl tady předvedl svůj vůbec nejsilnější výkon večera. Ten mráz nechodil po zádech z důvodů strhující atmosféry, ale kvůli fantastickému textu, jisté dávce krasosmutnění a skvělému provedení ze strany doprovodné skupiny. Poslední písní pak byl psychedelický "Restart".

Úchvatné představení skončilo krátce po půlnoci. Abaton se sice vyprázdnil, ale duše návštěvníků čtvrtečního galapředstavení zůstaly naplněné až po okraj. Xavi už je hvězdou první velikosti, Xindl do této sféry rychle míří. Je to anděl s ďábelskou duší. Restart. Ďábel s andělskou duší...

Xindl X, Xavier Baumaxa, Prostor Abaton, Praha, 2.10.2008

NÁZORY
  • Byl jsem tam (Petr David, 06.10.2008 11:16) Reagovat

    Xavi byl výbornej, až na ten úlet na konci z tou 14 minutovou písní, která nikoho nebavila. Xindl X má zajímavé písničky, ale je to nuda, nemá to náboj. Oživil to až zhulenej Xavi. Pak to byla opět nuda až na Anděla. Xindl X rozhodně nikam nemíří. Pokud nenapíše pár lepších písniček, tak ho nikdo poslouchat nebude

    • Re: Byl jsem tam (Žába s velkou hubou, 06.10.2008 14:39) Reagovat

      No jasně. Nikdo až na těch pět set lidí, co tam bylo...

      • Re: Byl jsem tam (Pája, 20.10.2008 12:56) Reagovat

        Že nuda? Pokud jsi ho předtím neslyšel, možná ti to tak přišlo, protože jsi nepochytal všechny texty. Já si koupil CD. Je to silný, kdo to necítí, nemá duši ;)

  • Xindl je fakt xindl (bar, 07.11.2008 14:35) Reagovat

    Byla jsem tam a trochu toho lituju - od Xindla X jsem do
    té doby znala jen celkem podařenou píseň Jsem disgrafik (nevím jestli to je
    přesný název) a na jeho koncert mě nalákala kombinace s mým oblíbencem Xavierem
    B. Ten byl jako vždy výborný, zato Xindl X mě více než zklamal - kromě zmiňované
    písně Jsem disgrafik je jeho produkce neslaná nemastná, více méně bych ji
    originalitou přirovnala k Chinaskám, takový folk - pop, dost trapně kořeněný
    ostřejšími výrazy. Souhlasím také s výtkou pořadatelům ohledně organizace koncertu. Celkový dojem - Xindl X a klub Abaton nikdy více.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)
- Video: Xindl X seká latinu (s popem) v písni "Cash" (24.06.2023 14:41)
- Video: Xindl X má v novém klipu "Smíšený pocity" (20.04.2023 14:25)
- Audio: Je to "Pravda"! Xindl X se dal dohromady s Kubou Rybou, aby zatočili s hoaxy (04.07.2022 13:47)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu