Alternativní finské disko zabodovalo

01.10.2008 14:36 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Fantastická rocková smršť. Toť stručná charakteristika úterního vystoupení finských kapel Lapko a Disco Ensemble v Lucerna Music Baru. Fanoušci si přišli na své, grandiózní rocková show neubírala během večera na intezitě, frontman Miikka Koivisto naopak šlapal na plyn, co to šlo.
Disco Ensemble, Lapko, Rock Café, Praha, 30.9.2008
© Vojtěch Florian / musicserver.cz
Disco Ensemble nejsou v tuzemských vodách žádnými nováčky, jejich vystoupení na loňském Rock For People patřilo mezi nejsilnější okamžiky festivalu. Ani v metropoli se Finové neobjevili poprvé, na začátku letošního května si zahráli jako předkapela slavnějších Donots v Abatonu. Bohužel, ani kvalitní produkce z loňského léta, ani vzpomínka na první máj nepřilákaly tentokrát do Lucerna Music Baru početnou skupinu fanoušků. Ti, co do LMB ale zavítali, nemuseli dvousetkorunovou oběť litovat. Po počáteční chladné atmosféře totiž přišel gejzír nadšení a euforie.

Disco Ensemble hrají těžko zařaditelný styl hudby. Pokud bychom se rozhodli rozplétat směsici žánrů, musíme začít u punku, patrný je i vliv rocku, indie, ema, elektroniky a minimalismu. V posledních letech jsme zvyklí především na finský export stylů á la gothic či metal, barevní a živelní Disco Ensemble tak působí na vývozní listině Země tisíce jezer jako zjevení. Dnešním symbolem kapely je zpěvák a klávesista Miikka Koivisto, ten se však k Disco Ensemble přidal až v roce 2001. V té době již za sebou měla kapela z Pori pět let tvůrčí práce, po vydání alb "Viper Ethics" (2003) a "First Aid Kit" (2005) přišlo album aktuální. Pátého května vydali Disco Ensemble "Magic Recoveries", své hudebně nejvyspělejší album. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, po pozitivních recenzích od hudebních kritiků, přišlo několik vyprodaných koncertů na domácí půdě a Finové se opět vypravili zkusit štěstí do zahraničí. V současnosti jedou po Evropě propagační turné.

Disco Ensemble, Lapko, Rock Café, Praha, 30.9.2008
© Vojtěch Florian / musicserver.cz
Předkapelu obstarali Lapko, kteří jsou ve Finsku pojem a těší se oblibě srovnatelné s headlinery večera. Zatímco posluchači Disco Ensemble se rekrutují z řad mládeže a díky úspěchu posledního alba i z řad mainstreamových posluchačů, Lapko jsou modly undergroundové kultury. Naživo také znějí mnohem alternativněji než jejich známější kolegové. Na pódiu je přivítalo klávesové intro. V té době byl LMB ještě poloprázdný a natěšeným finským hudebníkům bral nedostatek fanoušků vítr z plachet. Přesto si Lapko užívali každý okamžik a působili velice sympatickým dojmem. Čas od času se kvůli mizerné akustice v LMB utvořila jakási zvuková koule, jež pohltila všechny živé tóny a vyplivla do uší posluchačů těžko identifikovatelný paskvil. Čím více se trojice umělců snažila, tím hůře živelná smršť vyznívala. Lapko rozhodně umí a o svých kvalitách pražské publikum přesvědčili, ale do prostoru, kde jsou desítky sloupů spojujících několik místností, se jejich náročné provedení hudby nehodí.

Samotní Disco Ensemble nastoupili na plac krátce po desáté hodině. Ihned po svém vstupu na scénu rozpoutali peklo pilotní písní z aktuálního alba "Magic Recoveries". Přáním každého hudebníka je mít kouzelný proutek, který probudí spící publikum, Disco Ensemble takový proutek mají, a to pořádně silný a hlučný. "Worst Night Out" byla nabita směsicí pozitivní i negativní energie a podobně jako následující píseň "We Might Fall Apart" patřila k vrcholům večera.

Disco Ensemble, Lapko, Rock Café, Praha, 30.9.2008
© Vojtěch Florian / musicserver.cz
Předvedenou kvalitou a živelností předčili Disco Ensemble i mnohem zvučnější jména hudebního indie průmyslu. Devizou je také to, že naživo zní Disco Ensemble ještě energičtěji než na studiových nahrávkách, což je příjemné zjištění. Disco Ensemble navíc mají oproti tuzemským kapelám typu Sunshine výhodu v živelné show, Kay Buriánek se sice snaží navodit atmosféru thrashových koncertů, jenže oproti výkonu Miikky Koivista vyznívá jeho snaha tak nějak prvoplánově. O tom si ostatně udělají obrázek dnes večer vídeňští fanoušci, neb Disco Ensemble tam pokračují ve svém turné a jejich předkapelou budou právě Sunshine.

Fotogalerii z koncertu naleznete ZDE.

Disco Ensemble, Lapko, Lucerna Music Bar, Praha, 30.9.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY