shop.musicserver.cz
Top 10 nejlepších videoklipů Oasis

Top 10 nejlepších videoklipů Oasis

Vydáno: 06.10.2008 05:00 v sekci Publicistika - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Britská mašinérie na zaplněné zpívající stadiony Oasis se pokusí navázat na svá nejlepší léta již sedmou studiovou deskou "Dig Out Your Soul". Než se o tom sami přesvědčíte, můžete si čekání ukrátit s naším průvodcem po deseti nejlepších videoklipech skupiny.

Oasis - Dig Out Your Soul
© facebook interpreta
Modla britské kytarové scény devadesátých let, skupina Oasis, vydává 6. října novou nahrávku, kterou pojmenovala "Dig Out Your Soul" (věnovali jsme se jí i v sekci Čerstvě staženo). Od debutového alba "Definitely Maybe" dělí novinku dlouhých čtrnáct let a osmadvacet singlů, které také znamenají osmadvacet videoklipů (plus nějaké ty nesinglové). My jsme se u příležitosti vycházející placky rozhodli na všechny mini filmy Oasis důkladně podívat a vybrat pro vás z nich deset nejdůležitějších, a to ať svou formou, svým obsahem či svou důležitosti v budování tváře skupiny v očích veřejnosti. Ve výběru se dostalo jak na všech šest řadových desek skupiny, tak i na loňskou výběrovku "Stop The Clocks".


Live Forever
10. Live Forever (1994)
Režie: Carlos Grasso

"Je to písnička o hrdosti, je to písnička o mládí, je to písnička o tom, že víte, kdo jste," řekl o zřejmě největší skladbě skupiny Oasis její šéf Noel Gallagher. Inspirovat se nechal někdy v roce 1991 Rolling Stones a peckou "Shine A Light", ze které si půjčil jednu melodickou linku do sloky. Ale u toho taky na dlouhou dobu zůstalo. Hlavní impulz k dokončení dostal až díky Kurtu Cobainovi a jeho písničce "I Hate Myself And Want To Die": "Měl všechno, co já jsem od života chtěl. Byl bohatý, byl slavný, byl v největší rokenrolové kapele na světě... Ale psal písničky o tom, že se nenávidí a chce umřít. Já přemýšlel trochu jinak, vždyť se mám, sakra, rád - já hodlám žít navěky, chlape!" Videoklipy vznikly dva, jeden pro Ameriku a druhý pro Británii, který jsme také vybrali jako číslo deset tohoto žebříčku. Kromě imaginárních prostřihů se v něm dočkáte - byť název říká žít navěky - i jednoho pohřbu.

Nenechte si ujít: Pohřbívání bubeníka Tonnyho McCarolla zaživa. Pěkně to odkazuje k pohřbení McCarollových hudebních ambicí, které přišlo na řadu o pár měsíců později, kdy dostal oficiální vyhazov.


Sunday Morning Call
9. Sunday Morning Call (2000)
Režie: Nick Egan

Třetí singl z nepříliš úspěšného alba "Standing On The Shoulder Of Giants" a klasická balada Noela Gallaghera s monumentálním refrénem, který až hraničící s kýčem. Po rozporuplném přijetí skupina zrušila vydání plánovaného čtvrtého singlu, kterým se měla stát skladba "Roll It Over". Ačkoli písnička samotná příliš neuspěla, videoklip k ní patří mezi nejlepší z celého katalogu skupiny. Odkazuje ke knize Kena Keseyho "Vyhoďme ho z kola ven", i když ten prvotní signál přišel spíše díky Formanově filmové adaptaci "Přeletu nad kukaččím hnízdem". Nick Egan, který videoklip režíroval, ji jen trochu upravil pro ostrovní publikum - v závěru se vše točí okolo... fotbalu. Jinak je klip plný odkazů na vztah bouřliváka Randela McMurphyho a zdravotní sestry Mildredy Ratchedové tak, jak jej znáte ze jmenované knihy, případně filmu.

Nenechte si ujít: Právě již zmiňovaný zahradní fotbalový zápas s imaginárním míčem, na který dojde po kytarovém sólu.


Stop Crying Your Heart Out
8. Stop Crying Your Heart Out (2002)
Režie: W.I.Z.

Oasis a stadionové balady podruhé. "Stop Crying Your Heart Out" byla čerstvým závanem tvůrčí geniality Noela Gallaghera z poloviny devadesátých let, která vytahovala desku "Heathen Chemistry" nad průměr. V Anglii byla oblíbená natolik, že před čtvrtfinálovým zápasem Anglie s Brazílií na Mistrovství světa ve fotbale 2002 bylo již dopředu avizováno, že ji anglická televize nechá zahrát po skončení zápasu, protože bude skvěle doplňovat zklamané obličeje nešťastných anglických fotbalistů, kterým ani trochu před soubojem nevěřila. Jo, stalo se, do puntíku. Videoklip střídá retro záběry na kapelu s příběhem nešťastné mladé dívky, ve kterém ústřední roli hraje kanystr s benzínem a zápalky. Jestli bude happyend, si zjistěte už sami.

Nenechte si ujít: Všechny close-up záběry na Liama Gallaghera. Cool účes, zdánlivá ledabylost zpěvu, sršící sebevědomí a patrné pohrdání v pohledu - charakteristika v kostce.


Cigarettes & Alcohol
7. Cigarettes & Alcohol (1994)
Režie: Mark Szaszy

Čtvrtý a poslední singl z debutové desky "Definitely Maybe", který Oasis definitivně (možná...) proměnil ve working-class heroes, v modlu celé britské střední střídy. Prostě sex, drogy a rokenrol, akorát si místo sexu raději zapálíte. "Je to jedna z nejdůležitějších sociálních výpovědí, jakou kdy kdo v hudbě za posledních pětadvacet let vyslovil," prohlásil tehdy na adresu písničky objevitel Oasis a zakladatel významného nezávislého labelu Creation Records Alan McGee. Video sedí ústřední myšlence na tělo a překvapivě se v něm hodně pije a kouří - prostě jak v písničce zpívá Liam Gallagher "All I need is cigarettes & alcohol."

Nenechte si ujít: Noel Gallagher s cigaretou hned v úvodu - už jste někdy viděli někoho (kromě Barta Simpsona), ke komu se cigareta tak nehodí?


Wonderwall
6. Wonderwall (1995)
Režie: Mark Szaszy

Pecka, která Oasis dostala z ostrovů a představila je i zbytku světa. V roce 1996 se navíc stala součástí vyvrcholení špičkování mezi Oasis a Blur, když na předávání výročních cen Brit Awards vynesla Oasis dvě sošky z pěti - za nejlepší singl a právě za nejlepší videoklip roku (střední třída to tehdy intelektuálům nakonec nandala pět nula). Písnička se dočkala desítek odkazů ve tvorbě spřízněných či hudbou Oasis odkojených skupin, stejně jako mnoha coververzí - tou nejdůležitější se stala verze Ryana Adamse, jež Noela Gallaghera uchvátila natolik, že ji od něj pro změnu převzal on a hraje ji nyní v Adamsově úpravě. Zajímavostí je, že v klipu nahradil baskytaristu Paula "Gigsyho" McGuigana Scott McLeod, protože Gigsy v té době opustil kapelu kvůli drogovému vyčerpání.

Nenechte si ujít: Světla odrážející se ve slunečních brýlích Liama Gallaghera, smyčcové party hrané na pily, Noel zpívající druhý hlas přes megafon a jednoruký bandita.


Champagne Supernova
5. Champagne Supernova (1996)
Režie: Nigel Dick

Písnička "Champagne Supernova" je jedním z příkladů toho, že není třeba za vším hledat nějakou hlubší myšlenku. Noel Gallagher ještě v roce 2005 prohlašoval, že se stále nerozhodl, o čem vlastně písnička je, ale že bude zřejmě o reinkarnaci. Název dostala na jedné party, kdy Oasis diskutovali o albu Pixies "Bossanova", které Noel omylem přejmenoval na "Supernova", a u toho v televizi koukali na dokument o šampaňském... Vyšla jako singl z komerčně nejúspěšnějšího alba skupiny "(What's The Story) Morning Glory?", ale jen ve Francii, Austrálii a USA, kde se právě i díky psychedelickému videoklipu stal natolik populární, že vystoupal až na první místo žebříčku Modern Rock Tracks Chart, což se Oasis za oceánem mockrát nepovedlo. Sólovou kytaru a vokály do písničky nahrál Paul Weller.

Nenechte si ujít: Noelova proužkovaná košile ve stylu Union Jack a Liam Gallagher poprvé a naposled s plnovousem a v lennonkách.


The Importance Of Being Idle
4. The Importance Of Being Idle (2005)
Režie: Dawn Shadforth

Variace Noela Gallaghera na Lennonovu píseň "I'm Only Sleeping". Oslava lenosti, nic nedělání a jeden z nejsilnějších momentů Oasis od třetí řadovky "Be Here Now". Videoklip v retro stylu natočil Dawn Shadforth, který často spolupracuje s Kylie Minogue či Goldfrapp, a zachycuje v něm jeden hodně netradiční pohřeb, jehož hlavní postavou je velšský herec Rhys Ifans - mimochodem jednu dobu zpěvák skupiny Super Furry Animals; ještě předtím, než vůbec prorazili. Skupina samotná se v tomhle hudebním mini filmu jen mihne ve stylu malých hitchcockových cameo rolí.

Nenechte si ujít: Tanec s víky od rakví - nedostižná pohřební choreografie.


All Around The World
3. All Around The World (1998)
Režie: Jonathan Dayton & Valerie Faris

Co se čistě videoklipů týká, nejzajímavější a hlavně nejpestřejší byli Oasis v období "Be Here Now". Písnička "All Around The World" je třetím singlem z této třetí řadovky a stala se (a stále je) nejdelším singlem, který kdy vystoupal na vrchol britské hitparády - celkový čas se zastavil na devíti minutách osmatřiceti sekundách. Video edit je o dvě a půl minuty kratší a je proveden ve stylu animací Terryho Gilliama, kterými byly prokládány jednotlivé díly a filmy Monty Pythonova létajícího cirkusu, nebo také zřejmým odkazem ke komu jinému než The Beatles a jejich videu "Yellow Submarine". Mimochodem, dvacet čtyři animátorů na něm pracovalo dlouhých šest měsíců.

Nenechte si ujít: Oceánská bouře v opakované "It's gonna be okay!" pasáži. Budete se podvědomě držet opěradla svého křesla, aby vás taky nesmetla.


The Masterplan
2. The Masterplan (2006)
Režie: Ben & Greg

Písnička "The Masterplan" vyšla poprvé v roce 1995 jako přídavek k singlu "Wonderwall" a je jedním z nejoblíbenějších béček skupiny. Noel Gallgher ji často označuje jako jednu z nejlepších písniček, jakou kdy napsal, a rozhodnutí vydat ji jako b-stranu komentuje dnes tím, že byl holt mladý a blbý. Na připomínku Alana McGeeho, že jde o moc dobrou písničku na to, aby byla jen béčkem, tehdy Noel odpověděl, že špatné písničky nepíše a něco na ty singly dát musí... Své chvilky slávy se tak písnička dočkala až s výběrovkou "Stop The Clocks", na kterou ji Oasis nejen zařadili, ale nechali k ní vytvořit i animovaný videoklip. Ten je navíc kompletně zasazen do kouzelného světa obrázků legendárního malíře Lawrence Stephena Lowryho, který převážně v první polovině dvacátého století maloval okolí britského města Salford.

Nenechte si ujít: Chůze postavičky Liama Gallaghera - animátoři ji nastudovali naprosto dokonale...


D'You Know What I Mean?
1. D'You Know What I Mean? (1997)
Režie: Dom & Nick

První singl z monumentální a přeprodukované placky "Be Here Now". Facka celému hudebnímu světu, která říká, proberte se, jsme největší skupina současnosti. Ačkoli to právě tímhle albem zřejmě platit přestalo, je tahle písnička (a potažmo i celá deska) substrátem toho, co dělá Oasis tím, čím jsou. Nabubřelá bublina, která ne a ne prasknout, velká prohlášení, která lze často jen stěží dementovat. Milujete je, nebo nenávidíte, ale něco k nim cítíte. Když Noel v devadesátém sedmém pózoval pro promo snímky před řadou asi třiceti kytar, zeptali se ho novináři, na kterou z nich v "D'You Know What I Mean?" hraje. "Jak to myslíte na kterou? Na všechny. Popravdě řečeno, museli jsme nějaké kytary ve finále vystřihnout, aby měl Liam kam nazpívat vokály..." To jsou Oasis v devadesátém sedmém - třicet kytar a vrtulníky Westland Lynx zapůjčené přímo od britské armády.

Nenechte si ujít: Celková mrazivá atmosféra a jasně, helikoptéry. Nás horou Říp odkojené ale nejvíce stejně nadchne nápis Víte, co tím chci říct?



NÁZORY
  • Pěkný výběr (exi, 06.10.2008 12:03) Reagovat

    Pár velmi zajímavých věcí za které děkuji,ale jedna malá výhrada.Kde je klip Morning Glory?snad nejvtipnější co kdy udělali...

    • Re: Pěkný výběr (Gemini, 07.10.2008 16:15) Reagovat

      Whatever je taky hodně vtipný!!!!! Viz Noel se smetákem:-)..DIG OUT YOUR SOUL!!!!!!!

  • don´t look back in anger (gosim, 06.10.2008 14:34) Reagovat

    Mne tam zas chyba len Don´t look back in anger - kvoli atmosfere a tak... Keby som mal volit jeden, volim asi tento... A aj Whatever bol dost prelomovy... Holt, kazdy ma iny rebricek...Len tak na doplnenie...

  • můj Oasis Video Top Ten (Dan K., 06.10.2008 16:15) Reagovat

    10. Whatever
    9. The Shock Of The Lighting
    8. Live Forever
    7. All Around The World
    6. Do You Know What I Mean
    5. Stand By Me
    4. Champaigne Supernova
    3. Don´t Look Back In Anger
    2. Wonderwall
    1. Masterplan

  • D'You Know What I Mean (BS, 06.10.2008 18:55) Reagovat

    lidi kde se teda natáčelo D'You Know What I Mean?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Oasis promují staronovou sbírku béček animovanými lyric videi a živákem (31.10.2023 08:08)
- Oasis zavzpomínají na kompilaci béček singlů "The Masterplan" (22.09.2023 18:43)
- Mary McCartney natočila dokument o studiích Abbey Road. Brzy bude na Disney+ (26.09.2022 10:43)
- Audio: Britpopové ikony Richard Ashcroft a Liam Gallagher spojily síly. Je z toho nová verze skladby "C'mon People (We're Making It Now)" (18.01.2022 17:01)
- Nové desky 46/2021 - od Adele přes Roberta Planta s Alisson Krauss po Stinga (24.11.2021 19:30)
- Video: Oasis připomínají koncerty v Knebworthu songem "Some Might Say" (19.10.2021 17:55)
- Koncerty Oasis v Knebworthu se staly symbolem jedné generace, dokument o nich nyní vstupuje do kin (13.09.2021 10:24)
- Oasis se vrátí s legendárním koncertem v Knebworthu do kin (10.08.2021 15:29)
- Zaprášenosti: The Presidents Of The USA - "The Presidents Of The USA" (18.07.2021 09:55)
- Noel Gallagher obnoví Oasis za 100 milionů liber. Liam by to udělal i zadarmo (26.05.2021 09:52)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele AC/DC Queen Sia U2 Kabát Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu