shop.musicserver.cz

Máte depku? Kupte si nové Here!

Vydáno: 21.11.2000 05:00 v sekci Rozhovory - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Vyškovská skupina Here se teší oblibě zejména v zahraničí. V současné době jim na značce Escape vychází nové album nazvané "Double Happiness" a s kapelníkem Zdeňkem Markem jsme si povídali nejen o něm.

Na počátku devadesátých let patřili Here k nejvýraznějším představitelům tzv. indie-rockové scény v Čechách. Od původního okouzlení zvukem nezávislých kapel z britských ostrovů se propracovali k vlastnímu osobitému stylu a brzy si také získali přízeň a uznání hudebních publicistů. Jejich hudba zaujala dokonce i legendárního Johna Peela, jednoho z nejpopulárnějších rozhlasových moderátorů v Anglii, který skupinu v roce 1993 pozval k prestižnímu nahrávání v BBC 1. Here se tak stali druhou a zatím poslední českou kapelou, které se pocty natočit slavnou "The Peel Session" dostalo. Nedávno se na trhu navíc objevilo jejich aktuální album "Double Happiness: a s kapelníkem Zdeňkem Markem jsme si povídali o věcech s tím spojených.

Here
© escape
Skupina Here je, možná trochu paradoxně, známější v zahraničí než u nás. Můžeš našim čtenářům skupinu trochu představit?

Here vznikli ve Vyškově v roce 1990. V roce 1993 jsme vydali zasněnou desku "Swirl: inspirovanou shoegazerskými kapelami jako Ride, Boo Radleys nebo My Bloody Valentine. Byli jsme v Anglii a další dvě desky - EP "Sikusaq (The Peel Session)" a album "Entre Deux Soleils" - jsme vydali v Německu. To už jsme se věnovali méně strukturované hudbě a hodně využívali akustické, hlavně smyčcové nástroje. Na "Swirl" jsme si vyzkoušeli, co všechno jde dělat s různými efekty, později se nám ale zalíbily přirozené nástroje – finská harfa, perkuse nebo indiánské nástroje, které jsme si přivezli z Mexika, Nepálu a Indie. Momentálně fungujeme v sestavě: Valerie Chauvey – zpěv, flétna, Igor Toman - basová a elektrická kytara, klávesy, Tomáš Luska – basová a elektrická kytara, klávesy, Zdeněk Marek - elektrická kytara a klávesy, Martin Pecka - bicí.

Můžeš říci něco bližšího k vašemu účinkování v zahraničí? V Anglii jste prý natočili prestižní "Peel Session"...

V Anglii jsme byli dvakrát. Nejprve jsme tam strávili celý měsíc a odehráli přes patnáct koncertů v Londýně. Později jsme se tam vrátili nahrát "John Peel Session" a koncertovali jsme v prestižních klubech jako Marquee, Underworld, Powerhaus apod. Producentem naši nahrávky v BBC byl Mike Robinson, který zde spolupracoval například s Nirvanou, Cure a Curve. Bylo to poučné a velmi příjemné.

Právě teď vychází vaše nová deska. Zkus ji představit. Kterou skladbu máš nejraději?

Desku jsme natáčeli déle než měsíc a dali jsme si na ní hodně záležet. Jmenuje se "Double Happiness" a vyšla na nové značce Escape. Produkoval ji Honza Muchow, který s námi spolupracoval už na albu "We are...". Konečný zvuk nahrávky se upravoval ve studiu CinemaSound v Praze. Nerad bych ale vyzdvihoval jednu skladbu, mně se deska líbí jako celek.

Už při poslechu textů je z nového alba cítit také snaha prosadit se ve Francii, neboť část repertoáru je právě ve francouzštině…Proč právě francouzština, v angloamerických vodách jsou teď přece v kursu španělské vlivy.

Já bych řekl, že je v trendu právě francouzština a to hlavně díky taneční muzice. My ji používáme z prostého důvodu, že Valerie je Francouzska. Jinak ona má raději angličtinu.

Já jsem vás zatím vždycky slyšel zpívat jenom v cizích jazycích. Nemáte chuť občas zpívat také česky? Česky zpívaná muzika u nás přece teď zažívá obrovský boom!?

Zpívat česky jen proto, že dramaturgové v rádiích jsou naprosto imunní vůči novým věcem a akceptují pouze češtinu, nejlépe normalizační? To ani náhodou! Valerie by chtěla zkusit text v češtině, ale bohužel česky ještě neumí tak dobře. Uvidíme v budoucnu.

Jak velké ambice s tímhle albem máte?

Nemít ambice by bylo hodně špatné. Deska se prodává na tuzemské podmínky dobře, ale trh v Čechách je fakt něco neuvěřitelně pokřiveného. Možnosti prezentace jsou hodně omezené. Neber to jako pláč, prostě konstatování. Pokusíme se desku dostat ven, to je velká šance.

Here-Double Happiness
© escape
Docela by mě zajímalo, jestli jste profesionálové nebo si hudbou pouze vyplňujete volný čas?

Profesionálové?! To opravdu ne, spíše na muziku doplácíme. Přeci jenom nás lidé chápou jako alternativní kapelu. Živíme se vším možným, od učení jazyků až po počítačovou grafiku. Fakt různě a bohužel pravidelně.

Ještě jsem se ani nezeptal, jak jste se vůbec poznali s vaší zpěvačkou Valerií Chauvey?

Valerii jsem potkal v osmdesátých letech v Sofii. Po revoluci sem přijela a začala učit jazyky. Věděli jsme, že má sen zpívat a tak, když odešla zpěvačka Michaela Klimková k Shalomu, jsme ji zkusili a super to vyšlo.

Kdy a kde vás mohou vidět domácí fanoušci?

25.11. křtíme desku v Brně ve Staré Pekárně, 2.12. hrajeme v domovském klubu ve Vyškově a 19.12. v Rock Café v Praze.

Co vy a internet? Jak se to rýmuje?

Osobně používám internet několik hodin denně, hlavně poštu. Jeho vliv bude stále větší, i když co se týká obchodu přes internet, tak si musíme ještě počkat. Jsme přece jenom trochu konzervativní země. Naše webové stránky www.here-band.com se právě dodělávají a doufám, že se povedou.

Jak se díváte na prodej muziky po internetu a jaký máte názor na šíření hudby ve formátu MP3?

Upřímně řečeno, nic proti tomu nemám a hlavně, nedá se této věci zabránit. Nahrávací společnosti křičí, protože zaspaly dobu a nebyly na takový nárůst připravené. A protože jsou to kolosy, tak ještě dlouho nebudou. Bude hůř. Pravda však je, že na tom jsou biti i muzikanti.

Jak se v téhle souvislosti díváte na kampaň, kterou rozjela IFPI pod názvem "Kopírování zabíjí hudbu"? Podpořili byste podobnou aktivitu?

Tahle kampaň je od začátku hodně tupá a jenom ukazuje totální nepochopení. Pokud udělá někdo morální apel v Čechách s takovými shity jako je Lunetic, tak se zbláznil. My jsme si na poslední desku dali vlastní logo "Please don´t copy" , ale je to spíše prosba, protože kopírování nezabíjí velké firmy, ale hlavně muzikanty.

A na závěr. Co bys vzkázal čtenářům MusicServer.cz?

Přeji jim, aby je nepřestalo bavit poslouchat muziku a až je chytne podzimní depka, ať si koupí desku "Double Happiness" a bude jim hned lépe. Myslím, že je opravdu skvělá. Uvidíte sami…

Díky za rozhovor.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Jan P. Muchow On Air: Chlapům před mikrofonem nevěřím, proto spolupracuju s holkama (03.01.2022 14:11)
- Rozhovory: Manon Meurt - Jan P. Muchow přinesl sebevědomí. A každý dopoledne meloun (09.11.2018 10:30)
- Jan P. Muchow & The Antagonists vyráží na klubové turné (19.09.2018 11:32)
- Naživo: Jan P. Muchow & The Antagonists = minimalistické pohlazení pro uši i oči (21.05.2018 10:49)
- Jan P. Muchow představí Praze svůj ojedinělý projekt The Antagonists už za pár dní (11.05.2018 16:21)
- Rozhovory: Barbora Poláková - Herectví, nebo zpívání? To je jako volba mezi mámou a tátou (07.05.2018 09:40)
- Recenze: Znovu a lépe. Barbora Poláková na albové dvojce "ZE.MĚ" utužila svůj rukopis (27.03.2018 10:00)
- Video: Barbora Poláková jakoby experimentuje. S "Vono" vlastně roztančila pražské metro (18.03.2018 14:52)
- Jan P. Muchow s The Antagonists zahraje v Divadle Archa (08.03.2018 08:07)
- Video: Barbora Poláková se v klipu "Po válce" ostříhá. Pozpátku! (09.11.2017 09:21)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu